Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΩΝ Μάθημα: Πληροφορική Υπεύθυνοι καθηγητές: Κος Περικλής Γεωργιάδης, Κα Περισυνάκη Ειρήνη Μαθητές: Τσαγκαράκη Εμμανουέλα, Φλουρής Κωσταντίνος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΩΝ Μάθημα: Πληροφορική Υπεύθυνοι καθηγητές: Κος Περικλής Γεωργιάδης, Κα Περισυνάκη Ειρήνη Μαθητές: Τσαγκαράκη Εμμανουέλα, Φλουρής Κωσταντίνος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΩΝ Μάθημα: Πληροφορική Υπεύθυνοι καθηγητές: Κος Περικλής Γεωργιάδης, Κα Περισυνάκη Ειρήνη Μαθητές: Τσαγκαράκη Εμμανουέλα, Φλουρής Κωσταντίνος Θέμα: Θα μελετήσετε τη μορφή σε σχέση με το μέγεθος των διαφόρων ζώντων οργανισμών του πλανήτη μας με έμφαση στους πολύ μεγάλους και στους πολύ μικροσκοπικούς. Θα εξετάσετε αν το μέγεθος επηρεάζει παράγοντες όπως ο μεταβολισμός, ο ρυθμός αποβολής ο ρυθμός πρόσληψης οξυγόνου.

3 Όγκος - Επιφάνεια Θα μελετήσουμε τη σχέση μεταξύ των δύο μεγεθών σε έναν κύβο. Ένα από τα απλούστερα στερεά που γνωρίζουμε. ΑκμήΕπιφάνειαΌγκοςΛόγος επιφάνειας / όγκου 2α6*4α*α8α*α*α3α3α 3α6*9α*α27α*α*α2α2α 4α6*16α*α64α*α*α3/2α3/2α 5α6*25α*α125α*α*α6/5α

4 ΖΩΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Α) ΜΟΝΟΚΥΤΤΑΡΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Τα κύτταρά τους είναι μικρά και οι χημικές ανταλλαγές με το περιβάλλον είναι απλές διότι το κυτταρικό τοίχωμα δεν αυξάνεται ανάλογα με τον όγκο του κυττάρου. Τα κύτταρά τους είναι μικρά και οι χημικές ανταλλαγές με το περιβάλλον είναι απλές διότι το κυτταρικό τοίχωμα δεν αυξάνεται ανάλογα με τον όγκο του κυττάρου. Β) ΜΙΚΡΑ ΖΩΑ Διακρίνονται σε θερμόαιμα και ψυχρόαιμα. Η εξωτερική τους επιφάνεια είναι μεγαλύτερη αναλογικά με μεγάλου όγκου ζώα. Διακρίνονται σε θερμόαιμα και ψυχρόαιμα. Η εξωτερική τους επιφάνεια είναι μεγαλύτερη αναλογικά με μεγάλου όγκου ζώα. Γ) ΜΕΓΑΛΑ ΖΩΑ Η εξωτερική τους επιφάνεια είναι μικρότερη αναλογικά με μικρού όγκου ζωα.

5 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Τι ονομάζουμε μεταβολισμό? Τι ονομάζουμε μεταβολισμό? Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει σωστά ο μεταβολισμός? Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει σωστά ο μεταβολισμός? Τι ονομάζεται ρυθμός μεταβολισμού ενός ζώντος οργανισμού? Τι ονομάζεται ρυθμός μεταβολισμού ενός ζώντος οργανισμού? Γενικά ο ρυθμός μεταβολισμού στα μικρά ζώα είναι μικρότερος από αυτόν στα μεγάλα ζώα.

6 ΡΥΘΜΟΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Κάθε ζώο, για να επιβιώσει πρέπει να βρει κάποιον τρόπο να κρατήσει το σώμα του σε θερμοκρασία που να επιτρέπει τη διαδικασία του μεταβολισμού. Κάθε ζώο, για να επιβιώσει πρέπει να βρει κάποιον τρόπο να κρατήσει το σώμα του σε θερμοκρασία που να επιτρέπει τη διαδικασία του μεταβολισμού. Τα μικρά ζώα χάνουν ή αποκτούν ευκολότερα θερμότητα από τα μεγάλα. Τα τελευταία γενικά κατακρατούν τη θερμότητα. Τα μικρά ζώα χάνουν ή αποκτούν ευκολότερα θερμότητα από τα μεγάλα. Τα τελευταία γενικά κατακρατούν τη θερμότητα.

7 ΡΥΘΜΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ Ο ρυθμός μεταβολισμού εξαρτάται από την κατανάλωση οξυγόνου. Όσο περισσότερο οξυγόνο χρησιμοποιεί ο οργανισμός, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο ρυθμός μεταβολισμού. Ο ρυθμός πρόσληψης οξυγόνου εξαρτάται (αντίστροφα) από το μέγεθος του ζώου.

8

9 Βιβλιογραφία World builders 1 – Chapter 9 – The size of Organisms World builders 1 – Chapter 9 – The size of Organisms Art to zoo (μια έκδοση του Office of elementary and secondary education Smithsonian Institution, Washington Art to zoo (μια έκδοση του Office of elementary and secondary education Smithsonian Institution, Washington Οπτικό υλικό από συνδέσμους στο Google, όπως των National Geographic, Wikipedia. Οπτικό υλικό από συνδέσμους στο Google, όπως των National Geographic, Wikipedia.

10 Σας ευχαριστούμε θερμά για την προσοχή σας!!!!


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΩΝ Μάθημα: Πληροφορική Υπεύθυνοι καθηγητές: Κος Περικλής Γεωργιάδης, Κα Περισυνάκη Ειρήνη Μαθητές: Τσαγκαράκη Εμμανουέλα, Φλουρής Κωσταντίνος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google