Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γ 1 Σχολικό έτος : 2013-14 13 Ο Δ. Σ. Χανίων Υπεύθυνη δασκάλα: Λαχανοπούλου Αρχοντούλα «Ζωγραφίζω την Ένωση»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γ 1 Σχολικό έτος : 2013-14 13 Ο Δ. Σ. Χανίων Υπεύθυνη δασκάλα: Λαχανοπούλου Αρχοντούλα «Ζωγραφίζω την Ένωση»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γ 1 Σχολικό έτος : 2013-14 13 Ο Δ. Σ. Χανίων Υπεύθυνη δασκάλα: Λαχανοπούλου Αρχοντούλα «Ζωγραφίζω την Ένωση»

2 Με αφορμή των εορτασμό των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα στις 1 Δεκεμβρίου του 2013, η τάξη μας ασχολήθηκε δημιουργικά με τα γεγονότα εκείνης της εποχής.

3 ΣΚΟΠΟΣ- ΣΤΟΧΟΙ ΣΚΟΠΟΣ: Να γνωρίσουν οι μαθητές όψεις από την Ιστορία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα και να συμμετέχουν με εικαστικές δράσεις στον εορτασμό των 100 χρόνων. ΣΤΟΧΟΙ: Επιδιώκουμε οι μαθητές: Να γνωρίσουν τα σημαντικότερα γεγονότα της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Να αναπτύξουν την εικαστική τους έκφραση. Να καλλιεργήσουν τη συνεργατικότητά τους. Να χαρούν μέσα από εικαστικές δράσεις. Να δώσουν τη δική τους εκδοχή σ’ αυτό το γεγονός. Να συμμετέχουν σε εκθέσεις με εικαστικές δημιουργίες. Να προβάλουν τα έργα τους στην ευρύτερη κοινωνία.

4 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, καταιγισμός ιδεών, συζήτηση, μαιευτική μέθοδος, ενεργητική ακρόαση, εκπαιδευτική επίσκεψη. ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ: Ιστορία, Γλώσσα, Εικαστικά, Μουσική, Νέες Τεχνολογίες.

5 Οι μαθητές μαθαίνουν ιστορικά γεγονότα … Συγκεκριμένα έγινε: 1.Αναφορά στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. 2.Παρουσίαση της ζωής και του έργου του Ελευθέριου Βενιζέλου. 3. Παρακολούθηση βίντεο, power point (ειδικά φτιαγμένο για τις μικρές τάξεις), φωτογραφικό και έντυπο υλικό σχετικό με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. 4. Συζήτηση πάνω στα γεγονότα που οδήγησαν στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

6 Επισκεφτήκαμε το πατρικό σπίτι του Βενιζέλου στις Μουρνιές…

7 …αλλά και το Θέρισο

8 Στο Θέρισο είδαμε από κοντά το Στρατηγείο του Βενιζέλου…

9 …. και μάθαμε περισσότερα για την επανάσταση στο Θέρισο, το 1905.

10 Θαυμάσαμε τους επαναστάτες του Θερίσου!!!!

11 Κοντά στο στρατηγείο βρήκαμε και μία εκκλησία που έχει μεγάλη ιστορία. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου όπου μετά τη δοξολογία της στις 12 Μαρτίου 1905 κηρύχθηκε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

12 Οι πρωτεργάτες της Επανάστασης του Θερίσου σε χαλκογραφία (Βενιζέλος, Φούμης, Μάνος)

13 Επίσκεψη στο Ίδρυμα Βενιζέλου για την παρακολούθηση προγράμματος σχετικού με το Βενιζέλο…

14 Δημιουργήσαμε το δικό μας μουσείο με αντικείμενα που ανήκαν στο Βενιζέλου…

15

16 Αφού ασχοληθήκαμε με τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, εργαστήκαμε σε ομάδες, αλλά και μόνοι μας …

17

18 και δημιουργήσαμε εικαστικά έργα …. Ζωγραφιές

19

20

21

22

23

24

25 Κολλάζ (με το Ε2)

26 Εμπνευστήκαμε από τον Ύμνο της Κρήτης και ζωγραφίσαμε

27 Από Φλόγες η Κρήτη ζωσμένη, τα βαριά της σίδερα σπα. Και σαν πρώτα χτυπιέται χτυπά και γοργή κατεβαίνει. Με μεγάλο θεόρατο δόρυ όλη νιάτα πετά και ζωή. Και σε τόση φωτιά και βοή τρέμουν δάση και όρη. Χτύπα! Χτύπα, της θάλασσας Σούλι! Χτύπα, κόρη γλυκιά του γιαλού. Εδώ άντρες παλεύουν. Αλλού ζουν γυναίκες σαν δούλοι. Από δω Χανιώτες, Ρεθεμιώτες Από κει Καστρινοί, Στειακοί, να βουΐζει παντού μια βοή στις σπαθιές μας τις πρώτες. Όπου ρίξει θολή τη ματιά της χίλια όπλα στις ράχες λαλούν και χιλιάδες πετούν πυροβολούν Τουρκομάχοι μπροστά της. Τιμημένο σπαθί ξεγυμνώνει του Σουλτάνου σπαθί δε γροικά το βαρύ της το χέρι χτυπά και η μαθιά της λαβώνει. Στίχοι: Γιώργος Παράσχος

28 Κατασκευή με πηλό και χαρτί!!!

29 Δημιουργήσαμε τη μορφή του Βενιζέλου με λέξεις

30 Το ποίημα που γράψαμε για την Ένωση

31 Γράψαμε γι’ αυτά που κάναμε…. Μαθαίνοντας για την Ένωση... Τον περασμένο Οκτώβρη στην τάξη μας συζητήσαμε για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Εκείνη την εποχή, πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, δικηγόρος και πολιτικός από τα Χανιά της Κρήτης. Ήταν ο αρχηγός της κρητικής επανάστασης που ξεκίνησε από το Θέρισσο. Είδαμε πολλές φωτογραφίες και μάθαμε πολλά πράγματα από τις συζητήσεις που κάναμε για το Βενιζέλο και τους αγωνιστές εκείνης της εποχής. Είδαμε και διδαχτήκαμε ακόμα περισσότερα, όταν επισκεφτήκαμε το σπίτι του Βενιζέλου στις Μουρνιές και το στρατηγείο του στο Θέρισσο. Στη συνέχεια αποτυπώσαμε αυτά που μάθαμε στο χαρτί. Ζωγραφίσαμε τον Ύμνο της Κρήτης. Δημιουργήσαμε με λέξεις τη μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Κατασκευάσαμε με πηλό την Κρήτη με την ελληνική σημαία και γύρω-γύρω καραβάκια. Όλα ήταν υπέροχα και μας δίδαξαν πολλά για την εποχή εκείνη και την προσπάθεια των Κρητικών να ενωθούν με την Ελλάδα. Οι μαθητές του Γ1

32 Τα έργα μας στόλισαν το φουαγιέ του σχολείου μαζί με των άλλων τάξεων

33

34

35 Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις που έγιναν στο χώρο του σχολείου για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα!!! Τραγουδήσαμε τον Ύμνο της Κρήτης!!!

36 Παρακολουθήσαμε την ταινία του Π. Βούλγαρη (1980) "Ελευθέριος Βενιζέλος"

37 Τα έργα μας συμμετείχαν σε κεντρική έκθεση μαζί με άλλα σχολεία στο Γιαλί Τζαμισί με θέμα την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

38 Γράψαμε τις εντυπώσεις μας … Η γιορτή για την Ένωση Στο σχολείο μας κάνουμε πολύ ωραία πράγματα. Στις 25 Νοεμβρίου το απόγευμα κάναμε μια γιορτή αφιερωμένη στην Ένωση με την Ελλάδα. Η γιορτή μας ξεκίνησε με την έπαρση της ελληνικής σημαίας από μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης. Η Α΄ τάξη τραγούδησε το παραδοσιακό τραγούδι “Κρήτη μου όμορφο νησί”, ενώ η Γ΄ και Δ΄ τάξη τραγούδησαν τον Ύμνο της Κρήτης. Το θεατρικό που μας παρουσίασαν τα παιδιά της Δ΄ τάξης αφιερωμένο στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ήταν πολύ ωραίο και το παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον. Ο κόσμος που παρευρέθηκε είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τις ζωγραφιές μας που στόλιζαν γύρω- γύρω τους τοίχους στο φουαγιέ του σχολείου. Στο Γιαλί Τζαμισί το σχολείο μας, σε συνεργασία με άλλα σχολεία παρουσίασε μια εκπληκτική - όπως είπαν οι μεγάλοι- έκθεση ζωγραφικής με θέματα που εμπνευστήκαμε από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Πάντα ευχαριστιόμαστε ιδιαίτερα όταν κάνουμε πράγματα με όλα τα παιδιά του σχολείου και όλοι μας συγχαίρουν για το αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς μας. Οι μαθητές του Γ1

39 Έγινε ψηφιοποίηση των έργων μας και αναρτήθηκαν στο blog του σχολείου και στη διεύθυνση: http://13dimotikochanion.blogspot.gr/2013_11_01_archive. html http://13dimotikochanion.blogspot.gr/2013_11_01_archive. html

40 Αξιολόγηση του προγράμματος Το πρόγραμμα εξελίχτηκε ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και διαπιστώσαμε ότι σε γενικές γραμμές υλοποιήθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί από την αρχή του προγράμματος. Οι μαθητές γνώρισαν τα σημαντικότερα γεγονότα που οδήγησαν στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και όπως φαίνεται από τις εικόνες που αποτύπωσαν στις ζωγραφιές τους σχεδόν όλοι τα κατανόησαν. Επίσης πέρασαν όμορφα αναπτύσσοντας την εικαστική τους έκφραση και καλλιέργησαν τη συνεργατικότητά τους, λαμβάνοντας μέρος σε ομαδικές εργασίες. Στο τέλος πρόβαλλαν με ιδιαίτερη χαρά τα έργα τους στην ευρύτερη κοινωνία είτε μέσα από το blog τους σχολείου σε ηλεκτρονική μορφή, είτε μέσα από εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο και στο Γιαλί Τζαμισί.

41 Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές: Ανδρεαδάκη Μαρία Αρετάκης Ιδομενέας- Γεώργιος Αρχαγγελάκη Ασπασία Βολτυράκης Ευτύχιος Γιαννουλάκης Ιωάννης Δόση Τριανταφυλλιά Ζουμπά Γεωργία Καπίρης Πέτρος Καράπα Αθηνά Καϋμενάκης Αριστοτέλης Κοκκινάκη Μαρία-Νικολίνα Κοκκινάκης Γεώργιος Κρασονικολάκη Αντιγόνη Κρητικού Ελένη Λυράκη Ειρήνη Μαράκης Μιχάλης Μαρινάκη Στυλιανή Μπεκιαράκης Ιωάννης Μπέμπελος Νικόλαος Μπλαζάκης Ιωάννης Νάσε Βασίλι Παντελάκης Ελευθέριος Σπυριδάκη Αγγελική με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Λαχανοπούλου Αρχοντούλας


Κατέβασμα ppt "Γ 1 Σχολικό έτος : 2013-14 13 Ο Δ. Σ. Χανίων Υπεύθυνη δασκάλα: Λαχανοπούλου Αρχοντούλα «Ζωγραφίζω την Ένωση»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google