Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Μεγάλες Ανακαλύψεις 15ος – 16ος αιώνας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Μεγάλες Ανακαλύψεις 15ος – 16ος αιώνας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Μεγάλες Ανακαλύψεις 15ος – 16ος αιώνας

2 Μεγάλες ανακαλύψεις χαρακτηρίζονται τα υπερπόντια εξερευνητικά ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν από τα μέσα του 15ου ως τα μέσα του 16ου αιώνα. Οι μεγαλύτεροι εξερευνητές που επίχειρησαν αυτόν τον επικίνδυνο άθλο ήταν οι Χριστόφορος Κολόμβος, Βάσκο Ντε Γκάμα, Βαρθολομαίος Ντιάζ, Αμέρικο Βεσπούτσι και Φερδινάνδος Μαγγελάνος.

3 Αιτια Τα τρομερά αυτά ταξίδια, δεν έγιναν εν ριπή οφθαλμού, αλλά υπήρξαν κάποιες συνθήκες οι οποίες ευνόησαν την διοργάνωσή τους. Τα κυρίτερα αίτια που κατέστησαν τα ταξίδια αυτά αδήριτη ανάγκη είναι: Η παρεμπόδιση της μεταφοράς ασιατικών προϊόντων στην Ευρώπη μετά τη διείσδυση των Οθωμανών στη δυτική Ασία. Η εξάντληση των κοιτασμάτων χρυσού και αργύρου στην Ευρώπη. Το μονοπώλιο του εμπορίου μπαχαρικών από τους Βενετούς. Η ανάπτυξη εθνικών κρατών στην Ευρώπη και ο ανταγωνισμός τους.

4 Παραγοντες Υπήρξαν κάποιοι παραγόντες που ευνόησαν την διεξαγωγή των μεγάλων ανακαλύψεων. Αυτοί ήταν: Η τελειοποίηση των ναυτικών οργάνων όπως της πυξίδας, του αστρολάβου, του πορτολάνου κ.α. Η ναυπήγηση ενός νέου είδους πλοίου, της καραβέλας.

5 Ο αςτρολαβος Ο αστρολάβος είναι όργανο που χρησιμοποιούνταν για να παρατηρηθούν τα αστέρια και να προσδιοριστεί το ύψος τους επάνω στον ορίζοντα. Στον Μεσαίωνα ο αστρολάβος ήταν το κύριο όργανο ναυσιπλοΐας, αργότερα όμως αντικαταστάθηκε από τον εξάντα. Ο ναυτικός αστρολάβος και ο παρα-πλήσιος τεταρτοκυκλικός κατασκευάστη-καν για αποκλειστική χρήση επάνω στα πλοία και μεθόδευαν την εύρεση του γεωγραφικού πλάτους στην ανοικτή θάλασσα με αστρονομικό τρόπο.

6 Η καραβελα Νέος τύπος ιστιοφόρου πλοίου με τρία ή τέσσερα πανιά, τετράγωνα και τριγωνικά, των οποίων η τοποθέτηση διευκόλυνε την αξιοποίηση πλάγιων ή μεταβλητών ανέμων. Η καραβέλα ήταν ευέλικτο πλοίο, κατάλληλο για τα υπερπόντια ταξίδια των θαλασσοπόρων των ανακαλύψεων του 15ου - 16ου αιώνα.

7 Οι μεγαλοι εξερευνητες

8 Χριςτοφορος Κολομβος Γεννήθηκε στη Γένοβα. Οι πληροφορίες που είχε πάρει από Βάσκους φαλαινοθήρες και ιθαγενείς της Γουινέας ότι δυτικά υπάρχει μια μεγάλη στεριά όπου κατοικούν ερυθρόδερμοι, του είχε γίνει έμμονη ιδέα. Το 1483 ζήτησε απ' το βασιλιά τρία καράβια για να ανακαλύψει το δρόμο από τα δυτικά για την Ινδία και να αποδείξει τη σφαιρικότητα της γης. Το ταξίδι του Κολόμβου ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου 1492 με τα καράβια "Νίνια", "Πίντα" και "Σάντα Μαρία". Ανακάλυψε το Σαν Σαλβαδόρ, την Κούβα, την Αϊτή (Ισπανιόλα), εγκατέστησε στα νησιά 43 άνδρες για φρουρούς και γύρισε στη Λισσαβόνα το Μάρτιο του Στο δεύτερο ταξίδι του ( ) είχε 17 πλοία και ανακάλυψε τα νησιά Δελιβεράδα, Ντομίνικα, Γουαδελούπη, Αντίκρα, Σαν Κριστομπάλ, Πόρτο Ρίκο και Ιαμαϊκή. Τότε άρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ Ιθαγενών και Ισπανών. Στο τρίτο ταξίδι ( ) ανακάλυψε τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο κι αποβιβάστηκε στη Ν. Αμερική. Τότε ξέσπασε εξέγερση εναντίον του με αποτέλεσμα να σταλεί αλυσοδεμένος στην Ισπανία. Στο τέταρτο ταξίδι ( ) ολοκλήρωσε την ανακάλυψη των Αντιλλών και εξερεύνησε τις ακτές της Κεντρικής Αμερικής. Το 1506 πέθανε φτωχός και απομονωμένος χωρίς να γνωρίζει τη σπουδαιότητα των ανακαλύψεών του.

9 Ο Χριστόφορος Κολόμβος σε νεαρή και μεγάλη ηλικία.

10 Βαςκο Ντε Γκαμα Πορτογάλος θαλασσοπόρος κι εξερευνητής (Σινές Ινδία 1524). Καταγόταν από οικογένεια ευγενών αλλά από νεαρή ηλικία έγινε ναυτικός. Το ο βασιλιάς της Πορτογαλίας Εμμανουήλ Α΄ του ανέθεσε την πραγματοποίηση του περίπλου της Αφρικής με σκοπό τη εύρεση ευκολότερου δρόμου προς τις Ινδίες. Μετά από δύο αποστολές πέτυχε να εγκαταστήσει Πορτογαλικές βάσεις στις Ινδίες. Το διορίστηκε αντιβασιλέας των Ινδιών και ανέλαβε τη διοίκηση ναυτικής αποστολής για να βοηθήσει τους Πορτογάλους των Ινδιών.  Πέθανε από τις κακουχίες στο Κοτσίν της Μαλαμπάρ το 1524.

11 Βαρθολομαιος ντιαζ Πορτογάλος θαλασσοπόρος και εξερευνητής ( ). Το ερευνητικό του έργο ήταν η συνέχεια του έργου του Ντιέγκο Κάο στις ακτές της Δ. Αφρικής. Το ανακάλυψε το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος. Πνίγηκε σε θαλασσοταραχή κοντά στη Βραζιλία.

12 Αμερικο Βεςπουτςι Ιταλός έμπορος και θαλασσοπόρος (Φλωρεντία Σεβίλλη 1512). Στην Ισπανία γνώρισε τον Χριστόφορο Κολόμβο από τον οποίο έμαθε για την ναυτική τέχνη. Πότε στην υπηρεσία της Ισπανίας και πότε στην υπηρεσία της Πορτογαλίας προσπάθησε να ανακαλύψει νέους δρόμους για τις Ινδίες και την Κεϋλάνη. Στο πρώτο του ταξίδι έφτασε στη Βενεζουέλα και στον ΄Αγιο Δομήνικο και στο δεύτερο στη Βραζιλία.  Για να τον τιμήσουν έδωσαν στο "Νέο Κόσμο" το όνομα "Αμερική".

13 Φερδινανδος Μαγγελανος
Πορτογάλος θαλασσοπόρος, γεννήθηκε στη Σαμπρόσα το Με τη βοήθεια του Βασιλιά της Ισπανίας, Καρόλου Ε΄ ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1519 για τον περίπλου της γης από το λιμάνι Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα. Πέρασε τα Κανάρια νησιά, το Πράσινο Ακρωτήριο, τις Βραζιλιάνικες ακτές και ξεχειμώνιασε στην Αργεντινή. Την άνοιξη συνέχισε το ταξίδι του περνώντας από τον πορθμό που ο ίδιος ανακάλυψε και πήρε το ονομά του. ΄Ενα μήνα αργότερα μπήκε στο μεγάλο ωκεανό που τον ονόμασε Ειρηνικό γιατί τον βρήκε πολύ ήσυχο. Το Μάρτιο του 1521 με πολλές απώλειες έφθασε στο Γκονάμ των Μαριάνων κι από εκεί συνέχισε για τις Φιλιππίνες. Τον Απρίλιο σκοτώθηκε από τους Ιθαγενείς στο νησί Μάταμ. Ο Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο συνέχισε το ταξίδι του Μαγγελάνου και ολοκλήρωσε το γύρο της γης το Σεπτέμβριο του

14 Ερνάν Κόρτες, γνωστός για τις φρικαλέες σφαγές των γηγενών και καταστροφές του πολιτισμού τους.

15 Πολιτιστικές Συνέπειες
Συνεπειες Συνέπειες υπήρξαν τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτιστικό τομέα. Οικομικές Συνέπεις - Παρακμή Βενετίας και Γένοβας κατά τον 15ο αιώνα. - Πλουτίζουν οι έμποροι από την αύξηση των τιμών λόγω του χρυσού και του ασημιού που έρχεται άφθονο από την Αμερική. - Διαλύονται οι συντεχνίες και επωφελούνται οι προσωπικές βιοτεχνίες. - Διαλύεται το φεουδαρχικό σύστημα και αναπτύσσεται το κεφαλαιοκρατικό. Πολιτιστικές Συνέπειες Ανάπτυξη των Επιστημών Διάδοση του Χριστιανισμού - Εξόντωση των ιθαγενών και των μνημείων τους (Αζτέκων, ΄Ινκας , Μάγιας), πράγμα που αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία των ανακαλύψεων, αλλά και στην ιστορία της ανθρωπότητας γενικότερα.


Κατέβασμα ppt "Οι Μεγάλες Ανακαλύψεις 15ος – 16ος αιώνας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google