Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“Κάπνισμα... Από την απόλαυση... στο θάνατο” Αλεξάνδρα Πατσούρα Α3'.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“Κάπνισμα... Από την απόλαυση... στο θάνατο” Αλεξάνδρα Πατσούρα Α3'."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “Κάπνισμα... Από την απόλαυση... στο θάνατο” Αλεξάνδρα Πατσούρα Α3'.

2 Το τσιγάρο αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί να έχει στο ένα του άκρο επιστόμιο με φίλτρο. Το τσιγάρο χρησιμοποιείται για το κάπνισμα. Για αυτόν το σκοπό το ένα του (άφιλτρο) άκρο αναφλέγεται καθώς το άλλο τοποθετείται στο στόμα του καπνιστή, από όπου εισπνέεται περιστασιακά ο καπνός που παράγεται.

3 Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες διαφορετικές χημικές ουσίες ή "συστατικά του νέφους καπνού" γνωστά και ως "εκπομπές καπνού". Τα πιο γνωστά συστατικά του νέφους καπνού είναι η πίσσα, η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Εκτός από αυτά, στον καπνό του τσιγάρου έχουν εντοπιστεί περισσότερες από χημικές ουσίες μέχρι σήμερα.

4 Η διαδικασία του καπνίσματος προκαλεί ρεύμα αέρα από το καιόμενο τμήμα του τσιγάρου (καύτρα) και έτσι η καύση του προχωρά σταδιακά προς το άκρο από το οποίο το τσιγάρο κρατείται. Το τσιγάρο σιγά σιγά μετατρέπεται σε στάχτη. Το κυριότερο προϊόν της καύσης είναι η πίσσα, αλλά έχει βρεθεί ότι στους πνεύμονες του καπνιστή μεταφέρονται εκτός από την πίσσα και άλλες περίπου χημικές ενώσεις, τοξικές ή μη.

5 Η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο ενέχεται για την εμφάνιση πολλαπλών παθήσεων, που εμφανίζονται είτε στη στοματική κοιλότητα, είτε σε βλενογόνους άλλων οργάνων. Η δράση της εκτείνεται από αλλοιώσεις επιφανειακού χαρακτήρα, όπως η νικοτινική στοματίτιδα, έως την πρόκληση χρονίων καταστάσεων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αλλά, το χειρότερο, οδηγεί στην εμφάνιση κακοήθων όγκων, με κυριότερους τον καρκίνο του λάρυγγα και του πνεύμονα. Παράλληλα, ισχυρός είναι ο εθισμός που δημιουργείται, αφού το κάπνισμα συνδέεται με καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και αποκτά συμβολικό χαρακτήρα έχοντας πολλές φορές σχέση με τη συναισθηματική φόρτιση του ατόμου.

6 Όλες οι στατιστικές αποδεικνύουν τη διασύνδεση του καπνίσματος με τις κυριότερες από τις παθολογικές καταστάσεις που αναφέρθηκαν,αλλά και την απαλλαγή από αυτές σε περίπτωση διακοπής του. Ένας χρόνιος καπνιστής έχει 20 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθεί και να πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα, από έναν μη καπνιστή.Εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων ανέφεραν στις αρχές του 2008 ότι νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα αποτελούν την αιτία θανάτου για Έλληνες ετησίως. Από την άλλη, έπειτα από διακοπή του καπνίσματος, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται αισθητά, χρειάζεται όμως μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου οι πνεύμονές του καπνιστή «καθαρίσουν» από τις εναποθέσεις μικροσωματιδίων και τις άλλες αλλοιώσεις που έχουν προκληθεί από το χρόνιο κάπνισμα.

7 Επίσης υπάρχουν και διάφορες άλλες μικρότερες επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου που οφείλονται στο κάπνισμα, όπως: Μείωση της καλής χοληστερίνης και αύξηση του κινδύνου αρτηριοσκλήρυνσης. Εμφύσημα Διατάραξη της όρασης Φαρυγγίτιδα Αλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης Μείωση της αντοχής Τρεμούλιασμα των άκρων Ίλιγγος Τοπικός ερεθισμός στα χείλη, στο στόμα και στη γλώσσα

8 Αλλά οι καπνιστές επιβαρύνονται οικονομικά για την αγορά των τσιγάρων
Αλλά οι καπνιστές επιβαρύνονται οικονομικά για την αγορά των τσιγάρων. Για μια μέση κατανάλωση 20 τσιγάρων την ημέρα, ένας Ελληνας καπνιστής ξοδεύει περίπου 60 ευρώ τον μήνα ή 720 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το κάπνισμα φτάνει να κοστίζει έως 80 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα ή πάνω από 2,6 ευρώ την ημέρα. Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο για πολλούς καπνιστές που καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα.

9 Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση στον κόσμο
Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση στον κόσμο. Οι Έλληνες καταναλώνουν περισσότερα τσιγάρα από όποιο άλλο κράτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόσφατα στοιχεία από το ERC, μία ομάδα έρευνας της αγοράς, δείχνουν πως οι Έλληνες καπνίζουν έναν μέσο όρο τσιγάρων (2006). Οι Έλληνες αρχίζουν να καπνίζουν σε μικρή ηλικία. Το 10% των Ελλήνων ετών ανέφεραν ότι καπνίζουν τσιγάρα. Οι νέοι είναι ευάλωτοι στην έναρξη καπνίσματος. 19,5 % των νέων που ποτέ δεν κάπνισαν είπαν πως κατά πάσα πιθανότητα θα άρχιζαν να καπνίζουν το επόμενο έτος. Πολλοί μαθητές είχαν πειραματιστεί με το κάπνισμα. Περίπου το ένα τρίτο των μαθητών ηλικία ετών στην Ελλάδα είχε κάποτε καπνίσει.

10 Σύμφωνα με έρευνα οι ακόλουθοι παράγοντες καθορίζουν την αιτία που οι νέοι και οι έφηβοι αρχίζουν το κάπνισμα : Συνήθεια γονέων, Φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με την εικόνα του Σχέσεις / οικογενειακή δομή Επίπεδο εκπαίδευσης Κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο Διαχείριση άγχους και καταπίεσης Αποδοχή

11 Είναι πολύ σημαντικό όλοι όσοι είναι καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα ή έστω να το περιορίσουν. Βέβαια, αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει για έναν καπνιστή . Γι'αυτό πρέπει να ενημερωθούν όλοι για τις σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και να πληροφορηθούν για κάποιους εύκολους τρόπους να το σταματήσουν. Κάποιοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες του καπνίσματος ακόμα και αν είστε καπνιστές είναι:

12 Καταναλώνετε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή, που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, γιατί ο καπνός περιέχει πολλές χημικές ουσίες που έχουν οξειδωτική δράση. Για να προστατεύσουμε λοιπόν τον οργανισμό μας, θα πρέπει η διατροφή μας να μας παρέχει όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες που χρειαζόμαστε. Οι βιταμίνες C, E και Α βοηθούν στην προστασία των πνευμόνων από τον καπνό και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αποφύγετε την καθιστική ζωή. Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με το κάπνισμα και την παχυσαρκία δρουν εναντίον της υγείας σας. Η άθληση από την άλλη πλευρά τονώνει την καρδιά, αυξάνει τη διαστολή των αγγείων, επομένως μειώνει την πίεση και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.

13 Προφυλαχθείτε από το παθητικό κάπνισμα
Προφυλαχθείτε από το παθητικό κάπνισμα. Εκτός από το κύριο ρεύμα καπνού που εισπνέετε όταν καπνίζετε, εισπνέετε και το παράπλευρο ρεύμα από τον καπνό που διαχέεται στο περιβάλλον, και αυτό είναι το παθητικό κάπνισμα. Αερίζετε συχνά το χώρο σας . Μην καπνίζετε με κλειστά παράθυρα και, αν έχετε κλιματιστικό, μην αμελείτε να καθαρίζετε τα φίλτρα του, αν καπνίζετε όταν λειτουργεί. Ο καπνός των τσιγάρων αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αιτίες εσωτερικής ρύπανσης, καθώς περιέχει περισσότερες από χημικές ενώσεις, ορισμένες από τις οποίες θεωρούνται καρκινογόνοι, όπως το βενζόλιο και η υδραζίνη. Τα σωματίδια του καπνού είναι μικρά και είναι ικανά να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες.

14 Περιορίστε αυτήν την κακή συνήθεια.
Προσπαθήστε να μειώσετε τον αριθμό των τσιγάρων σας και σκεφτείτε ότι πολλά από τα τσιγάρα που καπνίζετε τα καπνίζετε από συνήθεια και όχι από βιολογική εξάρτηση. Η συνήθεια αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η επανάληψη μιας κίνησης πολλές φορές καταλήγει στο να μας γίνεται απαραίτητη. Ακόμη, ο καπνιστής έχει συνδυάσει το τσιγάρο με τον καφέ, την έξοδο με τους φίλους, τη δουλεία κ.τ.λ.Έτσι όταν υπάρχουν καταστάσεις με τις οποίες ο καπνιστής έχει συνδυάσει το κάπνισμα, ανάβει τσιγάρο, ασχέτως αν έχει ανάγκη για νικοτίνη εκείνη τη στιγμή. Την επόμενη φορά που θα ανάψετε ένα τσιγάρο, σκεφτείτε αν πραγματικά το έχετε ανάγκη! Προσπαθήστε να περιορίσετε τον εκνευρισμό που σας προκαλεί η στέρηση του τσιγάρου με δημιουργικές ασχολίες, σπορ και ψυχαγωγία.

15 Πότε το κάπνισμα κάνει μεγαλύτερη ζημιά:
Όταν είστε ξαπλωμένοι, επειδή η εισπνοή σας είναι πιο αδύναμη, ο αέρας που εκπνέετε είναι λιγότερος, επομένως μένει περισσότερος καπνός μέσα σας. Αμέσως μόλις ξυπνάτε. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 60 λεπτά από το πρωινό ξύπνημα, γιατί εκείνη την ώρα ο οργανισμός μας βρίσκεται σε μια διαδικασία «κάθαρσης», δηλαδή προσπαθεί να αποβάλει τα πτύελα και να καθαρίσει τους πνεύμονες. Ο καπνός σε αυτή τη φάση μπορεί να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία και οι βλέννες να παραμείνουν μέσα σας.

16 Αν υποφέρετε από κάποια ίωση
Αν υποφέρετε από κάποια ίωση. Το κάπνισμα θα επιδεινώσει την κατάστασή σας. Μάλιστα, αν καπνίζετε – παρόλο που η ίωση σας αναγκάζει να παραμείνετε στο κρεβάτι -, σημαίνει ότι είστε ιδιαίτερα εθισμένοι στο τσιγάρο. Πριν από μία εγχείρηση, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι καπνίζετε, γιατί ορισμένες φορές συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος τουλάχιστον δέκα μέρες πριν την εγχείρηση. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσετε τον αναισθησιολόγο.


Κατέβασμα ppt "“Κάπνισμα... Από την απόλαυση... στο θάνατο” Αλεξάνδρα Πατσούρα Α3'."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google