Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λάπωνες ένας αυτόχθονος λαός

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λάπωνες ένας αυτόχθονος λαός"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λάπωνες ένας αυτόχθονος λαός
Οι Λάπωνες Λάπωνες ένας αυτόχθονος λαός

2 Που ζουν Οι  Λάπωνες ή Σαάμι είναι αυτόχθονος αρχαίος λαός που ζει στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής χερσονήσου  και της χερσονήσου Κόλα. Συγκεκριμένα ζουν στις χώρες: Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία,  Ρωσία.

3 Τα σπίτια τους και οι περιοχές που ζουν
Η περιοχές που ζουν καλύπτονται από πυκνά και τεράστια δάση κι από πολυάριθμες λίμνες ,που τους περισσότερους μήνες του χρόνου είναι παγωμένες. Η συνηθισμένη θερμοκρασία βρίσκεται πάντοτε κάτω από το μηδέν. Όσοι μένουν μόνιμα κάπου, φτιάχνουν ξύλινα σπίτια και τα σκεπάζουν με φλοιούς δέντρων, κλαδιά, λάσπη κ.λπ. .Οι πρόχειρες καλύβες τους (όταν μετακινούνται) έχουν σχήμα κώνου, που τις φτιάχνουν από λεπτούς πασσάλους, ενώνονται στην κορυφή και σκεπάζονται με δέρματα ταράνδων.

4 Ο πληθυσμός τους Σήμερα ζουν περίπου Λάπωνες. Ένα μέρος των Λαπώνων έχει εγκαταλείψει τη νομαδική ζωή και απορροφάται σιγά σιγά από τον πληθυσμό του κράτους που ανήκει.

5 Με τι ασχολούνται και πως μετακινούνται
Ασχολούνται με το ψάρεμα και το κυνήγι αλλά κυρίως με την εκτροφή ταράνδων. Οι τάρανδοι είναι για τους Λάπωνες πολύτιμα ζώα, γιατί απ’ αυτούς παίρνουν το κρέας τους και το δέρμα. Μετακινούνται με έλκηθρα που τα σέρνουν τάρανδοι ή σκυλιά.

6 Τα χαρακτηριστικά, η γλώσσα και η θρησκεία τους
Οι Λάπωνες έχουν ανάστημα κοντό (από 1,20-1,50μ) Το δέρμα τους είναι μελαχρινό, κίτρινο, το πρόσωπό τους πλατύ με εξέχοντα ζυγωματικά και το κεφάλι τους βραχύ .Έχουν μικρά πόδια και χέρια και ίσια μαλλιά. Η γλώσσα τους είναι η σααμική και κυριότερες θρησκείες τους ο ολουθηρανισμός, η ορθοδοξία και ανιμιστικές δοξασίες

7 Τι τρώνε και πώς ντύνονται
Επειδή οι περιοχές που ζουν έχει πολικό κρύο, ντύνονται με δέρματα ταράνδου και τρέφονται με το κρέας των ταράνδων και τα ψάρια.

8 Παρακολουθήσατε μία εργασία της Ελένης Τζουβελέκη!


Κατέβασμα ppt "Λάπωνες ένας αυτόχθονος λαός"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google