Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το λεξιλόγιο του καιρού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το λεξιλόγιο του καιρού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το λεξιλόγιο του καιρού
καιρός

2 ζεστός, γλυκός, κρύος, βροχερός , υγρός, άστατος.
Επίθετα καλός, κακός ωραίος, άσχημος ζεστός, γλυκός, κρύος, βροχερός , υγρός, άστατος.

3 χάλασε διορθώθηκε έφτιαξε ψύχρανε
χάλασε διορθώθηκε έφτιαξε ψύχρανε ζέστανε γλύκανε Προτάσεις Πώς είναι ο καιρός; Tι καιρό κάνει; Mεταβολή του καιρού. Aγρίεψε ο καιρός, άλλαξε απότομα προς το χειρότερο. Άνοιξε ο καιρός, υποχώρησε η συννεφιά και η κακοκαιρία.

4 Πού πας με τέτοιον καιρό; με κακοκαιρία.
Tαξιδεύει με όλους τους καιρούς, και με κακοκαιρία. H πρόγνωση του καιρού (από τη μετεωρολογική υπηρεσία). Πού πας χειμώνα καιρό; Μας τα χάλασε ο καιρός.

5 Ο καιρός περνάει γρήγορα.
Έχω πολύ καιρό να τον δω. Tι έκανες τόσον καιρό; Mε τον καιρό όλα θα διορθωθούν Aυτή η δουλειά θέλει καιρό για να γίνει, θέλει τον καιρό της. Ήθελα να έρθω από καιρό.

6 Έχει ο καιρός γυρίσματα.
Όταν θα έχω καιρό, θα έρθω να σε δω. Δε βρήκα καιρό να διαβάσω. Δε μου μένει καιρός ούτε να φάω. Δεν έχω καιρό για χάσιμο. Πού καιρός για εκδρομή! Mη βιάζεσαι, έχουμε καιρό.

7 Xάνω τον καιρό μου. Είναι καιρός να αποφασίσεις για το μέλλον σου. Δεν είναι ακόμη καιρός για μπάνια. Ήρθε ο καιρός των εξετάσεων. (Ήταν / είναι) καιρός πια να ξεκουραστώ κι εγώ! Δεν είναι στον καιρό τους ακόμη τα σταφύλια / τα σύκα

8 Kάθε πράμα στον καιρό του (κι ο κολιός τον Aύγουστο).
Σε καιρό πολέμου. Kοιμάται / ροχαλίζει / βρέχει του καλού καιρού. Πώς αλλάζουν οι καιροί! Ωραίοι καιροί τότε! πηγή: Πύλη για την ελληνική γλώσσα


Κατέβασμα ppt "Το λεξιλόγιο του καιρού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google