Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γλώσσα & Φύλο Μύθος ή πραγματικότητα ; Επιμέλεια : Νάσος Σπετσιέρης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γλώσσα & Φύλο Μύθος ή πραγματικότητα ; Επιμέλεια : Νάσος Σπετσιέρης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γλώσσα & Φύλο Μύθος ή πραγματικότητα ; Επιμέλεια : Νάσος Σπετσιέρης

2 Πολλοί κοινωνιολόγοι ισχυρίζονται πως ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ένα άτομο την γλώσσα διαφέρει ανάλογα με το φύλο του ατόμου. Μ ε ά λ λ α λ ό γ ι α, α λ λ ι ώ ς μ ι λ ο ύ ν ο ι ά ν δ ρ ε ς κ α ι α λ λ ι ώ ς ο ι γ υ ν α ί κ ε ς.

3 Που βασίζεται ο ισχυρισμός ; κοινωνιογλωσσολόγους, Σύμφωνα με τους κοινωνιογλωσσολόγους, ο διαχωρισμός είναι στην βάση του κοινωνικός. Όσο διαφέρουν οι κοινωνικοί ρόλοι των δύο φύλων τόσο θα διαφέρει και η “γλώσσα” τους.

4 Για αυτό τον λόγο... Οι άγραφοι κανόνες της κοινωνίας μας : Θέλουν οι γυναίκες να χρησιμοποιούν εκφράσεις που προσδίδουν κύρος αλλά ταυτόχρονα και σεμνότητα Παρέχουν στους άνδρες περισσότερη λεκτική ελευθερία ενώ παράλληλα επιτρέπουν την χρήση υβρεολογίου χωρίς να την “καταδικάζουν”

5 Είναι όμως σωστό ; Σύμφωνα με τα Δικαιώματα του γυναικείου φύλου, αυτή η πίεση που ασκείται στις γυναίκες προκειμένου αυτές να είναι οι μόνες που ακολουθούν το γλωσσικό πρότυπο,στερούμενες κάθε γλωσσική ελευθερία, παραβιάζει την Ισότητα των δύο φύλων και ως εκ τούτου είναι απόλυτα λανθασμένη.

6 Υπάρχει λύση ; Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι τεχνητό ή γίνεται επείτηδες. Γι’ αυτό τον λόγο είναι δύσκολο να βρεθεί λύση.Θα πρέπει είτε οι γυναίκες να αποκτήσουν λεκτική “ελευθερία” είτε οι άνδρες να μιλούν πιο “κόσμια” Όπως καταλαβαίνετε και τα δύο είναι εξίσου δύσκολα και χρειάζονται όχι μόνο αρκετό χρόνο αλλά και αμοιβαία προσπάθεια από τα δύο φύλα

7 Ευχαριστώ για την προσοχή σας !


Κατέβασμα ppt "Γλώσσα & Φύλο Μύθος ή πραγματικότητα ; Επιμέλεια : Νάσος Σπετσιέρης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google