Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Με την ευγενική χορηγία του Δήμου Κοζάνης

2 ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
8-12 ΕΤΩΝ ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

3 TIPS: Στο διαδίκτυο βρίσκεσαι σε ένα καινούριο κόσμο γεμάτο νέες δυνατότητες! Για να είσαι όμως ασφαλής αφιέρωσε λίγα λεπτά για να διαβάσεις κάποιες βασικές συμβουλές! Φτιάξε ένα «συμβόλαιο» με τους γονείς σου για τη χρήση του internet και καθορίστε πόση ώρα πρέπει να είσαι εκεί και τι επιτρέπεται! 1,5 ώρα κάθε μέρα είναι αρκετή. Στο internet δεν είσαι σίγουρος ποτέ με ποιον μιλάς. Γι΄αυτό μη δίνεις ποτέ τα προσωπικά σου στοιχεία: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο, ηλικία, κωδικούς! Αν θες σε μια σελίδα να συμπληρώσεις μια φόρμα θυμήσου ότι δεν πρέπει να βάλεις τα αληθινά σου στοιχεία. Χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο. Αν κάτι σε τρομάξει, σε στενοχωρήσει ή σε απειλήσει πες το στη μαμά και τον μπαμπά. Εκείνοι σίγουρα θα σε βοηθήσουν! Θυμήσου ότι μπορείς με ένα “κλικ” να κλείσεις μια σελίδα που σε αναστατώνει! Αν στην πραγματικότητα ένας άγνωστος σου ζητούσε τη φωτογραφία σου θα την έδινες; Μην ανεβάζεις φωτογραφίες σου στο διαδίκτυο.

4 Μην κατεβάζεις οποιοδήποτε λογισμικό στον υπολογιστή σου
Μην κατεβάζεις οποιοδήποτε λογισμικό στον υπολογιστή σου. Συμβουλέψου τους γονείς σου. Κάποιος μπορεί να θέλει να βλάψει τον υπολογιστή σου. Αν λάβεις μια φωτογραφία που θα έκανε τον εικονιζόμενο να αισθανθεί άσχημα μη τη στείλεις στους φίλους σου. Σκέψου πώς θα ένιωθες εσύ. Θυμήσου ότι είσαι σε έναν κόσμο που όλα μπορούν να προωθηθούν και να φτάσουν στα χέρια κάποιου που θέλει να σου κάνει κακό. Ποτέ μη συναντιέσαι με αγνώστους, τους οποίους γνώρισες στο internet. Τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτοί που λένε. Αν επιμένεις να πας, πάρε και δυο φίλους σου και πηγαίνετε σε ένα πολυσύχναστο μέρος. Υπάρχουν πολλά μέρη στο internet που είναι μόνο για μεγάλους. Αν βρεθείς κατά λάθος σε κάποιο από αυτά κλείσε τη σελίδα. Υπάρχουν τόσο διασκεδαστικές σελίδες για σένα, γιατί να σπαταλάς το χρόνο σου; Είναι οι φιλίες στο διαδίκτυο πραγματικές; Θυμήσου ότι οι μόνες αληθινές φιλίες βρίσκονται στην πραγματική ζωή και δοκιμάζονται στον πραγματικό κόσμο και τον πραγματικό χρόνο. Κλείσε αμέσως παράθυρα που ανοίγουν κατά τη χρήση του Internet με περιεχόμενο όπως: διαφημίσεις, τυχερά παιχνίδια και προειδοποιητικά μηνύματα! Θυμήσου ότι οι γονείς σου είναι σύμμαχοί σου στην πλοήγησή σου στο διαδίκτυο! Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν μπορείς να τους δείξεις εσύ...!!! Θα διασκεδάσετε πολύ μαζί!

5 Τι είναι το «Phishing»;
Με τον όρο «Phishing» (σαν το ψάρεμα -fishing- που έμαθες στα αγγλικά!) περιγράφουμε όλα εκείνα τα s που μπορεί να λάβεις στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο και που προσπαθούν να σε παραπλανήσουν. Σκοπός είναι να κλέψουν τα προσωπικά σου στοιχεία, οικονομικού συνήθως χαρακτήρα, όπως είναι τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού και πιστωτικών καρτών της οικογένειάς σου (όνομα χρήστη-username/συνθηματικό-password), ο αριθμός ταυτότητας της μαμάς ή του μπαμπά σου, η ημερομηνία γέννησής τους, η διεύθυνση κατοικίας, κ.τ.λ.

6 Πώς λειτουργεί; Τα s αυτά υποτίθεται ότι τα στέλνει συνήθως κάποια τράπεζα, δημόσιος οργανισμός, ηλεκτρονικό κατάστημα, κ.τ.λ. Μέσα στο κείμενο τους περιλαμβάνεται και μια πλαστή διεύθυνση ιστοσελίδας η οποία μοιάζει σαν να είναι η επίσημη διεύθυνση του αποστολέα. Συνήθως ο αποστολέας σου λέει ότι θα πρέπει να επισκεφτείς μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα αυτή την ιστοσελίδα για να επαληθεύσεις τα προσωπικά σου στοιχεία αλλιώς, για παράδειγμα, θα μπλοκάρει ο τραπεζικός λογαριασμός ή η πιστωτική κάρτα της οικογένειάς σου και δεν θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στο μέλλον. Όταν λοιπόν επισκεφτείς αυτή την ψεύτικη ιστοσελίδα και συμπληρώσεις τα στοιχεία σου, εκείνη τη χρονική στιγμή τα άτομα που σου έστειλαν αυτό το ψεύτικο , αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία που συμπλήρωσες και τώρα πλέον μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικές απάτες εις βάρος της οικογένειάς σου.

7

8 Τί να προσέξω; Το μήνυμα περιέχει πολλά ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, περιλαμβάνει ψεύτικο link που μοιάζει με το επίσημο site της τράπεζας, περιλαμβάνει προειδοποίηση για άμεση συμπλήρωση στοιχείων, περιλαμβάνει το λογότυπο της τράπεζας και ο αποστολέας χρησιμοποιεί διεύθυνση που μοιάζει με την επίσημη της τράπεζας

9 Πώς να προστατεύσω τον εαυτό μου;
Δεν χρησιμοποιώ τα τηλέφωνα που αναφέρει το ύποπτο αλλά τα ψάχνω από άλλη έγκυρη πηγή Πληκτρολογώ μόνος μου την ηλεκτρονική διεύθυνση της τράπεζας για να ενημερωθώ Δεν κάνω κλικ σε link που περιλαμβάνονται σε ύποπτα s Ζητώ από τη μαμά ή το μπαμπά να αγοράσουν ενημερωμένα φίλτρα κατά των spamming μηνυμάτων Εάν το ύποπτο μήνυμα περιέχει επισυναπτόμενα αρχεία, δεν τα ανοίγω

10 Ψηφιακή παρενόχληση Η ψηφιακή παρενόχληση ή διαφορετικά cyberbullying εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη μαζί με το internet και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, Τwitter κτλ) ενώ πολλά είναι και τα περιστατικά στην Ελλάδα. Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που θεσπίζεται και πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συγκεκριμένα του internet και των κινητών τηλεφώνων και η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα.

11 Ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου περιλαμβάνει:
Πειράγματα με στόχο τη διασκέδαση Διάδοση άσχημων-προσβλητικών φημών on-line Αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων (υβριστικά-προσβλητικά) Δυσφήμηση σε τρίτους (άλλους πλέον του θύματος)-μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων μέσω κινητού, φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, ιστοσελίδες, μπλογκς, chat rooms κ.ά.

12 Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν το θύμα. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ( ), τα γραπτά μηνύματα (text messaging), οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites), τα μέρη συζητήσεως στο Διαδίκτυο (chat rooms), τα blogs, τα web sites, ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια (Internet gaming). Αυτή του είδους η συμπεριφορά είναι σημαντική όσο και ανησυχητική καθώς έχει συνέπειες στο θύμα όπως: Θυμό Αγανάκτηση Θλίψη Ντροπή Φόβο

13 Σε περίπτωση που έχεις πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου τότε πρέπει άμεσα να απευθυνθείς στους γονείς σου και μαζί να προβείτε σε μία σειρά ενεργειών: Σε περιπτώσεις όπου τα μηνύματα επιμένουν και προέρχονται από άγνωστο αποστολέα, οι γονείς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από την Υπηρεσία μας και να πάρουν πληροφορίες για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Σε περιπτώσεις που ένας «διαδικτυακός φίλος» σου στέλνει μηνύματα προσβλητικά μπορείς εύκολα να τον «αποκλείσεις» από το σου.

14 Εάν έχεις δεχτεί απειλητικά ή προσβλητικά μηνύματα τότε κρίνεται σκόπιμο να τα αποθηκεύσεις και όχι να τα διαγράψεις, να κρατήσεις δηλαδή όλα τα αποδειχτικά στοιχεία. Μπορείς επίσης να τα εκτυπώσεις για να τα δείξεις στους γονείς σου. Εάν ο θύτης είναι γνωστό σου πρόσωπο, σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι γονείς του παιδιού για τη συμπεριφορά του με βασικό σκοπό να περιοριστεί ο θύτης. Εάν αισθάνεσαι αγχωμένος ή φοβισμένος είναι σημαντικό εσύ και οι γονείς σου να ζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο ειδικό σε τέτοιου είδους θέματα. Εφόσον έχεις αντιληφθεί κάποια ιστοσελίδα όπου χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα σου ή φιλοξενούνται ρατσιστικά σχόλια για εσένα μπορείτε να την αναφέρετε στην Ελληνική Aνοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο ( οι οποίοι και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

15 Παρακάτω αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες περαιτέρω δυνατότητες εφόσον ο εκφοβισμός διεξήχθη μέσω κάποιας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης ή chat room. Facebook - Μπορείτε να κάνεις αναφορά επιλέγοντας την επιλογή ‘Report’ (‘αναφορά) που υπάρχει στις σελίδες ή να στείλετε στο Ένας καλός οδηγός ασφάλειας για παιδιά και γονείς βρίσκεται στο Οι χρήστες κάτω των 13 απαγορεύονται και μπορείτε να αναφέρετε την ύπαρξη τους στο MySpace - Ειδικά για προβλήματα σχετιζόμενα με σχολείο μπορείτε να στείλεις στο Οδηγός ασφάλειας βρίσκεται στο Youtube – Υπάρχει επιλογή ‘Flag content as inappropriate’ κάτω από κάθε βίντεο. Επίλεξε ακόμα το ‘Security Center’ έχοντας διαλέξει την Ελληνική ως γλώσσα περιήγησης. Instant messaging : MSN – Yahoo . Επιλέγοντας το ‘Help’ tab θα ανοίξει πολλαπλές επιλογές μία εκ των οποίων είναι το ‘Report Abuse’. Chatrooms – Στη συντριπτική πλειοψηφία τους υπάρχουν ρυθμιστές (moderators) που είναι συνήθως πολύ αυστηροί με περιπτώσεις κακόβουλης επίθεσης. Μία επικοινωνία στο τους με το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι συνήθως αρκετή.

16 Προσωπικά δεδομένα Προσωπικά δεδομένα είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που σε περιγράφουν και σε χαρακτηρίζουν, δηλαδή το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το όνομα της μαμάς και του μπαμπά σου, το τηλέφωνό σου, οι φωτογραφίες σου, κ.τ.λ.Κάποια από τα στοιχεία αυτά, όπως είναι το θρήσκευμα σου και η ερωτική σου ζωή, χαρακτηρίζονται ως ευαίσθητα. Πού και πότε τα χρησιμοποιώ; Τα προσωπικά σου δεδομένα χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση καθώς εσύ περιηγείσαι στο internet. Για παράδειγμα, όταν επιθυμείς να εγγραφείς σε forum διαδικτυακών παιχνιδιών ή μουσικής ή σε κάποιο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο και συμπληρώνεις το όνομα, το τηλέφωνο, τη διεύθυνση ακόμη και την ηλικία σου, αυτόματα τα στοιχεία σου καταγράφονται. Στο προφίλ σου στο facebook ή στο ιστολόγιό σου αναρτάς στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμό σου, τα ενδιαφέροντα σου, τους φίλους σου ακόμη και τις φωτογραφίες σου.

17 Θα πρέπει όμως να προσέχεις πού δίνεις τα προσωπικά σου δεδομένα καθώς μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει για να σε φέρει σε δύσκολη θέση, να σε εξαπατήσει ακόμη και να σε παρενοχλήσει. Το ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε κι όταν αναρτούμε στοιχεία που αφορούν άλλους, όπως για παράδειγμα φωτογραφίες ή βίντεο από εκδρομές, πάρτι, γιορτές κι άλλες εκδηλώσεις στα οποία διακρίνονται και τρίτα πρόσωπα εκτός από εμάς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε τη συναίνεση του άλλου, δηλαδή την σύμφωνη γνώμη του. Κι αν στο μέλλον μας ζητήσει να αποσύρουμε το υλικό αυτό, εμείς θα πρέπει να το κάνουμε άμεσα και χωρίς να το σκεφτούμε.

18 Ας διαβάσουμε μαζί δυο ιστορίες…
Σε μαθήτρια λυκείου άρεσε πολύ να μοιράζεται τις φωτογραφίες της με τους φίλους της στο facebook. Ποτέ δεν περίμενε όμως πως η περιήγησή της στο internet θα την έφερνε αντιμέτωπη με τις ίδιες της τις φωτογραφίες και τα ιδιαίτερα δυσμενή για το πρόσωπό της σχόλια. Το κορίτσι ένιωσε άσχημα και το μόνο που ήθελε ήταν να αλλάξει το όνομά του. Μαθητής πέμπτης δημοτικού δεν σκέφτηκε πως το να δηλώσει το τηλέφωνο του σπιτιού του σε ιστοσελίδα διαδικτυακών παιχνιδιών θα έβαζε σε μπελάδες την οικογένειά του. Από εκείνη τη χρονική στιγμή, άγνωστοι τηλεφωνούσαν συχνά και σε ώρες κοινής ησυχίας, παρενοχλώντας κάθε μέλος της οικογένειας.

19 Τι να προσέξω; Στην επικοινωνία σου στο διαδίκτυο, πολλές φορές δεν γνωρίζεις με σιγουριά ποιος είναι αυτός με τον οποίο μιλάς. Αν είναι όντως άντρας ή γυναίκα. Αν είναι παιδί ή ενήλικας. Δηλαδή, αν το προφίλ που έχει φτιάξει τον περιγράφει ακριβώς όπως είναι στην πραγματικότητα. Σε έναν άγνωστο στο δρόμο δεν θα έδινες τα προσωπικά σου στοιχεία. Γιατί να το κάνεις στο internet; Σκέψου λοιπόν σε ποιον τα δημοσιοποιείς. Μην δίνεις τα στοιχεία σου σε κάποιον που σε έκανε να νιώσεις άβολα. Να διαβάζεις προσεκτικά τους όρους χρήσης που αναγράφονται στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στα forums και τα ιστολόγια. Η λαχτάρα σου να δημιουργήσεις ένα προφίλ θα πρέπει να συνοδεύεται και από την υπομονή να διαβάσεις προσεχτικά τους όρους, γιατί μόνο έτσι μπορείς να περιηγηθείς με ασφάλεια. Πολλές ιστοσελίδες στο internet έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν με κάθε τρόπο και χωρίς να μας ρωτούν τα δεδομένα που εμείς «ανεβάζουμε». Σκέψου λοιπόν πριν δημοσιεύσεις, γιατί παύεις να είσαι ο αποκλειστικός κάτοχος. Να μην δημοσιεύεις φωτογραφίες σου ή βίντεο που δεν θα έδειχνες σε ανθρώπους στον «πραγματικό κόσμο» ή που θα μπορούσαν να σε φέρουν σε δύσκολη θέση όταν μεγαλώσεις (π.χ. αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν εις βάρος σου όταν θα χρειαστεί να πιάσεις δουλειά).

20 Εφόσον επιθυμείς να δημοσιοποιήσεις υλικό (φωτογραφίες ή βίντεο) που αφορά τρίτους, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχεις την άδειά τους. Εάν διατηρείς το δικό σου ιστολόγιο, να προσέχεις ούτως ώστε το περιεχόμενο όσων γράφεις να μην είναι υβριστικό και ρατσιστικό. Να θυμάσαι ότι μέσα στο ιστολόγιό σου, εσύ βάζεις τους όρους στους υπόλοιπους χρήστες και συντάκτες! Σε κάθε περίπτωση πριν κάνεις «upload», αναρωτήσου .... στον «πραγματικό κόσμο» θα το δημοσιοποιούσες; Όπως συμπεριφέρεσαι στον «αληθινό κόσμο», θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι και στο internet. Εάν καθώς σερφάρεις στο internet, κάποιος σου ζητήσει τα στοιχεία σου: ρώτα τον γιατί και ζήτα την έγκριση του γονιού σου για να τα δώσεις.

21 ΕΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΤΟΜΟ ΣΤΟ INTERNET ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΑΣΧΗΜΑ Η΄ΑΒΟΛΑ,
ΜΗ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.... ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ

22 Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Tι είναι τα Mέσα Kοινωνικής Δικτύωσης; Είναι οι ιστοσελίδες αυτές, όπου οι χρήστες δημιουργούν εικονικά προφίλ, έρχονται σε επαφή με φίλους και παλιούς συμμαθητές, γίνονται μέλη σε ομάδες κοινών ενδιαφερόντων (groups), ανταλλάσσουν απόψεις και ανησυχίες, επισκέπτονται σελίδες άλλων χρηστών και χρησιμοποιούν πλήθος εφαρμογών (κουίζ, παιχνίδια). Παράδειγμα τέτοιων σελίδων: facebook, ΜySpace, twitter, hi5. Ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθούμε σε αυτά, προκειμένου να αποφύγουμε τους κινδύνους και να μη βρεθούμε εκτεθειμένοι;

23 Facebook: Βασικός κανόνας - Θυμήσου: Παιδιά κάτω των 13 δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης., σύμφωνα με τους όρους χρήσης των ιστοσελίδων αυτών. Οι χρήστες των προφίλ πρέπει να ακολουθούν τους εξής κανόνες: Δεν 'ανεβάζουμε' στο προφίλ μας φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά η τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε, ειδικότερα αν πρόκειται για το σπίτι, το σχολείο ή τα μέρη όπου συχνάζουμε. Έτσι θα μειώσουμε τις πιθανότητες οι κακόβουλοι να μας εντοπίσουν. Δεν αναφέρουμε τη διεύθυνση μας, το τηλέφωνό μας ή στοιχεία που προδίδουν την πραγματική μας ταυτότητα. Ό,τι “ανεβάζουμε” στo facebook, μένει εκεί για πάντα. Ακόμα και αν διαγράψουμε το προφίλ μας, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και μπορούμε να τις συναντήσουμε σε άλλη ιστοσελίδα στο μέλλον.

24 Διάβασε προσεκτικά τους «Όρους χρήσης» και την «Πολιτική του Απορρήτου», πριν συναινέσεις σε αυτά. Να θυμάσαι ότι το facebook αλλάζει τους όρους χρήσης χωρίς προειδοποίηση. Δε δίνουμε σε κανέναν, εκτός από τους γονείς μας, τον κωδικό πρόσβασης στο εικονικό μας προφίλ. Αν συναντήσεις προσβλητικό περιεχόμενο, χρησιμοποίησε τη μέθοδο «Αναφοράς Ανεπιθύμητου Περιεχομένου». Διάγραψε τα άτομα που σε παρενοχλούν, και μη διστάσεις να μιλήσεις στους γονείς σου. Να είσαι επιφυλακτικός με τους εικονικούς σου φίλους. Θυμήσου ότι οι πραγματικοί φίλοι είναι μόνο αυτοί που συναντάς στην πραγματική ζωή.

25 Chat room: Τι εννοούμε με τον όρο chat room; Δωμάτιο ανοιχτής επικοινωνίας, όπου άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης μπορούν να συνδεθούν και να ανταλλάξουν άμεσα μηνύματα μεταξύ τους, πληκτρολογώντας τα σε ένα εικονικό δωμάτιο και εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις. Η δραστηριότητα αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Κρύβει όμως κινδύνους και παγίδες, αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Ο λόγος; Οι φιλίες που δημιουργούνται στα chat rooms δεν είναι αληθινές. Οι μόνες αληθινές φιλίες βρίσκονται στην πραγματική ζωή και δοκιμάζονται στον πραγματικό κόσμο και πραγματικό χρόνο.

26 Συμβουλές: Να είσαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με άτομα που γνωρίζεις στα chat rooms και δεν γνωρίζεις στην πραγματική σου ζωή, καθώς κάποιοι από αυτούς μπορεί να έχουν ως σκοπό να σε βλάψουν. Αν κάποιος σε παρενοχλεί στο chat room, θυμήσου ότι μπορείς να φύγεις από το chat room με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού!!! Αποθήκευσε τις συνομιλίες σου, μπορεί να χρειαστείς τη βοήθεια των γονιών σου. Χρησιμοποίησε ψευδώνυμο και μην αποκαλύπτεις ποτέ προσωπικές πληροφορίες (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση σπιτιού, σχολείο, αριθμούς τηλεφώνου δικούς σου ή τρίτων).

27 Εθισμός στο Διαδίκτυο Το διαδίκτυο είναι ένας μαγικός κόσμος, ένα ελκυστικό περιβάλλον! Θυμήσου όμως ότι πρέπει να τον ελέγχεις εσύ! Αλήθεια, πόση ώρα περνάς μπροστά στον υπολογιστή σου καθημερινά; Μήπως δεν προλαβαίνεις να κάνεις τα μαθήματά σου επειδή σου τρώει την ώρα ο υπολογιστής; Μιλάς στους φίλους σου πιο πολύ μέσω του υπολογιστή παρά στην πραγματικότητα; Μήπως τελικά δεν έχεις τίποτα να πεις με παιδιά της ηλικίας σου που δεν παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή και δεν μπαίνουν στα chat rooms; Πονάει πολύ το κεφάλι σου και τα μάτια σου είναι ξηρά;

28 Στον ύπνο σου βλέπεις νεράιδες και τέρατα ανάλογα με τους ήρωες των παιχνιδιών που παίζεις; Βαριέσαι να βγεις έξω, να τρέξεις, να κάνεις παρέα με άλλα παιδιά γιατί όλα αυτά σου φαίνονται πολύ ανιαρά; Πονάει η πλάτη σου; Μήπως από τις πολλές ώρες που κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή; Αν συμβαίνουν τα παραπάνω έχει έρθει η ώρα να σκεφτείς ότι ίσως έχεις χάσει τον έλεγχο. Πολλοί συνομήλικοί σου είπαν ακόμα και ότι θα αυτοκτονήσουν γιατί δεν τους άφηναν να παίξουν σε κάποιο παιχνίδι παραπάνω ώρες.

29 Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων. Θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Αντιμετώπισέ το. Πάρε ξανά τον έλεγχο του υπολογιστή σου. Βάλε ωράριο στη χρήση του υπολογιστή σου. 1,5 ώρα τη μέρα αρκεί για να ψυχαγωγηθείς αλλά και να πάρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι Ο υπολογιστής δεν είναι η babysitter σου. Αν οι γονείς σου το αγνοούν θύμισέ τους το. Συζήτησέ το με τους γονείς σου. Μπορεί στην αρχή να φωνάξουν αλλά σίγουρα θέλουν να σε βοηθήσουν Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στα μαθήματά σου και σε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες που σε ευχαριστούν. Παίξε με τους φίλους σου και μοιράσου μαζί τους την καθημερινότητά σου.

30 Ζήσε την ηλικία σου! Ο υπολογιστής είναι απλά ένα μέρος της ζωής σου!

31 ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Με την ευγενική χορηγία του Δήμου Κοζάνης


Κατέβασμα ppt "ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google