Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νόνη Κεφαλά Μάρθα Γκιάτα Ε’1. Το δικταίο άντρο βρίσκεται κοντά στην πόλη Καστέλι και στο νομό Λασιθίου. Ανακαλύφτηκε από αρχαιολόγους που έχουν σκάψει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νόνη Κεφαλά Μάρθα Γκιάτα Ε’1. Το δικταίο άντρο βρίσκεται κοντά στην πόλη Καστέλι και στο νομό Λασιθίου. Ανακαλύφτηκε από αρχαιολόγους που έχουν σκάψει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νόνη Κεφαλά Μάρθα Γκιάτα Ε’1

2 Το δικταίο άντρο βρίσκεται κοντά στην πόλη Καστέλι και στο νομό Λασιθίου. Ανακαλύφτηκε από αρχαιολόγους που έχουν σκάψει το εσωτερικό του. Έχει έκταση 2.200 και μήκος διαδρομής 250μ.

3 Το σπήλαιο έχει πολλά αρχαία, κλασικά, χαρακτηριστικά. Επίσης υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες και μία ωραία γραφική λίμνη που τραβάει τους τουρίστες.

4 Κοντά στη είσοδο, (δεξιά) υπάρχει ένας προθάλαμος και χαμηλότερα είναι η μεγάλη αίθουσα. Στο δάπεδο του προθάλαμου υπάρχουν βράχια τα οποία έχουν πέσει από την κορυφή ενώ άλλοι έχουν βγει στην επιφάνεια από ανασκαφές. Υπάρχει και ένας μικρότερος θάλαμος στην βορειοδυτική πλευρά. Επίσης κοντά στην είσοδο υπάρχει ένα περίπτερο οπού μπορούμε να πάρουμε εισιτήρια σε καλή τιμή.

5 Ευρήματα νεολιθικά, μινωικά, υστερομινωϊκά, γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά αποδεικνύουν τη συνεχή χρήση του από τον άνθρωπο κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς.

6 Το Δικταίο άντρο είναι το σπήλαιο στο οποίο κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει τον μελλοντικό πατέρα των θεών Δία, από φόβο μήπως και ο Κρόνος καταβροχθίσει και αυτόν τον γιο που θα γεννούσε (υπήρχε ένας χρησμός που έλεγε ότι ο Κρόνος θα σκοτωθεί από το γιο του και με αυτό τον τρόπο ο Κρόνος προστάτευε τον εαυτό του). Η Ρέα όμως τον ξεγέλασε και, αντί για το βρέφος, του έδωσε ένα βράχο τυλιγμένο στα σπάργανα του μωρού. Στη συνέχεια άφησε τον Δία εκεί για να τον αναθρέψουν οι Δικταίοι Κουρήτες, κρυφά από τον πατέρα του.


Κατέβασμα ppt "Νόνη Κεφαλά Μάρθα Γκιάτα Ε’1. Το δικταίο άντρο βρίσκεται κοντά στην πόλη Καστέλι και στο νομό Λασιθίου. Ανακαλύφτηκε από αρχαιολόγους που έχουν σκάψει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google