Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μηχανισμοί ειδικής άμυνας Ανοσία Ορισμοί: Ανοσία ονομάζεται η ικανότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει οποιαδήποτε ξένη ουσία, να αντιδρά και να παράγει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μηχανισμοί ειδικής άμυνας Ανοσία Ορισμοί: Ανοσία ονομάζεται η ικανότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει οποιαδήποτε ξένη ουσία, να αντιδρά και να παράγει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μηχανισμοί ειδικής άμυνας Ανοσία Ορισμοί: Ανοσία ονομάζεται η ικανότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει οποιαδήποτε ξένη ουσία, να αντιδρά και να παράγει εξειδικευμένα κύτταρα και κυτταρικά παράγωγα, ώστε να την εξουδετερώσει. Ανοσοβιολογική απόκριση ονομάζεται η διαδικασία αντίδρασης του οργανισμού στην ξένη ουσία, ώστε να αποκτήσει ανοσία. Αντιγόνο ονομάζεται η ξένη ουσία που προκαλεί ανοσοβιολογική απόκριση

2 Χαρακτηριστικά ειδικής άμυνας Εξειδίκευση: Που σημαίνει ότι τα προϊόντα της ανοσοβιολογικής απόκρισης θα δράσουν μόνο εναντίον του αντιγόνου που προκάλεσε την παραγωγή τους. Μνήμη: Είναι η ικανότητα του οργανισμού να > τα αντιγόνα που ήλθε σε επαφή, ώστε σε πιθανή δεύτερη επαφή να αντιδρά γρηγορότερα.

3 Όργανα ανοσοβιολογικού συστήματος Πρωτογενή λεμφικά όργανα: –Μυελός των οστών –Θύμος αδένας Δευτερογενή λεμφικά όργανα: –Λεμφαδένες –Ο σπλήνας –Οι αμυγδαλές –Ο λεμφικός ιστός κατά μήκος του γαστρεν- τερικού σωλήνα.

4 Επισήμανση Στα δευτερογενή λεμφικά όργανα πραγματοποιείται η ανοσολογική απόκριση

5 Κύτταρα ανοσοβιολογικού συστήματος Πλασματοκύτταρα Β-Λ- Μνήμης Βοηθητικά Τ- Λ Κυτταροτοξικά Μνήμης Κατασταλτικά

6 Τ-Λεμφοκύτταρα Διαφοροποιούνται και ωριμάζουν στο θύμο αδένα. Συμμετέχουν στην ανοσοβιολογική απόκριση Διαφοροποιούνται σε κατηγορίες ανάλογα με το ρόλο τους.

7 Βοηθητικά Τ- Λεμφοκύτταρα. Ενεργοποιούνται από το εκτεθειμένο στην επιφάνεια των μακροφάγων τμήμα του αντιγόνου Ενεργοποιούν τα Β-Λεμφοκύτταρα ή τα Τ-Κυτταροτοξικά λεμφοκύτταρα μέσω ουσιών που εκκρίνουν. Δημιουργούν κύτταρα μνήμης.

8 Κυτταροτοξικά Τ-Λεμφοκύτταρα Ενεργοποιούνται από τα Βοηθητικά Καταστρέφουν –Καρκινικά κύτταρα –Κύτταρα μοσχεύματος –Κύτταρα που μολύνθηκαν από ιό Δημιουργούν κύτταρα μνήμης

9 Τ- Λεμφοκύτταρα μνήμης Παράγονται μετά την έκθεση του οργανισμού σε ένα αντιγόνο. Ενεργοποιούνται αμέσως μετά από επόμενη μελλοντική επαφή του οργανισμού με το ίδιο αντιγόνο Μπορεί να είναι Βοηθητικά ή κυτταροτοξικά.

10 Κατασταλτικά Τ- Λεμφοκύτταρα Σταματούν την ανοσοβιολογική απόκριση μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του αντιγόνου.

11 Β-Λεμφοκύτταρα Διαφοροποιούνται και ωριμάζουν στον μυελό των οστών Συνθέτουν και έχουν στην επιφάνειά τους αντισώματα που αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο αντιγόνο. Αναγνωρίζουν το αντιγόνο αυτό και συνδέονται μαζί του. Η σύνδεση αυτή έχει ως αποτέλεσμα διαδοχικές διαιρέσεις και τη δημιουργία των εξής κυττάρων: –Πλασματοκύτταρα που παράγουν και εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων. –Κύτταρα μνήμης που θα ενεργοποιηθούν σε μελλοντική έκθεση στο ίδιο αντιγόνο.

12 Αντισώματα Τι είναι ; Είναι αμυντικές πρωτεΐνες του οργανισμού. Πώς ενεργούν; Αναγνωρίζουν το αντιγόνο, συνδέονται μαζί του και το εξουδετερώνουν. Κάθε αντίσωμα συνδέεται μόνο με το αντιγόνο που προκάλεσε την παραγωγή του.

13 ΔΟΜΗ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ

14 Αποτελέσματα σύνδεσης Αντιγόνου- Αντισώματος Ενεργοποίηση του συμπληρώματος. Αδρανοποίηση των παραγόμενων τοξινών. Αναγνώριση του μικροβίου από τα μακροφάγα και ολοκληρωτική του καταστροφή από αυτά.


Κατέβασμα ppt "Μηχανισμοί ειδικής άμυνας Ανοσία Ορισμοί: Ανοσία ονομάζεται η ικανότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει οποιαδήποτε ξένη ουσία, να αντιδρά και να παράγει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google