Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΡΕΜΑΣΤΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΡΕΜΑΣΤΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΡΕΜΑΣΤΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ

2 ΟΡΙΣΜΟΣ ΘΑΥΜΑΤΟΣ Θαύμα ονομάζουμε κάθε συμβάν που στη βάση μιας ειδικής αντίληψης (κοινωνικής, θρησκευτικής,φιλοσοφικής) τη φύση η τους φυσικούς νόμους, είναι δυνατόν να θεωρηθεί ανεξήγητη. Με την λέξη θαύμα μπορούμε επίσης να αναφερθούμε σε ένα στατιστικά απίθανο αλλά θετικό γεγονός.

3

4 Πολλοί από εμάς που δεν ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες αλλά η εικόνα που έχουμε είναι η εξής Φρούτα και λουλούδια... Καταρράκτες... Κήποι που κρέμονται από τα πεζούλια παλατιών... Εξωτικά ζώα... Αυτό είναι η εικόνα των Κρεμαστών Κήπων της Βαβυλώνας στο μυαλό των περισσότερων.

5

6 Λέγεται ότι οι κήποι χτίστηκαν από τον  Ναβουχοδονόσορ για να ευχαριστήσει την σύζυγό του Αμυιτις. Η Αμυιτις ήταν κόρη του βασιλιά της Μηδίας . Η Αμυίτις προέρχονταν από μια καταπράσινη χώρα με ψηλά βουνά και τραχύ έδαφος στην ορεινή Περσία. Η ηλιοκαμένη και επίπεδη έκταση της Μεσοποταμίας της δημιούργησε κατάθλιψη. Ο βασιλιάς για να την ευχαριστήσει αποφάσισε να αναπαραστήσει την πατρίδα της με την οικοδόμηση ενός τεχνητού βουνού με τους κήπους σε πεζούλια και ταράτσες. Έδωσε διαταγή να κατασκευαστούν κρεμαστοί κήποι στη Βαβυλώνα για το χατίρι της βασίλισσας Άμυτις. Σύμφωνα με Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς, φυτεύτηκαν φυτά και δένδρα εξωτικά ανθισμένα φυτά τα οποία ο Ναβουχοδονόσορ εισήγαγε από τις ξένες χώρες όπως κέδρο, το κυπαρίσσι, την σμύρνα κ.α.

7

8

9 Η θέση που βρίσκονταν οι κήποι τοποθετείται στην ανατολική όχθη του ποταμού Εφράτη, περίπου 50 χλμ νότια της Βαγδάτης, στο Ιράκ.

10

11

12 Η κύρια Πύλη της πόλης καλυπτόταν από σμαλτωμένα γαλάζια τούβλα με αναπαραστάσεις δράκων, ταύρων και λεόντων. Οι πύλες των τειχών ξεπερνούσαν τις 100.

13 ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑΝ ΚΡΕΜΑΣΤΟΙ
. Χαρακτηρίζονται -κρεμαστοί·, γιατί ήταν υπερυψωμένοι πάνω σε εξώστες Δέντρα και θάμνοι που έφταναν σε ύψος μέχρι και 15 μέτρων ήταν φυτεμένοι σε μια σειρά από εξώστες που υψώνονταν 23 μέτρα και ποτίζονταν με νερό που δαιμόνιες μηχανές ανέβαζαν μέχρι εκεί Αυτό είναι ένα έργο τέχνης της βασιλικής πολυτέλειας και το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι ότι όλη αυτή η τεχνητή καλλιέργεια κρέμεται επάνω από τα κεφάλια των θεατών’’

14 ΑΝΤΛΙΑ ΝΕΡΟΥ Η τροφοδοσία με νερό εξασφαλιζόταν μέσω ενός «κρυφού» μηχανισμού, που αντλούσε νερό από τον Ευφράτη και το ανέβαζε μέχρι τα ψηλότερα επίπεδα .Ο κήπος ποτίζονταν με λίτρα νερού.Για το λόγο αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήθηκε μια υπερυψωμένη δεξαμενή στην οποία το νερό έφτανε με ένα μηχανισμό που αποτελούνταν από δύο πολύ μεγάλους τροχούς, ο ένας σε υψηλότερο επίπεδο από τον άλλο και οι οποίοι συνδέονταν μεταξύ τους με μια αλυσίδα. Σκλάβοι κινούσαν τους τροχούς, και κάδοι που ήταν συνδεμένοι με τους τροχούς βυθίζονταν στα νερά του ποταμού, έπαιρναν νερό και το μετέφεραν ανοδικά στην υπερυψωμένη δεξαμενή.

15 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

16 Πόσο μεγάλοι ήταν όμως αυτοί οι κήποι;
Ο Διόδωρος μας λέει ότι είχαν περίπου 400 πόδια φάρδος, 400 πόδια μήκος και περισσότερο από 80 πόδια ύψος.  Άλλες γραφές δείχνουν ότι το ύψος ήταν ίσο με τους εξωτερικούς τοίχους της πόλης. Τοίχους που ο Ηρόδοτος τους περιέγραψε να έχουν ύψος 320 πόδια. Αν και ο ίδιος ο Ηρόδοτος δεν έχει καμία αναφορά στους κήπους.

17 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Ύψος εξωστών: 22.8 μ. Μήκος πλευρών 121,9 μ.
Μήκος πλευρών  121,9 μ. Πάχος των τοίχων που στήριζαν τους εξώστες 6,7 μ. Πλάτος Εξωστών 4.8 μ.

18

19 Η ανάγλυφη πλάκα στην οποία αποδίδεται αυτό που θεωρείται, ότι ήταν οι Κρεμαστοί κήποι

20 Η ανάγλυφη πλάκα

21 Οι ιστορικοί έχουν εξετάσει εάν στους κρεμαστούς κήπους χρησιμοποιήθηκε υδροπονία σαν τρόπος καλλιέργειας των φυτών. Υδροπονία σημαίνει ότι οι θρεπτικές ουσίες προστίθενται στο νερό που στροβιλίζεται γύρω από τις ρίζες των φυτών. Κανένα χώμα δεν χρησιμοποιείται σε ένα υδροπονικό σύστημα Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι  η υδροπονία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά εδώ αφού οι πρώτες γραπτές αναφορές σε υδροπονική καλλιέργεια αφορούν τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας. 

22 Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας σε επιχρωματισμένη ξυλογραφία του 19ου αιώνα

23 ΜΕΤΑ-ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΩΝ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ ΚΗΠΩΝ
ΠΡΙΝ -ΟΙ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟΙ ΚΡΕΜΑΣΤΟΙ ΚΗΠΟΙ

24

25

26 ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΚΗΠΩΝ
Οι λεπτομερείς περιγραφές των κήπων προέρχονται από τις αρχαίες ελληνικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των γραφών του Έλληνα γεωγράφου Στράβωνα και του Φίλωνα του Βυζαντίου. Γύρω στο 50 π.Χ. ο Διόδωρος ο Σικελός έγραψε ότι αυτοί οι πολυεπίπεδοι κήποι στηρίζονταν σε μια σύνθετη κατασκευή από χοντρούς τούβλινους τοίχους, πέτρινα υποστυλώματα και δοκούς

27

28 500 χλμ. βορειότερα από τη Βαβυλώνα, στη Νινευή, υποστηρίζει ότι ήταν οι Κρεμαστοί Κήποι η Δρ. Stephanie Dalley

29

30 Οπουδήποτε κι αν ήταν η θέση των κήπων, μπορούμε μόνο να αναρωτηθούμε εάν η βασίλισσα Αμυίτις ήταν ευτυχής με το φανταστικό παρόν της, ή εάν συνέχισε να νοσταλγεί τα πράσινα βουνά της πατρίδας της. Ακόμα κι αν η Αμυίτις δεν ξεπέρασε ποτέ  τη νοσταλγία για την πατρίδα της, ο Ναβουχοδονόσορ και οι άνθρωποι του αρχαίου κόσμου, που έζησαν αυτήν την καταπληκτική εμπειρία των κρεμαστών κήπων, ωφελήθηκαν όλοι από την καταθλιπτική φύση της.

31 ΤΕΛΟΣ!!!!!!!!!!


Κατέβασμα ppt "ΚΡΕΜΑΣΤΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google