Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΛΕΣΙΑΔΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΜΗΤΣΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΕΚΙΡΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Α'2

2 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΗΓΕΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΥ (ΕΞΑΡΤΗΣΗ-ΕΘΙΣΜΟΣ) ΑΛΚΟΟΛ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ-ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΑ/ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΗΓΕΣ

3 ΕΘΙΣΜΟΣ-ΕΞΑΡΤΗΣΗ:Αν ρωτήσεις κάποιον τι είναι ο εθισμός, θα σου απαντήσει ίσως ότι είναι αδύνατον να σταματήσει κάποιος τη χρήση μιας ουσίας, π.χ. ένα παράνομο ναρκωτικό όπως η ηρωίνη, ίσως το αλκοόλ ή ακόμα και ο καφές.Ίσως το καλύτερο παράδειγμα είναι το τσιγάρο.

4 ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ-ΑΛΚΟΟΛ Ο όρος αλκοόλ προέρχεται από την αραβική λέξη "al kohl". Το αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη .Οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι ιατροί χρησιμοποιούσαν την μπύρα και τα κρασί σαν συστατικό στοιχείο των ιατρικών συνταγών ενώ προστατευόταν επίσης απο τους ιδιους τους Φαραώ με νόμους. Το κόκκινο κρασί, ταυτίστηκε από την αρχή με το αίμα, ως σύμβολο της ζωής.

5 Τι συμβαίνει όταν το αλκοόλ μπαίνει στο σώμα;
Το αλκοόλ που καταναλώνεται εισέρχεται μέσω του στόματος και του οισοφάγου στο στομάχι.Μια μικρή ποσότητα αφομοιώνεται εκεί. Το υπόλοιπο έρχεται καθαρό στο αίμα και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Ένα πιο ελαφρύ άτομο επηρεάζεται περισσότερο απ’ ότι ένα βαρύ άτομο που έχει πιει τον ίδιο αριθμό αλκοολούχων ποτών. Επίσης οι γυναίκες αφομοιώνουν μικρότερη ποσότητα αλκοόλ στο σώμα..Το ήπαρ διαλύει το αλκοόλ το οποίο μετά αποβάλλεται από τα ούρα. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ : Επιδράσεις στο ήπαρ και στο πεπτικό σύστημα.  Επιδράσεις στο νευρικό σύστημα.  Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα.  Επιδράσεις στην κύηση (π.χ. αλκοολικό εμβρυικό σύνδρομο).  Αύξηση στα ατυχήματα και στις εξωτερικές αιτίες κακώσεων και Τραυματισμών. Διαταραχές στην αναπαραγωγική λειτουργία στους άνδρες.

6

7 Τι είναι το ντόπινγκ; Η λέξη "ντόπινγκ" προέρχεται από την αγγλική γλώσσα ("doping") . Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται από τον κόσμο του αθλητισμού σαν περιγραφή της χρήσης συγκεκριμένων απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων από τους αθλητές για να αυξήσουν τεχνητά την επίδοση τους. Η γνωστή υπόθεση που συντάραξε το ελληνικό φίλαθλο (και όχι μόνο) κοινό μια μέρα πριν την τελετή έναρξης (2004, Αθήνα). Οι Θάνου και Κεντέρης (αργυρή και χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ και με μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για νίκες στην Αθήνα) προσποιήθηκαν ένα ατύχημα με τη μηχανή του προπονητή τους για να αποφύγουν να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ και τελικά τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από τους Αγώνες, σπιλώνοντας το όνομα της διοργανώτριας Ελλάδας.

8 ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ-ΚΑΤΑΠΡΑΥΝΤΙΚΑ
Τα ηρεμιστικά που χορηγούνται ανήκουν συνήθως σε μια ομάδα ναρκωτικών γνωστών ως βενζοδιαζεπίνες. Τα ναρκωτικά αυτά χορηγούνται με συνταγή για λίγες μόνον εβδομάδες ως βοήθεια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης. Είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς ψυχολογική εξάρτηση απ' αυτά και όσοι προσπαθούν και τα σταματούν ενδέχεται να εμφανίσουν πολύ δυσάρεστα στερητικά συμπτώματα

9 ΚΑΠΝΙΣΜΑ

10 Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πίπα, πούρο ή με άλλο τρόπο. Τη δεκαετία του 1920, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε το πρόβλημα σταδιακά μόνο μετά το Στα επόμενα χρόνια, έγινε κατανοητό ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Τα κράτη έλαβαν μέτρα για το κάπνισμα και ανάλογα με τη χώρα τα μέτρα για τη συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το παθητικό κάπνισμα, υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα καπνού και άλλα.

11 ο καπνός εισήχθη στην ελλάδα από δυο γάλλους εμπόρους που καλλιέργησαν τα πρώτα φυτά στην θεσσαλονίκη. .Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’70, η καλλιέργεια του καπνού, κυρίως στις περιοχές της Ξάνθης, της Αιτωλοακαρνανίας, του Θεσσαλικού κάμπου αλλά και αλλού, αποτέλεσε μια από τις κυριότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές για την εγχώρια οικονομία. Ποιες είναι οι σημαντικότερες παθήσεις που επιβαρύνονται από το κάπνισμα; Οι βασικότερες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του λάρυγγα, καθώς και άλλα είδη καρκίνου, όπως αυτό του προστάτη. Όλα τα είδη καρκίνου είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το κάπνισμα. Στη συνέχεια, έχουμε πολλές παθήσεις του αναπνευστικού, όπως η χρόνια βρογχίτιδα . Το χρόνιο εμφύσημα είναι επίσης μία πολύ σημαντική πάθηση.

12

13 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Tα ναρκωτικά, όπως η κάνναβη και η ηρωίνη, που προέρχονται από φυτά, εξακολουθούν να είναι οι περισσότερο διαδεδομένες ουσίες χρήσης στον κόσμο. Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων.

14 Ελαφρά ναρκωτικά (ψυχεδελικά):
Μαριχουάνα- Χασίς. Σκληρά ναρκωτικά : Όπιο, Ηρωίνη, Μορφίνη Κοκαΐνη LSD Αμφεταμίνες Βαρβιτουρικά

15

16

17


Κατέβασμα ppt "ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google