Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σ ΣεΣ με τη Σε συνεργασία με τη μονάδα σχολικής Ψυχολογίας του εργαστηρίου Ψυχολογικής Έρευνας του Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης. 2 ο Δημοτικό Σχολείο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σ ΣεΣ με τη Σε συνεργασία με τη μονάδα σχολικής Ψυχολογίας του εργαστηρίου Ψυχολογικής Έρευνας του Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης. 2 ο Δημοτικό Σχολείο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σ ΣεΣ με τη Σε συνεργασία με τη μονάδα σχολικής Ψυχολογίας του εργαστηρίου Ψυχολογικής Έρευνας του Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης. 2 ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας Καπαράκη Στέλλα, Συλιγάρδου Φωτεινή, Ψυλλινάκη Κλαιρη.

2

3  Πώς συμπεριφερόμαστε στα παιδιά μας; Πως θα τα μάθουμε να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους; Πως δεν θα γίνουν συναισθηματικά μπλακαρισμένα άτομα;Πως; Πως ; Πως; Πως; Τόσα ερωτήματα…..  ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

4  ΌΧΙ ΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΟ:

5 «Οι ανθρώπινες σχέσεις βοηθούν να ξεπερνάμε τις δυσκολίες»- Sonia Luther.

6 Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σαν στόχο έχει να αναπτύξει ειδικές ψυχολογικές δεξιότητες σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας ώστε να μπορούν να ξεπεράσουν με ευκολία τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Επίσης στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες των ευάλωτων παιδιών.

7 ΠΡΟΛΗΨΗ: Τι εννοούμε με τον όρο πρόληψη; Είναι η λήψη μέτρων για να αποτραπούν γεγονότα που προκαλούν αρνητικές συνέπειες ή η δημιουργία ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής. Πρωτογενής πρόληψη: Πριν εμφανιστεί κάτι αρνητικό θα χτίσει δεξιότητες. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ.

8

9 Rescur είναι τριετής πρόγραμμα LLP Comenius (2012-2015) συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας και συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου της Κρήτης (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας (Πορτογαλία), το Πανεπιστήμιο Orebro (Σουηδία), το Πανεπιστήμιο της Παβίας (Ιταλία), και το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ (Κροατία). Στόχος του είναι η ανάπτυξη ενός προγράμματος σπουδών ανθεκτικότητα για την έγκαιρη και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη, μέσω του διαπολιτισμικού και τη διακρατική συνεργασία, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη των διαφόρων εταίρων.

10 Οι ψυχικές διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι ένα σύνθετο και σημαντικό πρόβλημα εξαιτίας των σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρουν: Α) Ο ψυχικός πόνος Β) Η ελλειμματική λειτουργικότητα του ατόμου (διαταραγμένες σχέσεις με συνομηλίκους και οικογένεια, χαμηλές σχολικές επιδόσεις κλπ) που συχνά τις συνοδεύουν. Γ) Η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών αλλά και της κοινωνίας, και άλλες τόσες αιτίες.

11 Ξεκίνησε το 2012. ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ: Αξίζει να σημειωθεί ότι την ιδέα για το πρόγραμμα την είχε το πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα η μονάδα σχολικής ψυχολογίας που εντάσσεται στο εργαστήριο της ψυχολογικής έρευνας. Ο συντονιστής εκ μέρους της χώρας μας είναι ο κ. Αναστάσιος Ματσόπουλος, σχολικός ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής στο παιδαγωγικό τμήμα εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

12 ο κ. Αναστάσιος Ματσόπουλος, σχολικός ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής στο παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Κρήτης ενημερώνει: “Το πρόγραμμα εγκρίθηκε το 2012 από την Ε.Ε και στόχο έχει την παραγωγή ενός αναλυτικού προγράμματος ψυχικής ανθεκτικότητας. Σε αυτή τη φάση δοκιμάζεται πιλοτικά στις 6 χώρες και γίνεται εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που θα αποκομίσουν στις τάξεις τους. Στην Ελλάδα έγινε στο Ρέθυμνο τρία συνεχόμενα Σάββατα, 11, 18 και 25 Οκτωβρίου στο χώρο του πανεπιστημίου. Κάθε χώρα έχει αναλάβει μια θεματική ενότητα. Εμείς εδώ δουλέψαμε στο κομμάτι που λέγεται ψυχική ανθεκτικότητα, δηλαδή πώς μπορεί ένα παιδί να μεταμορφώσει τα εμπόδια και διάφορους στρεσσογόνους παράγοντες σε ευκαιρίες. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μέσω αυτού του προγράμματος να έχουν κάποιες στρατηγικές από νωρίς, να μάθουνε πως να διαχειρίζονται καταστάσεις που θα τις βρουν μπροστά τους, όπως αποτυχία, απόρριψη, άγχος”.

13  Ο κ. Ματσόπουλος μαζί με την συνεργάτιδα του και σχολική ψυχολόγο κ. Μαρίζα Γκαβογιαννάκη έχουν τα πνευματικά δικαιώματα της ελληνικής έκδοσης και όπως επισημαίνουν “στόχος μας είναι να κάνουμε μια προσπάθεια διάχυσης αυτού του πακέτου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”.  Το πρόγραμμα σπουδών θα αναπτυχθεί με βάση τις τρέχουσες κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές ανάγκες και προκλήσεις των εταίρων που συμμετέχουν, και να επιδιώξει να αναπτύξει σε μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στη ζωή τους να επιτύχουν ακαδημαϊκή επιτυχία και την κοινωνική και συναισθηματική ευεξία ως νέοι πολίτες της ΕΕ.

14

15 Μέσα από απλές δραστηριότητες, ιστορίες και παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν μηνύματα, να σκέφτονται και να συζητάνε με τους δασκάλους, για τυχόν προβλήματα της καθημερινότητας τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα εγχειρίδιο αναλυτικό με τις δραστηριότητες για τους εκπαιδευτικούς και ένα για τους γονείς, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. και το Υπουργείο Παιδείας και του χρόνου θα μπορεί να ενταχθεί στα σχολεία, από τον χειμώνα του 2015. ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΛΑ….. ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ

16 Μια φορά, δύο βατραχάκια έπεσαν σ' ένα βάζο με γάλα. Αμέσως κατάλαβαν ότι βούλιαζαν. Ήταν αδύνατον να κολυμπήσουν ή να επιπλεύσουν για πολύ μέσα σ‘ αυτό. Στην αρχή, τα βατραχάκια χτυπούσαν με μανία τα πόδια τους για να φτάσουν στην άκρη του δοχείου. Όμως, ήταν ανώφελο. Απλώς πλατσούριζαν στο ίδιο σημείο και βυθίζονταν περισσότερο. Ένιωθαν ότι γινόταν όλο και δυσκολότερο ν' ανέβουν στην επιφάνεια και ν' αναπνεύσουν.

17 Το ένα φώναξε: «Δεν μπορώ άλλο. Είναι αδύνατον να βγεις από εδώ. Σ' αυτό το υλικό δεν μπορείς να κολυμπήσεις.» Μόλις το είπε αυτό, έπαψε να χτυπάει τα πόδια του και βυθίστηκε αμέσως. Το άλλο βατραχάκι, πιο επίμονο και ίσως πιο πεισματάρικο, σκέφτηκε: «Δεν γίνεται! Δεν υπάρχει τρόπος να κουνηθείς μέσα σ' αυτό το πράγμα. Ωστόσο θα προσπαθήσω.

18 Συνέχισε να προσπαθεί και να πλατσουρίζει στο ίδιο σημείο, δίχως να προχωρεί ούτε εκατοστό, ώρες και ώρες. Και ξαφνικά, τόσο που χτυπούσε τα πόδια του, το γάλα έπηξε κι έγινε βούτυρο. Έκπληκτο, το βατραχάκι πήδηξε και πατινάροντας έφτασε στην άκρη του δοχείου. Και γύρισε στο σπίτι του κοάζοντας χαρούμενο. Απόσπασμα από το βιβλίο του Jorge Bucay με τίτλο «Να σου πω μια ιστορία»

19

20 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΔΥΟ ΓΑΝΤΟΚΟΥΚΛΕΣ: 1) ΣΚΑΤΖΟΧΟΙΡΑΚΙ 2) ΣΚΙΟΥΡΑΚΙ

21 ΟΝΟΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΟΝΟΜΑ ΑΠΟ ΤΑΠΑΙΔΙΑ

22

23 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ! Καπαράκη Στέλλα, Συλιγάρδου Φωτεινή και Ψυλλινάκη Κλαίρη.


Κατέβασμα ppt "Σ ΣεΣ με τη Σε συνεργασία με τη μονάδα σχολικής Ψυχολογίας του εργαστηρίου Ψυχολογικής Έρευνας του Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Κρήτης. 2 ο Δημοτικό Σχολείο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google