Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΗΡΟΣΙΛΙΑΔΑ Ραψωδία Ι (Στίχοι 524...605) ΠΡΟΟΜΗΡΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΕΑΓΡΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΗΡΟΣΙΛΙΑΔΑ Ραψωδία Ι (Στίχοι 524...605) ΠΡΟΟΜΗΡΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΕΑΓΡΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΗΡΟΣΙΛΙΑΔΑ Ραψωδία Ι (Στίχοι 524...605) ΠΡΟΟΜΗΡΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΕΑΓΡΟΥ

2 “Μιαν ιστορία παλιά θυμήθηκα, κι όχι καινούργια, τώρα, πως έγινε σας έχω φίλους μου, θα σας την πω ν ᾿ ακούστε.... Ο γερο- Φοίνικας προσπαθεί να πείσει τον Αχιλλέα να ξαναμπεί στη μάχη...

3 Οι Προέλληνες της ακαρνανικής και της αιτωλικής γης ιστορούσαν ένα πανάρχαιο παραμύθι. Το παραμύθι αυτό είχε πάνω-κάτω την ακόλουθη μορφή:

4 <<Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια γυναίκα, που γέννησε ένα αγόρι. Θέλησε να μάθει αν θα ζούσε και ποια θα ήταν η τύχη του σαν θα μεγάλωνε.

5 Παραφύλαξε λοιπόν τις Μοίρες τη νύχτα που θα ερχόντουσαν να το μοιράνουν. Όταν εκείνες έφθασαν, άκουσε την πρώτη να λεει: ΄΄Το αγόρι θα γίνει όμορφο΄΄. Η δεύτερη: ΄΄Θα γίνει παλικάρι΄΄.

6 Η τρίτη όμως φώναξε: ΄΄Κοιτάξτε αυτό το δαυλί που καίγεται στο τζάκι. Την ίδια στιγμή που θα αποκαεί, το παιδί θα πεθάνει΄΄. Μόλις είπαν αυτά οι Μοίρες έφυγαν.

7 Όρμησε τότε η μητέρα και άρπαξε το μισοκαμμένο ξύλο. Το παιδί έζησε, μεγάλωσε και έγινε ένα όμορφο και δυνατό παλικάρι. Μια μέρα έτυχε να βγει να κυνηγήσει συντροφιά με τον αδερφό της μητέρας του.

8 Γυρνώντας όμως, πάνω στη μοιρασιά του κυνηγιού, μάλωσε μαζί του. Τον παίρνει τότε ο θυμός, δίνει μια του θείου του και τον σκοτώνει.

9 Όταν η είδηση έφτασε στα αφτιά της μητέρας του, τότε εκείνη ακούγοντας πως ο αδελφός της σκοτώθηκε από του παιδιού της το χέρι, τρέχει αμέσως, ανοίγει την κασέλα, βγάζει το δαυλί, που το είχε τόσο καιρό φυλαγμένο, και το ρίχνει στη φωτιά.

10 Την ίδια ώρα που το ξύλο ΄΄χώνεψε΄΄, έπεσε ο γιος της στο χώμα δίχως πνοή>>


Κατέβασμα ppt "ΟΜΗΡΟΣΙΛΙΑΔΑ Ραψωδία Ι (Στίχοι 524...605) ΠΡΟΟΜΗΡΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΕΑΓΡΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google