Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία Ά Λυκείου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία Ά Λυκείου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία Ά Λυκείου
Ερευνητική εργασία Ά Λυκείου Ηφαίστεια Γεωθερμία Θερμαλισμός

2 Αφόρμηση για το θέμα μας αποτέλεσε το ενδιαφέρον μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (γεωθερμία), το δέος μας απέναντι σε ένα φυσικό φαινόμενο όπως το ηφαίστειο για το οποίο θέλαμε να μάθουμε περισσότερα καθώς και το ενδιαφέρον μας για τις θερμές πηγές που είναι πλούσιες στον περίγυρό μας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων για τους κατοίκους της περιοχής αξιοποιούμενοι καταλλήλως.

3 Ηφαίστεια

4 Τι είναι ηφαίστειο ? Το ηφαίστειο είναι ένα άνοιγμα του φλοιού της γης από όπου βγαίνουν αέρια και λιωμένα πετρώματα από τα βαθιά καυτά στρώματα. Τα ηφαίστεια εκτοξεύουν ακόμη και στάχτες. Λαβα και στάχτη παγώνουν και στοιβάζονται γύρο από το άνοιγμα και έτσι το ηφαίστειο παίρνει το σχήμα κώνου. Η αίτια για αυτό το φαινόμενο πρέπει να αναζητηθεί στην κίνηση των λιθοσφαιρών πλακών εξ’ αιτίας των ρευμάτων θερμικής μεταφοράς, που επιπλέουν και ολισθαίνουν πάνω σε έναν ημίρρευστο ορίζοντα-την ασθενοφόρα. Ο γήινος φλοιός βρίσκεται πάνω σε μια δωδεκάδα σημαντικές λιθόσφαιρες πλάκες, με την κάθε μια να μετακινείται περίπου 10cm κάθε χρόνο. Το μάγμα που ανεβαίνει ωθεί τις γήινες πλάκες να απομακρύνονται μεταξύ τους στο μέσον των ωκεανών. Κατά μήκος άλλων ασθενών σημείων στις πλάκες, εμφανίζονται θερμά σημεία (υπέρθερμη περιοχή μανδιακού υλικού).

5

6

7 Ιστορικά Στοιχεία π.χ.: Μια τεράστια έκρηξη που ξεκίνησε από ένα μεγάλο ηφαίστειο που βρισκόταν πολύ κοντά στο βόρειο γιαλό της Νισύρου, τίναξε στον αέρα 240 δισεκατομμύρια τόνους λυόμενο πέτρωμα και κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της Κω, με στρώματα ελαφρόπετρας και ηφαιστειακής στάχτης βάθους δωδεκάδων μέτρων. 1630 π.χ.: Σε ένα από τα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου, τη Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκε μια τρομερή ηφαιστειακή έκρηξη με συνεπεία να ανατιναχθεί ολόκληρο το κεντρικό μέρος της στρογγυλής και να σχηματιστή η Καλδέρα που βλέπουμε σήμερα

8

9 Ηφαίστεια και καιρός Οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που εκβάλλουν τέφρα έχουν δραματικές επιπτώσεις στον καιρό. Ακολουθούνται συνήθως από σκοτεινές ημέρες, ισχυρούς άνεμους, δυνατές νεροποντές ή βροχές από λάσπη που διαρκούν μήνες. Τα αέρια και η σκόνη τον εκρήξεων μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μακριά και να προκαλέσουν μείωση της θερμοκρασίας αλλά και αλλαγή του κλίματος του πλανήτη.

10

11 Ασταθής Γη Ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμοί, είναι η βίαιη πλευρά της φύσης. Μια ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να εκχύσει ποτάμια πυρωμένης κατακόκκινης λάβας η να απελευθερώσει τεράστια σύννεφα τέφρας και αερίωνν στην ατμόσφαιρα. Τα πιο γνωστά ηφαίστεια είναι όμορφα βουνά σε σχήμα κώνου, όμως ηφαίστειο θεωρείται και οποιαδήποτε οπή του εδάφους που εκτοξεύει λάβα στην επιφάνεια της Γης. Ορισμένα ηφαίστεια είναι μεγάλα και επίπεδα, ενώ τα περισσότερα είναι υποθαλάσσια.

12

13

14 Τι είναι η γεωθερμία ?? Η γεωθερμία είναι ίσως η πιο «αδικημένη» μορφή ανανεώσιμης ενέργειας. Είναι η φυσική θερμική ενέργεια της Γης που μεταδίδεται με ρεύματα μεταφοράς που περιορίζονται στις ζώνες κοντά στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών λόγω ηφαιστειακών και υδροθερμικών φαινομένων. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό είναι ότι η γεωθερμία μπορεί να αποτελέσει μια εξίσου ελκυστική επιλογή, τόσο ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή, όσο και ως οικιακή εφαρμογή εξοικονόμησης ενέργειας.

15 Σύμφωνα με έρευνες μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα ικανό να τροφοδοτήσει μέχρι και 2000 μεγαβάτ, ποσό ικανό να καλύψει το 1/5 των αναγκών της χώρας μας.

16

17 Υπάρχει η δυνατότητα να διοχετευτεί ζεστό νερό σε οικισμό μέχρι απόσταση 10 χιλιομέτρων (τηλεθέρμανση).

18 Η γεωθερμία βρίσκει εφαρμογή στη θέρμανση θερμοκηπίων.

19 Εφαρμόζεται επίσης στις υχθυοκαλλιέργειες ψαριών και σπιρουλίνας.

20 Βιομηχανικές εφαρμογές της γεωθερμίας αποτελούν παράγοντα εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων

21 Τα θερμά λουτρά είναι μία ακόμα εφαρμογή της γεωθερμίας

22 Πως Δημιουργούνται Ρηξιγενείς αναβλύσεις : συστήματα ρηγμάτων αποτελούν το δίαυλο για τη μετακίνηση των θερμομεταλλικών νερών Φλεβικές αναλύσεις :μεταλλοφόρες φλέβες γεμίζουν παλιές ρωγμές, διασχίζουν το υδροφόρο πέτρωμα και ως ποιο εύκολα υδροκριτές σε σχέση με το μηχανικό πέρασμα λειτουργούν σαν στραγγιστήρια. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή λιγότερο υδροκριτές, οδηγούν το νερό με πίεση προς την επιφάνια συμφώνα με την διεύθυνση της φλέβας Αναβλύσεις επαφής : πρόκειται για πήγες που εμφανίζονται όταν υπάρχει διαφορετικότητα στα ήδη των πετρωμάτων αλλά και στην υδροπερατότητα τους. Πτυχιοσυγγενεις αναβλύσεις: οι πτυχές που συγκλίνουν των υδροφόρων πετρωμάτων ευνοούν την ανάπτυξη υψηλοτέρων θερμοκρασιών, ενώ αντίθετα οι πτυχές που αποκλίνουν μπορεί να οδηγήσουν στην επιφάνεια τα θερμομεταλλικα νερά

23 Θερμαλισμός Όρος που αναφέρεται στο σύνολο των δραστηριοτήτων που περιστρέφονται γύρω από μια λουτρόπολη. H παράδοξη πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει περίπου 750 πήγες! Και από αυτές μόνο οι 100 είναι αξιοποιημένες, ενώ οι περισσότερες συναντώνται ως φυσικές αναβλύσεις.

24

25

26

27 ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στερεά Ελλάδα 156 πηγές Θεσσαλία 57 πηγές Ήπειρος 56 πηγές Μακεδονία 115 πηγές Κυκλάδες 30 πηγές Νησιά του Αιγαίου 42 πηγές Θράκη 25 πηγές Πελοπόννησος 116 πηγές Εύβοια 23 πηγές Ιόνια νησιά 34 πηγές Κρήτη 100 πηγές

28 Θεραπεία με Ιαματικές Πηγές στη Γυναικολογία
Τραχηλίτιδες –Κολπίτιδες Μητροπάθειες Στειρότητα

29 Παθήσεις Ρευματικές Αναπνευστικού συστήματος Γυναικολογικές Δερματικές
Ήπατος και Χοληδόχου Κυκλοφορικού συστήματος Περιφερικών νεύρων Στομάχου και εντέρων

30 ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΝΕΡΟ
ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΝΕΡΟ Βασίζεται σε δύο παράγοντες , στον ΜΗΧΑΝΙΚΟ (υδροστατική πίεση, άνωση) και στον ΘΕΡΜΙΚΟ, προκαλώντας τόνωση του κινητικού συστήματος Επίσης στα μεταλλικά στοιχεία και στα ολιγοστοιχεία (As , Br, Fe , J, Ra, Rn κλπ.) Θετικά δρούν η ανάπαυση ,η δίαιτα, το ζεστό και ξηρό κλίμα και η ευχάριστη διαμονή.

31 Θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων
Χρόνια βρογχίτιδα Εμφύσημα Βρογχικό άσθμα Βρογχεκτασία

32 ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΝΕΡΑ
Νερό, αρχέγονο σύμβολο ζωής. Με τις καθαρτικές και ιαματικές ιδιότητες του λατρεύτηκε στην αρχαία Ελλάδα ως θεϊκή οντότητα. Η ζωοτόκος δύναμη του νερού και η πρωταρχική σημασία του στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, ανυπολόγιστη. Από την αρχαιότητα ακόμη υπάρχουν αναφορές για τα «βαλανεία» και τα «ασκληπιεία», ναοί που ήταν σύγχρονα λατρευτικά και θεραπευτικά κέντρα όπου εκεί ιερείς-θεραπευτές βοηθούσαν όσους έπασχαν από ψυχοσωματικές διαταραχές.

33 ΕΙΔΗ ΠΗΓΩΝ Υπόθερμες με θερμοκρασία 25 οC-34 oC
Ομοιόθερμες με θερμοκρασία 34 oC-36 oC Υπόθερμες με θερμοκρασία άνω των 36 Oc Θειικά :νατριούχα, ασβεστούχα, μεικτά Θειούχα : νατριούχα, χλωροθειούχα - νατριούχα, ασβεστούχα Οξυανθρακικα : νατριούχα, ασβεστούχα, μεικτά Χλωρονατριουχα : ισχυρά, ελαφρά, ανθρακοαερούχα

34 Τροποι Υδροθεραπείας Εσωτερική υδροθεραπεία : Ποσιθεραπεία,εισπνοθεραπεία ii. Εξωτερική υδροθεραπεία : Ιαματικά λουτρά, υδρομαλάξεις, πηλοθεραπεία.

35 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ποσιθεραπεια : επιτυγχάνεται με την πόση καθορισμένης ποσότητας νερού. Ενδείκνυται : παθήσεις ουροφόρων οδών, διαβήτη, παχυσαρκία, παθήσεις ήπατος, και χοληφόρων οδών, παθήσεις πεπτικού συστήματος.

36 Θερμαλισμός σημαίνει Ευεξία Θεραπεία Τουρισμός ανάπτυξη

37 Μαθητές Ανδρικόπουλος Ηλίας Α1 Γιαννούτσος Ανδρέας Α1
Ανδρικόπουλος Ηλίας Α1 Γιαννούτσος Ανδρέας Α1 Δημουλάς Κων/νος Α1 Κατσαρός Παναγιώτης Α2 Κοσώνης Άγγελος Α2 Κούκιο Χρήστος Α2 Μπάρδι Αντρέας Α2 Μπούμπουλου Ελευθερία Α3 Ντίνας Ανδρέας Α3 Παπαδημητρίου Φωτεινή Α3 Παπακώστας Ανδρέας Α3 Στεργιανός Χαρίδημος Α4 Τσιτσικάος Δημήτριος Α4


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία Ά Λυκείου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google