Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Η μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών και η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα και των άχρηστων ουσιών από τα κύτταρα των ιστών γίνεται από το κυκλοφορικό σύστημα που αποτελείται από την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το αίμα και το λεμφικό σύστημα.

2 Η ΚΑΡΔΙΑ Η καρδιά του ανθρώπου έχει 4 κοιλότητες για αυτό καλείται τετράχωρη. Αποτελείται από δυο μεγάλους χώρους με παχιά τοιχώματα τις κοιλίες και δυο μικρότερους με λεπτά τοιχώματα τους κόλπους. Το δεξιό τμήμα της καρδιάς γεμίζει πάντα με φλεβικό και το αριστερό πάντα με αρτηριακό αίμα.

3 ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ Καθώς ο καρδιακός μυς συστέλλεται (η καρδιά μικραίνει και το αίμα ωθείται έξω από αυτήν) και διαστέλλεται (ο καρδιακός μυς χαλαρώνει, κόλποι και κοιλίες γεμίζουν με αίμα και η καρδιά “μεγαλώνει”), η καρδιά χτυπά.

4 ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΔΙΑ
Κυριότερες διαφορές μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων του ανθρώπου ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΔΙΑ ΦΛΕΒΕΣ ΚΑΙ ΦΛΕΒΙΔΙΑ ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ Έχουν παχιά τοιχώματα Έχουν τοιχώματα λεπτότερα από αυτά των αρτηριών Έχουν τα λεπτότερα τοιχώματα από όλα τα αγγεία Έχουν διάμετρο μικρότερη από αυτή των φλεβών αλλά περισσότερο ελαστικά τοιχώματα Έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή των αρτηριών Είναι τα αγγεία με τη μικρότερη διάμετρο Δεν έχουν βαλβίδες Έχουν βαλβίδες που εξασφαλίζουν τη μονόδρομη ροή του αίματος από τους ιστούς προς την καρδιά Απομακρύνουν το αίμα από την καρδιά Επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά Συνδέουν τα αρτηρίδια με τα φλεβίδια Περιέχουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο Περιέχουν αίμα πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα Γίνεται η ανταλλαγή ουσιών μεταξύ αίματος και ιστών

5 ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ Η βαλβίδα κλείνει και το αίμα δεν ρέει προς τα πίσω.
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ Η βαλβίδα κλείνει και το αίμα δεν ρέει προς τα πίσω. Η βαλβίδα ανοίγει και το αίμα ρέει.

6 ΑΙΜΑ Το αίμα αποτελείται από:
Α) Πλάσμα ένα υποκίτρινο υγρό που αποτελείται κυρίως από νερό. Β) Κυτταρικά συστατικά: 1) Ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα 2) Λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα 3) Αιμοπετάλια

7 Σχηματίζονται από τον ερυθρό μυελό των οστών.
Έχουν διάρκεια ζωής μέχρι 120 ημέρες Είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου και την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα από τα κύτταρα Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι περίπου ανά mm3 αίματος σε έναν ενήλικο. Σχηματίζονται από τον ερυθρό μυελό των οστών.

8 Τα περισσότερα έχουν μικρή διάρκεια ζωής.
Είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε βακτήρια, ιούς κλπ. Ένας ενήλικας έχει λευκοκύτταρα ανά mm3 αίματος. Παράγονται στον ερυθρό μυελό των οστών.

9 Ένας ενήλικας έχει 150.000-300.000 αιμοπετάλια ανά mm3 αίματος.
Τα αιμοπετάλια δεν έχουν πυρήνα. Έχουν διάρκεια ζωής 5-9 ημέρες. Είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος σε περίπτωση τραυματισμού.

10 ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

11 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

12 ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Ρέζους Rh Το 1937 ο Karl Landsteiner καθώς έκανε έρευνες χρησιμοποιώντας ως πειραματόζωα τις μαϊμούδες Rhesus ανακάλυψε μια νέα πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων την πρωτεΐνη Rhesus. Αυτή η πρωτεΐνη υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια ορισμένων ανθρώπων, οπότε χαρακτηρίζονται ως Rh+ ή δεν υπάρχει οπότε χαρακτηρίζονται ως Rh-

13 ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ Η μεταφορά αίματος από ένα άτομο σε άλλο ονομάζεται μετάγγιση. Για να δεχτεί ένα άτομο αίμα από κάποιο άλλο θα πρέπει να “ταιριάζουν” οι ομάδες αίματος τους και ο παράγοντας ρέζους αλλιώς το άτομο στο οποίο γίνεται μετάγγιση μπορεί να πεθάνει. Η ομάδα αίματος Ο θεωρείται ΠΑΝΔΟΤΗΣ, ενώ η ομάδα αίματος ΑΒ θεωρείται ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ.

14

15 ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Μικρή κυκλοφορία: Το φλεβικό αίμα από την δεξιά κοιλία μεταφέρεται μέσω αρτηριών στους πνεύμονες όπου αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα, εμπλουτίζεται με οξυγόνο και μέσω φλεβών επιστρέφει στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Μεγάλη κυκλοφορία: Το αίμα πλούσιο σε οξυγόνο μεταφέρεται από την αριστερή κοιλία της καρδιάς μέσω αορτής, αρτηριών και τριχοειδών σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Αφήνει το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα και παραλαμβάνει διοξείδιο του άνθρακα και άλλες άχρηστες ουσίες μέσω της διάχυσης. Κατόπιν μέσω των τριχοειδών και των φλεβών επιστρέφει στο δεξιό κόλπο της καρδιάς για να εμπλουτιστεί σε οξυγόνο μέσω της μικρής κυκλοφορίας.

16 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΤΗΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες. Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται σύμφωνα με έρευνες για τις ασθένειες αυτές είναι: ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ:

17 ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

18 ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Με το ουροποιητικό σύστημα πραγματοποιείται η αποβολή και η απέκκριση των άχρηστων και επιβλαβών ουσιών από τον οργανισμό με τα ούρα.

19 Ουρητήρες: μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη
Ουρητήρες: μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη. Φέρουν βαλβίδες που εμποδίζουν τα ούρα να επιστρέψουν στα νεφρά. Ουροδόχος κύστη: κοίλο μυώδες όργανο. Η χωρητικότητά της είναι 2- 3 λίτρα, αλλά g ούρων προκαλεί την επιθυμία για ούρηση. Η έξοδος των ούρων ελέγχεται με τη βοήθεια σφιγκτήρα μυ. Ουρήθρα: Στην γυναίκα είναι σωλήνας αποκλειστικά για την αποβολή των ούρων μήκους 3-4 cm ενώ στον άντρα μέσω αυτής απελευθερώνονται ούρα ή σπέρμα και έχει μήκος 20cm.

20 Τα Κάθε νεφρός έχει σχήμα φασολιού και μήκος περίπου 12 cm και πλάτος 5-6 cm. Αποτελούν φυσικό φίλτρο του οργανισμού και απεκκρίνουν τα προϊόντα διάσπασης των πρωτεϊνών (ουρία, ουρικό οξύ), ρυθμίζουν την ποσότητα του νερού στο αίμα, των ηλεκτρολυτών κλπ. Κάθε μέρα “καθαρίζουν”από τις άχρηστες και επικίνδυνες ουσίες 200 λίτρα αίμα.

21 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Οι συνηθέστερες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος είναι οι ουρολοιμώξεις δηλαδή η παρουσία μικροοργανισμών στα ούρα του ασθενούς. Στις γυναίκες οι ουρολοιμώξεις είναι συχνότερες λόγω της κοντύτερης ουρήθρας και της θέσης της πιο κοντά στον πρωκτό, από τον οποίο υπάρχει ο κίνδυνος να περάσει κάποιο μικρόβιο.


Κατέβασμα ppt "ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google