Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ Λεβεντούλα Καματάκη Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

2 Ερωτήσεις Ποιοι ήταν οι 3 μεγάλοι αρχ. Συγγραφείς και τι γνωρίζετε για τον καθένα; Από πού προέρχεται η αρχαία τραγωδία; Πώς γεννήθηκε το θέατρο; Τί ήταν ο διθύραμβος; Τί ήταν οι σάτυροι; Τί γνωρίζετε για τους ηθοποιούς; Τί γνωρίζετε για τις μάσκες; Τί ήταν ο χορός;

3 Ερωτήσεις Τί ήταν οι χορηγοί; Τί ήταν οι κοθόρνοι;
Ποια είναι η διαφορά της αρχαία κωμωδίας από την αρχαία τραγωδία; Ποιους αρχαίους κωμικούς συγγραφείς γνωρίζεις; Γράψε μερικές λεπτομέρειες. Ανέφερε μερικά αρχαία θέατρα. Ποιοι ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και που κάθονταν;

4 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ο Αισχύλος (525/4 π.Χ - 456/5 π.Χ) έγραψε τραγωδίες όπως ο Προμηθέας Δεσμώτης, για να δείξει την δύναμη των θεών και την αδυναμία των ανθρώπων, Ο Σοφοκλής (496 π.Χ π.Χ) κατείχε σπουδαία αξιώματα στην Αθήνα. Δύο από τις πιο διάσημες τραγωδίες του είναι ο Οιδίποδας Τύραννος και η Αντιγόνη. Ο Ευριπίδης (480 π.Χ π.Χ). Οι Αθηναίοι τον θεωρούσαν ιδιόρρυθμο. Έγραψε έργα που ορισμένοι τα θεωρούσαν προκλητικά.

5 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η αρχαία τραγωδία προέρχεται από τους διθύραμβους. Το θέατρο γεννήθηκε από την λατρεία του Διόνυσου που αποτελούσε μέρος του προγράμματος των διονυσιακών γιορτών. Ο διθύραμβος ήταν ένας αρχαίος ύμνος προς τιμήν του Διονύσου , τον οποίο τραγουδούσε μια ομάδα αντρών. Οι σάτυροι ήταν μισοί άνθρωποι και μισοί τράγοι, μέλη της συνοδείας του Διόνυσου, εκδήλωναν τον τολμηρό και εύθυμο χαρακτήρα τους.

6 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Οι ηθοποιοί ήταν άνδρες, πολίτες της Αθήνας το ίδιο και οι ποιητές και οι χορευτές. Σκοπός δεν ήταν η δημιουργία μιας παράστασης ρεαλιστικής ή εξεζητημένης, σιγά σιγά όμως οι αγώνες έγιναν πιο απαιτητικοί, οπότε αυξήθηκε ο αριθμός των ηθοποιών επαγγελματιών. Οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκες που έδειχναν ποιο πρόσωπο υποδύονταν και τις εκφράσεις του. Το άνοιγμα για το στόμα λειτουργούσε ως ηχείο κι επέτρεπε στον ηθοποιό ν’ ακούγεται καθαρά μέχρι τις τελευταίες θέσεις του θεάτρου.

7 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ο χορός σήμαινε όλοι μαζί (εν χορών) και τον χόρευαν 15 χορευτές. Οι χορηγοί ήταν πλούσιοι άνθρωποι που χρηματοδοτούσαν τις θεατρικές παραστάσεις και για αυτό και έπαιρναν βραβεία από την πολιτεία. Οι κοθόρνοι ήταν παπούτσια με πολύ ψηλές σόλες που στερεώνονταν με λουριά και τα φορούσαν οι ηθοποιοί. Η διαφορά της κωμωδίας από την τραγωδία είναι η εξής: η τραγωδία είναι ένα λυπητερό θεατρικό ενώ η κωμωδία ένα αστείο και χαρούμενο.

8 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Γνωρίζω 2 αρχαίους κωμικούς συγγραφείς τον Αριστοφάνη ( π.Χ). Είναι ο πιο διάσημος κωμικός ποιητής της Αττικής. ‘Ένα έργο του είναι οι Νεφέλες. Τον Μένανδρο (342/1- 293/2 π.Χ), ο δεύτερος σε φήμη κωμωδιογράφος μετά τον Αριστοφάνη. Τα έργα του είναι πολύ πιο ήρεμα και κομψά από του Αριστοφάνη. Αρχαία θέατρα: θέατρο Διονύσου-Επιδαύρου-Δελφών και Ηρώδιο.

9 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Οι επίσημοι καλεσμένοι ήταν στρατηγοί, πρόεδροι, ιερείς και κάποιες φορές και χορηγοί. Κάθονταν στις μπροστινές θέσεις που ήταν φτιαγμένες ιδικά για αυτούς.

10 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ Λεβεντούλα Καματάκη Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης


Κατέβασμα ppt "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google