Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

στο θεσμό "Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "στο θεσμό "Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση""— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 στο θεσμό "Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση"
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο θεσμό "Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση"

2 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ «για μια Παιδεία ουσίας με θεμελιώδεις παιδευτικούς σκοπούς»
Επιμέλεια :Μέντζιος Βασίλειος (ΠΕ 11) Σχολείο υλοποίησης:18ο Δημοτικό Πατρών

3 Σχολικό Έτος 2011-12 Διάρκεια: Ολόκληρο το σχολικό Έτος.
Συμμετοχή: Όλες οι τάξεις , το σύνολο των μαθητών (113). Διδακτική Ώρα Υλοποίησης Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής.

4 Α. Περίληψη της καινοτόμου δράσης
Απόπειρα να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στις έννοιες εκπαίδευση, παιδεία και ότι συνδέονται μ’ αυτές. Εισάγει μια νέα φιλοσοφία στον τρόπο παρέμβασης του εκπαιδευτικού παράλληλα με τους γνωστικούς στόχους του μαθήματος. Για πρώτη φορά με τέτοιο συστηματικό τρόπο για ολόκληρο σχολείο ανιχνεύθηκαν και στο τέλος τέθηκαν χειροπιαστά «οι θεμελιώδεις παιδευτικοί σκοποί μέσα από μια Παιδεία ουσίας».

5 Β. Η καινοτόμος δράση προέκυψε
Μέσα από τον προβληματισμό της καθημερινότητας – τα δεκάδες ερωτήματα που έχουν να κάνουν : Με την εκπαίδευση και την Παιδεία. Με την ποιότητα και το ρόλο της στο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας. Με τα κοινωνικά φαινόμενα όπως βία (σχολική, κοινωνική, κ.λ.π.). Ο ρόλος της στην οικονομική κρίση και στις συνέπειες αυτής.

6 Γ. Διαδικασία εφαρμογής.
Η αρχή έγινε από τα μεγαλύτερα παιδιά. Ο βαθμός ανάλυσης βαθμιαία μειωνόταν ανάλογα με την τάξη. Με διαθεματική προσέγγιση και σύμφωνα με τα στάδια της βιωματικής μάθησης.

7 Δ. Αναλυτική περιγραφή Ανάλυση και κατανόηση των εννοιών εκπαίδευση και παιδεία. Στόχοι που επιδιώκουν και αν υλοποιούνται. Αρνητικά στοιχεία της παιδείας μας. Αναφορά σε γεγονότα που μας μειώνουν σαν χώρα. Ο ρόλος της παιδείας στην οικονομική κρίση. Αναφορά βέβαια και σε θετικά γεγονότα, που προκάλεσαν θαυμασμό ,αλλά και στην απογοητευτική συνέχεια που είχαν.

8 ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ
Πρώτος: «ΕΙΡΗΝΗ» Διαβάστηκε το ποίημα του Γ. Ρίτσου «αν όλα τα παιδιά της γης» . Υποβλήθηκαν ερωτήσεις , δόθηκαν απαντήσεις, ακολούθησαν τοποθετήσεις. Παίξαμε παιχνίδια ,γελάσαμε προβληματιστήκαμε, τραγουδήσαμε και κλείσαμε με δρώμενο το ποίημα του ποιητή.

9 Δεύτερος: «οι αξίες της φιλίας της συνεργασίας και της αγάπης».
Οι αξίες αυτές είναι ενάντια στο ρατσισμό στο διαχωρισμό την προκατάληψη στη βία οποιαδήποτε μορφής. Στα μικρότερα παιδιά διαβάστηκαν παραμύθια. Χρησιμοποιήθηκαν παραδείγματα από την καθημερινότητα ,εντός-εκτός σχολείου. Παίξαμε παιχνίδια . Γράψαμε ποιήματα . Με εργαλεία τα ποιήματα παίξαμε δρώμενο που τόνιζε την αγάπη .

10 Τρίτος: «το ιδανικό , ήρεμο , σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον».
Για τη διάπλαση της ψυχοπνευματικής εξέλιξης του παιδιού. Πρωταρχικό ρόλο παίζει το οικογενειακό περιβάλλον. Η οικογένεια πρέπει να ικανοποιεί τις βασικές ψυχικές ανάγκες του παιδιού: την αξίωση για αγάπη, ασφάλεια, προσοχή, ελευθερία, καθοδήγηση, κίνητρα . Δοκιμάσαμε ρόλους ,παίξαμε παιχνίδια , χορέψαμε. Κλείσαμε με δρώμενο που συμπύκνωνε τον παραπάνω παιδευτικό σκοπό.

11 Τέταρτος:Εισαγωγή στο πρόγραμμα σπουδών υποχρεωτικά θεμελιωδών σκοπών, όπως:
1.Κυκλοφοριακή Αγωγή. 2.Αγωγή Υγείας-Διατροφή. 3.Πρώτες Βοήθειες. 4.Εθελοντισμός. 5.Περιβαλλοντική Αγωγή . Επίσης να ενισχυθούν εκείνα τα στοιχεία της παιδείας που καλλιεργούν την ψυχή, το πνεύμα. (Μουσική , θεατρική , καλλιτεχνική παιδεία , Φυσική Αγωγή). Παίξαμε παιχνίδια, δουλέψαμε δρώμενο.

12 Πέμπτος:Η γνώση του χθες και του σήμερα.
Σύγκριση της σημερινής γενιάς με τη δική μας και με την προηγούμενη. Μας απασχόλησε το βιοτικό επίπεδο , η εκπαίδευση ,ο τρόπος ζωής , η διασκέδαση. Άλλη εποχή ,καμιά σχέση με τη σημερινή . Με λίγες εντάσεις, με χαμηλούς τόνους, με σεβασμό στις αξίες και φυσικά με λίγες προκλήσεις και απαιτήσεις.

13 Έκτος:«οι θεσμοί να είναι θεμελιώδεις παιδευτικοί σκοποί»
Έκτος:«οι θεσμοί να είναι θεμελιώδεις παιδευτικοί σκοποί» «η Παιδεία στυλοβάτης θεσμών». Χωρίς θεσμούς η κοινωνία ,η πολιτεία, ένα κράτος καταρρέει. Οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν με βάση το τρίπτυχο ισονομία- ισοτιμία-ισοπολιτεία. Ειδικά για το δημογραφικό «ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά προβλήματα του τόπου, το οποίο μπορεί να είναι ο καταλύτης ακόμη και για την επιβίωση του έθνους μας».

14 Ε. Επίλογος Ο επίλογος γράφτηκε στις αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις του σχολείου την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2013 με τη συνεργασία του διδακτικού προσωπικού και τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων, στην αυλή του σχολείου με τη συμμετοχή όλων των παιδιών (113) παρουσία γονέων και φορέων .

15 Αφίσα εκδηλώσεων

16 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17

18

19 Έκανε απολογισμό για τη σχολική χρονιά.
Για την προσπάθεια που καταβλήθηκε απ’ όλους , τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν… Το ήρεμο κλίμα που επικρατεί στο σχολείο. Στα προγράμματα που υλοποιήθηκαν. Έκλεισε με αναφορά στη «σημερινή ημέρα».

20 Αναφορά στις έννοιες εκπαίδευση και παιδεία.
Τι είναι εκπαίδευση, τι στόχους θέτει και αν υλοποιούνται. Τι είναι η παιδεία, στο ρόλο που διαδραματίζει, ποιοι είναι οι φορείς, ποια θέση έχει παίξει στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και πόσο επηρέασε τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε. Στην υποχρέωση που έχει η πολιτεία να παρέμβει μέσω της εκπαίδευσης , κυρίως μέσω του σχολείου, για να θέσει τις βάσεις: «για μια Παιδεία ουσίας με θεμελιώδεις παιδευτικούς σκοπούς» Κατόπιν έγινε αναφορά αρνητικών στοιχείων της Παιδείας μας που βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινότητα ,στάσεις που μας μειώνουν εντός ή εκτός χώρας (αθλητικά –κοινωνικά γεγονότα).Φυσικά τονίστηκαν και θετικά στοιχεία, όπως οι επιτυχίες μας το 2004 στο ποδόσφαιρο και τους ολυμπιακούς αγώνες , ταυτόχρονα όμως σχολιάστηκε η διαχείριση που κάναμε.

21 Η εισαγωγή στο θέμα έκλεισε με προσφώνηση στο πρώτο δρώμενο: Το «ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΔΑ» ξεκινά με την απογείωση συνεχίζει με την προσγείωση και προσδοκά στη συνειδητοποίηση ότι η παιδεία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός αφύπνισης, ως πηγή διαφωτισμού και ως μόνιμη ασφαλιστική δικλίδα για την αποφυγή στο μέλλον κάθε κρίσης . (Ε΄ τάξη)

22

23

24 Το επόμενο δρώμενο αφορούσε την ΕΙΡΗΝΗ, που είναι θεμελιώδης παιδευτικός σκοπός για μια Παιδεία ουσίας. (Β΄ τάξη)

25

26 Οι στόχοι του δρώμενου «ο κύκλος της Αγάπης» αποτελούν επίσης θεμελιώδη παιδευτικό σκοπό και είναι ενάντια στο ρατσισμό στο διαχωρισμό την προκατάληψη ενώ τονίζει το ρόλο του σχολείου και γενικότερα της παιδείας . (Β΄ τάξη)

27

28

29 Το δρώμενο «τα παιδιά του Καλοκαιριού» δίνει αξία στη διάπλαση της ψυχοπνευματικής εξέλιξης του παιδιού στο οικογενειακό περιβάλλον που αποτελεί θεμελιώδη παιδευτικό σκοπό. (Γ΄ τάξη)

30

31

32 Τα ΡΟΜΠΟΤ (Δ΄ τάξη) στο δρώμενο «ανακύκλωση τώρα» μας υποδεικνύουν με ποιόν τρόπο επιβάλλεται να εργαστούμε, προκειμένου να φέρουμε θετικά αποτελέσματα . Ταυτόχρονα όμως τονίζεται η ύπαρξη κινήτρου που στην περίπτωση μας είναι παιχνίδι με τίτλο «Πέτα τα άχρηστα» Γενικά πρεσβεύει τη «Συνειδητοποίηση θεμελιωδών παιδευτικών σκοπών» ώστε να εισαχθούν υποχρεωτικά στα προγράμματα σπουδών ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ όπως : 1.Κυκλοφοριακή Αγωγή 2.Αγωγή Υγείας-Διατροφή,3.Πρώτες Βοήθειες 4.Εθελοντισμός .5 Περιβαλλοντική Αγωγή. Επίσης να ενισχυθούν εκείνα τα στοιχεία της παιδείας που καλλιεργούν την ψυχή , το πνεύμα. Μουσική , θεατρική , καλλιτεχνική παιδεία , Φυσική Αγωγή. (Δ΄ τάξη)

33

34

35 Τα παιδιά της Α΄ τάξης μας γυρίζουν στα χρόνια της καντάδας
Τα παιδιά της Α΄ τάξης μας γυρίζουν στα χρόνια της καντάδας . Άλλη εποχή ,καμιά σχέση με τη σημερινή .Με λίγες εντάσεις , με χαμηλούς τόνους , με σεβασμό στις αξίες και φυσικά με λίγες προκλήσεις και απαιτήσεις . Μακάρι και σήμερα να μπορούσαμε σχολικό ,οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον να καθιερώναμε χαμηλούς τόνους , οφείλουμε τουλάχιστο να αποδεχτούμε την αξία του ως θεμελιώδη παιδευτικό σκοπό. Στη καντάδα μας συμμετείχαν παιδιά από την Ε΄ τάξη.

36

37 Στη χώρα μας σχεδόν όλες οι χαρούμενες εκδηλώσεις τελειώνουν με χορό
Στη χώρα μας σχεδόν όλες οι χαρούμενες εκδηλώσεις τελειώνουν με χορό. Στην περίπτωσή μας το ίδιο το θέμα «η Παιδεία στυλοβάτης θεσμών» παραδοσιακός γάμος (ΣΤ΄ τάξη) το απαιτεί . Για την εκπαίδευση πρέπει οι θεσμοί να είναι θεμελιώδεις παιδευτικοί σκοποί .

38

39

40

41

42

43 Όλα τα δρώμενα συνοδεύονταν με μουσικά, επιλεγμένα για την περίπτωση, κομμάτια.
Υπεύθυνη για τα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν η συνάδελφος μουσικός του σχολείου Ζέζα Εύη , την οποία ευχαριστώ για την προσωπική της δουλειά. Τη χορωδία αποτελούσαν παιδιά της Ε΄ και ΣΤ’ τάξης. Επίσης για τις παραπάνω εκδηλώσεις ευχαριστώ για τη βοήθεια και τη στήριξη το Διευθυντή του σχολείου Ζωγόπουλο Άνθη ,τους συναδέλφους Καραχάλιου Παναγιώτα, Ασημακοπούλου Βασιλική , Πέττα Κοραλία ,Λαντζουράκη Σπυριδούλα ,Μοναστηρίδη Αμαριλλίς , Ασημακόπουλο Άρη, Μπάδα Ανδρέα, Πιστικό Γιάννη ,Τσάκωνα Κώστα , το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και τους γονείς . Τέλος να αναφερθεί ότι με πρωτοβουλία του Δ/ντή οργανώθηκε έκθεση παιδικού βιβλίου.

44 ΣΤ. Τρόπους δυνατής διεύρυνσης της εφαρμογής και σε άλλους τομείς/αντικείμενα της σχολικής μονάδας
Το «καλό κλίμα» μεταφέρθηκε και στα άλλα μαθήματα. Βελτίωσε της συμπεριφοράς τους. Είδαν με διαφορετικά ματιά τους αδύναμους μαθητές , τα παιδιά του φιλοξενούμενου ειδικού σχολείου τυφλών, τους μετανάστες , τους ρομά μαθητές. Η απήχηση που έτυχε απ’ όλους τους συναδέλφους φανερώνει την αξία της. Ο πρωταρχικός στόχος της δράσης ήταν να τεθούν οι θεμελιώδεις παιδευτικοί σκοποί όχι μόνο απλώς για την υλοποίηση της αλλά αφού δουλευτεί εντός σχολείου να γίνει κτήμα των συναδέλφων και στη συνέχεια να περάσει τα σύνορα του σχολείου. Και αυτό έγινε α) τον Ιούνιο με την παρουσία της στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση παρουσία γονέων και φορέων της ευρύτερης κοινωνίας. β)Επιτυγχάνεται δεύτερη φορά μέσα από τη δράση "Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση". Από πλευράς κόστους ήταν ελάχιστο, σχεδόν ανύπαρκτο. Παράδειγμα μίμησης για τους συναδέλφους .Το οικονομικό κόστος ,ειδικά στις μέρες μας, πρέπει να αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης δραστηριοτήτων. Ο Σύλλογος γονέων στήριξε εμπράκτως. Η μικροφωνική εγκατάσταση και τα εδέσματα που προσφέρθηκαν ήταν προσφορά του Συλλόγου Γονέων .Αυτό φανερώνει «το καλό κλίμα» που μεταφέρθηκε από το σχολείο στα σπίτια.

45 Ζ. Προϋποθέσεις που θεωρούνται απαραίτητες για την καλύτερη ανάπτυξής της στο σχολείο
Ο κύριος σκοπός της δράσης ήταν να καταλήξει σε συμπεράσματα . Η υλοποίηση των συμπερασμάτων επαφίεται σε πολλούς παράγοντες. Α. Στο υπουργείο Παιδείας να αξιολογήσει τα συμπεράσματα. Β. Στο κάθε σχολείο και στον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά. Ανεξάρτητα όμως από της στάση της πολιτείας για να υλοποιηθούν αρκετά από τα παραπάνω συμπεράσματα πρέπει να υλοποιηθούν τα παρακάτω: 1. Θεσμοθέτηση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας για κάθε σχολείο χωριστά. Σεβασμός στα δικαιώματα –υποχρεώσεις. 2. Καλή συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών. 3. Αναβάθμιση του ρόλου του συλλόγου γονέων μέσα στα πλαίσια του νόμου. Συνεργασία γενικά με τους γονείς .Οι γονείς πρέπει να θέτουν στόχους στα παιδιά τους και να τα παροτρύνουν . 4. Τρόποι παρέμβασης για να γίνει πιο αποδοτικό το διάλειμμα. 5. Η επανάληψη των στόχων στα παιδιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

46 Η. Γενικότερα συμπεράσματα που εξήχθησαν
Πρέπει να βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα : ΠΡΩΤΟ:Το στόχο να καταφέρουμε το παιδί να ΑΓΑΠΗΣΕΙ το σχολείο. ΔΕΥΤΕΡΟ : Το σχολείο πρωτίστως να αξιολογεί τον παράγοντα «άνθρωπο» και στη συνέχεια γνώσεις. και ΤΡΙΤΟ : Εφαρμογή των θεμελιωδών παιδευτικών σκοπών σε όλη την επικράτεια υποχρεωτικά και με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

47 Θ. Τεκμηρίωση του καινοτόμου χαρακτήρα του υποβαλλόμενου έργου :
Οδήγησε σε αναμόρφωση της διδακτικής προσέγγισης όλων σχεδόν των ωρών Φυσικής Αγωγής του έτους με καλύτερα αποτελέσματα. της συμβολής του έργου στη βελτίωση της διδακτικής πράξης: Όλοι οι στόχοι του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής επιτεύχθηκαν με το παραπάνω , γιατί υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον. Η διαθεματική προσέγγιση των θεμάτων με τον συγκεκριμένο τρόπο μεγάλωσε το ενδιαφέρον των παιδιών και διεύρυνε τον πνευματικό τους ορίζοντα. Τα πολλά παιχνίδια, οι ιστορίες, τα παραμύθια ,η μουσική προδιέθεταν για ένα ευχάριστο, και αποδοτικό μάθημα. Οι τοπικές ιστοριούλες, γνωστές ή φανταστικές για τις ανάγκες του μαθήματος, τα τοπικά υπαρκτά παραδείγματα (αρνητικά ή θετικά), γοήτευαν τα παιδιά (κυρίως τα μικρότερα).

48 Της παιδαγωγικής αξίας του έργου:
Συνέβαλλε στην προσωπική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη των μαθητών, όπως επίσης και στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Η διεκδίκηση από την πλευρά τους για περισσότερο παιχνίδι, αποδείχθηκε «χρυσός θησαυρός». Γιατί αφ’ ενός συμμετείχαν ενεργά με καλύτερη κατανόηση για τα θέματα, αφ’ ετέρου το διάλειμμα με το ήρεμο παιχνίδι τους έγινε πιο ουσιαστικό και αποδοτικό. Η κατά κόρον διαθεματική προσέγγιση των θεμάτων βοήθησε στο να αναπτυχθεί, ασυνείδητα, στο καθένα παιδί ξεχωριστά ένας ουσιαστικότερος τρόπος μάθησης.

49 της συμβολής στη λειτουργία της σχολικής τάξης/ μονάδας:
Οι αρχικές αντιδράσεις των πρώτων μαθημάτων με φράσεις όπως «κύριε εμείς θέλουμε να παίξουμε» γρήγορα ξεπεράστηκαν γιατί διαπίστωσαν ότι όχι μόνο έπαιζαν περισσότερο, την ώρα του μαθήματος Φυσικής Αγωγής, αλλά απέκτησαν τουλάχιστον μία ώρα επιπλέον καθημερινά χρόνο για παιχνίδι μέσα από τα διαλείμματα, που έγιναν όπως είπαμε και παραπάνω πιο αποδοτικά. Το συναίσθημα της χαράς που επικρατούσε στα μαθήματα μεταφερόταν στο σπίτι με αποτέλεσμα να ενισχύεται το θετικό κλίμα, που άλλωστε προϋπήρχε, ανάμεσα στο σχολείο και τους γονείς.

50 ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ Το 18ο Δημοτικό Πάτρας , είναι ένα σχολείο που δέχεται και παιδιά που έχουν διαφορετική καταγωγή, προέλευση ή φυλή. Άλλωστε όπως γράφτηκε παραπάνω φιλοξενεί το ειδικό σχολείο τυφλών . Για έναν ακόμη λόγο τα θέματα και η προώθησή τους δεν ήταν τυχαία αλλά στοχευόμενα. Αποτέλεσμα ήταν να ενισχύσει ακόμη περισσότερο ιδέες όπως ο σεβασμός, η αγάπη, η κατανόηση και γενικά η ανάγκη αποδοχής παιδιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά ή κουλτούρα. Κλείνοντας να τονισθεί, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υπήρξε άψογη συνεργασία με τους συναδέλφους Εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί η βοήθειά τους στις αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις.

51 Ι. Βασικές βιβλιογραφικές αναφορές
Μπαμπινιώτης Γεώργιος Έχει μέλλον η Παιδεία µας; Το ΒΗΜΑ, Νέες Εποχές, 31/12/2011 Γιάννης Ρίτσος: Αν όλα τα παιδιά της γης Γιάννης Πανούσης, ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ: Μια θεωρία και τρία υστερόγραφα Καμαρινού Δ., 1999, Βιωματική μάθηση στο σχολείο Η διαθεματική προσέγγιση της γνώσης -Από τη φιλοσοφία στην εφαρμογή: Δρ. Παναγιώτης Λ. Θεοδωρόπουλος Σχολικός Σύμβουλος κλάδου ΠΕ03 ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ, Χ. (2004). Πρόγραμμα προαγωγής της ψυχικής υγείας και της μάθησης. Κοινωνική και συναισθηματική αγωγή στο σχολείο. Αθήνα: Γεώργιος Δαρδανός Μαρίνα Δεδούλη : Βιωματική μάθηση – Δυνατότητες αξιοποίησης στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης Weare K. & Gray G., 1995, Η προαγωγή της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας στο σχολείο, Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα Ποτούλα-Σπυριδούλα Βασιλείου:Η επίδραση της σχέσης δασκάλου-μαθητή στα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών στο σχολείο Laura Jaffé: Η διαφορετικότητα Εκδόσεις: Κέδρος (2008 Nατάσα Γιαννούση: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ | Πρόκληση του μέλλοντος ΕΘΝΟΣ «E» 2/10/2006


Κατέβασμα ppt "στο θεσμό "Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση""

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google