Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Αγια Σοφια Κωνσταντινουπολησ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Αγια Σοφια Κωνσταντινουπολησ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Αγια Σοφια Κωνσταντινουπολησ
Σωτηριάδης Ευάγγελος 1Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ. Ε 2

2 Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης Περιεχόμενα
Γενικές πληροφορίες. Η δημιουργία. Διακόσμηση. Η διαχρονικότητα της. Εικόνες.

3 Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης Γενικές πληροφορίες.
Ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί αναμφίβολα τον πιο γνωστό και πιο δημοφιλή μουσειακό χώρο της Κωνσταντινούπολη. Είναι πόλος έλξης για κάθε επισκέπτη, αφού όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει δοξασίες και θρύλους γι’ αυτήν, που φανερώνουν τη λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια της.

4 Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης Η δημιουργία
Ο Ιουστινιανός ανέθεσε το χτίσιμό της Αγιας Σοφιας σε δυο γνωστούς Έλληνες αρχιτέκτονες, τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο. Οι δύο αρχιτέκτονες, για να πρωτοτυπήσουν συνδύασαν το ρυθμό της ορθογώνιας βασιλικής και του περίκεντρου . Έτσι δημιουργήθηκε το σχέδιο της Αγίας Σοφίας και ένας νέος ρυθμός, η βασιλική με τρούλο. Ο Ιουστινιανός ήθελε το ναό αυτό να τον νιώθουν δικό τους όχι μόνο οι κάτοικοι της Πόλης αλλά όλης της αυτοκρατορίας. Γι’ αυτό ζήτησε απ’ όσους ήθελαν, να προσφέρουν υλικά και χρήματα για την ανέγερση του. Πολύτιμα μάρμαρα και δυσεύρετα υλικά από κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας προσφέρθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Πόλη. Τα εγκαίνιά του τελέστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537. Τότε, σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!»

5 Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης Διακόσμηση
Στο προαύλιο του ναού λέγεται πως υπήρχε κρήνη, στην οποία ανεγράφετο η καρκινική φράση "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ", (νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν = ξέπλυνε δηλαδή τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου). Η φράση αυτή, όπως κι αν τη διαβάσει κανείς (από δεξιά προς τα αριστερά) αποδίδει τις ίδιες λέξεις και επομένως και το νόημα της παραμένει αναλοίωτο. Τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές και σήμερα γίνονται συνεχείς προσπάθειες, με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων για τη διάσωσή τους.

6 Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης Η διαχρονικότητα της
Η άλωση της πόλης από τους Τούρκους επέφερε σημαντικές αλλαγές στο ναό της Αγίας Σοφίας. Τη μετέτρεψαν σε τζαμί, προσθέτοντας εξωτερικά και στις τέσσερις γωνίες της μιναρέδες. Στο εσωτερικό τοποθέτησαν πίνακες που περιείχαν κείμενα και ρητά από το Κοράνι. Επίσης εργασίες συντήρησης έγιναν από τους διάσημους αρχιτέκτονες,τους αδελφούς Fossati, το 1847.  Από το 1934 έως και σήμερα, όμως, ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί ιστορικό και αρχαιολογικό μουσείο. 

7 Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης Εικόνες

8 Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης Πηγές

9 Η Αγια Σοφια Κωνσταντινουπολησ
Σωτηριάδης Ευάγγελος 1Ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ. Ε 2


Κατέβασμα ppt "Η Αγια Σοφια Κωνσταντινουπολησ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google