Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΛΩΡΙΔΑ - ΠΑΝΙΔΑ ΛΕΣΒΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΛΩΡΙΔΑ - ΠΑΝΙΔΑ ΛΕΣΒΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΛΩΡΙΔΑ - ΠΑΝΙΔΑ ΛΕΣΒΟΥ
Ταξιαρχούλα Σαλάνη Βικτώρια Χατζηχαραλάμπους

2 Λίγα λόγια Η Λέσβος διαθέτει ένα σπάνιο φυσικό τοπίο για νησί, λόγω αφενός του μεγάλου μεγέθους της και αφετέρου της μεγάλης ποικιλίας της βλάστησης, που σε πολλές περιοχές, θυμίζει βλάστηση ηπειρωτικής χώρας. Επιπλέον, ένα κομμάτι του νησιού, στο δυτικό τμήμα, είναι άνυδρο και με περιορισμένη βλάστηση λόγω της διαμόρφωσής του από έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά το παρελθόν. Η Λέσβος έχει ταυτιστεί με τα ελαιόδεντρα, αφού πάνω στο νησί υπάρχουν περίπου , ενώ μεγάλο μέρος του νησιού, καλύπτεται και από βελανιδιές, καστανιές και πεύκα. Ανάμεσά τους πολλά βότανα και φυτά, άλλα σπάνια και άλλα με θεραπευτικές ιδιότητες. Έτσι στην ορεινή περιοχή μεταξύ Παρακοίλων και Ανεμότιας, θα συναντήσετε το κίτρινο ροδόδεντρο στο «δρόμο του ροδόδενδρου», που μπορείτε να διασχίσετε, εάν διαθέτετε τζιπ ή εάν θέλετε να οργανώσετε μια πολύωρη πεζοπορία. Στην περιοχή θα συναντήσετε την σπάνια παιώνια, άγριες ορχιδέες και μαύρη πεύκη.

3 Στην Αγιάσο, μπορείτε να περπατήσετε στον καστανιώνα του Ολύμπου παίρνοντας τον πλακόστρωτο δρόμο που ξεκινά χαμηλά από το χωριό. Και σ’ αυτήν την  περιοχή, θα συναντήσετε άγριες ορχιδέες, ενώ στην περιοχή του Πλωμαριού, συναντάμε πυκνούς πευκώνες με το κυρίαρχο είδος στο νησί, της τραχείας πεύκης, η οποία στη ντοπιολαλιά λέγεται «τσάμι», καθώς και πλούσια θαμνώδη βλάστηση. Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορίες. Στην περιοχή των Βατερών αλλά και στην παραλία της Άντισσας (Γαβαθάς), συναντά κανείς το κρινάκι της θάλασσας, που είναι ένα πολύ σπάνιο άσπρο αγριολούλουδο, που φυτρώνει το Σεπτέμβριο. Στο νησί ζει και ο ασιατικός σκίουρος, που δεν συναντάται σε άλλο μέρος της Ελλάδας, η «γαλιά» για τους ντόπιους.

4 Η Λέσβος διαθέτει τρεις μεγάλους υδροβιότοπους και άλλους μικρότερους, οι οποίοι χρησιμεύουν ως καταφύγιο και τόπος αναπαραγωγής πολυάριθμων σπάνιων και προστατευόμενων ειδών πουλιών. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί και προσελκύουν το ενδιαφέρον των παρατηρητών πουλιών, κυρίως την Άνοιξη. Οι τρεις κυριότεροι υγρότοποι βρίσκονται στις αλυκές της Αγίας Παρασκευής και του Πολιχνίτου, καθώς και στο έλος Ντιπίου-Λάρσου.

5 Πανίδα Τα Λεσβιακά δάση ελαιώνων, πεύκων και δρυών προσφέρουν καταφύγιο σε άγρια ζώα και πουλιά, και συγκεκριμένα από τα θηλαστικά, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Ασιατικός σκίουρος, Sciurus Anomalus (όχι ο κοινός), ενώ το μεγαλύτερο σαρκοφάγο θηλαστικό είναι η αλεπού. O Ασιατικός σκίουρος (Γαλιά για τους ντόπιους) ζει, από ολόκληρο τον ευρωπαϊκό και ελλαδικό χώρο μόνο στη Λέσβο που είναι και το δυτικότερο άκρο εξάπλωσης του είδους. Στη Λέσβο η μεγαλύτερη πυκνότητα απαντάται στο δάσος Καστανιάς του όρους Όλυμπο, σε ελαιώνες και δενδρώδεις καλλιέργειες και σε καλούς πληθυσμούς στα δάση βελανιδιάς και λιγότερο στα δάση κωνοφόρων.

6 Papilio Μαχάων Η Παλιά Swallowtail Κόσμος (Papilio Μαχάων) είναι μια πεταλούδα της οικογένειας Papilionidae. Η πεταλούδα είναι επίσης γνωστή ως κοινή κίτρινο swallowtail ή απλά το swallowtail (ένα κοινό όνομα που εφαρμόζεται σε όλα τα μέλη της οικογένειας). Πρόκειται για τα είδη της κατηγορίας του γένους Papilio και συμβαίνει σε όλη την Παλαιαρκτική περιοχή στην Ευρώπη και την Ασία? Το ίδιο συμβαίνει και σε όλη τη Βόρεια Αμερική, και επομένως, δεν περιορίζεται στον Παλαιό Κόσμο, παρά την κοινή ονομασία.

7 Χλωρίδα Η Λέσβος λόγω ευνοϊκών εδαφοκλιματικών συνθηκών, διαθέτει μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες του κόσμου, γεγονός που κατά πολύ συμβάλλει στην αισθητική του νησιού. Η αρχαία λυρική ποιήτρια Σαπφώ (6ος π.Χ. αιώνας) αναφέρει σε ποιήματά της τα φυτά της Λεσβιακής γης, ενώ επίσης ο φιλόσοφος Θεόφραστος (3ος π.Χ. αιώνας) καταγράφει συστηματικά μεγάλο αριθμό φυτών και ορίζεται ως ο ιδρυτής της Βοτανικής.

8 ΠΗΓΕΣ http://www.lesvos.gr/web/guest/fisikoper/chlorida_panida


Κατέβασμα ppt "ΧΛΩΡΙΔΑ - ΠΑΝΙΔΑ ΛΕΣΒΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google