Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

MENU Ισπανία Συρία Γαλλία Βοσνία-Ερζεγοβίνη Χώρες της Μεσογείου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "MENU Ισπανία Συρία Γαλλία Βοσνία-Ερζεγοβίνη Χώρες της Μεσογείου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 MENU Ισπανία Συρία Γαλλία Βοσνία-Ερζεγοβίνη Χώρες της Μεσογείου
Μαυροβούνιο Ιταλία Σλοβενία Κροατία Αλβανία Ελλάδα Τουρκία Κύπρος

2 Άννα Μαρία Αλεφραγκή Και Βαγγέλης Μεστάν Οσμάν
Χώρες της Μεσογείου Άννα Μαρία Αλεφραγκή Και Βαγγέλης Μεστάν Οσμάν

3 Ισπανία Το Βασίλειο της Ισπανίας  ή Εσπερία των αρχαίων Ελλήνων, ή  και των Ρωμαίων, είναι ένα κράτος της νοτιοδυτικής Ευρώπης, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Προς Βορρά ορίζεται από τον Βισκαϊκό κόλπο και με τη Γαλλία από την οποία την χωρίζει η μεγάλη οροσειρά των Πυρηναίων. Επίσης επί των Πυρηναίων και Βορειοανατολικά συνορεύει με την Ανδόρρα. Ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοδυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Δυτικά συνορεύει με την Πορτογαλία.

4 Γαλλία Η μητροπολιτική Γαλλία βρίσκεται στα δυτικά άκρα της Ευρώπης. Βρέχεται από την Βόρεια Θάλασσα στον βορρά, από την Μάγχη στα βορειοδυτικά, από τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά και από την Μεσόγειο Θάλασσα νοτιοανατολικά. Συνορεύει με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο στα βορειοανατολικά, με την Γερμανία και την Ελβετία στα ανατολικά, με την Ιταλία και το Μονακό στα νοτιοανατολικά, με την Ισπανία και την Ανδόρρα στα νοτιοδυτικά.

5 Ιταλία Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία
Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία  είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα: τη Σικελίακαι τη Σαρδηνία. Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία, ενώ εξκλάβιο της Ιταλίας αποτελεί και η πόλη Καμπιόνε ντ' Ιτάλια, που βρίσκεται στο έδαφος τηςΕλβετίας. Οι ανεξάρτητες χώρες του Σαν Μαρίνο και του Βατικανούβρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος.

6 Σλοβενία Η Σλοβενία, επίσημα Δημοκρατία της Σλοβενίας (σλοβενικά: Republika Slovenija / Ρεπούμπλικα Σλοβένιγια), είναι χώρα στην Κεντρική Ευρώπη σε σταυροδρόμι βασικών Ευρωπαϊκών πολιτιστικών και εμπορικών δρόμων. Συνορεύει με την Αυστρία στα βόρεια, την Ιταλίαστα δυτικά, την Ουγγαρία στα βορειοανατολικά, και την Κροατία στα νότια και τα νοτιοανατολικά. Στα δυτικά έχει μια μικρού μήκους ακτογραμμή στην Αδριατική θάλασσα. Έχει συνολική έκταση τετρ. χλμ. και πληθυσμό κατοίκους.[1]. Είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Ως προς τη γεωγραφία, την ιστορία, την οικονομία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα της είναι χώρα με μεγάλη ποικιλία, διακρινόμενη από ένα μεταβατικό χαρακτήρα. Χαρακτηρίζεται από υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Λιουμπλιάνα.

7 ΚΡΟΑΤΙΑ Η Κροατία (κροατικά: Hrvatska, προφέρεται: Χρβάτσκα), της οποίας η επίσημη ονομασία είναι Δημοκρατία της Κροατίας  /Ρεπούμπλικα Χρβάτσκα), είναι μία δημοκρατική χώρα στην νότιο-ανατολική Ευρώπη, και συνορεύει στα βόρεια με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, στα ανατολικά με την Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ στην νότια άκρη της με το Μαυροβούνιο. Στο δυτικό της τμήμα βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα η οποία αποτελεί έτσι τα φυσικά της σύνορα. Η πρωτεύουσά της και έδρα της κυβερνήσεως είναι με ένα περίπου εκατομμύριο κατοίκους το Ζάγκρεμπ, το οποίο είναι σημαντικόςσυγκοινωνιακός κόμβος και το οικονομικό όπως και το ακαδημαϊκό κέντρο της. Άλλες σημαντικές πόλεις της Κροατίας είναι η Ριέκα, η Πούλα, το Σπλιτ και το Ντούμπροβνικ.

8 ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ H Βοσνία-Ερζεγοβίνη (βοσνιακά και κροατικά: Bosna i Hercegovina,σερβικά: Босна и Херцеговина / Μπόσνα ι Χερτσεγκόβινα) είναι χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου, πρώην ομόσπονδη δημοκρατία τηςΓιουγκοσλαβίας. Έχει έκταση  km² και πληθυσμό , με βάση εκτιμήσεις του Συνήθως αναφέρεται συντομευμένα ωςΒοσνία. Η χώρα είναι η πατρίδα τριών συστατικών εθνοτήτων: των Βοσνίων, τωνΣέρβων και των Κροατών.

9 Μαυροβούνιο Το Μαυροβούνιο είναι χώρα σταΒαλκάνια,ανεξάρτητο κράτος από το 2006, με πληθυσμό (σύμφωνα με εκτίμηση του 2009)[2]. Εχει ακτές στην Αδριατική θάλασσαστα νοτιοδυτικά και συνορεύει με την Κροατία στα δυτικά, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα βορειοδυτικά, τη Σερβία στα βορειοανατολικά, το Κόσοβοκαι την Αλβανία στα νοτιοανατολικά. Πρωτεύουσα και μαγαλύτερη πόλη της είναι η Ποντγκόριτσα, ενώ η Τσετίνιε χαρακτηρίζεται ως Prijestonica, που σημαίνει η πρώην Βασιλική Πρωτεύουσα.

10 Αλβανία Η Αλβανία , γνωστή επισήμως ως Δημοκρατία της Αλβανίας (αλβανικά:  προφέρεται:[ɾɛˈpubliˌka ɛ ˌʃcipəˈɾis]) είναι μια Βαλκανική χώρα της ΝΑ Ευρώπης. Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με το Μαυροβούνιο, βορειοανατολικά με το Κόσοβο, ανατολικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και νότια με την Ελλάδα. Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα δυτικά, και το Ιόνιο πέλαγος νοτιοδυτικά. Απέχει λιγότερο από 72 χλμ από την Ιταλία μέσω του Καναλιού του Οτράντο που συνδέει τηνΑδριατική με το Ιόνιο.

11 Ελλάδα Η Ελλάδα ή Ελλάς (πολυτονικά: Ἑλλάς, επίσημα: Ελληνική Δημοκρατία), είναι χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης καταλαμβάνει την 97η θέση, ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου. Πρωτεύουσα της Ελλάδας και μεγαλύτερη πόλη είναι η Αθήνα.

12 Τουρκία Η Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία (τουρκικά:Türkiye Cumhuriyeti, προφέρεται Τιούρκιγιε Τζουμχουριετί) είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα[5] που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της (Ανατολική Θράκη) στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέχρι το 1922, η χώρα ήταν το κέντρο τηςΟθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται ανάμεσα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, συγκροτεί το βασικό τμήμα της χώρας. 

13 Κύπρος Η Κύπρος, επίσημα Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητη νησιωτική χώρα της ανατολικής Μεσογείου. Συνορεύει θαλάσσια με την Ελλάδα(Καστελλόριζο), την Τουρκία, την Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και τηνΑίγυπτο. Η βόρεια πλευρά της βρίσκεται υπό κατοχή από την Τουρκίααπό το Το 1983, κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία προέβη στην ανακήρυξη της λεγόμενης"Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" (ΤΔΒΚ) η οποία μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

14 Συρία Η Συρία (Αραβικά: ή από το 2005: ) είναι μια χώρα της Μέσης Ανατολής που εκτείνεται μεταξύ του Ευφράτη ποταμού, της Αραβικής ερήμου και της Μεσόγειου θάλασσας. Η έκτασή της είναι  km² και έχει πληθυσμό [3] Συνορεύει στα Βόρεια με την Τουρκία, στα Ανατολικά με το Ιράκ, στα Νότια με την Ιορδανία, στα Νοτιοδυτικά με τοΙσραήλ και το Λίβανο και στα Βορειοδυτικά βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Πρωτεύουσα είναι η Δαμασκός.


Κατέβασμα ppt "MENU Ισπανία Συρία Γαλλία Βοσνία-Ερζεγοβίνη Χώρες της Μεσογείου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google