Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

2 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Η επικοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μας και με διάφορα μέσα την επιτυγχάνουμε. Μερικά από αυτά τα μέσα είναι το τηλέφωνο, ο Η/Υ, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και άλλα τεχνολογικά μέσα. Όμως η τεχνολογία δεν σταματάει εκεί. Η τεχνολογία συνεχώς αναπτύσσεται και προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Καθημερινά ανακαλύπτονται καινούργια πράγματα, μερικά από αυτά χρήσιμα και άλλα άχρηστα για τον απλό καθημερινό άνθρωπο. Έτσι ταυτόχρονα αναπτύσσεται η επικοινωνία και γενικότερα η τεχνολογία. Σήμερα η επικοινωνία έχει αναπτυχθεί, σ’ ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο όμως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, υπάρχουν αρκετά επιτεύγματα που δεν έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Στην επικοινωνία προχωράμε συνεχώς με καινούργιες ανακαλύψεις. Βρήκαμε μερικά μέσα επικοινωνίας που θα γίνουν προσβάσιμα στο καθένα μας στο κοντινό μέλλον. Τα ευρήματά μας μπορεί να αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας, αλλά πολύ σύντομα θα είναι μια ρουτίνα για τον καθημερινό άνθρωπο και θα διεκπεραιώνουν κάθε είδος επικοινωνία που μπορεί να φανταστεί ο νους! Εικάζεται ότι το μέλλον στις τηλεπικοινωνίες θα κτίζεται γύρω από τις ασύρματες επικοινωνίες. Σταδιακά όλοι θα έχουμε μία μόνο συσκευή, κινητή, η οποία θα είναι σε θέση να ικανοποιεί κάθε ανάγκη επικοινωνίας, ενώ θα διευθετεί εργασίες, όπως π.χ. η πληρωμή λογαριασμών. Όμως γιατί η ανθρωπότητα να περιοριστεί στο κινητό, όταν μπορεί ευκολότερα, γρηγορότερα, αμεσότερα και καλύτερα να επικοινωνήσει;

3 Εάν ως τώρα δεν καταλάβατε περί τίνος πρόκειται, σας παραθέτουμε μια γεύση του τι έπεται να μας διαθέσει η θαυματουργή επιστήμη και η πιο πρόσφατες τεχνολογικές ανακαλύψεις. Αρχικά, ένα προσβάσιμο μέσο επικοινωνίας στο εγγύς μέλλον προβλέπεται να βγει σύντομα στις αγορές, τα πολυαναμενόμενα γυαλιά της Google.Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο, ημικυκλικό ζευγάρι ψηφιακών «γυαλιών» που, απλούστατα, προσφέρουν πολύ περισσότερες υπηρεσίες από αντηλιακή προστασία. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι ότι επιτρέπει στον ακροατή να ακούει και τους ήχους του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, ο χρήστης δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να ακούει ακόμα κι αν διασχίζει ένα πολυσύχναστο και θορυβώδη δρόμο. Η Google έκανε αίτηση για να πατεντάρει γυαλιά που χρησιμοποιούν "οστική σύνδεση", και η αμερικανική κυβέρνηση δημοσίευσε την έγκρισή της για τα Γυαλιά Google, συμπεριλαμβανομένου και ενός "εσωτερικού στοιχείου δονήσεως που παρέχει ήχο στον χρήστη μέσω επαφής με το κρανίο του χρήστη". Τα γυαλιά επίσης θα χρησιμοποιούν bluetooth, wi-fi, όπως και μια μικρή οθόνη που θα εμφανίζεται στο πεδίο όρασης του χρήστη. Επίσης θα περιέχουν και έναν μικροσκοπικό υπολογιστή, ο οποίος θα "τρέχει" το λειτουργικό Android και θα ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές. Ο χρήστης θα μπορεί να φορτώνει χάρτες και άλλες χρήσιμες πληροφορίες και δεδομένα από το διαδίκτυο χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξουν το smartphone ή κάποια άλλη κινητή συσκευή.

4 Η ανάπτυξη των γυαλιών βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και παραμένει αδιευκρίνιστο πότε το εν λόγω προϊόν θα γίνει διαθέσιμο σε καταστήματα. Χρήστες του Google+ μπορούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση, υποβάλλοντας ποικίλες προτάσεις για τη βελτίωση του τελικού προϊόντος. Ακολουθεί ένα δίλεπτο βίντεο στο οποίο διαφαίνεται η χρησιμότητά τους

5 ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ- οπτικές ίνες

6 Η οπτική ίνα είναι σήμερα ο κορμός που σηκώνει το βάρος των τηλεπικοινωνιακών αναγκών. Από φυσικής απόψεως το φώς είναι το ταχύτερο μέσο, αλλά οι ανάγκες μας έχουν ήδη ξεπεράσει τη βασική οπτική δέσμη. ήδη από το 2010 οι ερευνητές έχουν πετύχει να διακινήσουν μέσω πολυπλεξίας της φωτεινής δέσμης 4 φoρές περισσότερη πληροφορία στον ίδιο χρόνο, αλλά σε μικρές αποστάσεις. Στα Bell Labs, αυτό που προσπαθούν είναι να εφαρμόσουν αυτό  το concept σε αποστάσεις χιλιομέτρων, όσο οι διηπειρωτικές αποστάσεις. Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι τεράστιες και στο ερευνητικό τραπέζι ένας  δαίδαλος από μετρητικές συσκευές και πειραματικές διατάξεις, αποτελούν την απόδειξη μάχης μυαλού και φυσικής.

7 ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Είναι πραγματική συμφόρηση αυτό που συμβαίνει με τα δίκτυα WiFi. To κυριότερο πρόβλημα, είναι ότι οι χρήστες του WiFi, διακινούν πολύ μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών απ’ότι οι χρήστες μέσα από τα δίκτυα κινητής. Ιδιαίτερα μάλιστα λόγω της μικρής εμβέλειας των δικτύων WiFi η ποιότητα σύνδεσης πέφτει υπερβολικά και ο χρήστης απογοητεύεται. Η πρόταση των Bell Labs και της Orange, είναι να μπει στο παιχνίδι και ο operator κινητής. Το όνομα της πρότασης είναι ANDSF (Access Network Discovery and Selection Function), η οποία είναι ο ρυθμιστής της κυκλοφορίας των δεδομένων και επιλέγει την καλύτερη πηγή από την οποία η συσκευή θα λάβει το περιεχόμενο που έχει ζητήσει.Όλη αυτή η πλατφόρμα, εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική χρήσης δικτύου του παρόχου, ώστε χρεώσεις και λαμβανόμενες υπηρεσίες να είναι αναλογικά δίκαιες.

8 ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΓΓΙΓΜΑ Green touch, ονομάζει τη μετεξέλιξη διαχείρισης δεδομένων η Alcatel Lucent και τα Bell Labs, έχουν βαλθεί από επιστημονική σύλληψη, να την κάνουν πράξη στα δίκτυα οπτικών ινών. Με ένα προηγμένο μοντέλο διακίνησης δεδομένων που μόνο τα bits που μεταβάλλονται θα μεταδίδονται ενώ τα υπόλοιπα θα αναπαράγονται τοπικά, θα φέρει μείωση κόστους ενέργειας κατά 30 φορές. Τα πακέτα δεδομένων μπορούν να διακινηθούν μέσω διαφορετικών δρόμων δικτύου, να κωδικοποιηθούν δίνοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας και η επανασύνθεση να δώσει άριστα αποτελέσματα, ενώ μπορεί να αναπληρώσει τυχόν χαμένα πακέτα, χωρίς αισθητή διαφορά στο αποτέλεσμα, όπως μας έδειξε στην πράξη ο Serge.

9 Ολόγραμμα Ένας Ιάπωνας επιστήμονας ήθελε να κάνει τα ολογράμματα πολύ περισσότερο από απλώς μια ακτίνα φωτός που δείχνει ένα αντικείμενο. Αυτός και η ομάδα του κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα απλό ολόγραμμα που θα σας χαρίσει την αίσθηση της αλληλεπίδρασης καθώς και την αίσθηση του πραγματικού αγγίγματος του ίδιου του αντικειμένου. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτηθούν γιατί κάποιος να θέλει να αγγίξει ένα ολόγραμμα. Λοιπόν, είναι πραγματικά απλό. Η εφαρμογή έχει πολλές χρήσεις. αρχικά , το ιατρικό επάγγελμα είναι στην τρομερή ανάγκη ενός τρόπου εργασίας μακριά από μολύνσεις. Αυτό θα οδηγήσει σε πολύ λιγότερες λοιμώξεις και οι ασθενείς θα ανακάμπτουν πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, τα ολογράμματα που αγγίζονται είναι ότι πρέπει για την επικοινωνία και την ψυχαγωγία. Με ένα ψηλαφητό ολόγραμμα, θα μπορούσατε να σφίξετε το χέρι και να ανταλλάξετε έγγραφα με το εικονικό σας χέρι αντί να χρειάζεται να επισημαίνετε στην οθόνη και να κάνετε κλικ. Μερικοί άνθρωποι ακόμη και προβλέπουν ότι αυτή η λύση θα έχει τεράστια επίδραση στην "βιομηχανία των ενηλίκων"(adult industry). Ακόμα κι αν δεν θα αλλάξει τον κόσμο, η πολύ καλύτερη ψηλαφητή ολογραμμική τηλεφωνική κλήση θα αναβαθμίσει απείρως το συναίσθημα του να είσαι κοντά στους φίλους και την οικογένειά σας. Το να ανταλλάζεις μια εικονική αγκαλιά δεν είναι πλέον απλά λόγια. Είναι μία πραγματική δράση.

10 Ακολουθεί τρίλεπτο βίντεο επίδειξης το απτού ολογράμματος
Μια ρωσικη εταιρία Displair («οθόνη» από κρύο υγρό αέρα, η επιφάνεια του οποίου χρησιμοποιείται για την προβολή εικόνων) έχει κυκλοφορήσει ένα βίντεο επίδειξης που καταδεικνύει ολογράμματα που δεν είναι μόνο τρισδιάστατα, αλλά και εύχρηστα. Το σύστημα αποτελείται από εικόνες που προβάλλονται πάνω σε κρύα ομίχλη και ένα στυλ Kinect αισθητήρα που ανιχνεύει το χέρι σας και τις κινήσεις του σώματος. Το ακόλουθο τρίλεπτο βίντεο δείχνει εντυπωσιακές επιδόσεις κι εφαρμογές του displair.

11 Και ας θυμηθούμε ότι: Το 2008 στις προεδρικές εκλογές, το CNN για πρώτη φορά χρησιμοποίησε την τεχνολογία της ολογραφίας. H ανταποκρίτρια που εμφανίστηκε ξαφνικά στο στούντιο του CNΝ στη Νέα Υόρκη, για το σχολιασμό των εκλογών στις 4 Νοεμβρίου, στην πραγματικότητα δεν ήταν εκεί. Βρισκόταν στο Σικάγο περιτριγυρισμένη από ένα σύστημα ολογραφίας που μετέδιδε την τρισδιάστατη εικόνα της ζωντανά από το Σικάγο. «Είσαι ένα υπέροχο ολόγραμμα» είπε ο βασικός παρουσιαστής Γουλφ Μπλίτσερ στην εικόνα της ρεπόρτερ Τσέσικα Γιέλιν. Στο κάτω μέρος της οθόνης, το τηλεοπτικό δίκτυο ενημέρωνε: «Η Τζέσικα Γιέλιν μέσω ολογράμματος από το Σικάγο. Ζωντανά». Η ρεπόρτερ, λίγο θολή και λουσμένη σε ένα παράξενο μπλε φως, εξήγησε στους τηλεθεατές ότι βρισκόταν σε άλλη πόλη, με 35 κάμερες να τη βιντεοσκοπούν από διάφορες γωνίες

12 Και στο star trekκ εισήχθη μια καλή ιδέα αναφορικά με το ολόγραμμα
Πρόκειται για το Ιατρικό ολόγραμμα έκτακτης ανάγκης . είναι ένα ολογραφικό πρόγραμμα που προορίζεται για να υποστηρίξει ή να αντικαταστήσει το ιατρικό προσωπικό στο Starfleet σκάφος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. μπορεί να χειριστεί τα αντικείμενα και να εκτελέσει τη χειρουργική επέμβαση ακριβώς όπως ένας πραγματικός γιατρός. Συνθετική τηλεπάθεια Πόσες φορές δεν ευχηθήκατε να μπορούσατε να επικοινωνήσετε με κάποιον χωρίς λόγια... Μια νέα εταιρεία επιστημονικής και στρατιωτικής έρευνας σκοπεύει να κάνει το όνειρο μας πραγματικότητα, βοηθώντας μας να αποστείλουμε γραπτά ή ηχητικά μηνύματα μόνο με τη σκέψη μας. Γνωστή ως συνθετική τηλεπάθεια, η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην ανάγνωση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτροεγκεφαλογράφο. Παρόμοια τεχνολογία κυκλοφορεί ήδη στο εμπόριο και χρησιμοποιείται στον έλεγχο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μέσω της σκέψης. Η ιδέα της επικοινωνίας μέσω της σκέψης δεν είναι καινούργια. Στις αρχές του 1960, ένας ερευνητής προσάρμοσε τον ηλεκτροεγκεφαλογράφο στο κεφάλι του και με λίγη εξάσκηση κατάφερε να σταματάει και να ξεκινάει τις ταλαντούμενες ηλεκτρικές τάσεις, κύματα άλφα του εγκεφάλου του για να συνθέτει μηνύματα κώδικα Μορς.

13 Ο στρατός έχει χρηματοδοτήσει ερευνητές έχοντας δυο συγκεκριμένους σκοπούς. Πρωταρχικός στόχος είναι η σύνθεση ενός μηνύματος χρησιμοποιώντας «την αδύναμη φωνή μέσα στο κεφάλι μας». Το επόμενο βήμα είναι η αποστολή αυτού του μηνύματος σε ένα συγκεκριμένο άτομο ή αντικείμενο, επίσης με την ισχύ της σκέψης. Από τη στιγμή που το μήνυμα θα φτάσει στον δέκτη, θα μπορεί να φανερωθεί ως κείμενο ή ως ηχητικό μήνυμα. Κάποια άλλη εφαρμογή αυτού του συστήματος θα μπορούσαμε να δούμε σε ασθενείς που πάσχουν από την ασθένεια Lou Gehrig ή ALS. Καθώς η ασθένεια προχωράει, οι ασθενείς που έχουν υγιή εγκέφαλο αρχίζουν σιγά σιγά να χάνουν τον έλεγχο των μυών τους. Η συνθετική τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος επικοινωνίας για αυτούς τους ασθενείς.

14 Ένας από τους πρώτους τομείς εφαρμογής της επικοινωνίας μέσω της σκέψης είναι ο κόσμος των παιχνιδιών, αναφέρει ο Paul Sajda από το πανεπιστήμιο Columbia.Οι εμπορικά διαθέσιμες συσκευές ηλεκτροεγκεφαλογράφων υπάρχουν και επιτρέπουν στους χρήστες τους να διαχειρίζονται εικονικά αντικείμενα μόνο με τη σκέψη, όμως η σκέψη για τη μετακίνηση μιας πέτρας είναι πολύ πιο απλή από την εντολή για τη συγκέντρωση ατόμων.Μια από τις πιο σημαντικές δυσκολίες στη σύνθεση μηνυμάτων είναι η ίδια η λειτουργία του ηλεκτροεγκεφαλογράφου, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένος. Η τοποθέτηση ηλεκτροδίων ανάμεσα στο ανθρώπινο κρανίο και τον εγκέφαλο θα μπορούσαν να προσφέρει πιο ακριβή αποτελέσματα, όμως είναι ακριβά και απαιτούν επεμβατική χειρουργική. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι επιστήμονες θα πρέπει να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση για τις λέξεις και τις φράσεις που ενεργοποιούν συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές. Για τη δημιουργία ενός λεπτομερούς χάρτη του εγκεφάλου, οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν επίσης Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού και Μαγνητοεγκεφαλογράφημα. Τέλος η μέθοδος της Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού ανιχνεύει εγκεφαλική δραστηριότητα με μεγαλύτερη ακρίβεια, όμως πρόκειται για ένα βαρύ και ακριβό μηχανισμό.

15

16 Απ' όλες τις παραπάνω τεχνολογίες, ο ηλεκτροεγκεφαλογράφος είναι ο πιο οικονομικός, ελαφρύς και αρκετά γρήγορος μηχανισμός για τη δημιουργία μιας συσκευής εμπορικά διαθέσιμης. Ο χάρτης που έχει αναπαραχθεί από τις τρείς αυτές τεχνολογίες θα βοηθήσει τους υπολογιστές να μαντέψουν ποια λέξη ή φράση σκέφτεται ένα άτομο, όταν τμήμα του εγκεφάλου του φαίνεται να ενεργοποιείται στον ηλεκτροεγκεφαλογράφο Κάθε μια τεχνολογία έχει τα δικά της προτερήματα και αδυναμίες. Ο ηλεκτροεγκεφαλογράφος ανιχνεύει εγκεφαλική δραστηριότητα μόνο στις εξωτερικές πτυχές του εγκεφάλου. Το Μαγνητοεγκεφαλογράφημα διαβάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα στις πτυχώσεις, όμως είναι πολύ μεγάλο για να εισαχθεί μέσα στο κεφάλι. . Η χαρτογράφηση των εγκεφαλικών αποκρίσεων στο μεγαλύτερο τμήμα της αγγλικής γλώσσας είναι ένα τεράστιο ζήτημα και θα χρειαστούν τουλάχιστον χρόνια προτού η επικοινωνία, που θα βασίζεται στην σκέψη, γίνει πραγματικότητα. Σε εκείνους που μπορεί να είναι προβληματισμένοι με τη νέα μέθοδο επικοινωνίας, ο D'Zmura λέει ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Η σύνθεση μηνυμάτων μέσω του εγκεφάλου θα συμπεριλαμβάνει διάφορες συνειδητές σκέψεις και εκπαίδευση. Η συσκευή θα έχει επίσης διακόπτη απενεργοποίησης.

17 Μαριάννα Παπαδοπούλου Μαντώ Πλέσσα Ανδριάνα Χουρβουλιάδου
Πηγές γραπτών πληροφοριών: Στέλλα Ευδαίμων Άρτεμις Θεολογίτη Μαριάννα Παπαδοπούλου Μαντώ Πλέσσα Ανδριάνα Χουρβουλιάδου


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google