Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) οινόπνευμα ή C2H5OH.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) οινόπνευμα ή C2H5OH."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) οινόπνευμα ή C2H5OH

2 Ο θεός Διόνυσος για να ευχαριστήσει το βασιλιά της Αιτωλίας Οινέα του έφερε ένα αμπέλι από μακρινή χώρα. Για να το συντηρήσει στη διαδρομή ο Διόνυσος είχε βάλει τις ρίζες του διαδοχικά σε ένα κόκαλο αηδονιού, σε ένα κόκαλο λιονταριού και σε ένα κόκαλο γουρουνιού. Ο Οινέας φύτεψε το φυτό, έφαγε μερικά σταφύλια και τα υπόλοιπα τα πάτησε και έκανε μούστο. Ο μούστος ζυμώθηκε, έγινε κρασί και πρόσφερε χαρά σε όσους το δοκίμασαν. Το κρασί όμως πήρε και τα καλά και τα κακά της των ζώων που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά του. Στην αρχή της οινοποσίας, ο άνθρωπος κελαηδάει σαν πουλί, μετά νιώθει θαρραλέος σα λιοντάρι, αλλά στο τέλος συμπεριφέρεται σα γουρούνι.

3 Ζυμώσεις οξική ζύμωση αιθανόλης κρασιού γαλακτική ζύμωση
σακχάρων γάλακτος αλκοολική ζύμωση γλυκόζης οξικό οξύ γαλακτικό αιθανόλη (οινόπνευμα)

4 Ζυμώσεις ονομάζονται οι χημικές αντιδράσεις μετατροπής οργανικών ουσιών σε άλλες απλούστερες με τη βοήθεια ειδικών οργανικών ουσιών, των ενζύμων. Ένζυμα (βιοκαταλύτες) ονομάζονται οι οργανικές ενώσεις πρωτεϊνικής προέλευσης που η παρουσία τους αυξάνει την ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων. Τα ένζυμα διαφέρουν από τους άλλους καταλύτες στην: αυστηρή εξειδίκευση (ένα μοναδικό ένζυμο καταλύει μια και μόνη αντίδραση) αύξηση της ταχύτητας (ένζυμο αυξάνει την ταχύτητα αντίδρασης περίπου 1 εκατομ. φορές περισσότερο από κοινούς καταλύτες) ευπάθεια (τα ένζυμα δρουν μόνο σε ορισμένες περιοχές θερμοκρασιών και οξύτητας (αλλιώς απενεργοποιούνται).

5 C6H12O6 (aq) → 2 CH3CH2OH(aq) + 2 CO2 (g)
Αλκοολική ζύμωση C6H12O6 (aq) → 2 CH3CH2OH(aq) CO2 (g) Καύση αιθανόλης C2H5OΗ(l) + 3 Ο2(g) → 2 CΟ2(g) H2O(g) εξώθερμη αντίδραση

6 αλκοολούχα ποτά μη αποσταζόμενα (κρασί, μπύρα)
αποσταζόμενα (ούζο, βότκα) ηδύποτα (λικέρ π.χ. τσέρι, μέντα) Αλκοολικός βαθμός: η % v/v περιεκτικότητα του ποτού σε οινόπνευμα.

7 επίδραση στον οργανισμό
επίδραση στον οργανισμό Όπως όλες οι ουσίες που προσλαμβάνουμε το οινόπνευμα πηγαίνει στο συκώτι μας για έλεγχο. Αν το ποσοστό είναι μικρό, μεταβολίζεται σε φυσιολογικά προϊόντα. Αν το ποσοστό είναι πάνω από κάποιο όριο (0,8mg/l) το συκώτι μας δεν μπορεί να το μεταβολίσει και το οινόπνευμα απορροφάται από το γαστρεντερικό σωλήνα στο αίμα και πηγαίνει σε ιστούς. Γενικά, οι τοξικές ουσίες που περνάνε το φράγμα του συκωτιού πάντα δημιουργούν μεγάλα ή μικρά προβλήματα. Το οινόπνευμα επιδρά στο νευρικό σύστημα, και συγκεκριμένα στο φλοιό του εγκεφάλου, κυρίως κατασταλτικά (περιορίζει τη λειτουργία του). Ο ακριβής μηχανισμός αυτής της επίδρασης δεν είναι γνωστός, σε γενικές γραμμές όμως, περιορίζει είτε και καταργεί τις αναστολές στη συμπεριφορά του ατόμου.


Κατέβασμα ppt "Αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) οινόπνευμα ή C2H5OH."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google