Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

109ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "109ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 109ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Νάσος Αρβανίτης & Μαρίνα Τσίνογλου 109ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ»

2 Μαυροβούνιο Το Μαυροβούνιο (μαυροβουνιακά: Црна Гора) είναι χώρα στα Βαλκάνια, ανεξάρτητο κράτος από το 2006, με πληθυσμό (σύμφωνα με εκτίμηση του 2009).. Έχει ακτές στην Αδριατική θάλασσα στα νοτιοδυτικά και συνορεύει με την Κροατία στα δυτικά, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα βορειοδυτικά, τη Σερβία στα βορειοανατολικά, το Κόσσοβο και την Αλβανία στα νοτιοανατολικά..

3 Μαυροβούνιο Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι η Ποντγκόριτσα, ενώ η Τσετίνιε χαρακτηρίζεται ως Prijestonica, που σημαίνει η πρώην Βασιλική Πρωτεύουσα. Το 80% περίπου του πληθυσμού αυτοπροσδιορίζεται ως Μαυροβούνιοι και Σέρβοι, το 5% αλβανοί ενώ το υπόλοιπο 15% είναι Σλάβοι μουσουλμάνοι που κατοικούν στην περιοχή Σαντζάκ, η οποία βρίσκεται μισή στο Μαυροβούνιο και μισή στη Σερβία.

4 Μαυροβούνιο η Ποντγκόριτσα , είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου με πληθυσμό κατοίκους. αποτελεί σημαντικό οικονομικό, εμπορικό, διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας και έδρα Πανεπιστημίου. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Βαλκανίων, βόρεια της Αλβανίας, στη συμβολή των ποταμών Μόρατσα και Ρίβνιτσα. εξαιτίας της θέσης της κοντά στην Αδριατική, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία καθώς και με το εμπόριο (κυρίως ξυλείας, που ανθεί λόγω των πολλών οροσειρών που την περιβάλλουν). είναι πλούσια σε αρχαιολογικά μνημεία και ορθόδοξους ναούς και μοναστήρια.

5 Νόμισμα Μαυροβούνιου Το νόμισμα του Μαυροβουνίου είναι το ευρώ . η χώρα χρησιμοποιεί από το 2000, σαν νόμισμα, το ευρώ. από το 1999, αν και αποτελούσε μέλος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (και αργότερα της ομοσπονδίας Σερβίας και Μαυροβουνίου), χρησιμοποιούσε το Γερμανικό Μάρκο. Το 2004ο πληθωρισμός ήταν της τάξης του 3,4% και η ανεργία το 2005 ήταν πάνω από 27%. Το 2005 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν δολάρια ΗΠΑ το χρόνο. Περισσότερο από το 12% (με βάση στοιχεία του 2003) ζει υπό το όριο της φτώχειας.

6 Σημαία Σερβίας η σημαία της Σερβίας είναι τρίχρωμη με τα πανσλαβικά χρώματα. αποτελείται από τρεις ίσους οριζόντιους τομείς, κόκκινους στην κορυφή, μπλε στη μέση και λευκούς στο κατώτατο σημείο. η σημαία έχει στο κέντρο της το μικρό εθνόσημο της Σερβίας.

7 Ύμνος Μαυροβουνίου Oj svijetla majska zoro Majko naša Crna Goro Sinovi smo tvog stijenja I čuvari tvog poštenja Volimo vas, brda tvrda, I stravične vaše klance Koji nikad ne poznaše Sramotnoga ropstva lance. Dok lovćenskoj našoj misli Naša sloga daje krila, Biće gorda, biće slavna Domovina naša mila. Rijeka će naših vala, Uskačući u dva mora, Glas nositi okeanu, Da je vječna Crna Gora. Ω, λαμπρή αυγή του Μάη Μητέρα μας Μαυροβούνιο είμαστε γιοι των βράχων σου και φύλακες της εντιμότητάς σου. Σε αγαπάμε, τους βραχώδεις λόφους Και τις υπέροχές σου χαράδρες Οι οποίες ουδέποτε γνώρισαν Τα δεσμά της επαίσχυντης σκλαβιάς. ενώ η ενότητά μας μάς δίνει φτερά στο σκοπό μας του Lovćen Θα πρέπει να είναι περήφανη, θα είναι ονομαστή η αγαπημένη μας πατρίδα. Ένα ποτάμι των κυμάτων μας, αναπηδώντας ανάμεσα σε δύο θάλασσες, Θα δώσει φωνή στον ωκεανό, Ότι το Μαυροβούνιο είναι αιώνιο.

8 Κλίμα Μαυροβουνίου Το Μαυροβούνιο έχει κλίμα γενικά ορεινό. Στα ψηλά ανάγλυφα μπορεί να χαρακτηριστεί ηπειρωτικό ή και αλπικό. η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται από - 1,4 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο ως 27 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο, στα νοτιοδυτικά της χώρας. Στα ορεινά είναι άφθονες οι βροχές αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει ξηρασία, εξαιτίας της διηθητικότητας των καρστικών εδαφών. Οι βροχοπτώσεις στην περιφέρεια των στομίων του Κότορ φθάνουν και τα χιλιοστά ετησίως με μέγιστο τα χιλιοστά. Στις παραθαλάσσιες περιοχές οι βροχές είναι περισσότερες το φθινόπωρο και το χειμώνα.

9 Θρησκεία Το 43% των κατοίκων είναι Μαυροβούνιοι και το 32% Σέρβοι. επίσης, υπάρχουν Βόσνιοι (8%), αλβανοί (5%), Κροάτες και άλλες μικρότερες εθνολογικές ομάδες. Ομιλούν τη σερβοκροατική γλώσσα, η οποία είναι επίσημη. Λίγοι μιλούν και την αλβανική γλώσσα, σε ποσοστό 5%, η οποία είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά. Χρησιμοποιείται το κυριλλικό αλλά και το λατινικό αλφάβητο. η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και οι υπόλοιποι ανήκουν στο Ρωμαιοκαθολικό δόγμα και επίσης άλλοι είναι πιστοί στο Ισλάμ. αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου συνιστούν σλαβική ομάδα στα Βαλκάνια, που διατήρησε τα εθνικά της χαρακτηριστικά, λόγω της εγκατάστασής της ανάμεσα στα τραχιά όρη, τα οποία ήταν απομονωμένα από τη γύρω περιοχή. Το ζήτημα αν οι Μαυροβούνιοι είναι σερβικός λαός ή αν αποτελούν ξεχωριστό σλαβικό λαό, είναι αμφιλεγόμενο. Γεγονός όμως είναι ότι οι κάτοικοι του Μαυροβουνίου έχουν συγγένεια με τους Σέρβους ως λαοί.

10 Θρησκεία η Ορθόδοξη εκκλησία του Μαυροβουνίου , είναι μία εκκλησία που δεν υπάγεται σε εκκλησιαστικό Κανόνα και δρα στο Μαυροβούνιο και στους μαυροβουνιακούς μεταναστευτικούς κύκλους, κυρίως στη βόρεια σερβική επαρχία της Βοϊβοντίνα. Θεωρεί ότι είναι η μόνη νόμιμη Ορθόδοξη ανατολική εκκλησία στο Μαυροβούνιο και ισχυρίζεται ότι όλη η Ορθόδοξη χριστιανική περιουσία του Μαυροβουνίου, η οποία ανήκει στη Σερβική Ορθόδοξη εκκλησία, ανήκει σε αυτήν. Ωστόσο, δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς από τους ορθοδόξους θεολογικούς κύκλους. Στο ίδιο το Μαυροβούνιο επικρατεί η Σερβική Ορθόδοξη εκκλησία. Ο ηγέτης της Ορθόδοξης εκκλησίας του Μαυροβουνίου είναι αφορισμένος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. επικεφαλής της εκκλησίας από το 1997 είναι ο Μητροπολίτης Κετίγνης και Μαυροβουνίου, Μιχαήλο. Ξεκίνησε το 2000 ως μη κυβερνητική οργάνωση και το 2001 εγγράφηκε ως θρησκευτικός θεσμός, με βάση τη νομοθεσία της χώρας. η Σερβία αρνήθηκε να αναγνωρίσει την εκκλησία, όπως και όλες οι υπόλοιπες Ορθόδοξες εκκλησίες. Ένα μικρό πολιτικό κόμμα (κροατικό) στο Μαυροβούνιο αναγνωρίζει μόνο την εν λόγω εκκλησία. επίσης, υπάρχουν 261 Μάρτυρες του Ιεχωβά.

11 Ναοί Μαυροβουνίου

12

13 Πατριαρχικά εγκαίνια του Ναού της αναστάσεως στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου

14 Μπαχαρικά

15 αιβάρ Υλικά 10 κιλά πιπεριές Φλωρίνης ψημένες και ξεφλουδισμένες 3 κούπες του Νες σπορέλαιο χυμό από 5 ντομάτες χωρίς τα σπόρια και τις φλούδες 1 κ.σούπας γεμάτη πάπρικα 1 κ. σούπας ξύδι 1/2 φλ. ελληνικού ζάχαρη 1 κ. σούπας γεμάτη αλάτι Πολτοποιούμε τις πιπεριές και τις ντομάτες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει καλά, μόλις καεί ρίχνουμε μέσα την πάπρικα την αφήνουμε για 2-3 λεπτά , έπειτα ρίχνουμε την ντομάτα,  ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε,  μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά κα συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας για 30 λεπτά περίπου  μέχρι να κολλάει η σάλτσα πάνω στην κουτάλα.  Κλείνουμε το μάτι  βάζουμε την σάλτσα σε πλυμένα βάζα και τα γυρνάμε ανάποδα και α φυλάμε σε σκιερό μέρος για 1-2 χρόνια. 

16 Κουζίνα Στο Μαυροβούνιο λατρεύουν την ιταλική κουζίνα
η παραδοσιακή κουζίνα περιλαμβάνει γεύσεις όπως: Μουσακάς Γεμιστά με πιπεριές Ριζότο με θαλασσινά  Καλαμάρι γεμιστό με τυρί αρνί στη γάστρα Κεμπάπ ψαρόσουπα …

17 ΦΑΓΗΤΑ Λόγω γειτνίασης με την Ιταλία, η πίτσα και η μακαρονάδα είναι από τα πλέον διαδεδομένα φαγητά στο Μαυροβούνιο. Παραδοσιακά η κουζίνα τους είναι πλούσια σε ψαρικά ( σουβλάκια θαλασσινών, ψαρόσουπες, σαλάτες ) και σε κρεατικά από τα ζώα που εκτρέφουν στα βουνά. Τα καπνιστά αλλαντικά και τα τυριά του είναι διάσημα, ενώ τα κρασιά έχουν αρχίσει να εξελίσσονται πολύ δυναμικά. Στο Kotor, το παραδοσιακό και ζωντανό Cesarica είναι διάσημο για το ριζότο του με μελάνι σουπιάς. Το Bastion φημίζεται για τα ψητά ψάρια και τα γλυκά του, και λίγο πιο έξω στο Perast, στο ανακαινισμένο Hotel Conte ( παλιό καπετανόσπιτο ), τα ψάρια και το τοπικό πρόβειο τυρί Njegusski έχουν την τιμητική τους στη μαγευτική βεράντα ή στη θολωτή εσωτερική σάλα.  Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τα παραδοσιακά μικρά εστιατόρια, που είναι γοητευτικότατα και σερβίρουν «εθνική κουζίνα», πρόβεια και κατσικίσια τυριά, ολόφρεσκες σαλάτες, αρνάκι και ό,τι άλλο φρέσκο υπάρχει: είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή. Το Kaldrma είναι ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα, περίπου 25 λεπτά από το Sveti Stefan στο Bar. Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας –και αδιαμφισβήτητο must go– είναι το Stari Most, που ξεχωρίζει όχι μόνο για το καταπληκτικό του φαγητό ( η τοπική πέστροφα είναι θεϊκή ), αλλά και για τη μαγευτική του τοποθεσία μέσα σε μια κοιλάδα δίπλα στο ποτάμι και μια οθωμανική γέφυρα, μεταξύ της Cetinje και της Podgorica στο Rijeka Crnojevica.

18 ΓΛΥΚΑ Palanchike Cremeschnitte


Κατέβασμα ppt "109ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google