Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ρύπανση εσωτερικών χώρων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ρύπανση εσωτερικών χώρων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ρύπανση εσωτερικών χώρων
Επιμέλεια: Σουλτανούδα Όλγα Τμήμα:Β1 Σχολικό έτος:

2 Εισαγωγικά Στις μέρες μας, η έκθεση στους ρύπους εσωτερικών χώρων είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο συντελεί στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η σοβαρότητα του προβλήματος προσδιορίζεται από δύο, κυρίως παράγοντες: α) τη μεγάλη παραμονή στους εσωτερικούς χώρους β) τη διαπίστωση ότι οι ρύποι του εσωτερικού χώρου προκαλούν ποικίλες ασθένειες

3 Οι κυριότεροι ρύποι του αέρα εσωτερικών χώρων
1)Αμίαντος Χρησιμοποιείται ως οικοδομικό υλικό στις σωληνώσεις, στις μονώσεις, κ.ά. Παρολαυτά, ο αμίαντος είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους εσωτερικούς ρύπους, διότι σε αρκετές περιπτώσεις και κυρίως κατά την επεξεργασία του απελευθερώνονται ίνες του οι οποίες αιωρούνται στον αέρα. Οι ίνες αυτές, εισπνεόμενες κατακάθονται στους πνεύμονες και προκαλούν ένα είδος καρκίνου της θωρακικής κοιλότητας, καθώς επίσης και αμιάντωση, μια ασθένεια που καθιστά αδύνατη την αναπνοή και οδηγεί στο θάνατο.

4 2)Ραδόνιο Η αρχική πηγή του ραδονίου σε εσωτερικούς χώρους είναι το ράδιο που ενδεχομένως περιέχεται στο έδαφος όπου θεμελιώνεται ένα κτήριο και στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του. Ο μόνος τρόπος πρόληψης των εκπομπών ραδονίου και της συνεπακόλουθης έκθεσης του πληθυσμού, (καθώς είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες) βασίζεται στην αποφυγή κατασκευής κτηρίων σε περιοχές που λόγω φύσεως του υπεδάφους εκλύουν αυξημένες ποσότητες ραδονίου.

5 3)Ρύποι καύσεων Κατά τις καύσεις εκλύονται άκαυστα αιωρούμενα σωματίδια,λόγω ατελούς καύσεως της καιγόμενης ύλης, καπνός, αιθάλη,άκαυστοι υδρογονάνθρακες, αλδεΰδες, υδρατμοί και διάφορα ρυπογόνα αέρια, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι: μονοξείδιο του άνθρακα(CO), διοξείδιο του άνθρακα(CO2), διοξείδιο του θείου(SO2) μονοξείδιο και το διοξείδιο του αζώτου (NO, NO2) Κύριες πηγές των ρύπων αυτών είναι το τζάκι και οι θερμάστρες πετρελαίου, υγραερίου κ.ά.Υψηλές συγκεντρώσεις προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και ενδεχόμενα ασφυξία στην περίπτωση που ο χώρος δεν αερίζεται επαρκώς.

6 4)Όζον (O3) Το «κακό» ή τροποσφαιρικό όζον δημιουργείται με χημικές αντιδράσεις μεταξύ των οξειδίων του αζώτου, των πτητικών οργανικών ενώσεων και του CO, παρουσία φωτός. Αποτελεί βασικό συστατικό της αστικής αιθαλομίχλης. Προκαλεί σημαντικές φθορές στους πνεύμονες, βλάπτει σημαντικά τη χλωρίδα, επιδρά στα φωτογραφικά υλικά, καταστρέφει το καουτσούκ, μειώνει την αντοχή των υφασμάτων, ξεθωριάζει βαφές και χρώματα και καταστρέφει το χαρτί.

7 5)Πτητικές Οργανικές ενώσεις
Αποτελούν ενεργά συστατικά σε πολλά προϊόντα ευρείας χρήσης, όπως προϊόντα οικιακής χρήσης, καλλυντικά, εντομοκτόνα,απορρυπαντικά, καύσιμα κά. Χαρακτηριστικές τέτοιες ενώσεις είναι η φορμαλδεΰδη, οι διοξίνες, το χλωροφόρμιο κ.α Εκτός απ’τους πονοκεφάλους, τους δερματικούς ερεθισμούς και τη δύσπνοια ενοχοποιούνται και για πρόκληση καρκίνου, ηπατικών παθήσεων και πολυνευρίτιδας.

8 6)Ρύποι τσιγάρου Το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, όπου ο αερισμός δεν είναι αρκετός για να διαλύσει τον καπνό γρήγορα, επιβαρύνει το χώρο με μια ποικιλία συστατικών που φτάνουν τα διαφορετικά είδη. Πολλά από αυτά είναι ύποπτα για πρόκληση καρκίνου όπως το βενζοπυρένιο, το νικέλιο κά. Το κάπνισμα αυξάνει σοβαρά τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων και άλλων αναπνευστικών, πνευμονικών και στεφανιαίων παθήσεων. Τα τελευταία χρόνια προέκυψαν επαρκείς κλινικές αποδείξεις, ότι το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με την επιδείνωση του άσθματος σε παιδιά που ήδη έχουν την πάθηση.

9 7)Βιολογικοί ρύποι Βιολογικοί ρύποι είναι τα βακτήρια, οι μύκητες, οι ιοί και τα πρωτόζωα, τα οποία μεταφέρονται μέσω του αέρα ή εκπέμπονται από μούχλες,ακαθαρσίες κ.ά. Πηγές βιολογικών ρύπων αποτελούν οι υγραντικές ή ψυκτικές συσκευές σε ένα χώρο, οι αεραγωγοί και οι μικρές διαρροές νερού. Οι κυριότερες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των βιολογικών ρύπων είναι η υγρασία, η μούχλα, η σκόνη, ο ανεπαρκής αερισμός, και ο κακός φωτισμός.

10 Αντιπροσωπευτική εικόνα της ρύπανσης μέσα σ’ένα σπίτι
α) Ρύπανση Σαλονιού Ξύλινα έπιπλα: Φορμαλδεΰδη. Χαλιά: Συγκρατούν την οικιακή σκόνη, ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, εκπέμπουν στυρένιο κ.ά. Υφάσματα επιπλώσεων και κουρτίνες: Aν είναι κατασκευασμένα από συνθετικές υφαντικές ίνες εκπέμπουν φορμαλδεΰδη, συγκρατούν τα σωματίδια του καπνίσματος και του τζακιού, όπως την οικιακή σκόνη και τις μεταλλικές ίνες. Τζάκι: Εκπέμπει ρύπους καύσεων.

11 Χρώματα και επενδύσεις τοίχων: Εκπέμπουν διάφορους χημικούς ρύπους, αν υπάρχουν ταπετσαρίες, εκπέμπουν φορμαλδεΰδη. Πόρτες και παράθυρα αλουμινίου: Εκπέμπουν σωματίδια αλουμινίου. Οροφή: Εάν υπάρχει μόνωση με μονωτικό αφρό, εκπέμπει φορμαλδεΰδη, εάν έχει κατασκευαστεί από αμιαντοτσιμέντο, εκπέμπει ίνες αμιάντου. Κάπνισμα: Εκπέμπονται πολλές χημικές βλαβερές ενώσεις. Τηλεόραση-στερεοφωνικά: Εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

12 Μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα
Τακτικός και επαρκής αερισμός Αποφυγή καπνίσματος σε κλειστούς χώρους Συντήρηση θερμαντικών μέσων – καθαρισμός καμινάδας τζακιού Τακτικός καθαρισμός φίλτρου αέρα της κλιματικής συσκευής Απομάκρυνση της σκόνης Προσεκτική χρήση απορρυπαντικών

13 Επιμέλεια: Σουλτανούδα Όλγα, Β1


Κατέβασμα ppt "Ρύπανση εσωτερικών χώρων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google