Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

2 Η αντισύλληψη είναι πολύ σημαντική για κάθε γυναίκα που δεν επιθυμεί μία εγκυμοσύνη.
Ευτυχώς υπάρχουν πολλές αντισυλληπτικές λύσεις στην επιλογή των οποίων αναντικατάστατος σύμβουλος είναι ο γυναικολόγος. Κάθε αντισυλληπτική μέθοδος έχει τα πλεονεκτήματά της και τα μειονεκτήματά της. Η αντισύλληψη δεν αρκεί να γίνεται, αλλά πρέπει να γίνεται και σωστά. Μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν πολλές, λίγες όμως είναι οι αξιόπιστες. Εκείνη που, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης αλλά "λύση" της τελευταίας καταφυγής είναι η έκτρωση που, εκτός από ψυχολογικές και κοινωνικές αναστολές ,μπορεί να προκαλέσει στη γυναίκα και κινδύνους υγείας.

3 Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης
Οι φυσικές μέθοδοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες : την διακοπτόμενη συνουσία και την μέθοδο ρυθμού ή ασφαλούς περιόδου.

4 1) Διακεκομμένη συνουσία: Εφαρμόζεται κατά κόρον από τα ζευγάρια αλλά δεν ενδείκνυται γιατί έχει υψηλότατα ποσοστά αποτυχίας (15-30%). 2) Μέθοδος ρυθμού ή ασφαλούς περιόδου: Είναι πολύ διαδεδομένη και πολύ λίγο αποτελεσματική. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, οι σεξουαλικές σχέσεις αποφεύγονται τις ημέρες πριν και μετά την ωορρηξία, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η συνάντηση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο. Για να καθοριστεί η χρονική στιγμή της ωορρηξίας χρησιμοποιούνται : α) προγραμματισμένη συνουσία και β) η μέθοδος της θερμοκρασίας.

5 α) Προγραμματισμένη συνουσία (μέθοδος ημερολογίου): Άλλη μια μέθοδος με υψηλό ποσοστό αποτυχίας (15-30%). Η γυναίκα ξέρει ότι η ωορρηξία γίνεται στο μισό του κύκλου των 28 ημερών, δηλαδή την 14η μέρα. Δεν έχει, λοιπόν, επαφές 5 μέρες πριν και 5 μέρες μετά από την 'επικίνδυνη' αυτή ημέρα. Ο κύκλος, όμως, σπάνια λειτουργεί "ρολόι" και όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

6 β) Θερμομετρική μέθοδος: Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται σε 2-3%
β) Θερμομετρική μέθοδος: Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται σε 2-3%. Η γυναίκα μετρά κάθε πρωί τη θερμοκρασία της. Την ημέρα της ωορρηξίας η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά μισό βαθμό και η γυναίκα, επομένως, θα αποφύγει την επαφή. Μέθοδος που δημιουργεί εκνευρισμό και μόνιμη εξάρτηση από το θερμόμετρο, χωρίς πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα αντισύλληψης.

7 Μηχανικές μέθοδοι αντισύλληψης
1)Σπιράλ: Μέθοδος που συνιστάται γιατί είναι ασφαλής και διαρκεί δύο χρόνια. Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται σε 2-3% και το μόνο μειονέκτημα του σπιράλ είναι ότι μερικοί οργανισμοί δεν το δέχονται, οπότε ο γιατρός θα το αφαιρέσει αμέσως. Το σπιράλ μπορεί να βγει από το γυναικολόγο ανά πάσα στιγμή η γυναίκα αποφασίσει να διακόψει την αντισύλληψη.

8 2) Προφυλακτικό: Συνιστάται όχι μόνο ως ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης αλλά και ως ασπίδα προστασίας από το AIDS. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά: αποκλείει τον κίνδυνο πρόωρης εκσπερμάτισης, δεν επιβαρύνει τον οργανισμό της γυναίκας με ουσίες, αποτρέπει τους κινδύνους μολύνσεως . Το προφυλακτικό είναι τελείως αβλαβές για τον άνδρα και τη γυναίκα. Είναι μέθοδος η οποία βασίζεται και εξαρτάται αποκλειστικά από τον άνδρα. Έχει το πλεονέκτημα επίσης ότι παρέχει ως ένα βαθμό προστασία για νοσήματα που μεταδίδονται σεξουαλικά. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η συστηματική χρήση προφυλακτικών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα αναπτύξεως καρκίνου του τραχήλου της μήτρας γιατί πιθανόν παρεμποδίζει την μετάδοση των ιών ή την δράση άλλων παραγόντων. Μερικά άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στη χρήση του.

9 3) Γυναικείο προφυλακτικό: Το νέο στην αντισύλληψη
3) Γυναικείο προφυλακτικό: Το νέο στην αντισύλληψη. Μοιάζει με το ανδρικό προφυλακτικό. Κάλυμμα από καουτσούκ που μπαίνει στον κόλπο και καλύπτει το εσωτερικό του, εμποδίζοντας την είσοδο σπερματοζωαρίων στον τράχηλο. Το γυναικείο προφυλακτικό βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο και δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα.

10 Ορμονικές μέθοδοι (αντισυλληπτικά δισκία)
Χάπι: Με μηδαμινό ποσοστό αποτυχίας (0,2-0,5%) το χάπι χορηγείται από το γυναικολόγο σε νέες, σχετικά, γυναίκες, που δεν καπνίζουν, ύστερα από εξέταση της κατάστασης του κόλπου, τεστ Παπανικολάου, εξετάσεις αίματος

11 Τα νέα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν λιγότερες ορμόνες, είναι πιο ασφαλή και δεν προκαλούν παρενέργειες. Μύθος ότι το χάπι συνεπάγεται αναγκαστικά αύξηση του βάρους της γυναίκας. Η νέα κοπέλα, που προσέχει τη διατροφή της, μπορεί να μην παχύνει καθόλου όταν θα πάρει αντισυλληπτικά. Όταν όμως το χάπι συνδυαστεί με τσιγάρο, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θρομβοεμβολικά επεισόδια. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή.

12 Άλλες μέθοδοι Στείρωση της γυναίκας: Με τρόπο χειρουργικό τίθενται εκτός λειτουργίας οι σάλπιγγες. Το αποτέλεσμα δεν είναι κατ' ανάγκη μόνιμο και η λειτουργία των σαλπίγγων μπορεί να αποκατασταθεί ως ένα βαθμό. Στείρωση του άνδρα ή βαζεκτομή: Μέθοδος που εφαρμόζεται κατά κόρον στην Αμερική και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια ανδρισμού αλλά προϊόν ώριμης σκέψης του άνδρα που απέκτησε παιδιά.

13 3) Μετασυνουσιακή αντισύλληψη: Μετά από μια συνουσία χωρίς προφύλαξη ή όταν υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι τα προφυλακτικά μέτρα απέτυχαν, η γυναίκα μπορεί να αποφύγει την έκτρωση, αρκεί να καταφύγει μέσα στα 3 πρώτα 24ωρα στο γυναικολόγο της. Ο γιατρός θα χορηγήσει αντισυλληπτικά δισκία ή ενδομυϊκή ένεση μέσα στις πρώτες ώρες μετά την ύποπτη συνουσία, αποτρέποντας στην αρχή της μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.


Κατέβασμα ppt "ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google