Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΣΕΡΑΓΕΒΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΣΕΡΑΓΕΒΟ
Καββούρης Δημήτριος Τμήμα Β1 Γυμνασίου Μάθημα Γεωγραφία Απρίλιος 2013

2 η Ανατολή συναντά τη Δύση, ο χριστιανισμός τον ισλαμισμό
Στο Σεράγεβο, η Ανατολή συναντά τη Δύση, ο χριστιανισμός τον ισλαμισμό και η λέξη «συνυπάρχω» αποκτά την κυριολεκτική της έννοια.

3 ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ο πληθυσμός του Σεράγεβο, στη συντριπτική του πλειοψηφία, πιστεύει στον Αλλάχ: ο πρόσφατος εμφύλιος πόλεμος ( ) συντέλεσε καθοριστικά στη μεταβολή του εθνολογικού και θρησκευτικού προφίλ της πόλης. Πριν από τον πόλεμο, οι μουσουλμάνοι αποτελούσαν το 50% του πληθυσμού, οι ορθόδοξοι Σέρβοι το 33% και οι Κροάτες το 7%. Σήμερα, οι μουσουλμάνοι φτάνουν το 87%, ενώ οι Σέρβοι και οι Κροάτες αγγίζουν το 5-6%.

4  Σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές στατιστικές, η πυκνότητα πληθυσμών του Σεράγεβου είναι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Στην Βοσνία σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός ήταν και η πυκνότητα των κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι 90 κατ/km2. Άρα ο βαθμός αστικοποίησης είναι τεράστιος.

5 H Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου, πρώην ομόσπονδη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Η χώρα είναι η πατρίδα τριών συστατικών εθνοτήτων: των Βοσνίων Μουσουλμάνων, των Σέρβων και των Κροατών. Η πρωτεύουσα της χώρας είναι το Σεράγεβο. Ο συνολικός πληθυσμός της πόλης του Σεράγεβου ανέρχεται σε

6 Τελείωσε τον Δεκέμβριο του 1995.
Το Σεράγεβο άρχισε να αναπτύσσεται τον 14ο αιώνα ως προπύργιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με την συνθήκη του Βερολίνου το 1878 η πόλη πέρασε στα χέρια της Αυστροουγγαρίας Μετά τον Παγκόσμιο πόλεμο ενσωματώθηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Η ζωή πήρε καινούργια πορεία μέχρι που ένας πυροβολισμός στις αρχές του 1990, σε μια πομπή ορθόδοξης τελετής, ήταν η αφορμή να αρχίσει ο πόλεμος της Βοσνίας. Τελείωσε τον Δεκέμβριο του 1995.

7 Εμφανή παντού τα σημάδια της καταστροφής

8 Στα επόμενα δεκαέξι χρόνια η Βοσνία έχει καταφέρει πολλά.
Το Σεράγεβο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα. Διαφορετικές θρησκείες, κουλτούρες, ήθη και έθιμα συνυπάρχουν σε ένα πανέμορφο πάζλ ευκαιριών και δυνατοτήτων κάθε επισκέπτη της πόλης.

9

10 Το Φεστιβάλ κινηματογράφου
Κάθε Αύγουστο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, διοργανώνεται στο Σεράγεβο ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο. Θεωρείται το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της χώρας και συναγωνίζεται επάξια τα κινηματογραφικά φεστιβάλ των Κανών και του Βερολίνου.

11 Από τις 25 art galleries της πόλης ξεχωρίζει η «Academy of Fine Arts», που στεγάζεται σ' ένα εξαίσιο οικοδόμημα του 1898 (πρώην προτεσταντικός ναός) στις όχθες του Μιλιάτσκα.

12

13 Υπάρχουν 86 τζαμιά διάσπαρτα στην πόλη

14 Ιερατική σχολή Kursumlija medresa (1537) η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα.

15

16

17 Terme Ilidza Θαλάσσιο πάρκο

18 Το μουσουλμανικό παζάρι Bezistan, στην καρδιά της παλιάς πόλης, έχει έντονο τουριστικό χαρακτήρα.

19 Eco Futura Πάρκο ψυχαγωγίας

20 Cathedral of Jesus' Heart (Sarajevo Cathedral)

21 National Museum of Bosnia and Herzegovina

22 Gazi Husrev-beg Mosque

23 Sebilj Brunnen (Fountain)

24 Ο ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός ολοκληρώθηκε το 1889 και είναι κτισμένος σε νεογοτθικό ρυθμό.

25 Η Latin Bridge, που κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, είναι από τις πιο όμορφες γέφυρες του ποταμού Μιλιάτσκα.

26 Jazz Fest Sarajevo Το διεθνές φεστιβάλ Jazz μουσικής του Σαραγεβο διεξάγεται την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και είναι μια ετήσια γιορτή της μοντέρνας μουσικής που βασίζεται στην Jazz και την αυτοσχέδια μουσική. Ξεκίνησε το 1997 και από τότε και μετά η φήμη του και η συμμετοχή μεγαλώνει κάθε χρόνο. Θα βρείτε διάσημους μουσικούς όπως και νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες, μέχρι τώρα έχουν περάσει εκατοντάδες μουσικοί από 54 χώρες σε πάνω από 150 συναυλίες.

27 Bascarsija Market Βαλκανικό άρωμα και γεύση του παλιού Σεράγεβου, στην Οθωμανικού στυλ κεντρική αγορά που βρίσκεται στην παλιά πόλη, μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως επίσης και μικροαντικείμενα, κοσμήματα και σουβενίρ. Το όνομα της αγοράς (Baščaršija) προέρχεται από τα Τουρκικά καθώς "baş" σημαίνει κεντρική και "çarşı" είναι η αγορά. Στο παρελθόν ήταν διπλάσια σε μέγεθος όμως συρρικνώθηκε μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά του 19ου αιώνα, όπως επίσης καταστράφηκε δύο φορές κατά την διάρκεια του πολέμου αλλά παραταύτα διατηρεί αναλλοίωτη την ζωντανή της ατμόσφαιρα μέχρι σήμερα

28 Gazi Husrev-bey’s Mosque
Το Μουσουλμανικό τέμενος Gazi Husrev-bey's είναι το πιο σημαντικό Ισλαμικό κτήριο της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης και ενα απο τα καλύτερα παραδείγματα της Οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε το 1531 από τον Gazi Husrev-beg, τον τότε κυβερνήτη της Βοσνίας με αρχιτέκτονα των Mimar Sinan. Το 2000 ξεκίνησε μια ολική αναστήλωση και ζωγράφισμα του τεμένους.

29 Sarajevo Tunnel Κατά την διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία ( ), οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι της πόλης κατασκεύασαν αυτό το τούνελ ώστε να ενώσουν την πόλη με το αεροδρόμιο (που αποτελούσε νεκρή ζώνη του ΟΗΕ ) καθώς η πρόσβαση είχε κοπεί από της Σερβικές δυνάμεις. Η κατασκευή ξεκίνησε των Ιανουάριο 1993 και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 1993 από εθελοντές που δούλευαν σε 8ωρες βάρδιες. Σήμερα έχουν μείνει 20 μέτρα από το τούνελ και είναι ένα μουσείο που αξίζει να επισκεφτείτε.

30 Romeo and Juliet Bridge
Στης 19 Μαΐου του 1993, ο Boško Brkić και ή Admira Ismić πέθαναν στην γέφυρα Vrbanja. Το ζευγάρι προσπαθούσε να φύγει από το Σεράγεβο κατά την διάρκεια του πολέμου. Όπως πολλά άλλα ζευγάρια, έτσι και το συγκεκριμένο, ήταν από οικογένειες με διαφορετικές θρησκείες. Αυτός ήταν Ορθόδοξος Σέρβος και αυτή ήταν Βόσνια Μουσουλμάνα και αναγκάστηκαν να φύγουν καθώς ο πόλεμος είχε κάνει την καθημερινότητα τους ανυπόφορη. Οι φωτογραφίες τους, νεκροί πάνω στην γέφυρα, χρησιμοποιήθηκαν από μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά των κόσμο.

31 Το Gallery vrey είναι καλά σχεδιασμένο και οι εικόνες αρκετά καλά φωτισμένες. Σε ιδανική τοποθεσία, αυτό το μέρος είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε κατά τη διαμονή σας στη χώρα.

32 Την «κόκκινη γραμμή του Σαράγεβο», όπως ήταν η ονομασία της εικαστικής παράστασης, που υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία του δήμου και της θεατρικής ομάδας East West Theatre. Η ιδέα ανήκει στον Βόσνιο σκηνοθέτη, Χάρις Πάσοβιτς. «Έχουμε υποχρέωση προς τους συμπολίτες μας που σκοτώθηκαν, αλλά και προς την παγκόσμια ιστορία, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό να υπενθυμίζουμε το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον μιας πόλης, μετά το Κανένας δεν θα καθίσει σε αυτές», τόνισε.

33 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΣΕΡΑΓΕΒΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google