Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ M.Sc in HRM Καλοκαίρι 2010 Υπέυθυνος Έρευνας: Γκούρας Αθανάσιος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ M.Sc in HRM Καλοκαίρι 2010 Υπέυθυνος Έρευνας: Γκούρας Αθανάσιος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ M.Sc in HRM Καλοκαίρι 2010 Υπέυθυνος Έρευνας: Γκούρας Αθανάσιος

2 Συνολική Αποκατάσταση Αποφοίτων (επιλογή ιδιωτικών εταιριών) Εθνική τράπεζα, Eurobank, ATE bank, Cyprus Bank= 47% της συνολικής απασχόλησης

3 Υπουργεία, Στρατός-Ναυτικό, ΟΠΑ =33% Συνολική Αποκατάσταση Αποφοίτων (δημόσιες εταιρίες)

4 Ταυτότητα Έρευνας

5  Προγραμματισμός και σχεδιασμός της έρευνας  Τρείς υπενθυμίσεις έρευνας  Response rate: 45%  Πρωταθλητές ανανέωσης της βάσης δεδομένων (πάνω από 50%): F.T.05-06, F.T.07-08, F.T.08-09, P.T.04-06  Διδικτυακή φόρμα και βάση δεδομένων (Google docs)  Υποστήριξη από Γραμματεία Μεταπτυχιακού (60 περιπτώσεις  τηλεφωνική κλήση)  Συνεργασία με τη διοίκηση του μεταπτυχιακού  Στόχος 1: ανανέωση της βάσης δεδομένων (HR Society database)  Στόχος 2: ανανεώση των mailing lists  Στατιστικές για μέλη και σύνολο αποφοίτων  Παρουσίαση των αποτελεσμάτων  Δημοσίευση σε επιστημονικό έντυπο, στο web site και στο blog.

6 Στατιστικά Στοιχεία (αυτοί που ανανέωσαν)

7 40% response rate  μόνο το 40% των αποφοίτων ενδιαφέρεται για το σύλλογο και τις δράσεις του Η πλειοψηφία των αποφοίτων εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Το 40% των αποφοίτων μας εργάζεται στον δημόσιο τομέα (αρκετά μεγάλο ποσοστό) Η πλειοψηφία των αποφοίτων εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Το 40% των αποφοίτων μας εργάζεται στον δημόσιο τομέα (αρκετά μεγάλο ποσοστό)

8 Μικρό προβάδισμα αυτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και σε τμήμα HR. Απογοητευτικό γεγονός Μικρό προβάδισμα αυτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και σε τμήμα HR. Απογοητευτικό γεγονός Από αυτούς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα το 70% δεν εργάζεται σε HR τμήματα. Απογοητευτικό γεγονός Από αυτούς που εργάζονται στο δημόσιο τομέα το 70% δεν εργάζεται σε HR τμήματα. Απογοητευτικό γεγονός

9 Απο αυτούς που ανανέωσαν τη βάση δεδομένων, το ποσοστό των ανέργων είναι πολύ μικρό (16 άτομα είναι ανέργα). Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να επιλυθεί σύντομα. Το ποσοστό των αποφοίτων που είναι απογοητευμένοι με την υπάρχουσα εργασία τους δεν έχει εντοπιστεί από αυτή την έρευνα. Σε επόμενη έρευνα θα πρέπει να απασχοληθούμε με αυτό. Μόνο το 4% των απόφοιτων μας είναι άνεργοι  ενδιαφέρουσα παρατήρηση

10 Μόνο το 7% από αυτούς που ανανεώσαν δεν θέλουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Συλλόγου (και δεν έιναι μέλη του Συλλόγου) Υπάρχει ένα ποσοστό αποφοίτων (από αυτούς που ανανεώσανε) που αδιαφορεί για το Συλλόγο. Χρειάζονται μέτρα για να επιτευχθεί το αντίθετο  βελτίωση του επιπέδου των υπηρεσιών Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια να στρατολογηθεί το 21% των ατόμων που έκαναν ανανέωση.

11 Συνολικά στατιστικά (Σύνολο αποφοίτων)

12 Συνολική εικόνα αποκατάστασης αποφοίτων (βάσης δεδομένων) Γενικά από το σύνολο των αποφοίτων που εργάζονται στο HR είναι μόλις το ½ των αποφοίτων που εργάζονται στο HR. Αυτό το γεγονός χρειάζεται μέτρα. Μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο δεν συμμετέχουν στις δραστηριότητες μετά το πτυχίο

13 Συνολική εικόνα αποκατάστασης αποφοίτων (βάσης δεδομένων) Από αυτούς που εργάζονται στο HR, το 40% εργάζεται σε ιδιωτικές εταιρίες και το 10 % περίπου στο δημόσιο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα  οι απόφοιτοι που εργάζονται στο δημόσιο τομέα εργάζονται σε άλλες αρμοδιότητες από το HR. Ποιοί ορίζονται υπέυθυνοι τμημάτων στα τμήματα HR του δημοσίου?

14 Συνολική εικόνα αποκατάστασης αποφοίτων (βάσης δεδομένων) Μόνο το 6% των απόφοίτων που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, εργάζεται στο HR Αναθεώρηση των κριτηρίων εισαγωγής στο μεταπτυχιακό. Να εργάζονται στο HR ήδη. Για ποιό λόγο κάνουν μεταπτυχιακό οι part time students?

15 Στατιστικές παρατηρήσεις και Συζήτηση

16  Οι απόψεις των αποφοίτων μας σχετικά με το Σύλλογο θα πρέπει να βελτιωθούν  Το επίπεδο και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται πρέπει να βελτιωθεί  τι έχουν να κερδίσουν οι απόφοιτοι από το Σύλλογ?  Η ποιότητα των φοιτητών αντικατοπτρίζει την ποιότητα των αποφοίτων μας  χρειάζεται αναθεώρηση των κριτηρίων εισαγωγής των φοιτητών.  Πως ορίζουμε την ποιότητα?  πραγματικό ενδιαφέρον των φοιτητών για το HR. Ξεκινάει από τις συνεντεύξεις επιλογής και συνεχίζει Ο Σύλλογος απόφοιτων έχει μερίδιο ευθύνης  περισσότερη παρουσία στους φοιτητές Η ποιότητα εξαρτάται από το είδος της υπάρχουσας εργασίας Τα προκαθορισμένα κριτήρια που έχουν τεθεί, θα πρέπει να εφαρμόζονται απότελεσματικά.

17  Η αγορά εργασίας αναγνωρίζει τις ικανότητες των αποφοίτων μας.  Το 47% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εργάζεται σε τράπεζες  πιθανόν επιζητούν ασφάλεια.  Η επιλογή των φοιτητών θα πρέπει να βασίζεται στην υπάρχουσα θέση εργασίας. Θα πρέπει να υπάρχει συνάφεια θέσης και αντικειμένου σπουδών ή αποδεδειγμένή συνάφεια θέσης με το HR  Χρειάζεται να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά αποφοίτων σε συμβουλευτικές εταιρίες και στη βιομηχανία.  Το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλό (4%)  Χρειάζεται εκ μέρους του Συλλόγου καλύτερη επαγγεματική αποκατάσταση για τους αποφοίτους του.  Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από μέρους του Συλλόγου προς τα άτομα που δεν ενδιαφέρονται για το Σύλλογο  επικοινωνιακό πλάνο, newsletter promotion, περισσότερα events, συνεχή παρουσία

18  Γιατί αυτοί που εργάζονται στο δημόσιο τομέα δεν εργάζονται στο HR? Μήπως δίνεται στο δημόσιο τομέα έμφαση στο πόσα έτη εργάζεται κάποιος στο δημόσιο παρά στην ικανότητα του πάνω στο αντικείμενο?  Γιατί επίσης το ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι και αυτό μικρό? Γιατί συμβαίνει αυτό? Πιθανότατα λόγω οικονομική κρίσης, οι απόφοιτοι προτιμούν ημιαπασχολήση ή part time εργασία (ή δεν τους έχει δωθεί η ευκαιρία για πλήρους απασχόλησης εργασία)  Γιατί οι φοιτητές επιλέγουν το μεταπτυχιακό μας? Πρέπει να ανρωτηθούμε: Για να προοδεύσουν στο HR και να εργαστούν σε τέτοιο τμήμα στο μέλλον? Για να πάρουν έναν ακόμα τίτλο σπουδών (χωρίς να σκοπέυουν να το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον)? Για να αυξήσουν το μισθό τους ή να ανέβουν εργασιακό επίπεδο Για να σκοτώσουν την ώρα τους? Για να λάβουν τη γνώση από ένα ποιοτικό πρόγραμμα σπουδών? Ένας συνδυασμός?

19 Συμπεράσματα

20  Θεσμόθέτηση της έρευνας (εκτεταμμένη μορφή)  Άμεση βελτίωση και διεύρυνση των υπηρεσιών του Συλλόγου προς τους αποφοίτους  Συνεργασία με τα διοικητικά όργανα του μεταπτυχιακού  Καλύτερη επιλογή των φοιτητών της κάθε χρονιάς (ειδικά τους part time)  Εμπλοκή περισσότερων αποφοίτων στις δράσεις του Συλλόγου  Συνεργασία με άλλους φορείς HR σε θέματα παροχή υπηρεσιών.  Παροχή βοήθειας στους απόφοίτους που δεν εργάζονται  Προώθηση του Συλλόγου στις εταιρίες και ιδιαίτερα στους διευθυντές HR.  Εκμετάλλευση του δικτύου γνωριμιών του Συλλόγου.  Εγκατάσταση μιας ιδιαίτερης σχέσης και προσοχής στους φοιτητές του Συλλόγου  Η δύναμη του Συλλόγου μας.

21 Η κοινότητα HR Society

22  www.dmst.aueb.gr/hralumni www.dmst.aueb.gr/hralumni  Συναντήσεις γνώσης και κοινωνικά events  E-mail: hr_society@aueb.grhr_society@aueb.gr  Γραμματεία μεταπτυχιακού  Euelpidon 47A & Leukados 33, 2 nd floor (office 205, 202)  HR Society Blog http://hrsocietyforum.blogspot.comhttp://hrsocietyforum.blogspot.com  Επικοινωνία με φοιτητές και αποφοίτους  E-social networking (LinkedIn, Facebook)


Κατέβασμα ppt "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ M.Sc in HRM Καλοκαίρι 2010 Υπέυθυνος Έρευνας: Γκούρας Αθανάσιος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google