Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Όπως όλοι ξέρουμε, πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την υγεία τους. Έχετε σκεφτεί τι φταίει γι' αυτό; Μερικές φορές δεν έχουμε καλή διάθεση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Όπως όλοι ξέρουμε, πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την υγεία τους. Έχετε σκεφτεί τι φταίει γι' αυτό; Μερικές φορές δεν έχουμε καλή διάθεση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Όπως όλοι ξέρουμε, πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την υγεία τους. Έχετε σκεφτεί τι φταίει γι' αυτό; Μερικές φορές δεν έχουμε καλή διάθεση γιατί δεν είμαστε σε καλή φυσική κατάσταση. Γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε και περισσότερο τα παιδιά που τρώνε πολλές σοκολάτες. Αυτό κάνει κακό στην ανάπτυξη τους, τους εμποδίζει στην κίνηση και στο παιχνίδι τους. Για τη διατροφή των παιδιών πρέπει να βοηθάνε οι γονείς και το κυλικείο του σχολείου. Τα κυλικεία δεν πρέπει να πουλάνε γαριδάκια, αναψυκτικά με ζάχαρη και άλλα ανθυγιεινά προϊόντα. Εγώ σαν μαθητής πιστεύω πως πρέπει να πουλάνε φρούτα, γάλατα και φυσικούς χυμούς. Επιπλέον πολλοί άνθρωποι επειδή δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν τρώνε γρήγορο φαγητό(fast food). Το γρήγορο φαγητό περιέχει κάποιες ουσίες που είναι βλαβερές για τον οργανισμό. Πιστεύω πως ο σύγχρονος άνθρωπος τρέφεται πολύ χειρότερα σε σχέση με την διατροφή που ακολουθούσαν παλαιότερα.

2 ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται δραματικά λόγω του ότι τα παιδιά στην μικρότερη αλλά και στην εφηβική ηλικία συνηθίζουν να έχουν λανθασμένες επιλογές στα τρόφιμα που καταναλώνουν .Έτσι το πρόβλημα της παχυσαρκίας αυξάνεται όλο και περισσότερο και έχει επιπτώσεις και σε άλλους τομείς ,όπως τη σχολική επίδοση. Λόγω της κακής διατροφής λοιπόν τα παιδιά έχουν μειωμένες αποδώσεις στο σχολείο αλλά και στις εξωσχολικές δραστηριότητες . Γιατί αν ένας έφηβος τρέφεται μόνο με γλυκά και fast food είναι αποδεδειγμένο ότι νιώθει ατονία, κούραση, και έλλειψη ενέργειας. Επιπλέον τα παιδιά χρειάζεται θρεπτικά συστατικά προκειμένου να διατηρήσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, να αναπληρώσουν τις καθημερινές φθορές με παραγωγή νέων κυττάρων, και να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές δραστηριότητες. Σίγουρα όλες οι τροφές μπορούν να καταναλωθούν κατά περίπτωση και με μέτρο, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη επίπτωση στην υγεία ή στο βάρος. Όμως η ύπαρξη στο σχολικό κυλικείο και η αποκλειστική διάθεση μη υγιεινών επιλογών, ευνοεί την καθημερινή κατανάλωσή τους, με σαφώς βλαβερές συνέπειες για την υγεία των μαθητών. Επειδή το κυλικείο είναι ένας χώρος πολύ σημαντικός για τη σχολική υγεία και μπορεί να λειτουργήσει ως φορέας προαγωγής της υγείας των μαθητών και των διδασκόντων, προωθώντας ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στα προϊόντα που διαθέτει προς πώληση. Ειδικότερα, δίδεται έμφαση στο γεγονός ότι το κυλικείο αποτελεί ένα μέρος του γενικότερου σχολικού περιβάλλοντος. Το περιβάλλον αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και παρέμβασης από ποικίλες επιστημονικές ομάδες, οι οποίες έχουν καταλήξει και έχουν περάσει σε σχετικούς εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς την οδηγία πως, αν πραγματικά επιζητούμε τη βελτίωση της υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας, απαιτείται να αλλάξουμε συνολικά το σχολικό περιβάλλον.

4 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΠΛΟΒΛΗΜΑ !

5

6 ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αυτά είναι σάντουιτς – τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό, τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, χωρίς μαγιονέζα και χωρίς βούτυρο. Απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, φρατζολάκια, σησαμένια κουλούρια, παξιμάδια, κριτσίνια), σε ατομική συσκευασία μέχρι 50 γραμμαρίων Σταφιδόψωμα, μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία μέχρι 60 γραμμάρια. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία μέχρι 60 γραμμάρια Επίσης, ανά 100 γραμμάρια, η ζάχαρη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια Τυρόπιτες, σπανακόπιτες (μέχρι 200 γραμμάρια) με τυρί φέτα ή κασέρι. Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία. Ξερά φρούτα, σε ατομική συσκευασία μέχρι 50 γραμμάρια. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, πλήρες ή με κακάο, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250ml το γάλα – κακάο, έως 330ml το άσπρο). Ρυζόγαλο, κρέμα χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και σε συσκευασία έως 150ml. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml). Εμφιαλωμένο νερό το 0,5 λίτρου.

7 Τα κυλικεία των γυμνασίων, των λυκείων καθώς και των νυχτερινών σχολείων μπορούν να έχουν όλα τα παραπάνω προϊόντα με τη μόνη διαφορά ότι το άσπρο γάλα μπορεί να πωλείται σε συσκευασία 500 ml, οι ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία μέχρι 50 γραμμάρια, μέλι, σε ατομική συσκευασία, χαλβά, παστέλι σε ατομική συσκευασία μέχρι 50 γραμμάρια, σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε συσκευασία έως 30

8 Ερωτηματολόγιο για τους μαθητές
Παίρνεις φαγητό από το σπίτι για το σχολείο; πάντα □ μερικές φορές □ σπάνια □ ποτέ □ Ψωνίζεις συχνά από το κυλικείο; ναι □ οχι □ Τι φαγητό προτιμάς στο σχολείο; Το προίον που προτιμάς είναι υγιεινό; ναι □ όχι □ Γνωρίζεις πόσο βλαβερά είναι τα έτοιμα προιόντα όπως γαριδάκια, πατατάκια, σοκολάτες; ναι □ όχι □ Όταν δεν έχει το κυλικείο αυτό που σου αρέσει, παίρνεις από έξω αυτό που σου αρέσει; ναι □ όχι □ Ξέρετε ποιά έιναι τα εγκεκριμένα είδη για το κυλικείο; ναι □ όχι □

9 Τρώτε πρωινό πριν έρθετε στο σχολείο;
πάντα □ μερικές φορές □ σπάνια □ ποτέ □ Τρώτε γλυκά στο σχολείο; πάντα □ μερικές φορές □ σπάνια □ ποτέ □ Πόσο συχνά τρώτε φρούτα στο σχολείο; πάντα □ μερικές φορές □ σπάνια □ ποτέ □ Πόσο συχνά πίνετε αναψυκτικά στο σχολείο; πάντα □ μερικές φορές □ σπάνια □ ποτέ □ Γνωρίζεις τι πρέπει να τρώμε για να τρεφόμαστε σωστά; ναι □ όχι □ Ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε για τους κανόνες υγιεινής διατροφής; ναι □ όχι □


Κατέβασμα ppt "ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Όπως όλοι ξέρουμε, πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την υγεία τους. Έχετε σκεφτεί τι φταίει γι' αυτό; Μερικές φορές δεν έχουμε καλή διάθεση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google