Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΝU ΕΠΙΛΟΓΩΝ Μεσογειακές Χώρες Τουρκία Ιταλία Αλβανία Ελλάδα Αίγυπτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΝU ΕΠΙΛΟΓΩΝ Μεσογειακές Χώρες Τουρκία Ιταλία Αλβανία Ελλάδα Αίγυπτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΝU ΕΠΙΛΟΓΩΝ Μεσογειακές Χώρες Τουρκία Ιταλία Αλβανία Ελλάδα Αίγυπτος
Ισπανία Κύπρος Γαλλία Τυνησία

2 Μεσογειακές Χώρες

3 Ιταλία Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία Στα Ιταλικά: Repubblica Italiana ή Italia είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα: τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία, ενώ εξκλάβιο της Ιταλίας αποτελεί και η πόλη Καμπιόνε ντ' Ιτάλια, που βρίσκεται στο έδαφος της Ελβετίας. Οι ανεξάρτητες χώρες του Σαν Μαρίνο και του Βατικανού βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος.

4 Ελλάδα Η Ελλάδα ή Ελλάς πολυτονικά: Ἑλλάς, επίσημα: Ελληνική Δημοκρατία, είναι χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης καταλαμβάνει την 97η θέση, ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου. Πρωτεύουσα της Ελλάδας και μεγαλύτερη πόλη είναι η Αθήνα.

5 Ισπανία Το Βασίλειο της Ισπανίας Ισπανικά: Reino de España)ή Εσπερία Hesperia των αρχαίων Ελλήνων, ή Hispania και Spania των Ρωμαίων, είναι ένα κράτος της νοτιοδυτικής Ευρώπης, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Προς Βορρά ορίζεται από τον Βισκαϊκό κόλπο και με τη Γαλλία από την οποία την χωρίζει η μεγάλη οροσειρά των Πυρηναίων. Επίσης επί των Πυρηναίων και Βορειοανατολικά συνορεύει με την Ανδόρρα. Ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοδυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Δυτικά συνορεύει με την Πορτογαλία.

6 Γαλλία Η Γαλλία γαλλ. France ΔΦΑ [fʁɑ̃s] επίσημη ονομασία Γαλλική Δημοκρατία γαλλ. République française ΔΦΑ ​ʁepyblik fʁɑ̃sɛz είναι μίαενιαία, συνταγματική, δημοκρατία με κοινοβουλευτικό σύστημα που τείνει σε προεδρικό, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών και του πληθυσμού βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη, αλλά που περιλαμβάνει επίσης πολλές περιοχές και εδάφη διάσπαρτα σ’ ολόκληρη την υφήλιο. Έχει πρωτεύουσα το Παρίσι, επίσημη γλώσσα την γαλλική και νόμισμα τοευρώ. Το σύνθημά της είναι « Ελευθερία, Ισότητα, Αδερφοσύνη », και ησημαία της αποτελείται από τρεις κάθετες λωρίδες χρώματος μπλε, άσπρου και κόκκινου. Ο ύμνος της είναι Η Μασσαλιώτιδα. Η συνταγματική αρχή της είναι κυβέρνηση του λαού, από τον λαό και υπέρ του λαού[3].

7 Τουρκία Η Δημοκρατία της Τουρκίας ή Τουρκική Δημοκρατία τουρκικά:Türkiye Cumhuriyeti, προφέρεται Τιούρκιγιε Τζουμχουριετί είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα[5] που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ασία, με ένα μικρό (3%) τμήμα της επικράτειάς της Ανατολική Θράκη στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέχρι το 1922, η χώρα ήταν το κέντρο τηςΟθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, που βρίσκεται ανάμεσα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο Θάλασσα, συγκροτεί το βασικό τμήμα της χώρας. Η Τουρκία συνορεύει με οκτώ χώρες : δυτικά με την Ελλάδα, βορειοδυτικά με τη Βουλγαρία, ανατολικά με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Ιράν και το θύλακα Ναχιτσεβάν τουΑζερμπαϊτζάν και νοτιοανατολικά με το Ιράκ και τη Συρία.

8 Αλβανία Η Αλβανία αλβανικά: Shqipëria, γνωστή επισήμως ως Δημοκρατία της Αλβανίας αλβανικά: Republika e Shqipërisë, προφέρεται:[ɾɛˈpubliˌka ɛ ˌʃcipəˈɾis] είναι μια Βαλκανική χώρα της ΝΑ Ευρώπης. Συνορεύει βόρεια και βορειοδυτικά με το Μαυροβούνιο, βορειοανατολικά με το Κόσοβο, ανατολικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και νότια με την Ελλάδα. Βρέχεται από την Αδριατική θάλασσα δυτικά, και το Ιόνιο πέλαγος νοτιοδυτικά. Απέχει λιγότερο από 72 χλμ από την Ιταλία μέσω του Καναλιού του Οτράντο που συνδέει τηνΑδριατική με το Ιόνιο

9 Αίγυπτο Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου αραβικά: جمهورية مصر العربيةΓκουμχουρίγια Μισρ ελ-Αραμπίϊα, όπου مصر Μισρ είναι η λέξη για την Αίγυπτο είναι ένα κράτος κυρίως της βορειοανατολικής Αφρικής, μαζί με τη χερσόνησο του Σινά, που είναι γέφυρα ξηράς ισθμός στη νοτιοδυτικήΑσία. Γι' αυτό το λόγο η Αίγυπτος είναι διηπειρωτική χώρα και θεωρείται μια μεγάλη δύναμη στη Βόρεια Αφρική, τη Μεσόγειο Θάλασσα στονΙσλαμικό κόσμο και την Ερυθρά Θάλασσα. Καλύπτει μια έκταση  km2. Η Αίγυπτος συνορεύει προς βορειοανατολικά με τηΛωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, δυτικά με τη Λιβύη και νότια με τοΣουδάν. Βρέχεται βόρεια από τη Μεσόγειο και ανατολικά από την Ερυθρά Θάλασσα.

10 Κύπρος Η Κύπρος, επίσημα Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητη νησιωτική χώρα της ανατολικής Μεσογείου. Συνορεύει θαλάσσια με την Ελλάδα Καστελλόριζο, την Τουρκία, την Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ και τηνΑίγυπτο. Η βόρεια πλευρά της βρίσκεται υπό κατοχή από την Τουρκίααπό το Το 1983, κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία προέβη στην ανακήρυξη της λεγόμενης"Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" (ΤΔΒΚ) η οποία μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

11 Τυνησία Η Τυνησία, ή κοινώς Τούνεζι, Αραβικά: تونس, Τούνις ή και «Ιφρικιγιέ») και επίσημα: Δημοκρατία της Τυνησίας الجمهرية التون, (Αλ Τζούμχουριγι-ατ Τούνισγια) είναι μια χώρα στις μεσογειακές ακτές τηςΒόρειας Αφρικής.


Κατέβασμα ppt "ΜΕΝU ΕΠΙΛΟΓΩΝ Μεσογειακές Χώρες Τουρκία Ιταλία Αλβανία Ελλάδα Αίγυπτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google