Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενότητα 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Μπαρ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενότητα 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Μπαρ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενότητα 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Μπαρ
Κεφάλαιο: 1

2 ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο μαθητής/τρια θα είναι ικανός/ή να: Ορίζει το μπαρ. Περιγράφει την ιστορική αναδρομή της εξέλιξης του μπαρ. Αναφέρει την ιεραρχία του προσωπικού του μπαρ.

3 ΜΠΑΡ Είναι ένας ειδικά διαρρυθμισμένος χώρος στον οποίο σερβίρονται όλων των ειδών τα ποτά. Σκοπός της λειτουργίας του Μπαρ Η ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη σε ποτά. Η είσπραξη εισοδήματος. Ιστορική αναδρομή Παρόμοιες επιχειρήσεις με το μπαρ υπήρχαν από την Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή εποχή μέχρι την ανακάλυψη της Αμερικής. Κατά την Ελληνική και Ρωμαϊκή εποχή υπήρχαν τα ‘Θερμοπωλεία’ τα οποία πωλούσαν ένα ζεστό ανάμεικτο ποτό (κρασί, μέλι και αρωματικά χόρτα).

4 Τον 12ον αιώνα στην Ευρώπη άρχισαν να παρασκευάζονται αποστάγματα, κυρίως από κρασί και μηλίτη, τα γνωστά ″ Αqua vitae ή Eau de vie″, που σημαίνει νερό της ζωής. Μετά την ανακάλυψη της Αμερικής και τη μετανάστευση των Ευρωπαίων, αρχίζει η σύγχρονη μορφή του ποτοπωλείου ή μπαρ. Η μορφή του μπαρ καθιερώθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Το όνομα Μπαρ προέρχεται από το κάγκελο του πάγκου, ένα κιγκλίδωμα (κάγκελο – Bar), το οποίο χώριζε τους πελάτες από τον πάγκο.

5 Το προσωπικό που εργάζεται στο μπαρ πρέπει να αποτελεί μια καλή και συνεργάσιμη ομάδα και να έχει σαν στόχο: Την ικανοποίηση του πελάτη σε ποτά. Την επιτυχία στις πωλήσεις. Τη δημιουργία ευχάριστου και φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος.

6 Προσωπικό του Μπαρ Επόπτης του μπαρ (Αρχιμπάρμαν / Υπεύθυνος μπαρ – Bar supervisor). Μπάρμαν Α΄- (Barman A΄) - (Βοηθός Αρxιμπάρμαν). Μπάρμαν Β΄- (Barman Β΄). Τραπεζοκόμος Α΄ του μπαρ - (Bar Waiter A΄). Τραπεζοκόμος Β΄ του μπαρ - (Bar Waiter Β ΄).

7 Επόπτης του Μπαρ (Αρχιμπάρμαν / Υπεύθυνος μπαρ – Bar supervisor)
Καθήκοντα Υπεύθυνος του μπαρ ή των μπαρ. Καθορίζει την πολιτική των πωλήσεων του μπαρ. Ετοιμάζει το πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού. Συνεργάζεται με το διευθυντή και τον ελεγκτή τροφίμων και ποτών για την τακτική (μηνιαία) καταγραφή και τον έλεγχο των ποτών και υλικών του μπαρ. Ελέγχει τις παραγγελίες των υλικών και ποτών του μπαρ καθώς επίσης και τα υλικά που δίνονται στους πελάτες για κατανάλωση. Ελέγχει όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, μηχανήματα, σκεύη και εργαλεία του μπαρ. Ελέγχει τη στολή, την ατομική υγιεινή και καθαριότητα του προσωπικού. Φροντίζει να υπάρχει ήρεμο κλίμα στο χώρο του μπαρ. Ετοιμάζει το πρόγραμμα του προσωπικού του μπαρ.

8 Προσόντα Απόφοιτος ξενοδοχειακής σχολής. Γνώστης ξένων γλωσσών. Γνώστης του επαγγέλματος και της λειτουργίας των μηχανημάτων του μπαρ. Διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες. Ευγενικός, υπομονετικός, εχέμυθος, γρήγορος, καθαρός, τυπικός, ευχάριστος. Γνώστης κανόνων υγιεινής και τραπεζοκομίας.

9 Μπάρμαν Α΄ - Βοηθός Αρχιμπάρμαν
(Barman A΄) Καθήκοντα: Υπεύθυνος για την λειτουργία του μπαρ σε περίπτωση απουσίας του επόπτη. Φροντίζει για την καθαριότητα του μπαρ. Εφοδιάζει το μπαρ με τρόφιμα, ποτά διακοσμητικά υλικά κτλ. Ελέγχει τα όργανα και τα σκεύη του μπαρ. Συνεργάζεται με το υπόλοιπο προσωπικό του μπαρ για την καλή λειτουργία του μπαρ.

10 Προσόντα: Συνήθως είναι απόφοιτος Ξενοδοχειακής Σχολής. Εμπειρία σε μπαρ ξενοδοχείου. Γνώστης ξένων γλωσσών. Ευγενικός, υπομονετικός, εχέμυθος, γρήγορος καθαρός, τυπικός, ευχάριστος. Υπάκουος στις εντολές των ανωτέρων του.

11 Μπάρμαν Β΄ (Barman Β΄) Καθήκοντα
Εκτελεί όλα τα καθήκοντα του μπάρμαν Α΄, όταν αυτός απουσιάζει. Συνεργάζεται με το υπόλοιπο προσωπικό για την καλή λειτουργία του μπαρ. Παρασκευάζει όλα τα ποτά που θα του ζητήσουν οι πελάτες. Φροντίζει την καθαριότητα και τον εφοδιασμό του μπαρ. Επιμελείται και τακτοποιεί τα όργανα τα σκεύη και τα ποτήρια του μπαρ και τα τακτοποιεί στους κατάλληλους χώρους.

12 Προσόντα Έχει περίπου τα ίδια προσόντα με το μπάρμαν Α΄, εκτός από την εμπειρία. Συνήθως είναι απόφοιτος Ξενοδοχειακής Σχολής. Γνώστης ξένων γλωσσών. Ευγενικός, υπομονετικός, εχέμυθος, γρήγορος, καθαρός, τυπικός, ευχάριστος. Υπάκουος στις εντολές των ανωτέρων του.

13 Τραπεζοκόμος Α΄ του μπαρ (Bar Waiter A΄)
Καθήκοντα Σερβίρει απλά και σύνθετα ποτά στους πελάτες που χρησιμοποιούν τα τραπεζάκια του μπαρ. Είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα των τραπεζιών του μπαρ. Τακτοποιεί τις καρέκλες, αλλάζει σταχτοδοχεία, φροντίζει για τη διακόσμηση των τραπεζιών. Συνεργάζεται με τον μπάρμαν για θέματα που αφορούν την καλή λειτουργία του μπαρ.

14 Προσόντα Συνήθως είναι απόφοιτος Ξενοδοχειακής Σχολής. Γνώστης ξένων γλωσσών. Ευγενικός, υπομονετικός, εχέμυθος, γρήγορος, καθαρός, τυπικός, ευχάριστος. Υπάκουος στις εντολές των ανωτέρων του. Γνωρίζει πολύ καλά όλα τα αλκοολούχα ποτά, τα ανάμεικτα ποτά, τα ελαφρά ποτά και άλλα.

15 Τραπεζοκόμος Β΄ του μπαρ (Bar Waiter Β΄)
Έχει περίπου τα ίδια καθήκοντα και προσόντα με τον τραπεζοκόμο Α΄ εκτός από την εμπειρία. Συνεργάζεται στενά με τον τραπεζοκόμο Α΄ του μπαρ αλλά και με το υπόλοιπο προσωπικό του μπαρ.

16 ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ Δώστε τον ορισμό του μπαρ.
Περιγράψετε τη σταδιακή εξέλιξη του μπαρ. Αναφέρετε την ιεραρχία του προσωπικού του μπαρ.


Κατέβασμα ppt "Ενότητα 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Μπαρ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google