Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σόφια (Βουλγαρία) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σόφια (Βουλγαρία) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σόφια (Βουλγαρία) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας είναι μια χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης με έκταση τετραγωνικά χλμ. και πληθυσμό , με βάση εκτιμήσεις του 2009. Βρέχεται στα ανατολικά από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συνορεύει με την Ελλάδα στα νότια, την Τουρκία στα ανατολικά, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στα δυτικά, τη Σερβία και τη Ρουμανία στα βόρεια. Φυσικό σύνορο μεταξύ της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας αποτελεί ο ποταμός Δούναβης.

2 ΣΟΦΙΑ Ιστορία Ήδη από τη νεολιθική εποχή στην περιοχή, υπήρχε οικισμός, ο οποίος αργότερα κατά τη ρωμαϊκή κατοχή, είναι γνωστός με το όνομα Σαρδική ή Σερδική. Από τα μέσα του 6ου αιώνα, η πόλη αναπτύσσεται σε σημαντικό διοικητικό κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με το όνομα Τριαδίτσα. Από το 809 μ.Χ. η πόλη μπαίνει στα όρια του βουλγαρικού κράτους και παίρνει το σλάβικο όνομα Σρεντέτς. Σαν Σόφια είναι γνωστή από τις αρχές του 15ου αιώνα, επειδή εκείνο τον καιρό η βασικότερη εκκλησία της περιοχής ήταν η Αγία Σοφία. Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και τη δημιουργία του Βουλγαρικού κράτους, η πόλη επιλέγεται για πρωτεύουσά του.

3 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Πληθυσμός πρωτεύουσας Πληθυσμός Χωρας
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 η περιφέρεια της Σόφιας έχει πληθυσμό κατοίκους, ενώ πόλη έχει κατ. Η μεγαλύτερη περιοχή (προάστιο) είναι το Λιούλιν κατ. και ακολουθούν το Μλάντοστ με κατ., η Ποντούγιανε με κατ.. και το Κράσνο Σέλο με κατ.. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2009, η βαλκανική χώρα έχει πληθυσμό κατοίκους. Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα 73,09 χρόνια (69,48 χρόνια οι άνδρες και 76,91 οι γυναίκες).

4 ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΑΣ Ιδρυτής του Βουλγαρικού κράτους ήταν ο Ασπαρούχ. Ήδη στα τέλη του Ζ΄ και στις αρχές του Η΄ αι. το Βουλγαρικό κράτος διαμορφώθηκε ως σημαντικός παράγων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το 717 ο χάνος Τέρβελ, ο οποίος είχε ήδη τιμηθεί με τον τίτλο "καίσαρ", βοήθησε τον αυτοκράτορα Λέοντα Γ΄ ( ) στη διάρκεια της Αραβικής πολιορκίας της Πόλης. Μετά από μία μεταβατική περίοδο συγκρότησης του κράτους στα τέλη του Η΄ αι. η Βουλγαρία διαμορφώθηκε ως ισχυρό ομοσπονδιακό βουλγαρο-σλαβικό κράτος, επικεφαλής του οποίου ήταν ο "χάνος" (στις Βυζαντινές πηγές - κῦρις, ἄρχων, ἀρχηγός). Μετά τη μάχη των Μαρκελλών (792) για τη Βουλγαρία ξεκίνησε μία περίοδος πολιτικής και στρατιωτικής ανόδου. Το 811 ο Κρούμος ( ) νίκησε τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Α΄ ( ) και στη μάχη ο ίδιος ο βασιλεύς έχασε τη ζωή του. Οι Βούλγαροι ήταν ένας από τους πρώτους εκχριστιανισμένους Σλαβικούς λαούς (το 863 ο χάνος Βόρις βαπτίστηκε και πήρε το όνομα του νονού του - του αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄). Η περίοδος της βασιλείας του Συμεών ήταν εποχή πολιτικής και πνευματικής ακμής για τη Βουλγαρία.

5 Μεταφράστηκε στα Αρχαία Βουλγαρικά η Αγία Γραφή, καθώς και πολλά θεολογικά και κοσμικά κείμενα. Μετά από πολλές στρατιωτικές συγκρούσεις σύμφωνα με τη συνθήκη του 927 ο γιος του Συμεών Πέτρος αναγνωρίστηκε από τον αυτοκράτορα Ρωμανό Α΄ Λακαπηνό ως "βασιλεὺς τῶν Βουλγάρων" (στα Βουλγάρικα - "τσάρος", το οποίο προέρχεται από το λατ. "caesar" και το ελληνικό "καίσαρ"). Στα τέλη του Ι΄ αι. η Βουλγαρία ήταν ο σημαντικότερος δυτικός γεωπολιτικός αντίπαλος του αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ και η διαμάχη με τον τσάρο Σαμουήλ συνέχισε μέχρι το θάνατο του τελευταίου το Οι αδύναμοι διάδοχοι του Σαμουήλ υποδουλώθηκαν από το Βυζάντιο το Η Βουλγαρία ανέκτησε την ανεξαρτησία της μετά την επανάσταση των αδελφών Ασέν και Πέτρου (1185), όταν και πρωτεύουσα ορίστηκε το Τάρνοβο. Κατά την εποχή του τσάρου Καλογιάν ( ) και ιδιαίτερα του Ιβάν Ασέν Β΄ ( ) η Βουλγαρία έζησε μία νέα περίοδο ακμής. Οι Βούλγαροι υποδουλώθηκαν στους Τούρκους το Μετά τη λεγόμενη "Επανάσταση του Απριλίου" (1876) και το Ρωσοτουρκικό πόλεμο ( ) έγινε αυτόνομη ηγεμονία (knjazhestvo), ενώ το φθινόπωρο του 1885 έγινε η ένωσή της με την Ανατολική Ρωμυλία. Η Βουλγαρία απέκτησε επίσημα την ανεξαρτησία της στις 5 Οκτωβρίου Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους ( ) και εν συνεχέια στους δύο Παγκοσμίους πολέμους. Την 1η Ιανουαρίου του 2007 η Βουλγαρία έγινε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

6 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Όπως όλοι ξέρουμε η Σόφια είναι μια πόλη που μπορούμε να βρούμε αξιοθέατα , μαγαζιά και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα σας καθηλώσουν. Όπως : 1) Η Εκκλησία Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ Η εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκυ, λέγεται ότι είναι το μνημείο που έχει φωτογραφηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Είναι μια υπέροχη νεο-Βυζαντινή εκκλησία με μέγεθος καθεδρικού ναού, που στην κορυφή της έχει χάλκινους και χρυσούς θόλους. Κτίστηκε κάπου ανάμεσα στο 1882 και το 1912, προς τιμή των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν όταν το 1878 ο Ρωσικός στρατός ελευθέρωσε την Βουλγαρία από την Οθωμανκή κυριαρχία και θεωρείται ως η καρδία της πόλης. Η εκκλησία ονομάστηκε από τον Αλέξανδρο Νέφσκυ ο οποίος πιστεύεται πως έσωσε την Ρωσία το 1240 από τα Σουιδικά στρατεύματα και την εποχή εκείνη τον θεωρούσαν προστάτη άγιο της οικογένειας του τσάρου.

7 2) Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας
2) Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Αλέξανδρου Νέφσκυ, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Σοφίας μια Βυζαντινή εκκλησιά με τούβλα του πέμπτου αιώνα. Φυσικά έχουν υπάρξει και άλλες εκκλησίες πριν από αυτήν στο ίδιο σημείο. Η παρούσα εκκλησία είναι κλασσικής Βυζαντινής αρχιτεκτονικής με τον σταυρό στον κεντρικό θόλο.Η πόλη πήρε το όνομα της από αυτήν την εκκλησία τον 14ο αιώνα, αφού είχε ήδη υπάρξει ως τζαμί από τον 12ο αιώνα κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορεία, και αφού τις είχαν καταστρέψει τις αρχικές τοιχογραφίες και τοποθέτησαν μιναρέδες. Έξω στα δεξιά της κεντρικής εισόδου, βρίσκεται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που φωτίζεται από μια αέναη φλόγα στη μνήμη όσων έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Βουλγαρία. Στο πίσω μέρος της εκκλησίας υπάρχουν πάγκοι όπου πωλούνται χειροποιήτεςδαντέλες και άλλα παραδοσιακά υφάσματα.

8 3) Η Εκκλησία της Αγίας Κυριακής ( Saint Nedelya)
H Sveta Nedelya, με τον θεόρατο θόλο της είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα νεο Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Υπήρχε πάντα μια εκκλησία κτισμένη στο ίδιο σημείο απότην Μεσαιωνική περίοδο, αν και το παρόν κτήριο χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα.Το 1925 το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας καταστράφηκε όταν οι Κομμουνιστές επαναστάτες έριξαν μια βόμβα κατά την διάρκεια μιας κηδείας με παρευρισκομένους τον Τσάρο Μπορίς ΙΙΙ και τους υπουργούς του σκοτώνοντας 123 άτομα. Η πλατεία, Plishtad Svata Nedelya, είχε πάρει το όνομα της από τον Λένιν και κάποτε υπήρχε και το άγαλμα του ηγέτη στην πλατεία. Από τότε βέβαια αντικαταστάθηκε από ένα μπρούντζινο άγαλμα 24m της προστάτιδας θεάς της πόλης, Σοφίας, που κρατά τα σύμβολα της σοφίας και της φήμης στα χέρια.

9 Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου
Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, με τα κόκκινα τούβλα, το παλαιότερο σωσμένο κτήριο της πόλης που κτίστηκε τον 4ο αιώνα ώς Ρωμαικός ναός βρίσκεται έξω από το Ξενοδοχείο Sheraton. Είχε καταστραφεί ένα μέρος του από τους Ούνους αλλά ξανακτίστηκε ως εκκλησία από τον Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα. Οι Τούρκοι είχαν μετατρέψει την ροτόντα σε τζαμί μέχρι που αποκαταστάθηκε και πάλι ως εκκλησία. Μια πολύ προσεκτική αναστύλωση αποκάλυψε τρια στρώματα από υπέροχες μεσαιωνικές τοιχογραφίες - κάποιες μάλιστα χρονολογούνται από τις αρχές του 10ου αιώνα - που ήταν κρυμμένες απο γύψο που τοποθετήθηκε κατά τα 500 χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορείας. Ο εντυπωσιακός τρούλος έχει ένα πορτραίτο του Χριστού Παντοκράτορα ο οποίος είναι περιτριγυρισένος από τέσσερις αγγέλους και σύμβολα των Ευαγγελιστών. Από κάτω, τοιχογραφίες του 12ου αιώνα δείχνουν 22 προφήτες που κρατούν γραφές στα χέρια στα Βουλγαρικά και τα Ελληνικά. Στα ανατολικά υπάρχουν ευρήματα από ανασκαφές ένος οκτάγωνου Ρωμαικού δημόσιου κτηρίου και πλακόστρωτου δρόμου.

10 Επίσης γνωστά είναι Πλατεία Nikola Vaptsarov του Μπάνσκο Πλατεία Vazrazhdane Εκκλησία της Sveta Troitsa Οικία - Μουσείο Neofit Rilski Μουσείο Εικονισμάτων Σπίτι Velyanov

11 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Στη Σόφια ο πολιτιμός είναι κάτι πολύ σοβαρό. Οι κάτοικοι της πόλης κρατούν τις Ευρωπαικές παραδόσεις πηγαίνοντας στο μπαλέτο, την όπερα και το θέατρο τα όποια έχουν ποιότητα αλλά δεν κοστίζουν και συνιστάται ακόμα και στους τουρίστες να τα επισκέπτονται ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουν την γλώσσα. Τα επίσημο κέντρο τεχνών της πόλης, το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού είναι ένα θεόρατο μοντέρνο κτήριο που διαθέτει αίθουσες συναυλιών, εκθεσιακούς χώρους, εγκαταστάσεις για συνέδρια και τον Κινηματογράφο Lumiere. Τα πιο σημαντικά πολιιστικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού. Το εκδοτήριο εισιτηρίων βρίσκεται στα αριστερά της κεντρικής εισόδου.

12 EIKONEΣ Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου Η Εκκλησία της Αγίας Κυριακής
Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου Η Εκκλησία της Αγίας Κυριακής Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας

13 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Κατέβασμα ppt "Σόφια (Βουλγαρία) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google