Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Είμαστε ό,τι τρώμε » Σχολικό έτος 2012-2013 45 ο Δ.Σ. Πατρών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Είμαστε ό,τι τρώμε » Σχολικό έτος 2012-2013 45 ο Δ.Σ. Πατρών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Είμαστε ό,τι τρώμε » Σχολικό έτος 2012-2013 45 ο Δ.Σ. Πατρών

2 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:Φανού Ευαγγελία Συνεργαζόμενοι:Κουρκούτα Βασιλική Τάξη:Γ’ Τμήμα:2ο

3 Οι μαθητές ήταν χωρισμένοι σε 4 ομάδες. Σε κάθε δραστηριότητα έπαιρναν διαφορετικούς ρόλους. Δούλευαν συνεργατικά, έδειχναν ενδιαφέρον για το θέμα και το έργο που έπρεπε να παράγουν.

4 Επιλέξαμε αυτό το θέμα με αφορμή την έλλειψη κυλικείου στο σχολείο μας. Κρίνοντας από το κολατσιό που οι μαθητές έφερναν από το σπίτι, παρατηρήσαμε ότι οι διατροφικές συνήθειες τους δεν ήταν πολύ υγιεινές (π.χ. κρουασάν, σοκολάτες κτλ). Άλλη μια αφορμή ήταν πως το θέμα της διατροφής θα το συναντούσαμε στην ύλη πολλών μαθημάτων στην τρίτη τάξη.

5 1.Επίσκεψη στο ελαιοτριβείο Πανίτσα στην Περιβόλα. Οι μαθητές παρακολούθησαν όλες τις διαδικασίες παραγωγής ελαιόλαδου(καθάρισμα - πλύσιμο καρπών – πολτοποίηση) και του πυρηνόξυλου.

6 2. Κατασκευή αφίσας «Υγιεινές-Ανθυγιεινές τροφές» Οι μαθητές έφεραν αποκόμματα περιοδικών, φυλλαδίων με διάφορες τροφές. Από αυτές επέλεξαν να φτιάξουν δυο αφίσες:μια με τις τροφές που θεωρούν ότι ωφελούν τον οργανισμό μας και μια με αυτές που τον βλάπτουν. Και να τι έφτιαξαν:

7 Αφίσες Να μας τρώτε συχνά κάνουμε καλό Μη μας τρώτε συχνά, σας βλάπτουμε

8 3. Κατασκευή πυραμίδας της διατροφής Μετά από σχετικό μάθημα στη Μελέτη οι μαθητές κατασκέυασαν ανά ομάδες τη διατροφική πυραμίδα.

9 «Πάρε αυτή την τροφή! Είναι στη δική σας ομάδα!» (φράση που ακουγόταν συχνά)

10 4. Δημιουργία μανάβικου-μικρής αγοράς Συλλέξαμε από το σπίτι συσκευασίες τροφίμων, φτιάξαμε το δικό μας μανάβικο και με «ψεύτικα λεφτά» αγοράζαμε και πουλούσαμε προϊόντα, πράγμα που βοηθούσε τα παιδιά και στην εξάσκηση των δεκαδικών αριθμών!

11 5. Πραγματοποίηση έρευνας Φτιάξαμε ένα μικρό ερωτηματολόγιο σχετικά με το πρωινό, το κολατσιό και το μεσημεριανό και το μοιράσαμε στους μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης.

12 Τι βρήκαμε… Αφού τα παιδιά μοίρασαν και συνέλεξαν τα ερωτηματολόγια από τέσσερα τμήματα ξεκίνησε η διαδικασία της καταμέτρησης μέσα στην τάξη: διάβαζαν ερώτηση-ερώτηση τις απαντήσεις και η δασκάλα σημείωνε στον πίνακα. Έτσι είδαμε ότι οι περισσότεροι πίνουν μόνο γάλα το πρωί και αρκετοί τρώνε ψωμί με μέλι. Επίσης στο σχολείο τρώνε συνήθως τοστ ή κέικ και λίγοι φρούτα, ενώ το αγαπημένο τους μεσημεριανό είναι τα μακαρόνια και το κοτόπουλο.

13 1. Μας επισκέφτηκε μια επισκέπτρια υγείας από το Καραμανδάνειο νοσοκομείο και μας μίλησε για τη μεσογειακή διατροφή και την αξία της. Έφερε προπλάσματα τροφών, καλούσε τα παιδιά να φτιάξουν συνδυασμούς τροφών για το πρωινό τους κτλ και δέχτηκε ερωτήσεις.

14 Πυραμίδα διατροφήςΣυνδυασμοί τροφών

15 2. Μας επισκέφτηκε και μια διατροφολόγος από την εταιρία Dole που μας μίλησε ιδιαίτερα για τη θρεπτική αξία των φρούτων (βιταμίνες, μέταλλα) και μας μοίρασαν από μια μπανάνα με οδηγίες για να βρούμε την προέλευση και την ιστορία της, γεγονός που ενθουσίασε τα παιδιά.

16 3. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών μοιράστηκαν κασετίνες με φρούτα της εποχής σε όλους τους μαθητές (και σε όλο το σχολείο) στα πλαίσια σχετικού προγράμματος του Υπουργείου και της Ευρωπαικής Ένωσης. Στο τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν για τα φρούτα.

17

18 Στο τέλος του προγράμματος δώσαμε στα παιδιά ένα έντυπο με ερωτήσεις για να το δουλέψουν με τις ομάδες τους στην τάξη. Αυτό συμπληρώθηκε και μας δόθηκε πίσω. Μέσω αυτού λοιπόν καταλάβαμε πως οι μαθητές πια είχαν καλή γνώση ποιες τροφές τους ωφελούν και ποιες λιγότερο και ότι για να είναι υγιείς πρέπει παράλληλα να ασκούνται. Με τις δραστηριότητες που κάναμε είδαμε ότι πέρασαν ευχάριστα και τα περισσότερα παιδιά συμπεριέλαβαν το πρόγραμμα και στην έκθεσή τους ως αυτά που τους άρεσαν πολύ τη χρονιά που πέρασε!


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Είμαστε ό,τι τρώμε » Σχολικό έτος 2012-2013 45 ο Δ.Σ. Πατρών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google