Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κωστας Μπάρτζης Ε2 1 ο Πρότυπο Πειρματατικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης 2014-15.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κωστας Μπάρτζης Ε2 1 ο Πρότυπο Πειρματατικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης 2014-15."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κωστας Μπάρτζης Ε2 1 ο Πρότυπο Πειρματατικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης 2014-15

2 Γενικές πληροφορίες 1 Tο ανάκτορο του Γαλερίου βρίσκεται στην Πλατεία Ναυαρίνου της θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει ένα κεντρικό περιστύλιο, αίθριο πλαισιωμένο από στοές με ψηφιδωτά, βασιλική, οκτάγωνο και Νυμφαίο. Πρόκειται για ένα από τα βασικά τετραρχικά συγκροτήματα, με συχνότατη μνεία στη βιβλιογραφία και το μοναδικό στην Ελλάδα.

3 Γενικέσ πληροφορίες 2 Η ανασκαφική έρευνα των δεκαετιών του 1950 και 1960 έφερε στο φως το νοτιοανατολικό τμήμα του ανακτόρου. Αποκαλύφθηκε ένα κεντρικό περίστυλο αίθριο, το οποίο πλαισιωνόταν στις τρεις πλευρές του από δωμάτια. Στοές με ψηφιδωτά δάπεδα απομόνωναν το αίθριο από τα υπόλοιπα κτίσματα. Μετά από σεισμό τον 5ο αι. μ.Χ. καταστρέφονται η νότια και δυτική στοά και ανακατασκευάζονται τα δάπεδα με μαρμάρινες πλάκες και χονδροψηφιδωτό.

4 Γενικές πληροφορίες 3 Πλατεία Ναυαρίνου, εκεί όπου ο φοιτητόκοσμος της Θεσσαλονίκης δίνει σήμερα τα ραντεβού του προσδίδοντας ζωντάνια σε ένα από τα σημεία αναφοράς αυτής της πόλης. Οι νεανικές παρέες που καταλαμβάνουν τώρα τα πεζούλια κατά μήκος των ερειπίων του ανακτόρου του Γαλερίου βρίσκονται σε αγαστή συνύπαρξη με το παρελθόν και την ιστορία.

5 Γενικές πληροφορίες 4 Από τα περίλαμπρα κτίρια, όμως, μέρος της δόξας του καίσαρα, ένα μικρό μόνο τμήμα τους αποκαλύπτεται σε αυτή την πλατεία. Το υπόλοιπο συνεχίζεται κάτω από τον πεζόδρομο και τις γύρω οικοδομές που την περιβάλλουν, αναμένοντας υπομονετικά την πιθανή αποκάλυψή του κάπου στο μέλλον.

6 Γενικές πληροφορίες 5 Και έτσι όμως η πλατεία Ναυαρίνου έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, καθώς η αποκατάσταση και η αναστήλωση του κεντρικού τμήματος του ανακτόρου - το Βόρειο Περιστύλιο και η Βασιλική - έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

7 Πηγές http://www.tovima.gr GOOGLE ΕΙΚΟΝΕΣ

8 Κωστας Μπάρτζης Ε2 1 ο Πρότυπο Πειρματατικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης 2014-15


Κατέβασμα ppt "Κωστας Μπάρτζης Ε2 1 ο Πρότυπο Πειρματατικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης 2014-15."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google