Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάντσιου Χρυσούλα Μπογιατζόγλου Θεανώ Σουλίδης Χρήστος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάντσιου Χρυσούλα Μπογιατζόγλου Θεανώ Σουλίδης Χρήστος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάντσιου Χρυσούλα Μπογιατζόγλου Θεανώ Σουλίδης Χρήστος
Αγγεία Μάντσιου Χρυσούλα Μπογιατζόγλου Θεανώ Σουλίδης Χρήστος

2 ΑΓΓΕΙΑ

3 Πίθος Ήταν ένα μεγάλο αγγείο που χρησίμευε για την αποθήκευση προΪόντων όπως λαδιού, δημητριακών κ.α.

4 Αμφορέας Χρησίμευε για την αποθήκευση και την μεταφορά λαδιού, οίνου και μικρών καρπών. Υπάρχουν πολλοί τύποι αμφορέων όπως οι μονοκόμματοι (που, πιθανότατα, τους ονόμαζαν κάδους, τύπου Α, Β και Γ), οι οξυπύθμενοι (που χρησιμοποιούνταν στο διαμετακομιστικό και υπερπόντιο εμπόριο, κυρίως κρασιού), οι παναθηναϊκοί, οι αμφορείς με λαιμό, οι νικοσθενικοί, οι αμφορείς SOS (επίσης για διαμετακομιστικό και υπερπόντιο εμπόριο, κυρίως λαδιού), οι τυρρηνικοί, οι τύπου Nola, οι αμφορείς - κάδοι (bail - amphorae). Υπάρχουν ακόμη και οξυπύθμενοι αμφορίσκοι για αρωματικά έλαια.

5

6 Πελίκη Αποτελεί παραλλαγή του αμφορέα και χρησίμευε για την αποθήκευση και την μεταφορά λαδιού, νερού, οίνου και μικρών καρπών.

7 Υδρία Ήταν ένα αγγείο με τρεις λαβές, δύο για την μεταφορά και μία για το σερβίρισμα νερού.

8 Χρησιμοποιούνταν κυρίως για τη φύλαξη ή το σερβίρισμα του οίνου.
Στάμνος Χρησιμοποιούνταν κυρίως για τη φύλαξη ή το σερβίρισμα του οίνου.

9 Οινοχόη Tο αρχαιότερο από τα κοινά ΑθηναΪκά μελανόμορφα αγγεία για την άντληση ή το σερβίρισμα του κρασιού.

10 Όλπη Ήταν παραλλαγή της οινοχόης και χρησίμευε κι αυτό για την άντληση ή το σερβίρισμα οίνου. Λεπτό σώμα με ενιαία καμπύλη από το στόμιο μέχρι τη βάση. Είναι υψηλή σε αναλογία με το φάρδος της.

11 Κρατήρας Ήταν το αγγείο μέσα στο οποίο ανακάτευαν το νερό με τον οίνο.

12 Ψυκτήρας Ήταν ο πάγος της αρχαιότητας, τον γέμιζαν με κρύο νερό κ τον τοποθετούσαν μέσα στον Κρατήρα για να διατηρεί δροσερό τον οίνο.

13 Κύανθος Μικρό ανοιχτό αγγείο με μια μακριά κάθετη λαβή, χρησίμευε ως σκεύος για την άντληση του οίνου από τον Κρατήρα ως μέτρο για την ανάμειξη του οίνου με το νερό ή ως αγγείο πόσης.

14 Κάνθαρος Είναι είδος αρχαίου ελληνικού αγγείου με σώμα σχήματος ποτηριού με κάθετη λαβή αμφίπλευρα, συνδεδεμένη με το χείλος του αγγείου και με υψηλή καμπυλωμένη λαβή στο επάνω μέρος. Ως σκεύος είναι συνδεδεμένο με την λατρεία του θεού Διονσύσου, και αποτελεί σύμβολό του.

15

16 Μαστός Ένα αγγείο πόσης σε σχήμα γυναικείου στήθους η βάση του οποίου ήταν η θηλή, στηριζόταν σε μια ανεξάρτητη βάση ή σε μικρό τρίποδο.

17 Κύλιξ Δημοφιλή αγγεία πόσης οίνου, χρησιμοποιούνταν στα συμπόσια.

18 Ρυτόν Το ρυτό (ρέον ή προτομή) ήταν ένα αγγείο πόσης με τη μορφή μονού ή διπλού κέρατου, κεφαλής ζώου, συνήθως κριαριού ή μουλαριού -αλλά και άλλων ζώων- ή ακόμη και ανθρώπινης κεφαλής που προσαρμοζόταν στο κατώτερο μέρος του κύπελου. Σε μερικές περιπτώσεις δύο κεφάλια αντιπαρατίθενται πλάτη με πλάτη το ένα προς το άλλο. Ο τύπος αποτελεί αντιγραφή ανατολικών σπονδικών αγγείων

19

20 Σκύφος Ήταν ένα από τα διάσημα αγγεία πόσης οίνου, ήταν και μέσον δια του οποίου επιχειρούσαν ειδική μαντική τέχνη, την σκυφομαντεία. Πρόκειται για ένα βαθύ αγγείο με χαμηλό ή καθόλου στέλεχος και δύο λαβές.

21 Διακρίνονται δύο τύποι ως προς το σχήματα των λαβών:
α) Ο τύπος Α χαρακτηρίζεται από υψηλές καμπύλες λαβές τοποθετημένες κάτω από το χείλος.

22 β) Ο τύπος Β έχει οριζόντιες λαβές στο επίπεδο του χείλους.

23 Ασκός Το όνομα του αγγείου οφείλεται στον ασκό οίνου. (Ο ασκός ήταν πρωτίστως ένα γδαρμένο δέρμα ζώου.) Το σχήμα του αγγείου ήταν ημισφαιρικό, με πιεσμένο σώμα και τοξωτή λαβή που κατέληγε στο στόμιο, το οποίο ήταν λοξό προς τα πάνω για ελεγχόμενη ροή. Η βάση του ήταν επίπεδη.

24

25 Πινάκιο Τα πινάκια έχουν σχήμα πιάτου αλλά παρουσιάζουν πολλές ποικιλίες: με στέλεχος και δύο λαβές, τετράγωνα ή κυκλικά, αβαθή ή βαθιά.

26 Στάμνος Είναι ένα αγγείο με στενή βάση που καθώς ανεβαίνει προς τα πάνω φαρδαίνει, για να στενέψει λίγο και να καταλήξει σε σχετικά φαρδύ λαιμό. Με δύο χερούλια στα πλάγια και κάλυμμα. Το χρησιμοποιούσαν για τη φύλαξη ή το σερβίρισμα του κρασιού.

27


Κατέβασμα ppt "Μάντσιου Χρυσούλα Μπογιατζόγλου Θεανώ Σουλίδης Χρήστος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google