Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ος παγκόσμιος πόλεμος Αίτια και Αφορμές Μέτωπα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ος παγκόσμιος πόλεμος Αίτια και Αφορμές Μέτωπα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ος παγκόσμιος πόλεμος Αίτια και Αφορμές Μέτωπα
Τέλος του πολέμου και συνθήκες Απολογισμός του πολέμου Πήγες

2 Αίτια και Αφορμές Πολιτικοί ανταγωνισμοί και επιδιώξεις
Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, που προήλθε από τη ραγδαία εξέλιξη της βιομηχανίας της, οδήγησε στην όξυνση του ανταγωνισμού της με την Αγγλία σχετικά με την εξασφάλιση του μονοπωλίου των διεθνών αγορών. Η γαλλική πολιτική της «ρεβάνς», δηλ. η επιθυμία της Γαλλίας να αποκαταστήσει το γόητρό της και να ανακτήσει την Αλσατία και τη Λορένη, είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με τη Γερμανία. Η Αυστροουγγαρία βρισκόταν σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία σχετικά με την κυριαρχία στα Βαλκάνια. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, επιθυμούσε να βρει διέξοδο στη Μεσόγειο.

3 Αίτια και Αφορμές Πριν τον Πόλεμο
Από τις αρχές του αιώνα όλες οι Μεγάλες Δυνάμεις επιδόθηκαν στην ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Στη Βρετανία οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 30%. Η Γερμανία δαπανούσε 90 περίπου εκατομμύρια μάρκα κάθε χρόνο για το πολεμικό της ναυτικό. Από τα τέλη του 19ου αιώνα οι Μεγάλες Δυνάμεις ξεχύθηκαν σε έναν διπλωματικό αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν φίλους και συμμάχους. Το 1882 η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία υπέγραψαν ένα σύμφωνο «αμοιβαίας συνεργασίας». Το 1907 η Γαλλία, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία συνέστησαν την «Τριπλή Συμμαχία, Αντάντ».

4 Μέτωπα Δυτικό Μέτωπο Ανατολικό Μέτωπο Βαλκανικό Μέτωπο Ιταλικό Μέτωπο
Μεσανατολικό Μέτωπο Ο πόλεμος στις αποικίες Ο πόλεμος στη θάλασσα

5 Τέλος του πολέμου και συνθήκες
30 Οκτωβρίου 1918: υπογράφεται η πρώτη ανακωχή του πολέμου, η Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου, μεταξύ του Άγγλου ναυάρχου Κάλθορπ, πληρεξούσιου των Συμμάχων της Αντάντ και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η συνθήκη αποτελεί και την απαρχή της λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

6 Την 11 Νοεμβρίου 1918 υπογράφεται και η δεύτερη και ουσιαστικότερη επί της κεντρικής Ευρώπης ανακωχή, η ανακωχή της Κομπιέν, σε σιδηροδρομικό βαγόνι. Η «άνευ όρων» συνθηκολόγηση της Γερμανίας, αποτέλεσε τη βάση των συνθηκών ειρήνης, που συντάχθηκαν από τη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 1919 και στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρολντ Ουίλσον, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζορζ Κλεμανσώ, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Λόιντ Τζωρτζ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ορλάντο και αντιπροσωπείες 32 συνολικά κρατών.

7 Οι συνθήκες ειρήνης που υπογράφηκαν κατά ημερολογιακή σειρά είναι οι παρακάτω:
1. Συνθήκη των Βερσαλλιών, την 28η Ιουνίου 1919 2. Συνθήκη του Σεν Ζερμέν, (ή Συνθήκη Αγίου Γερμανού), στις 10 Σεπτεμβρίου 1919 3. Συνθήκη του Νεϊγύ, την 27η Νοεμβρίου 1919 4. Συνθήκη του Τριανόν, την 4η Ιουνίου 1920 5. Συνθήκη των Σεβρών, τη 10η Αυγούστου 1920

8 Απολογισμός του πολέμου
Απώλειες Απώλειες στρατιωτών της Τριπλής Συννενόησης: 5,17 εκατομμύρια Απώλειες στρατιωτών της Τριπλής Συμμαχίας: 3,4 εκατομμύρια Απώλειες αμάχων: 56,5 εκατομμύρια

9 Απολογισμός του πολέμου
Οικονομικός Τομέας Η καπιταλιστική Ευρώπη του 19ου αιώνα, δανειστής ολόκληρου του κόσμου, είναι χρεωμένη στις ΗΠΑ και τα δημόσια οικονομικά των κρατών της είναι κλονισμένα. Οι υλικές καταστροφές επηρεάζουν ουσιαστικά την παραγωγή, η οποία μειώνεται σχεδόν στο μισό, σε σχέση με την προπολεμική περίοδο. Ευνοούνται, έτσι, οι νέες εξω-ευρωπαϊκές δυνάμεις, η Ιαπωνία και, κυρίως, οι ΗΠΑ.

10 Απολογισμός του πολέμου
Ηθικός και λογοτεχνικός τομέας Η φρίκη του πολέμου προκαλεί μια συγκλονιστική κρίση συνείδησης στους Ευρωπαίους. Άρνηση των παραδοσιακών αξιών, φυγή στο παράλογο, αμφισβήτηση της κατεστημένης κοινωνικής τάξης και αναζήτηση εξόδου στη γενική ανατροπή, απ' όπου θα πηγάσει το κύμα υπερρεαλισμού στην τέχνη και τη λογοτεχνία. Πηγές Βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου

11 2Ος Παγκόσμιος Πόλεμος 1. Αιτία - Μεσοπόλεμος 2. Έναρξη του πολέμου
3. Πόλεμος στη Δυτική Ευρώπη 4. Ο πόλεμος στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Αφρική 5. Ιαπωνική επεκτατικότητα 6. Εισβολή στη Σοβιετική Ένωση 7. Αντεπίθεση των Συμμάχων – Απόβαση στην κατεχόμενη Ευρώπη

12 Αίτια - Μεσοπόλεμος Συνθήκη Βερσαλλιών: σκληρότατοι όροι στην ηττημένη
Οι πολεμικές επανορθώσεις δημιούργησαν ένα κύμα αντιδράσεων στον Γερμανικό λαό. Η απελπισία από την οικονομική κρίση και το αίσθημα ότι οι Γερμανοί παρεμποδίζονταν να έχουν όλα αυτά που δικαιούνταν, οδήγησαν σε μια έξαρση του εθνικισμού και διευκόλυναν την άνοδο στην εξουσία του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος με αρχηγό τον Χίτλερ. Η πολιτική του Χίτλερ ήταν να αναδημιουργήσει την Γερμανία αποκτώντας τον αναγκαίο «ζωτικό χώρο» (Lebensraum) και να κάνει ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με όλους εκείνους που θεωρούσε ότι είχαν φέρει την χώρα στην κακή αυτή κατάσταση.

13 Στο ξεκίνημα της διακυβέρνησής του, ο Χίτλερ βεβαίωνε για τις ειρηνικές διαθέσεις του …
… Αλλά στις 14 Οκτωβρίου 1933 ανακοίνωσε ότι δεν αναγνώριζε πλέον τους περιορισμούς όσον αφορά στους εξοπλισμούς που είχαν επιβληθεί στην Γερμανία και ότι ταυτόχρονα αποσυρόταν από την Κοινωνία των Εθνών. Σε αντίδραση προς τη Γερμανική επεκτατικότητα, η Γαλλία προσανατολίστηκε σε μία τετραμερή συμφωνία μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ιταλίας. Η Ιαπωνία το 1905 νίκησε τη Ρωσία και το 1910 κατέλαβε την Κορέα και την έκανε αποικία της. Η πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας ανακόπηκε τη δεκαετία του 1930 από την οικονομική κρίση.

14 Έναρξη του πολέμου Ξημερώματα της 1 Σεπτεμβρίου 1939 η Γερμανία εξαπέλυσε επίθεση στην Πολωνία
Ο Γερμανικός στρατός εφαρμόζοντας σαρωτικούς βομβαρδισμούς και ταχεία προέλαση τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητων δυνάμεων, αιφνιδίασε τους Πολωνούς και σε πολύ σύντομο διάστημα κατέλαβε τη Βαρσοβία και την μισή Πολωνία. Στις 17 Σεπτεμβρίου η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στην Πολωνία από τα ανατολικά και κατέλαβε την υπόλοιπη μισή. Μέχρι τις 6 Οκτωβρίου ολόκληρη η Πολωνία, είχε καταληφθεί και διαμελισθεί.

15 Η Αγγλία και η Γαλλία αναγκάστηκαν να κηρύξουν τον πόλεμο στην Γερμανία
Στις 13 Οκτωβρίου 1939 η ΕΣΣΔ κήρυξε τον πόλεμο στην Φινλανδία μετά την άρνησή της να δεχτεί σοβιετικά στρατεύματα όπως αυτά που είχαν εγκατασταθεί στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία. Οι Ρώσοι εισέβαλαν, αλλά η αντίσταση που πρόβαλαν οι Φινλανδοί ανάγκασε τον Στάλιν να τερματίσει τον πόλεμο, λαμβάνοντας ορισμένα εδαφικά ανταλλάγματα με την Συνθήκη της Μόσχας στις 12 Μαρτίου 1940.

16 Ο Πόλεμος στην Δυτική Ευρώπη
Στις 9 Απριλίου 1940 οι Γερμανοί, εισέβαλαν στη Νορβηγία και την κατέλαβαν χωρίς σημαντική αντίσταση στις 9 Ιουνίου. Η Δανία είχε συνθηκολογήσει ήδη από τις 9 Απριλίου. Μετά την εξασφάλιση της Νορβηγίας οι Γερμανοί στράφηκαν προς τη Γαλλία. Στις 10 Μαΐου ξεκίνησε η εισβολή στο Βέλγιο και την Ολλανδία, που παραδόθηκε στις 14 Μαΐου. Την ίδια στιγμή ξεκινούσε επίθεση μέσω των Αρδεννών προς τα μετόπισθεν των Βρετανικών και Γαλλικών γραμμών. Ως τις 26 Μαΐου οι Βρετανικές δυνάμεις είχαν εγκλωβιστεί στη Δουνκέρκη.

17 Σημαντικές ημερομηνίες
27 Μαΐου συνθηκολόγησε το Βέλγιο 5 Ιουνίου ξεκίνησε νέα επίθεση των Γερμανών κατά της Γαλλίας 10 Ιουνίου η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Βρετανίας και της Γαλλίας 25 Ιουνίου υπογράφηκε ανακωχή την οποία ζήτησε η Γαλλία Η Μεγάλη Βρετανία είχε μείνει η μοναδική δύναμη που συνέχιζε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας. Οι ΗΠΑ επέκτειναν τη γραμμή επέμβασής τους μέχρι τη μέση του Ατλαντικού. Ο Χίτλερ ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1940 τη Μάχη της Αγγλίας 17 Σεπτεμβρίου 1940 ο Χίτλερ ανέβαλε την εισβολή για να προετοιμάσει την εκστρατεία κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

18 Ο πόλεμος στα Βαλκάνια και στη βόρεια Αφρική
Η Ιταλία είχε πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο του 1940 αποτυχημένη επίθεση κατά των Βρετανικών δυνάμεων στην Αίγυπτο. Η επίθεση κατά της Ελλάδας ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου 1940. Η Βρετανία πρόσφερε βοήθεια στην Ελλάδα Τον Νοέμβριο η Ρουμανία και η Ουγγαρία συμμάχησαν με τον Άξονα Το ίδιο έκανε η Βουλγαρία τον Μάρτιο του 1941

19 Ελλάδα Η ιταλική επίθεση στην Ελλάδα είχε αποτύχει και ο ιταλικός στρατός είχε υποχωρήσει μέσα στο έδαφος της Αλβανίας μετά από την ελληνική αντεπίθεση. Ο Χίτλερ μέσω Βουλγαρίας επιτέθηκε στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941 και ταυτόχρονα κατά της Γιουγκοσλαβίας. Η Γιουγκοσλαβία παραδόθηκε στις 14 Απριλίου. Στις 9 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη υπογράφεται συνθηκολόγηση. Στην Ελλάδα συνέχισαν να μάχονται οι Βρετανικές δυνάμεις μέχρι τις 27 Μαΐου. Η δραστηριότητα των Βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα έληξε με τη Μάχη της Κρήτης.

20 Ιαπωνική επεκτατικότητα
Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την πολιτική ουδετερότητας που ακολουθούσαν και προσπάθησαν να αντιπαλέψουν την επεκτατικότητα της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό. Το αμερικανικό Κογκρέσο διέθεσε τον Μάρτιο του δις δολάρια για να χορηγηθούν σε χώρες που θα υποδείκνυε ο πρόεδρος, ενώ τον Ιούλιο αμερικανικές δυνάμεις εγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία και το ναυτικό των ΗΠΑ ανέλαβε την προστασία των νηοπομπών στα χωρικά τους ύδατα.

21 Ιαπωνία Τον Σεπτέμβριο του 1940 η Ιαπωνία είχε αναγκάσει την Κυβέρνηση του Βισύ της Γαλλίας να αποχωρήσει, ουσιαστικά, από την Ινδοκίνα. Οι ΗΠΑ σε αντίδραση απαγόρευσαν την εξαγωγή χάλυβα, σιδήρου και αεροπορικών καυσίμων στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνία υπέγραψε συνθήκη ουδετερότητας με την Σοβιετική Ένωση τον Απρίλιο του 1941, ώστε αυτή να είναι ασφαλής σε περίπτωση πολέμου με την Μεγάλη Βρετανία ή τις ΗΠΑ. Όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Σοβιετική Ένωση, η Ιαπωνία κατέλαβε τη νότια Ινδοκίνα.

22 Αντεπίθεση των Συμμάχων - Απόβαση στην κατεχόμενη Ευρώπη
Αντεπίθεση των Συμμάχων - Απόβαση στην κατεχόμενη Ευρώπη Μετά από την εκκαθάριση των ακτών της Β. Αφρικής από τις δυνάμεις του Άξονα, οι Σύμμαχοι έστρεψαν την προσοχή τους στη δυτική Ευρώπη. Κύριο μέλημά τους ήταν η δημιουργία ενός δεύτερου μετώπου, ώστε να ελαττωθεί η πίεση του Άξονα προς τη Σοβιετική Ένωση, που βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης και προετοιμασίας για αντεπίθεση. Έτσι, και αφού προώθησαν παραπλανητικές πληροφορίες για δήθεν επικείμενη απόβαση στην Ελλάδα, προκειμένου να παραπλανηθεί ο εχθρός, εισέβαλαν στη Σικελία τον Ιούνιο του 1943, όπου και κατέλαβαν μετά από πολύνεκρες μάχες το Παλέρμο.

23 Ιταλία – Ανατολικό Μέτωπο
Μέχρι το τέλος Αυγούστου και ύστερα από σκληρή αντίσταση από επίλεκτες γερμανικές δυνάμεις, κατέλαβαν τη Ρώμη και η Ιταλία πέρασε στην πλευρά των Συμμάχων. Ταυτόχρονα, στο Ανατολικό Μέτωπο, όπου οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται, διεξάγεται στο Κούρσκ η μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Η υπεροπλία των Σοβιετικών σε υλικό προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στις δυνάμεις του Άξονα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ανακάμψουν μέχρι να τελειώσει ο Πόλεμος. Η πλάστιγγα είχε πλέον γύρει οριστικά υπέρ των Συμμαχικών δυνάμεων.

24 Απόβαση στη Νορμανδία Όμως, οι Σύμμαχοι στις 6 Ιουνίου 1944 πραγματοποίησαν απόβαση στη Νορμανδία της Γαλλίας με το κωδικό όνομα "Operation Overlord". Η D-Day, όπως ονομάστηκε η 6η Ιουνίου 1944, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απόβαση όλων των εποχών. Στις 30 Απριλίου 1945 ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση, η οποία εκμηδενίζει τη νομική υπόσταση της Γερμανίας ως χώρας. Ο πόλεμος στην Ευρώπη τερματίζεται.

25 Πηγές Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Πάπυρος

26 η μαθήτρια του Γ2 Πηνελόπη Ζωρζιδάκη
Παρουσίασε η μαθήτρια του Γ2 Πηνελόπη Ζωρζιδάκη


Κατέβασμα ppt "1ος παγκόσμιος πόλεμος Αίτια και Αφορμές Μέτωπα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google