Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2 ο ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ» Μερσιώτη Βελησσαρία Μουρτζιάπη Νικολέτα Νάτσης Δημήτρης Ντέντα Γεωργία Ξύστρα Ολυμπία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2 ο ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ» Μερσιώτη Βελησσαρία Μουρτζιάπη Νικολέτα Νάτσης Δημήτρης Ντέντα Γεωργία Ξύστρα Ολυμπία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2 ο ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ» Μερσιώτη Βελησσαρία Μουρτζιάπη Νικολέτα Νάτσης Δημήτρης Ντέντα Γεωργία Ξύστρα Ολυμπία Παναγιωτόπουλος Παντελής Στεφανίδη Δέσποινα Στράζα Μαρσέλα Τριανταφυλλίδη Παναγιώτα Τσιριμώκου Ζωή Ψαρρά Ελευθερία Σταθοκωστοπούλου Αρετή ΜΑΘΗΤΕΣ:

2 Τι είναι η νευρική ανορεξία; Η νευρική ανορεξία είναι μια ακραία διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την απόλυτη αποστροφή προς το φαγητό και που ως επί το πλείστον παρουσιάζεται στις γυναίκες, χωρίς ωστόσο να εξαιρούνται και οι άντρες. Εκτιμάται ότι 5% των γυναικών και 1% των αντρών εφηβικής ηλικίας ( μεταξύ 15-19 ετών) εμφανίζει νευρική ανορεξία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική ψυχιατρική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει απευθείας στον θάνατο, με ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 10-20%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρείας

3

4 Γιατί παθαίνουν νευρική ανορεξία; Τα τελευταία 20 χρόνια στις δυτικές κοινωνίες, όλο και πιο πολύ, προβάλλεται το αδύνατο σώμα, όχι μόνο σαν πρότυπο ομορφιάς, αλλά και σαν προϋπόθεση για επιτυχία, ευτυχία και αυτοεκτίμηση. Τα τελευταία 20 χρόνια στις δυτικές κοινωνίες, όλο και πιο πολύ, προβάλλεται το αδύνατο σώμα, όχι μόνο σαν πρότυπο ομορφιάς, αλλά και σαν προϋπόθεση για επιτυχία, ευτυχία και αυτοεκτίμηση. Πράγματι, στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, επικρατεί μια ευρεία αποδοχή της νευρικής ανορεξίας ως προτύπου ομορφιάς, τείνοντας μα καθιερωθεί ως σωματική μόδα, αφού υπάρχει συσχετισμός του ‘‘λεπτού’’ με το ‘‘ωραίο’’. Δεν είναι λίγα, εξάλλου, τα μοντέλα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Εύα Χερτζίκοβα, που από τις συνεχείς και έντονες δίαιτες στην προσπάθεια τους να γίνουν πιο λεπτές και έμμεσα πιο όμορφες, καταλήγουν να γίνουν ανορεξικές. Πράγματι, στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, επικρατεί μια ευρεία αποδοχή της νευρικής ανορεξίας ως προτύπου ομορφιάς, τείνοντας μα καθιερωθεί ως σωματική μόδα, αφού υπάρχει συσχετισμός του ‘‘λεπτού’’ με το ‘‘ωραίο’’. Δεν είναι λίγα, εξάλλου, τα μοντέλα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Εύα Χερτζίκοβα, που από τις συνεχείς και έντονες δίαιτες στην προσπάθεια τους να γίνουν πιο λεπτές και έμμεσα πιο όμορφες, καταλήγουν να γίνουν ανορεξικές.

5

6 Ποια είναι τα 5 σημάδια της Ν.Α.; Τα 5 σημάδια που «χτυπούν το καμπανάκι» για πιθανή διατροφική διαταραχή είναι τα εξής: Τα 5 σημάδια που «χτυπούν το καμπανάκι» για πιθανή διατροφική διαταραχή είναι τα εξής: 1. Το άτομο θέτει στόχους μείωσης του βάρους του 1. Το άτομο θέτει στόχους μείωσης του βάρους του 2. Το άτομο ασκεί αυξημένη κριτική για το βάρος και το σχήμα του σώματός του 2. Το άτομο ασκεί αυξημένη κριτική για το βάρος και το σχήμα του σώματός του 3. Το άτομο είναι κοινωνικά απομονωμένο και εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης 3. Το άτομο είναι κοινωνικά απομονωμένο και εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης 4. Μη εμφάνιση ή διακοπή της έμμηνου ρύσης 4. Μη εμφάνιση ή διακοπή της έμμηνου ρύσης 5. Το άτομο κάνει εμετό, παίρνει καθαρτικά ή κάνει υπερβολική γυμναστική με στόχο την αποβολή των θερμίδων της τροφής που κατανάλωσε 5. Το άτομο κάνει εμετό, παίρνει καθαρτικά ή κάνει υπερβολική γυμναστική με στόχο την αποβολή των θερμίδων της τροφής που κατανάλωσε

7 Ποια είναι η θεραπεία; Η θεραπεία είναι δύσκολη διότι αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σ' αυτούς.. Η θεραπεία είναι δύσκολη διότι αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σ' αυτούς.. Οι ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια (λιγότερο από 6 μήνες ή μικρή απώλεια βάρους) μπορούν να Οι ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια (λιγότερο από 6 μήνες ή μικρή απώλεια βάρους) μπορούν να θεραπευθούν με επιτυχία χωρίς να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Αλλά για να πετύχει η θεραπεία θα πρέπει να θέλουν και οι ίδιοι να θεραπευθούν και θα πρέπει η οικογένεια και οι φίλοι να τους βοηθήσουν. Η θεραπεία θεραπευθούν με επιτυχία χωρίς να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Αλλά για να πετύχει η θεραπεία θα πρέπει να θέλουν και οι ίδιοι να θεραπευθούν και θα πρέπει η οικογένεια και οι φίλοι να τους βοηθήσουν. Η θεραπεία περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από απλή αλλαγή των συνηθειών φαγητού. Οι ανορεκτικοί συχνά χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση για ένα χρόνο ή και περισσότερο ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν τις ιδέες που τους κάνουν να μην τρώνε αρκετά. Αυτές οι ιδέες μπορεί να αφορούν το βάρος τους, τα προβλήματα της οικογένειάς τους ή την αυτοεκτίμησή τους. Σε μερικούς ανορεκτικούς βοηθούν αρκετά φάρμακα που καταπολεμούν την κατάθλιψη (μελαγχολία). περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από απλή αλλαγή των συνηθειών φαγητού. Οι ανορεκτικοί συχνά χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση για ένα χρόνο ή και περισσότερο ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν τις ιδέες που τους κάνουν να μην τρώνε αρκετά. Αυτές οι ιδέες μπορεί να αφορούν το βάρος τους, τα προβλήματα της οικογένειάς τους ή την αυτοεκτίμησή τους. Σε μερικούς ανορεκτικούς βοηθούν αρκετά φάρμακα που καταπολεμούν την κατάθλιψη (μελαγχολία).

8 Συμπέρασμα Συμπέρασμα Με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η ανορεξία στην πραγματικότητα δεν βρίσκεται μόνο στον κόσμο του κινηματογράφου και της μόδας με τα πρότυπα που προβάλλουν, αλλά είναι πολλές φορές κοντά μας. Είναι ανάγκη λοιπόν να γνωρίζουμε τόσο την ύπαρξή της και τις συνέπειές της αλλά και το γεγονός ότι μπορεί να καταπολεμηθεί οριστικά με την κατάλληλη θεραπεία και την βοήθεια των ειδικών (ψυχιάτρων, ψυχολόγων, γιατρών, νοσηλευτών και κοινωνικών λειτουργών). Με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η ανορεξία στην πραγματικότητα δεν βρίσκεται μόνο στον κόσμο του κινηματογράφου και της μόδας με τα πρότυπα που προβάλλουν, αλλά είναι πολλές φορές κοντά μας. Είναι ανάγκη λοιπόν να γνωρίζουμε τόσο την ύπαρξή της και τις συνέπειές της αλλά και το γεγονός ότι μπορεί να καταπολεμηθεί οριστικά με την κατάλληλη θεραπεία και την βοήθεια των ειδικών (ψυχιάτρων, ψυχολόγων, γιατρών, νοσηλευτών και κοινωνικών λειτουργών).

9 Παχυσαρκία Παχυσαρκία Παχυσαρκία είναι η μεγάλη αύξηση του βάρους του σώματος, 15-20 ή και περισσότερα κιλά πάνω από το ιδανικό βάρος, που δημιουργείται από τη συσσώρευση λίπους. Αν τα κιλά αυξηθούν ακόμη περισσότερο η παχυσαρκία ονομάζεται Νοσογόνος και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ιατρικά, αφού όσο περισσότερα είναι τα παραπανίσια κιλά τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την υγεία του ατόμου. Με ακρίβεια η παχυσαρκία προσδιορίζεται αν γνωρίζουμε τον Δείκτη Μάζας του Σώματος μας που εξαρτάται από το βάρος και το ύψος μας. Παχυσαρκία είναι η μεγάλη αύξηση του βάρους του σώματος, 15-20 ή και περισσότερα κιλά πάνω από το ιδανικό βάρος, που δημιουργείται από τη συσσώρευση λίπους. Αν τα κιλά αυξηθούν ακόμη περισσότερο η παχυσαρκία ονομάζεται Νοσογόνος και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ιατρικά, αφού όσο περισσότερα είναι τα παραπανίσια κιλά τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την υγεία του ατόμου. Με ακρίβεια η παχυσαρκία προσδιορίζεται αν γνωρίζουμε τον Δείκτη Μάζας του Σώματος μας που εξαρτάται από το βάρος και το ύψος μας.

10 Η επίδραση του ψυχολογικού παράγοντα στην Παχυσαρκία Η επίδραση του ψυχολογικού παράγοντα στην Παχυσαρκία Ένας βασικός παράγοντας, που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσει τις συνήθειες κατανάλωσης τροφής είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 70% των ανθρώπων, όταν αγχώνονται, καταφεύγουν στο ψυγείο καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα τροφών απ’ ό,τι έχει πραγματικά το σώμα τους ανάγκη. Ένας βασικός παράγοντας, που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσει τις συνήθειες κατανάλωσης τροφής είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 70% των ανθρώπων, όταν αγχώνονται, καταφεύγουν στο ψυγείο καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα τροφών απ’ ό,τι έχει πραγματικά το σώμα τους ανάγκη. Ο μεταβολισμός όπως και όλες οι άλλες αυτόνομες βιολογικές λειτουργίες ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το κομμάτι εκείνο του νου μας που λειτουργεί ασυνείδητα. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας, όπως και οι διαταραχές ελέγχου πρόσληψης τροφής (βουλιμία, και ανορεξία) οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις επιδράσεις που έχει δεχτεί το ασυνείδητο κομμάτι του νου μας, δηλ. σε ψυχολογικούς προγραμματισμούς οι οποίοι εξυπηρετούν στόχους που δεν είναι ακόμα συνειδητοί από μας, και με βάση τους οποίους καθορίζεται αυτόματα τόσο ο ρυθμός και οι λειτουργίες του μεταβολισμού, όσο και οι συνήθειες κατανάλωσης τροφής. Ο μεταβολισμός όπως και όλες οι άλλες αυτόνομες βιολογικές λειτουργίες ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το κομμάτι εκείνο του νου μας που λειτουργεί ασυνείδητα. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας, όπως και οι διαταραχές ελέγχου πρόσληψης τροφής (βουλιμία, και ανορεξία) οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις επιδράσεις που έχει δεχτεί το ασυνείδητο κομμάτι του νου μας, δηλ. σε ψυχολογικούς προγραμματισμούς οι οποίοι εξυπηρετούν στόχους που δεν είναι ακόμα συνειδητοί από μας, και με βάση τους οποίους καθορίζεται αυτόματα τόσο ο ρυθμός και οι λειτουργίες του μεταβολισμού, όσο και οι συνήθειες κατανάλωσης τροφής.

11 Πότε συμβαίνει; Πότε συμβαίνει; Παχυσαρκία μπορεί να επισυμβεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Μερικές φορές μπορεί να προσλάβει δραματικές διαστάσεις και η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως κακοήθης παχυσαρκία Παχυσαρκία μπορεί να επισυμβεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Μερικές φορές μπορεί να προσλάβει δραματικές διαστάσεις και η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως κακοήθης παχυσαρκία Πώς δημιουργείται η παχυσαρκία; Πώς δημιουργείται η παχυσαρκία; Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από υπερβολική εναπόθεση λίπους στις λιπαποθήκες του σώματος. Φυσιολογικά το λίπος, στο σύνολό του, αποτελεί το 15-20% του σωματικού βάρους για τον άνδρα και το 20-25% για τη γυναίκα. Στην παχυσαρκία το ποσοστά αυτό μπορεί να φτάσει το 40%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις και το 70% (κακοήθης παχυσαρκία). Η κατανομή αυτού του λίπους είναι γενετικά καθορισμένη (δομικό λίπος) και διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Διαφοροποιείται κατά τη διάρκεια της ήβης, κατά την εποχή δηλαδή που αναπτύσσονται τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου. Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από υπερβολική εναπόθεση λίπους στις λιπαποθήκες του σώματος. Φυσιολογικά το λίπος, στο σύνολό του, αποτελεί το 15-20% του σωματικού βάρους για τον άνδρα και το 20-25% για τη γυναίκα. Στην παχυσαρκία το ποσοστά αυτό μπορεί να φτάσει το 40%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις και το 70% (κακοήθης παχυσαρκία). Η κατανομή αυτού του λίπους είναι γενετικά καθορισμένη (δομικό λίπος) και διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Διαφοροποιείται κατά τη διάρκεια της ήβης, κατά την εποχή δηλαδή που αναπτύσσονται τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου.

12 Που οφείλεται η παχυσαρκία; Που οφείλεται η παχυσαρκία; Σε διάφορoυς παράγοντες όπως: Σε διάφορoυς παράγοντες όπως: Γενετικοί παράγοντες Γενετικοί παράγοντες Οικογενής παχυσαρκία Οικογενής παχυσαρκία Λίγα και μεγάλα γεύματα Λίγα και μεγάλα γεύματα Μειωμένη φυσική δραστηριότητα Μειωμένη φυσική δραστηριότητα Λήψη φαρμάκων Λήψη φαρμάκων Ψυχολογικοί παράγοντες Ψυχολογικοί παράγοντες

13 Θεραπεία της παχυσαρκίας Θεραπεία της παχυσαρκίας Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες Σωματική άσκηση Σωματική άσκηση Φαρμακευτική αγωγή Φαρμακευτική αγωγή Χειρουργική αντιμετώπιση Χειρουργική αντιμετώπιση

14 Επιπλοκές Επιπλοκές  Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, 61%  Καρκίνος ενδομητρίου, 34%  Χολολιθίαση, 30%  Οστεοαρθρίτιδα, 24%  Αρτηριακή υπέρταση, 17%  Στεφανιαία νόσος, 17%  Καρκίνος μαστού, 11%  Καρκίνος παχέως εντέρου, 11%

15 Γιατί οι Έλληνες είναι παχύσαρκοι; Γιατί οι Έλληνες είναι παχύσαρκοι; Οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει καλά ότι η παχυσαρκία είναι νόσος. Οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει καλά ότι η παχυσαρκία είναι νόσος. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι Έλληνες είχαμε σημαντική στέρηση τροφίμων, και τώρα "πέσαμε" κυριολεκτικώς επάνω στην αφθονία του φαγητού. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οι Έλληνες είχαμε σημαντική στέρηση τροφίμων, και τώρα "πέσαμε" κυριολεκτικώς επάνω στην αφθονία του φαγητού. Δυστυχώς δεν έχουμε την πρέπουσα ενημέρωση σε ευρεία έκταση σε ότι αφορά την επιλογή τροφίμων, παρότι η ελληνική δίαιτα και ιδίως αυτή που εφαρμόζονταν την παλαιά εποχή στην Κρήτη είναι η κατ΄εξοχήν δίαιτα μεσογειακού τύπου, η οποία συνιστάται σήμερα και μάλιστα υιοθετείται και ενθαρρύνεται από πολλές πολιτισμένες χώρες. Μόνο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι αυτή η δίαιτα η οποία στηρίζεται σε πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρι και σε μικρές ποσότητες από κρέας και στα προϊόντα του, είναι η δίαιτα η οποία συνδυάζεται με καλή υγεία, λιγότερη προσβολή του καρδιαγγειακού συστήματος από αθηροσκλήρωση, λιγότερα νεοπλάσματα. Δυστυχώς δεν έχουμε την πρέπουσα ενημέρωση σε ευρεία έκταση σε ότι αφορά την επιλογή τροφίμων, παρότι η ελληνική δίαιτα και ιδίως αυτή που εφαρμόζονταν την παλαιά εποχή στην Κρήτη είναι η κατ΄εξοχήν δίαιτα μεσογειακού τύπου, η οποία συνιστάται σήμερα και μάλιστα υιοθετείται και ενθαρρύνεται από πολλές πολιτισμένες χώρες. Μόνο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι αυτή η δίαιτα η οποία στηρίζεται σε πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρι και σε μικρές ποσότητες από κρέας και στα προϊόντα του, είναι η δίαιτα η οποία συνδυάζεται με καλή υγεία, λιγότερη προσβολή του καρδιαγγειακού συστήματος από αθηροσκλήρωση, λιγότερα νεοπλάσματα. Στην Ελλάδα, μόνο τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε την αξία της φυσικής άσκησης, και δη την αξία του απλού περπατήματος. Στην Ελλάδα, μόνο τα τελευταία χρόνια αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε την αξία της φυσικής άσκησης, και δη την αξία του απλού περπατήματος.


Κατέβασμα ppt "2 ο ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ – ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ» Μερσιώτη Βελησσαρία Μουρτζιάπη Νικολέτα Νάτσης Δημήτρης Ντέντα Γεωργία Ξύστρα Ολυμπία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google