Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχαία θέατρα Γιώργος Καρανάσιος Ε2 2014-15 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχαία θέατρα Γιώργος Καρανάσιος Ε2 2014-15 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχαία θέατρα Γιώργος Καρανάσιος Ε ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης

2 Ποιοί ήταν οι τρεις μεγάλοι συγγραφείς και τι γνωρίζετε για τον καθένα ;
Οι τρεις πιο μεγάλοι συγγραφείς ήταν ο Αισχύλιος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης. Ο Αισχύλιος έγραψε σημαντικές τραγωδίες, όπως ο Προμηθέας Δεσμώτης, για να δείξει τη δύναμη των θεών και την αδυναμία των ανθρώπων. Ο Σοφοκλής κατείχε σπουδαία αξιώματα στην Αθήνα. Δύο από τις πιο διάσημες τραγωδίες του είναι ο Οιδίποδας τύραννος και η Αντιγόνη. Ο Ευριπίδης ήταν αυτός που οι Αθηναίοι τον θεωρούσαν ιδιόρρυθμο. Αποτραβήχτηκε από τη δημόσια ζωή κι έγραψε έργα που ορισμένοι θεωρούσαν προκλητικά. Επίσης στην Αθήνα δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία όσο ζούσε.

3 Από πού προέρχεται η αρχαία τραγωδία ;Πώς γεννήθηκε το θέατρο ;
Η τραγωδία αντλούσε τα θέματά της από τη μυθολογία και είχε στόχο τόσο να διασκεδάσει το κοινό, όσο και να το οδηγήσει στην “κάθαρση”. Το θέατρο γεννήθηκε από τη λατρεία του Διονύσου και αποτελούσε μέρος του προγράμματος των διονυσιακών γιορτών.

4 Τι ήταν ο διθύραμβος ; Ο διθύραμβος ήταν αρχαίος ύμνος προς τιμήν του Διονύσου, τον οποίο τραγουδούσε μια ομάδα ανδρών εκτελώντας χορευτικές κινήσεις (χορός).

5 Τι ήταν οι σάτυροι ; Οι Σάτυροι, μισοί άνθρωποι και μισοί τράγοι, μέλη της συνοδείας του Διονύσου, εκδήλωναν τον τολμηρό και εύθυμο χαρακτήρα τους.

6 Τι γνωρίζετε για τους ηθοποιούς ;
Αρχικά, χρησιμοποιούσαν μόνο έναν ηθοποιό. Αργότερα που οι παραστάσεις ήταν πιο απαιτητικές, αυξήθηκε κι ο ρυθμός των ηθοποιών. Όλοι οι ηθοποιοί ήταν άντρες, πολίτες της Αθήνας. Τον 4ο αιώνα π.Χ. υπήρχαν ήδη ηθοποιοί βεντέτες, διάσημοι σ’ολόκληρη την Ελλάδα.

7 Τι γνωρίζετε για τις μάσκες ;
Οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκες, που έδειχναν ποιο πρόσωπο υποδύονταν και τις εκφράσεις του. Το άνοιγμα για το στόμα λειτουργούσε ως ηχείο και έπρεπε στον ηθοποιό να ακούγεται καθαρά μέχρι τις τελευταίες θέσεις του θεάτρου.

8 Τι ήταν ο χορός ; Το σύνολο των ηθοποιών που χορεύουν και τραγουδούν τα χορικά των αρχαίων δραμάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις μετέχουν στη δράση του έργου.

9 Τι ήταν οι χορηγοί ; Ορισμένοι πλούσιοι πολίτες, οι χορηγοί ( αρχηγοί του χορού ) χρηματοδοτούσαν τις θεατρικές παραστάσεις, γι’αυτό και έπαιρναν όπως ακριβώς και οι ποιητές, βραβεία από τη πολιτεία. Ένας από αυτούς ήταν ο Λυσικράτης.

10 Ποια είναι η διαφορά της αρχ.κωμωδίας από την τραγωδία ;
Η διαφορά είναι πως η κωμωδία είχε τα διασκεδαστικά και φανταστικά θέματα, ενώ η τραγωδία είχε το σοβαρό περιεχόμενο.

11 Ποιους αρχ.κωμικούς συγγραφείς γνωρίζεις ;Γράψε μερικές λεπτομέρειες
Οι αρχαίοι κωμικοί συγγραφείς ήταν δύο, ο Αριστοφάνης και ο Μέναδρος. Ο Αριστοφάνης ήταν ο πιο διάσημος κωμικός ποιητής της Αττικής. Επίσης ο Αριστοφάνης κορόιδευε κι άλλους πολλούς από τους συγχρόνους του και υποστήριζε ακούραστα την ειρήνη με τη Σπάρτη. Ο Μέναδρος, ο δεύτερος σε φήμη κωμωδιογράφος μετά τον Αριστοφάνη, έζησε αρκετά αργότερα. Τα έργα του, πολύ πιο ήρεμα και κομψά από του Αριστοφάνη, αποτελούσαν πρότυπο για τις κωμωδίες της Ρωμαϊκής και σύγχρονης εποχής.

12 Ποιοι ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι που καθόταν ;
Οι επίσημοι καλεσμένοι ήταν οι Ιερείς, οι ανώτατοι αξιωματούχοι ή οι προσωπικότητες που η πολιτεία ήθελε να τιμήσει καθόταν στις πρώτες θέσεις του Θεάτρου.

13 ΠΗΓΕΣ Βιβλίο ιστορίας ( Αθήνα η γέννηση της δημοκρατίας-σελ. 32,33,34,35 )

14 Αρχαία θέατρα Γιώργος Καρανάσιος Ε ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης


Κατέβασμα ppt "Αρχαία θέατρα Γιώργος Καρανάσιος Ε2 2014-15 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google