Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΝΕΡΟ=ΖΩΗ

2

3 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Ηλίας Κυριαζής Μαρία Βδουκάκη
Χαριτίνη Κουμπουλή Όλγα Ζαπατίνα ΛΙΜΝΗ ΛΥΣΙΜΑΧΙΑ Τάσος Δασκαλής Γιάννης Ανδρέλλος Τζούλιο Κορο Βασίλης Κουλουκούρας

4 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΙΜΝΗ ΟΖΕΡΟΥ Γεωργία Ζαρκαλή Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Βάσω Κουτσιά Σταυρούλα Βίτσα ΛΙΜΝΗ ΑΜΒΡΑΚΙΑ Αγαθή Γούμενου Ελένη Δούνη Μάρθα Γούλα Χρήστος Λέζι Τζουλιάνο Ζάνε

5 ΛΥΣΙΜΑΧΙΑ

6 επιφάνεια 13,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα
περίμετρο 17 περίπου χιλιόμετρα μέγιστο βάθος 9 μέτρα

7 Ακριβώς δίπλα της στα ανατολικά βρίσκεται η άλλη λίμνη του μεγάλου Αιτωλικού Πεδίου η Τριχωνίδα.
Παλιότερα οι δύο λίμνες ήταν εντελώς ενωμένες και αποτελούσαν έναν πλούσιο υγροβιότοπο. Μετά την κατασκευή της εθνικής οδού που διέρχεται ανάμεσα στις δύο λίμνες και διάφορα αρδευτικά έργα που ακολούθησαν, η επικοινωνία ανάμεσα τους γίνεται μόνο μέσω ενός ελεγχόμενου καναλιού.

8 Το 19ο και αρχές του 20ου αιώνα η περιοχή γύρω από τις λίμνες ήταν γεμάτη με αδιαπέραστα σχεδόν δάση.

9 Τροφοδοσία λίμνης Εκτός από την σύνδεσή της λίμνης με την Τριχωνίδα, στη Λυσιμαχία καταλήγει και ο χείμαρρος της Ερμίτσας, ο οποίος την τροφοδοτεί με νερό. Η Λυσιμαχία με την σειρά της τροφοδοτεί τον Αχελώο μέσω του Δίμηκου ποταμού.

10

11 ΟΖΕΡΟΣ

12 έκταση 10-11,1 τετραγωνικά χιλιόμετρα
περίμετρο 14 χιλιόμετρα μέγιστο μήκος 5 χιλιόμετρα μέγιστο πλάτος 2,6 χιλιόμετρα βάθος 8-10 μέτρα

13 Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό από χειμάρρους που απαντούν κυρίως στο ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα της, καθώς επίσης και από τον Αχελώο, όταν υπερχειλίζει. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η παρουσία απότομων πλαγιών στα δυτικά και νοτιοδυτικά και καρστικών σχηματισμών όπως δολίνων, λατυποπαγών ασβεστόλιθων κ.λπ. Το ανάγλυφο όλων των άλλων πλευρών της λίμνης είναι σχεδόν επίπεδο.

14 Ένα μεγάλο τμήμα της πεδινής περιοχής προς τον Αχελώο καλύπτεται από προσχώσεις αργίλου και ιλύος που μεταφέρονται από τη ροή του ποταμού. Οι σχηματισμοί αυτοί έχουν μέσο πάχος 80 m.

15 Η δυτική πλευρά της είναι βραχώδης, με θαμνώδη βλάστηση
Η δυτική πλευρά της είναι βραχώδης, με θαμνώδη βλάστηση. Πριν μερικά χρόνια μία μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα της βλάστησης, η ανάκαμψη του οποίου είναι βραδεία

16 Οι υδρόβιοι μικροοργανισμοί είναι το κυρίαρχο στοιχείο της πρωτογενούς χλωρίδας και πολύτιμοι δείκτες της βιολογικής κατάστασης της λίμνης Το παλιό παραποτάμιο δάσος έχει ελαττωθεί σημαντικά Η λίμνη Οζερός (ή Γαλίτσα) βρίσκεται δυτικά του ποταμού Αχελώου, περίπου στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την πόλη του Αγρινίου

17

18 ΑΜΒΡΑΚΙΑ

19 Η Αμβρακία, είναι λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας ευρισκόμενη μεταξύ του Αγρινίου και της Αμφιλοχίας. Απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τη λίμνη του Οζερού.

20 μέγιστο μήκος 13,8 χιλιόμετρα
πλάτος 3,8 χιλιόμετρα μέγιστο βάθος 40 μέτρα

21 Χαρακτηριστικές όμως είναι οι έντονες διακυμάνσεις στη στάθμη του νερού και στην έκταση που καταλαμβάνει κατά τη δεκαετία μάλιστα του '90 το τμήμα της που βρίσκεται από την πλευρά της γέφυρας προς την Αμφιλοχία σχεδόν χάθηκε από τη μείωση της ποσότητας του νερού.

22 Η λίμνη διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα και πλούσια παραλίμνια
βλάστηση στην δυτική της όχθη κυρίως

23 ΒΟΥΛΚΑΡΙΑ

24 Έκταση 9,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα Μέγιστο μήκος 4 χιλιόμετρα
9,2 χλμ2 Μέγιστο μήκος 4 χλμ Μέγιστο πλάτος 3,5 χλμ Έκταση 9,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα Μέγιστο μήκος 4 χιλιόμετρα Μέγιστο πλάτος 3,5 χιλιόμετρα

25 Η λίμνη συνδέεται με την θάλασσα μέσω μίας στενής διώρυγας μήκους 1400 μέτρων που ονομάζεται κανάλι της Κλεοπάτρας. Λόγω της σύνδεσης με την θάλασσα τα νερά της παρουσιάζουν αυξημένη αλατότητα αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άδρευση. Η λίμνη τροφοδοτείται με γλυκό νερό από χείμαρρους που κατεβαίνουν από τις βόρειες πλαγιές των Ακαρνανικών Όρεων.

26 Η λίμνη υπήρχε από την αρχαιότητα και αναφέρεται από τον Στράβωνα,με το όνομα Μυρτούντιον.Κοντά στις όχθες της λίμνης βρίσκονταν οι αρχαίες πόλεις Ανακτόριο και Πάλαιρος.

27 Η λίμνη έχει πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς βρίσκεται πάνω στο διάδρομο μετανάστευσης των πουλιών. Ο υγρότοπός της είναι διεθνούς σημασίας και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ. Στην λίμνη παρατηρείται αρκετά σπάνια και η Βίδρα

28 Τριχωνίδα

29 έκταση 96,5 χιλιόμετρα περίμετρος 51 χιλιόμετρα το βάθος της φθάνει τα 57 μέτρα

30 Η Τριχωνίδα περικλείεται από τα βουνά Αράκυνθο και Παναιτωλικό και αποτελεί τη φυσική λεκάνη απορροής των χειμάρρων αλλά και όλων των επιφανειακών και υπογείων υδάτων της περιοχής. Η θερμοκρασία του νερού ποικίλλει ανάλογα με την εποχή από 4° - 25° βαθμούς Κελσίου

31 Ο όγκος του νερού ανέρχεται περίπου σε 142 εκατομμύρια κυβικά
Η λίμνη συνδέεται με την αντίστοιχη της Λυσιμαχίας με διώρυγα. Η ποσότητα του νερού που εισρέει στη Λυσιμαχία ρυθμίζεται από τις πόρτες δίπλα στα Γεφύρια του Αλάμπεη.

32 Οι περισσότεροι κάτοικοι των Δήμων γύρω από την Τριχωνίδα είναι αγρότες και οι καλλιέργειες τους εξαρτώνται άμεσα από τα νερά που αρδεύονται από τη λίμνη, ενώ το νερό της χρησιμοποιείται από πολλούς οικισμούς και για άρδευση . Από την άλλη δεν είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται με το ψάρεμα. Παλιότερα κατά καιρούς λειτουργούσαν αρκετές ιχθυοτροφικές μονάδες, εγκαταλειμμένες σήμερα.

33 Στην Τριχωνίδα έχουν παρατηρηθεί πάνω από 140 είδη πουλιών
Στην Τριχωνίδα έχουν παρατηρηθεί πάνω από 140 είδη πουλιών. Τα 3Ο είδη από αυτά ανήκουν στα απειλούμενα με εξαφάνιση και γι αυτό προστατεύονται αυστηρά από την κοινοτική νομοθεσία. Στην περιοχή υπάρχουν σπάνια λουλούδια όπως Νούφαρα, Κυκλάμινα, Γλαδιόλες και πλήθος από Ορχιδέες. Ακριβώς πάνω από τη λίμνη, λίγο έξω από το Πετροχώρι, υπάρχει ακόμη ένα αρκετά μεγάλο κατάλοιπο δάσους ήμερων βελανιδιών

34 Η λίμνη και η γύρω περιοχή είναι πλούσια σε αμφίβια και ερπετά και εδώ βρίσκει καταφύγιο και η όλο και πιο σπάνια στη χώρα μας Βίδρα. Εκτιμάται ότι οι αλιευόμενες ποσότητες ψαριών υπερβαίνουν τους 350 τόνους ετησίως.

35 Το φυτοπλαγκτόν της λίμνης περιλαμβάνει 90 είδη, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο. Υπάρχουν επίσης φύκια διαφόρων ειδών (7 κατηγορίες). Παλαιότερα, οι δύο λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία σε περιόδους πλημμυρών ενώνονταν, με αποτέλεσμα να φαίνονται σαν μια λίμνη, την οποία οι κάτοικοι της περιοχής αποκαλούσαν «Λίμνη του Απόκουρου».

36 Ρύπανση από απόβλητα ελαιοτριβείων, τυροκομείων, σφαγείων οικιακών λυμάτων.Ρύπανση από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.Καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης π.χ. κόψιμο υπεραιωνόβιων πλατανιών, μπαζώματα κά.Αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες.Παράνομο ψάρεμα κυρίως με χρήση δυναμίτη, τράτας διχτύων μήκους 250 μέτρων με μικρά μάτια (μόλις 3 χιλιοστά)Παράνομο κυνήγιΥπερεκμετάλλευση του εδάφους κυρίως κοντά στις όχθες της λίμνης, κά.

37 Εκείνο που κάνει τη Τριχωνίδα να ξεχωρίζει
είναι ότι αυτή παραμένει ακόμα μια από τις καθαρότερες λίμνες της Ελλάδος, παρόλο που υφίσταται τις σοβαρές ανθρωπογενείς πιέσεις από τις εντατικοποιημένες αγροτικές δραστηριότητες της παραλίμνιας περιοχής.

38

39

40

41

42


Κατέβασμα ppt "ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google