Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Της καθηγήτριας Ασπασίας Κασσίδα Δ/ντρια του 15 ου Γυμνασίου & Λυκ. Τάξεων Λάρισας 15 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Εκπαιδευτικό βοήθημα για τη διδασκαλία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Της καθηγήτριας Ασπασίας Κασσίδα Δ/ντρια του 15 ου Γυμνασίου & Λυκ. Τάξεων Λάρισας 15 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Εκπαιδευτικό βοήθημα για τη διδασκαλία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 της καθηγήτριας Ασπασίας Κασσίδα Δ/ντρια του 15 ου Γυμνασίου & Λυκ. Τάξεων Λάρισας 15 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Εκπαιδευτικό βοήθημα για τη διδασκαλία του μαθήματος της Γαλλικής γλώσσας

2 Η Γαλλία είναι η χώρα του φιλελευθερισμού, του διαφωτισμού της διπλωματίας, της τεχνολογίας, της μόδας, της φινέτσας, της κουλτούρας, της γαστρονομίας! Πολλοί Έλληνες όπως Μελίνα Μερκούρη, ο Μίκης Θεοδωράκης βρήκαν εκεί καταφύγιο, ή τιμήθηκαν από τη Γαλλική Κυβέρνηση. Επίσης ο Φιλελληνισμός των Γάλλων είναι διάχυτος και ολοφάνερος αφού στη Γαλλική γλώσσα υπάρχουν πάρα πολλές λέξεις που προέρχονται από τα ελληνικά και πολλοί Γάλλοι φιλόσοφοι και όχι μόνο, αγάπησαν την Ελλάδα. ΓΑΛΛΙΑ - FRANCE

3 Η γαλλική γλώσσα είναι η 3η από τις Ρομανικές γλώσσες από άποψη αριθμού ομιλητών ως μητρική γλώσσα, μετά την ισπανική γλώσσα και την πορτογαλική γλώσσα αλλά η μόνη με δυναμική παρουσία και στις πέντε ηπείρους. και η μόνη με 600 περίπου εκατομμύρια ομιλητές ως μητρική, 1η ή 2 η γλώσσα Το 2006 ήταν η 4η ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο με 520 εκατομμύρια ομιλητές Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από την καθημερινή φρενήρη πληθυσμιακή αύξηση των αφρικανικών χωρών. Το 1999 τα Γαλλικά ήταν η 11η πλέον ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο.

4 Στην Ευρώπη, γαλλική γλώσσα, ομιλείται από 72 εκατομμύρια γαλλόφωνους ως μητρική γλώσσα (Γαλλία 65 εκ., Βέλγιο 4,5 εκ. Ελβετία 1,5 εκ). Εκτός Ευρώπης ομιλείται από 10 εκατομμύρια στον Καναδά, 8 στην Αϊτή μαζί με τη γαλλική κρεόλ και από 160 έως 500 εκατομμύρια ομιλητές που τη χρησιμοποιούν ως δεύτερη γλώσσα αλλά και πρώτη όπως μεταξύ άλλων στο Βελγικό Κογκό, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Καμερούν. Είναι επίσημη γλώσσα σε διάφορες κοινότητες και οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (στον ΟΗΕ είναι επίσημη γλώσσα μαζί με την Αγγλική, την Ισπανική, την Ρωσική, την Κινεζική και την Αραβική) και η μόνη επίσημη γλώσσα για την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση).

5 Πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο τα Γαλλικά (και τα Αγγλικά) θεωρούντο διεθνής γλώσσα, ιδιαίτερα σε πεδία όπως η διπλωματία, lingua franca στο εμπόριο, στη ναυτιλία και στις μεταφορές. Σήμερα παραμένουν μαζί με τα αγγλικά και τα ισπανικά ως ισχυρή γλώσσα στη διπλωματία.

6 Η Ελλάδα ανήκει στην Παγκόσμια Οργάνωση Γαλλοφωνίας (OIF). 57 χώρες κράτη και επαρχίες έχουν τη γαλλική ως επίσημη γλώσσα και εκεί η γαλλική μειονότητα είναι πολύ ισχυρή. Τα Γαλλικά είναι μία από τις δύο γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και 2η ξένη γλώσσα διδασκαλίας στα σχολεία όλης της Ευρώπης μετά τα αγγλικά.

7 Γαλλία : Η Γαλλία με τα 64,5 εκατομμύρια κατοίκους της, όσο παράξενο και να φαίνεται, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό γαλλόφωνη χώρα στον κόσμο. Την πρωτιά κατέχει η Λαοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό Γαλλόφωνες χώρες - Ευρώπη

8 Βέλγιο : Αποτελεί τη μητρική γλώσσα του 45% των Βέλγων. Η γαλλόφωνη περιοχή είναι η Βαλλονία. Ελβετία: Τα Γαλλικά είναι μία από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας, μαζί με τα Γερμανικά, τα Ιταλικά και τα Ρομανσικά. Αποτελεί τη μητρική γλώσσα του 20% των Ελβετών.

9 Ιταλία: Η γαλλόφωνη περιοχή είναι κυρίως η κοιλάδα της Αόστα.

10 Λουξεμβούργο: Στο Λουξεμβούργο το 90% των κατοίκων μιλά γαλλικά. Μονακό: Το πριγκιπάτο του Μονακό έχει επίσημη γλώσσα τα γαλλικά.

11 Η γαλλική γλώσσα ομιλείται σε πολλά νησιά που υπάγονται διοικητικά στη Γαλλία, όπως: Γουαδελούπη, Μαρτινίκα, Ρεϋνιόν, Μαγιότ, Νέα Καληδονία, Γαλλική Πολυνησία, Άγιος Μαρτίνος, Άγιος Βαρθολομαίος, Κεργκελέν, Κροζ Νήσοι, Ένδοξοι Νήσοι, Χουάν ντε Νόβα Νήσος, Σαιν Πιερ και Μικελόν ή αλλιώς Νήσοι Αγίου Πέτρου και Μιχαήλ, Ουάλις και Φουτούνα. Γαλλικές Υπερπόντιες Κτίσεις

12 Νοτιοανατολική Ασία Η γλώσσα κατέχει δυναμική παρουσία στα σχολεία του Βιετνάμ, στο Λάος, στην Καμπότζη, ενώ οι γλώσσες τους έχουν πλήθος γαλλικών λέξεων. Στην Ινδία, ομιλούνται στην επαρχία του Ποντισέρι και στο Μαυρίκιο, όπως και στα νησιά Ευρώπα, Τρομελίν, στα Διασκορπισμένα νησιά στον Ινδικό Ωκεανό και στις Κομόρες.

13

14

15 Η γαλλική γλώσσα ομιλείται στα μεγάλα νησιά της Καραϊβικής. Επίσης, στη Γαλλική Γουιάνα (υπερπόντια κτήση), εκτός από τα Γαλλικά ομιλιέται και μια γαλλική διάλεκτος (κρεόλ). Γαλλόφωνες χώρες - Αμερική

16 Ηνωμένες Πολιτείες :Από τα 12 εκατομμύρια άτομα γαλλικής καταγωγής, 1,6 εκατομμύρια μιλούν γαλλικά στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Στις πολιτείες Λουιζιάνα, Νιού Χάμσαϊρ, Μέιν και Βερμόντ, τα γαλλικά είναι δεύτερη γλώσσα. Η γαλλόφωνη κοινότητα είναι στο σύνολο των Η.Π.Α τρίτη μετά την αγγλόφωνη και την ισπανόφωνη και ακολουθούν οι Κινέζοι.

17 Καναδάς : Στο Κεμπέκ που αποτελεί την γαλλόφωνη επαρχία του Καναδά και το 25% περίπου του πληθυσμού της χώρας (9 εκατομμύρια γαλλόφωνοι). Επίσης ομιλείται στα βόρεια και στα ανατολικά του Νέο Μπρόνσγουικ καθώς και στα νοτιοανατολικά του Οντάριο.

18

19

20 :, Γη.Γη Ωκεανία : Η γαλλική γλώσσα ομιλείται στο Βανουάτου και σε άλλες υπερπόντιες κτήσεις. Ανταρκτική: Η γαλλική γλώσσα ομιλείται στα Γαλλικά νότια και ανταρκτικά εδάφη, Νήσος Άγιος Παύλος, Νήσος Άμστερνταμ, και Αδελία

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48 Πηγές: mission possible, Βικιπαίδεια


Κατέβασμα ppt "Της καθηγήτριας Ασπασίας Κασσίδα Δ/ντρια του 15 ου Γυμνασίου & Λυκ. Τάξεων Λάρισας 15 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Εκπαιδευτικό βοήθημα για τη διδασκαλία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google