Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σπανουδάκη Ελένη Α.Μ: 7278 (κατατακτήριες)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σπανουδάκη Ελένη Α.Μ: 7278 (κατατακτήριες)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σπανουδάκη Ελένη Α.Μ: 7278 (κατατακτήριες)
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τίτλος Εργασίας Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου «Ρόδος. Η απόρθητη πόλη» «Στην πόλη των Ιπποτών» Ονοματεπώνυμο: Πότσου Κατερίνα Α.Μ: 7289 (κατατακτήριες) Σπανουδάκη Ελένη Α.Μ: 7278 (κατατακτήριες) Εξάμηνο: Γ’ Μάθημα: Διδακτική των Κοινωνικών Επιστημώ Διδάσκουσα: Ρεπούση Μαρία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: TO ΚΑΣΤΕΛΛΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Α΄ΦΑΣΗ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Β΄ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ρόδος. Η απόρθητη πόλη» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στην πόλη των Ιπποτών» Γ΄ΦΑΣΗ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

3 ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: TO ΚΑΣΤΕΛΛΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Α΄ΦΑΣΗ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Η πιο σημαντική από τις δραστηριότητες του μαθήματος της ιστορίας, με τη μεθοδολογική προσέγγιση project, είναι η οργάνωση διδακτικών επισκέψεων σε μουσεία και ιστορικούς- αρχαιολογικούς χώρους. Το νησί της Ρόδου με την πληθώρα των αρχαιολογικών τόπων και ευρημάτων, και πιο συγκεκριμένα με την ύπαρξη της Μεσαιωνικής Πόλης και του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου προσφέρεται για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου εργασίας.

4 Α΄ΦΑΣΗ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Οι επισκέψεις λοιπόν που θα πραγματοποιηθούν στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου καθώς και στον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, όπου διεξάγεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Παλατιού, έχουν ξεκάθαρα διδακτικούς στόχους και πρέπει να ακολουθούν διαδικασία προγραμματισμού, υλοποίησης και αξιοποίησης

5 Α΄ΦΑΣΗ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Για να έχουν θετικά αποτελέσματα οι επισκέψεις στους χώρους αυτούς και για να προσφέρουν ευχάριστες και εποικοδομητικές εμπειρίες στα παιδιά ο/η δάσκαλος-α είναι ανάγκη: Να δημιουργήσει «κλίμα επιθυμίας» στους μαθητές, παίρνοντας αφορμή από το μεσαιωνικό φεστιβάλ που αυτή την περίοδο διεξάγεται στην πόλη ή από το ανάλογο μάθημα Ιστορίας Ε΄Δημοτικού «Στα βυζαντινά χρόνια». Να επισκεφτεί ο/η εκπαιδευτικός το μουσείο και τον χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων πριν την επίσκεψη ώστε να έχει μια πρόσφατη εμπειρία και πληροφόρηση για το χώρο και τα εκθέματα. Επιπλέον για να συνεργαστεί με τους υπεύθυνους και να κανονίσει τις λεπτομέρειες της επίσκεψης.

6 Α΄ΦΑΣΗ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Προετοιμάζει το «φάκελο παρουσίασης του θέματος» συγκεντρώνοντας πληροφορίες, εικόνες και άλλο υλικό που θα χρησιμεύσουν κατά την προετοιμασία. Να επισημάνει τα μέσα και τους τρόπους που θα βοηθήσουν τους μαθητές να αξιοποιήσουν όσα θα δουν και θα ακούσουν στους χώρους των επισκέψεων, μετά την επιστροφή τους στο σχολείο. Στη συνέχεια, συζητά με τα παιδιά γι’ αυτά που θα μπορέσουν να δουν στο μουσείο καθώς και το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τους παρουσιάζει το υλικό που έχει συγκεντρώσει ώστε να εισάγει τα παιδιά στο θέμα, χωρίς όμως να υποκαταστήσει το μουσείο.

7 Α΄ΦΑΣΗ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και κάθε ομάδα αναλαμβάνει να μελετήσει περισσότερο ένα μέρος του υλικού και να παρουσιάσει σε όλα τα παιδιά αυτά που θα έχει μάθει μετά τις επισκέψεις. Κάθε ομάδα διερεύνησης καταγράφει τα επιμέρους θέματα για τα οποία θα ήθελε να μάθει περισσότερα και αποφασίζει για τι θα πρέπει να έχει μαζί της κατά την επίσκεψη. Τέλος, πριν την επίσκεψη μπορεί να γίνει και μία συζήτηση για την έννοια του μουσείου, το προσωπικό που εργάζεται στο μουσείο, το έργο του αρχαιολόγου και για τη συμπεριφορά στο μουσείο.

8 Β΄ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Επιδιώξεις αυτής της φάσης είναι τα παιδιά: Να συνδέσουν αυτά που παρατηρούν με όσα γνωρίζουν ήδη σχετικά με το θέμα. Να παρατηρούν προσεκτικά και να περιγράψουν τα εκθέματα. Να ταξινομήσουν τα εκθέματα με βάση κάποια κοινά χαρακτηριστικά τους. Να παρακολουθήσουν προσεκτικά αλλά και να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Να καλλιεργηθεί η αισθητική τους.

9 Β΄ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Επιδιώξεις αυτής της φάσης είναι τα παιδιά: Να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Να κάνουν προβλέψεις, να διατυπώνουν ερωτήματα και να αναζητήσουν απαντήσεις. Να προσεγγίζουν τα εκθέματα όχι μόνο με βάση τα εξωτερικά τους στοιχεία αλλά να αναζητούν επιπλέον τον τόπο, το χρόνο, το δημιουργό, τους χρήστες και τις αιτίες κατασκευής τους.

10 Β΄ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΧΩΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ: Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου Ρόδου & Ξενώνας Αγίας Αικατερίνης ΤΑΞΗ: E΄ ΚΟΙΝΟ: 20 μαθητές ΔΙΑΡΚΕΙΑ: δύο επισκέψεις στη διάρκεια μιας εβδομάδας 1.30 ώρα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και 2 ώρες στον Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης όπου θα παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στην πόλη των Ιπποτών».

11 Β΄ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Αρχικά τα παιδιά θα μπορούσαν να επισκεφτούν το παλάτι έτσι ώστε να έχουν στο μυαλό τους την εικόνα του κτιρίου και επομένως να μπορούν πιο εύκολα και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να «ταξιδέψουν» σε εκείνη την εποχή. Σ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης ο/η εκπαιδευτικός δίνει χρόνο στα παιδιά να εξετάσουν προσεκτικά τα εκθέματα και τα αφήνει να συζητήσουν μεταξύ τους για αυτά. Ακούει προσεκτικά τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους και είναι ανοιχτός-η στη συζήτηση.

12 Β΄ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Επιπλέον, ενεργοποιούνται οι ομάδες που είχαν δημιουργηθεί πριν την επίσκεψη και κάθε ομάδα ασχολείται περισσότερο με αυτό που ανέλαβε να μελετήσει. Όσες πληροφορίες συγκεντρώνουν τα παιδιά τις καταγράφουν με όποιον τρόπο μπορούν: είτε το κασετόφωνο, είτε ζωγραφίζοντας, είτε κρατώντας σημειώσεις. Αφού επισκεφτούμε τους προγραμματισμένους χώρους, συγκεντρωνόμαστε στην εσωτερική αυλή του κάστρου και συζητάμε τα όσα παρατήρησαν τα παιδιά.

13 Β΄ΦΑΣΗ: ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Την επόμενη μέρα στην τάξη κάθε ομάδα θα παρουσιάσει τα ευρήματα της μέχρι εκείνη τη στιγμή, αφού οι γνώσεις των παιδιών θα εμπλουτιστούν ακόμα περισσότερο στην επόμενη επίσκεψη στον ξενώνα όπου θα παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εκεί με τον ίδιο τρόπο κάθε ομάδα αφού παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα εστιάσει στη συγκέντρωση των πληροφοριών που την αφορούν.

14 Εκπαιδευτικά προγράμματα του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου
«Ρόδος. Η απόρθητη πόλη» «Στην πόλη των Ιπποτών»* *το πρόγραμμα το οποίο έχει προγραμματιστεί να παρακολουθήσουν τα παιδιά στο συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας.

15 Η σημασία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ένα μουσείο
Το μουσείο έχει ως στόχο του την επικοινωνία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρόθεση γι’ αυτή την επικοινωνιακή διαδικασία έχει παιδαγωγικές προθέσεις. Έτσι, συχνά οι επικοινωνιακές δραστηριότητες του μουσείου συμπίπτουν με δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα (Νικονάνου, 2005).

16 ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που είναι γνωστό και ως Καστέλο χτίστηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ. και έπαιζε το ρόλο της ακρόπολης και του έσχατου οχυρού της βυζαντινής πόλης. Όταν Το 1309 Οι Ιππότες κυρίευσαν τη Ρόδο άρχισαν να μετασκευάζουν την Βυζαντινή ακρόπολη σε παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

17 ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η αναστήλωση του παλατιού πραγματοποιήθηκε από τους Ιταλούς και ολοκληρώθηκε το Οι αίθουσες του ορόφου στολίστηκαν με ψηφιδωτά, αγάλματα και διάφορα έργα τέχνης απο το 15ο ως και το 19ο αιώνα Την περίοδο της τουρκοκρατίας χρησιμοποιή-θηκε ως φυλακή. Το 1856 η έκρηξη πυρίτιδας που βρισκόταν στα υπόγεια της γειτονικής με το παλάτι εκκλησίας του Αγ. Ιωάννη είχε ως αποτέλεσμα ο όροφος του παλατιού να καταρρεύσει εντελώς.

18 ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα οι Ιταλοί αποφάσισαν να αναστη-λώσουν το μισοερειπωμένο κτίριο Το 1937 άρχισε το έργο της αναστήλωσης & ολοκληρώθηκε το 1940 Το παλάτι μετατράπηκε σε μουσείο μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην υπόλοιπη Ελλάδα.

19 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Πραγματοποιούνται εκτός του χώρου του μουσείου στον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης σε δύο ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες. Τα προγράμματα διεξάγονται με απαγγελία από την αρχαιολόγο και ταυτόχρονη προβολή σλάϊτς. Η παρουσίαση βασίζεται σε ερωταποκρίσεις, δεν είναι μονότονη αφήγηση αλλά διαλεκτική. Η μεταφορά της εκπαιδευτικής γνώσης γίνεται με άμεση αλληλεπίδραση.

20 1.«Ρόδος. Η απόρθητη πόλη»
Θέμα του προγράμματος αποτελεί η παρουσίαση της πολιορκίας της πόλης, του Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή (1480 μ. Χ). Στόχοι του προγράμματος: η εξιστόρηση σημαντικών γεγονότων, το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων, τη φυσική και μνημειακή τοπογραφία της πόλης.

21 «Ρόδος. Η απόρθητη πόλη»
Στόχοι του προγράμματος: η τεχνογνωσία και η ενδυματολογία της εποχής η ηθογραφία των ηρώων οι πολιτειακές και οικονομικές παράμετροι που διαμόρφωσαν την ιστορική εξέλιξη του τόπου.

22 «Ρόδος. Η απόρθητη πόλη»
Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές των δύοτελευταίων τάξεψν του Δημοτικού και του Γυμνασίου Για την αφομοίωση των πληροφοριών έχουν επινοηθεί πρωτότυπα παιχνίδια συναναστροφής με θέμα τις δύο πολιορκίες και θεατρικά δρώμενα.

23 2.«Στην πόλη των Ιπποτών»
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο ωρών, και απευθύνεται κυρίως σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού. Στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με την ιστορία του τάγματος των Ιωαννιτών ιπποτών, την πολεοδομία και τη χωροταξική οργάνωση της ιπποτικής Ρόδου, την κοινωνική διάρθρωση στα χρόνια της Ιπποτοκρατίας.

24 «Στην πόλη των Ιπποτών»
Την εμπέδωση των παρεχόμενων πληροφοριών εξυπηρετεί : η σύνθεση ενός παζλ που εικονίζει το χάρτη της Μεσαιωνικής Πόλης, δημιουργία κατασκευών χαρτοκοπτικής, παντομίμα η βιωματική προσέγγιση του θέματος επιτυγχάνεται με αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα στα οποία πρωταγωνιστούν τα παιδιά

25 Γ΄ΦΑΣΗ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Επιδίωξη της φάσης αυτής είναι να αξιοποιηθούν οι επισκέψεις στο μουσείο, τις επόμενες μέρες, με εκτεταμένο σχολιασμό των ερωτημάτων που γεννήθηκαν και με διαθεματικές δραστηριότητες των μαθητών, που επεκτείνουν και μονιμοποιούν τη γνώση. Οι μαθητές παροτρύνονται να ασχοληθούν στο σχολείο ή και στο σπίτι με διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες.

26 Γ΄ΦΑΣΗ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να γίνουν στα πλαίσια διαφόρων μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος. Τα παιδιά λοιπόν καλούνται να θυμηθούν ξανά όσα είδαν και έμαθαν στο μουσείο και η κάθε ομάδα παρουσιάζει τις πληροφορίες που έχει συλλέξει για το θέμα της.

27 Το Καστέλλο της Ρόδου Δραματοποίηση με ιππότες (Θεατρική Αγωγή) Που βρίσκεται; Εντοπισμός στο χάρτη της θέσης του (Γεωγραφία). Πότε χτίστηκε; Αναζήτηση πληροφοριών από γραπτές πηγές ή αρχαιολόγους κατά την επίσκεψη (Λαογραφία). Ποιοι το έχτισαν; Πληροφορίες από γραπτές πηγές, διαδίκτυο και από τοπικές παραδόσεις (Ιστορία, Πληροφορική) Πώς το έχτισαν; Σχέδια, μέσα, υλικά, τεχνίτες χρήματα (Τέχνη & Οικονομία) Για ποιους λόγους το έχτισαν; Ποιοι έμεναν εκεί; Πώς το χρησιμοποίησαν; (Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή) Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία γι’ αυτό Θρύλοι, κείμενα και παραδόσεις(γλώσσα, λαογραφία). Ιστορική γραμμή γεγονότων (Ιστορία ) Επίσκεψη στο παλάτι. Γνωριμία με το χώρο σύνδεση του τότε με το τώρα (Ευέλικτη ζώνη) Αξιοποίηση της επίσκεψης στην τάξη Έκθεση φωτογραφιών, περιγραφή και απεικόνιση του κάστρου

28 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Το περιεχόμενο των προγραμμάτων είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ηλικίες και ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά τους Οι μαθητές δεν είναι γνώστες του περιεχομένου των προγραμμάτων γι’ αυτό και τα γεγονότα παρουσιάζονται απλά, αναλυτικά και με μία διαδοχική σειρά.

29 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι προσβάσιμα μόνο σε μαθητές ο μαθητής εμπλέκεται ενεργά στην όλη διαδικασία. η αφήγηση είναι διαλεκτική, η μεταφορά της εκπαιδευτικής γνώσης γίνεται με άμεση αλληλεπίδραση

30 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
επιπλέον τα προγράμματα περιλαμβάνουν δραστηριότητες που προωθούν την προσωπική ενασχόληση και κατανόηση των παρεχόμενων γνώσεων, (σύνθεση παζλ, δημιουργία κατασκευών χαρτοκοπτικής, παντομίμα) ενώ η βιωματική προσέγγιση του θέματος επιτυγχάνεται με αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα στα οποία πρωταγωνιστούν τα παιδιά ερωταποκρίσεις.

31 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Όσον αφορά τους γνωστικούς στόχους η γνωστοποίηση σχετικά με το ιστορικό πλαίσιο των δύο γεγονότων, η φυσική και μνημειακή τοπογραφία της πόλης, η τεχνογνωσία και η ενδυματολογία των δύο εποχών, η ηθογραφία των ηρώων τους και οι πολιτειακές και οικονομικές παράμετροι που διαμόρφωσαν την ιστορική εξέλιξη του τόπου.

32 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Η αφήγηση έχει τη μορφή ερωταποκρίσεων οι οποίες συμβάλλουν στην ανάκληση των πληροφοριών στη μνήμη. Επιτυγχάνεται η προώθηση της αυτοέκφρασης των παιδιών μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων. Μέσω της ευκαιρίας που δίνεται στους μαθητές για αυτενέργεια, διευρύνεται η προσωπικότητά τους, αποκτούν δεξιότητες, γνώσεις και ομαδικό πνεύμα.

33 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Όσον αφορά τους κοινωνικό-συναισθηματικούς στόχους Τα παιδιά εξοικειώνονται με τον πολιτισμό τους, αφού γνωρίζουν βασικά σημεία της ιστορίας του τόπου τους κι έτσι ενδυναμώνεται η πολιτιστική τους ταυτότητα

34 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Το γεγονός ότι τα παρόντα εκπαιδευτικά προγράμματα δεν πραγματοποιούνται στο χώρο του μουσείου έχει ως αποτέλεσμα: τα παιδιά να μην έρχονται σε επαφή με εκθέματα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, παρά μόνο μέσω κάποιων σλάιτς. επιπλέον δεν αποκτούν την εμπειρία της περιήγησης σε ένα μουσείο ώστε να εξοικειωθούν με το χώρο του.

35 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν και να αγγίξουν εκθέματα προκειμένου να εμπλακούν πιο εύκολα στα δρώμενα της ιστορικής εποχής στην οποία αναφέρονται τα προγράμματα.

36 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Το περιεχόμενο των συγκεκριμένων προγραμ-μάτων δεν προϋποθέτει την άμεση συνα-ναστροφή με εκθέματα αφού δεν αφορά καθ’ αυτό τα εκθέματα που υπάρχουν στο μουσείο. Από την άλλη, τα προγράμματα αυτά δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της δημιουργικής ικανότητας των παιδιών, στην καλλιέργεια της μνήμης, της φαντασίας και της συνεργασίας.

37 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Ρόλος της αρχαιολόγου-μουσειοπαιδαγωγού ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών, είναι πάντα πρόθυμη για επιπρόσθετες διευκρινήσεις και συζήτηση μαζί τους εφαρμόζει παιδαγωγικές μεθόδους εντάσσοντας στο πλαίσιο των προγραμμάτων παιχνίδια και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

38 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν βασικό στοιχείο της επικοινωνιακής πολιτικής ενός μουσείου, στην προκειμένη περίπτωση διαπιστώσαμε ότι αυτός ο σκοπός δεν επιτυγχάνεται. Αυτό συμβαίνει διότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα διεξάγονται εκτός των χώρων του μουσείου με αποτέλεσμα να μην προβάλλεται στον βαθμό που του αναλογεί.

39 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Νικονάνου Ν. (2005), Ο ρόλος της μουσειοπαιδαγωγικής στα σύγχρονα μουσεία, τετράδια μουσειολογίας τεύχος 2, 18-25 Κόλλιας Η. (1994), Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, Αθήνα. Λαζαρίδου Α., Μιχαηλίδου Μ., Δέλλα Κ., Σελεντή Ν., Πικοπούλου-Τσολάκη Δ., In the Town of Knights, Educational Programme, Greek Ministry of Culture Κουέντιν Χ.- Μίγκας Αθ. (1994), Η οχυρωματική αρχιτεκτονική των Ιπποτών της Ρόδου και οι τουρκικές πολιορκίες, Ρόδος 2400, Συνέδριο Ροδιακών Μελετών, Ρόδος. Πλάτων Λ. – Κεφαλά Κ.(2000), Ρόδος η Απόρθητη Πόλη, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, Ρόδος Υπουργείο Πολιτισμού

40 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2006). Οδηγός Νηπιαγωγού. Αθήνα: Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων. Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2006). Ιστορία Ε΄Δημοτικού: Στα Βυζαντινά Χρόνια (βιβλίο δασκάλου). Αθήνα: Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων. Ιστοσελίδες ανακτήθηκε στις 7/5/09 ανακτήθηκε στις 20/6/09


Κατέβασμα ppt "Σπανουδάκη Ελένη Α.Μ: 7278 (κατατακτήριες)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google