Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τον παλιό καιρό η ζωή στο χωριό δεν είχε καμία σχέση με αυτή της σύγχρονης εποχής. Τα σπίτια απόμακρα το ένα από το άλλο. Οι δρόμοι γεμάτοι χώμα, λάσπη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τον παλιό καιρό η ζωή στο χωριό δεν είχε καμία σχέση με αυτή της σύγχρονης εποχής. Τα σπίτια απόμακρα το ένα από το άλλο. Οι δρόμοι γεμάτοι χώμα, λάσπη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 Τον παλιό καιρό η ζωή στο χωριό δεν είχε καμία σχέση με αυτή της σύγχρονης εποχής. Τα σπίτια απόμακρα το ένα από το άλλο. Οι δρόμοι γεμάτοι χώμα, λάσπη και σκόνη.

4 Οι οικογένειες τότε ήταν πολυμελείς. Τα πέντε παιδιά δεν θεωρούνταν καθόλου πολλά, αφού σε αρκετές οικογένειες έφθαναν μέχρι και δέκα. Μεγάλωναν κάτω από συνθήκες που τους εξασφάλιζαν μία υποφερτή διαβίωση. Για το μέλλον τους φρόντιζε η τύχη.

5 η συμβολή της γυναίκας ήταν αποφασιστική. Φορτωμένη με όλα τα βάρη του νοικοκυριού, προσπαθούσε με πενιχρά μέσα να τα φέρει βόλτα. Από αυτήν περίμεναν και οι δουλειές.

6 Θεωρούνταν μειωτικό για έναν άνδρα, ‘’ που εκπροσωπούσε το ισχυρό φύλο ’’, να ασχοληθεί με δουλειές που χαρακτηρίζονταν “ γυναικείες ”. Επειδή δεν υπήρχε σαφής διαχωρισμός ανάμεσα τους, δεν έκανε τίποτα για να είναι σίγουρος. Ο πατέρας δεν αδιαφορούσε αλλά ούτε νοιαζόταν και πολύ για τα παιδία.

7 Η γάστρα Το Σκαφίδι Η γάστρα ήταν μια ημισφαιρική χονδρή λαμαρίνα, που στο πάνω μέρος είχε μια λαβή για να μπορούν να τη σηκώνουν με το «ξυθάλι» ή να τη μεταφέρουν με τα χέρια, όταν ήταν κρύα Το Σκαφίδι Το σκαφίδι ήταν μια σκάφη συνηθισμένου μεγέθους, ξύλινη και τη χρησιμοποιούσαν μόνο για το ζύμωμα του ψωμιού

8 ΣΦΕΝΤΟΝΑ : ΚΡΥΦΤΟ : Ξύλο με δίχαλο στο πάνω μέρος, στο οποίο δενόταν το λάστιχο ( τις περισσότερες φορές κομμάτι από σαμπρέλα). Σε αυτό το παιχνίδι μπορούν να παίξουν από 3 άτομα και πάνω. Ένα παιδί φυλάει (μετράει π.χ. έως το 200- 5, 10, 15, 20, 25...). Μόλις τελειώσει, λέει ΄΄φτού και βγένω΄΄ και αρχίζει να ψάχνει για τα παιδιά.

9 Αγωγιάτης : ΓΑΝΩΤΗΣ ( Καλαντζής ) Αγωγιάτης ο επαγγελματίας που κάνει μεταφορές με φορτιάρικο ζώο. Οι γανωτζήδες ήταν συνήθως πλανόδιοι τεχνίτες που αναλάμβαναν το γαλβανισμό και το στίλβωμα των χάλκινων οικιακών σκευών, όπως τα ταψιά, τα καζάνια, τα κουτάλια, τα πιρούνια κλπ

10 Μπάμπης Βραζιτίκος, Μανώλης Γιολδάσης, Γιάννης Πληγιάρης, Απόστολος Τσαμπίρης

11 Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στον Αμπελώνα από ένα παιδί ηλικίας 16-20 χρονών είναι τα παρακάτω :

12 Το χειμώνα τα παιδιά συχνάζουν στα NET CAFE όπου εκεί παίζουν PRO, υπολογιστή, μπιλιάρδο, ποδοσφαιράκι και άλλα πολλά. Ακόμα υπάρχουν και αθλητικές δραστηριότητες, μπορεί να πηγαίνει στις καφετέριες, να πηγαίνει χορό. Επιπλέον οργανώνονται και εκδρομές.

13 Τα καλοκαίρια γίνονται αγώνες BEACH VOLLEY, 5x5 αγώνες ποδοσφαίρου με πρωτάθλημα, γίνεται διαγωνισμός GRAFFITY και έτσι ομορφαίνει το μέρος που γίνετε. Ακόμα τα παιδία μπορούν και πάνε βόλτες με τα ποδήλατα.

14 Οι μαθητές έχουν εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να ενημερώνονται και να κάνουν τις εργασίες που τους αναθέτουν οι καθηγητές τους.

15 Τέλος το μόνο που θα θέλαμε να γίνει στον Αμπελώνα είναι ένα σινεμά ή ένα VIDEO BANK. Αγαπάμε πολύ στον τόπο που είμαστε δεν θα τον αλλάζαμε για κανέναν άλλο.!!!!!

16

17 Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνει ένας νέος σε ορεινό χωριό παρά από ότι θα έκανε στην πόλη ή σε ένα πεδινό χωριό.

18 Η ζωή σε ένα ορεινό χωριό όπως είναι η Πίνδος από ένα παιδί ηλικίας 16-20 χρονών οι ασχολίες δεν είναι και πολλή καλές επειδή τα παιδιά πηγαίνουν και βοηθούν τους γονείς τους στις δουλειές όπως είναι η κτηνοτροφία ή η καλλιέργεια.

19 Δεν υπάρχουν πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες για αυτό οι περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν το χωριό για μια καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Τέλος θα πρέπει οι νέοι να μην σκέφτονται την εύκολη λύση για να φύγουν από το χωριό τους και πηγαίνοντας σε μια πόλη για καλύτερη ζωή. Να προσπαθήσουν να μείνουν στο χωριό για να υπάρχει ζωή εκεί.!

20

21 Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ!

22

23

24

25 Να ζει κανείς ή να μη ζει... στο χωριό;

26

27

28 Μεγαλώνοντας στην επαρχία Ερευνητική εργασία μαθητών της Α Λυκείου Αμπελώνα Καραγκιόζης Διονύσης Καρακώστας Φώτης Κουκούλης Ιπποκράτης Λάππας Γιώργος

29 Η έρευνα που ακολουθεί πραγματοποιήθηκε στους μαθητές της Ά Λυκείου ηλικίας 15-16 ετών με σκοπό να διαπιστώσουμε το βαθμό στον όποιο είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους στο χωριό, ποια τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της, με ποιο τρόπο μπορεί να βελτιωθεί, και τέλος ποια τα σχεδία τους στο μέλλον σχετικά με αυτό.

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40 Συμπέρασμα Από τα παραπάνω αποτελέσματα διαπιστώνουμε πως το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών είναι αρκετά ικανοποιημένο από τη ζωή του στο χωριό και θα επιθυμούσε να ζήσει τη ζωή του σε αυτό παρόλα τα μειονεκτήματα που ίσως έχει.


Κατέβασμα ppt "Τον παλιό καιρό η ζωή στο χωριό δεν είχε καμία σχέση με αυτή της σύγχρονης εποχής. Τα σπίτια απόμακρα το ένα από το άλλο. Οι δρόμοι γεμάτοι χώμα, λάσπη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google