Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το δουλοκτητικό σύστημα (σελ. 47-48) – Αρχαιότητα Αρχές Κοινωνικών Επιστημών Β ’ τάξη - Ανθρωπιστικές Σπουδές Κριπαροπούλου Αντιγόνη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το δουλοκτητικό σύστημα (σελ. 47-48) – Αρχαιότητα Αρχές Κοινωνικών Επιστημών Β ’ τάξη - Ανθρωπιστικές Σπουδές Κριπαροπούλου Αντιγόνη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το δουλοκτητικό σύστημα (σελ. 47-48) – Αρχαιότητα Αρχές Κοινωνικών Επιστημών Β ’ τάξη - Ανθρωπιστικές Σπουδές Κριπαροπούλου Αντιγόνη

2 Εισαγωγή

3 Οικονομικό σύστημα… O Είναι οι τρόποι και τα μέσα που χρησιμοποιεί μια κοινωνία για να παράγει και να διανείμει αγαθά ( τρόπος οργάνωσης της οικονομίας ). O Το οικονομικό σύστημα ( που είναι ταυτόχρονα και κοινωνικό ), προσδιορίζεται κοινωνικά ( στον χώρο ) και ιστορικά ( στον χρόνο ), π. χ. διαφορετικά ήταν οργανωμένες οι κοινωνίες στην αρχαιότητα σε σχέση με τις σύγχρονες οικονομίες. O Η παραγωγή και η διανομή των προϊόντων συνιστούν κοινωνικές σχέσεις (« η κοινωνία δεν είναι το άθροισμα των μεμονωμένων ατόμων μελών αλλά είναι ένα σύνολο κοινωνικών σχέσεων »). O Κάθε κοινωνία χρησιμοποιεί παραγωγικούς συντελεστές ( μέσα παραγωγής ) για να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες. Π. χ. γη, εργαλεία, μηχανήματα, εργασία κ. λπ. Στον καπιταλισμό οι παραγωγικοί συντελεστές ονομάζονται « Κεφάλαιο ».

4 Το δουλοκτητικό σύστημα Τα μέσα π αραγωγής ( γη, εργαλεία, άνθρω π οι - δούλοι ) ανήκουν σε ιδιώτες ή στο κράτος. Η δουλεία είναι η π ιο ακραία μορφή εκμετάλλευσης διότι οι δούλοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Στην ουσία δεν θεωρούνται « άνθρω π οι ». Είναι «res» ( αντικείμενο, π ράγμα ) ή « ομιλούντα εργαλεία ».

5 Ανατολικές αυτοκρατορίες (Μεσοποταμία-Αίγυπτος) O Γη, εργαλεία, δούλοι ανήκουν στο κράτος ή σε ιδιώτες. Κύρια πηγή δούλων είναι οι πόλεμοι ( αιχμαλωσία ). O Στην Αίγυπτο χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες σκλάβοι στα λατομεία, τα μεταλλεία, τα βασιλικά κτήματα αλλά και για την κατασκευή των πυραμίδων όπου οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους από την κακομεταχείριση. O Ένα από τα καθήκοντα όσων σκλάβων υπηρετούσαν τον Φαραώ, ήταν να αλείφονται με μέλι. Έτσι οι μύγες κόλλαγαν πάνω τους και δεν ενοχλούσαν τον Φαραώ. O Σε κάποιες περιόδους, όταν ο αφέντης που υπηρετούσαν έφευγε από τη ζωή, τελείωνε και η ζωή των δούλων και μάλιστα με τον πιο αργό και βασανιστικό θάνατο. Τους έθαβαν ζωντανούς, μαζί με τα κατοικίδια και τις παλλακίδες τους.

6 Αρχαία Ελλάδα O Οι δούλοι προέρχονταν από αιχμαλωσία ή από ανθρώπους που είχαν χρεοκοπήσει. O Η χειρονακτική εργασία στην Αρχαία Ελλάδα θεωρείτο υποτιμητική και αυτός ήταν ένας λόγος που τέτοιου είδους εργασίες τις ανέθεταν σε δούλους. O Η κατοχή δούλων σήμαινε κύρος και γόητρο για τον ιδιοκτήτη ( Λυσίας, Υπέρ Αδυνάτου : ο ανάπηρος που διεκδικεί το επίδομα αναφέρει ότι είναι τόσο φτωχός που δεν έχει να αγοράσει έναν δούλο να τον εξυπηρετεί ). O Οι δούλοι δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα.

7 Σόλων O Με την Σεισάχθεια ( σείω = κλονίζω, μετατοπίζω + αίρω και « άχθος » = βάρος, χρέος ) κατάργησε τον δανεισμό με εγγύηση το σώμα γιατί ο αριθμός όσων υποδουλώνονταν για χρέη είχε αυξηθεί δραματικά και αυτό θα οδηγούσε πιθανόν σε εξεγέρσεις.

8 Ρωμαϊκή αυτοκρατορία O Η παρουσία των δούλων δεν ήταν απλώς αριθμητικά έντονη, αλλά και ουσιαστική : μέσα από την αιχμαλωσία ανευρίσκονταν πολλοί δούλοι με εξαιρετικά προσόντα και ειδικότητες, όπως γιατροί, δάσκαλοι, λογιστές κλπ. Αυτοί αξιοποιούνταν στον τομέα τους παραμένοντας δούλοι.

9 O Στην αρχαία Ρώμη, οι δούλοι μπορούσαν να ανήκουν σε ιδιώτες ή στο κράτος. O Στον ιδιωτικό τομέα, οι δούλοι μπορούσαν να ήταν υπηρέτες, ερωμένες, καθαρίστριες, μονομάχοι, εργάτες, αγρότες, ιπποκόμοι κ. λπ. O Στον κρατικό τομέα ήταν επίσης αγρότες, συντηρητές, εργάτες στην οδοποιία, μεταφορείς, εργάτες του « δήμου » ( π. χ. οδοκαθαριστές ), μεταλλωρύχοι κλπ. O Αριθμούνται κυρίως τρεις μεγάλες εξεγέρσεις σκλάβων στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με γνωστότερη εκείνην του 73 π. Χ. στην οποία ηγείτο ο Σπάρτακος.

10 Αμερική O Μετά την εξολόθρευση του γηγενούς πληθυσμού της Αμερικανικής ηπείρου από ασθένειες που έφεραν οι εισβολείς Ευρωπαίοι, η ζήτηση σε εργατικά χέρια καλύφθηκε από Αφρικανούς σκλάβους. Έτσι, ξεκίνησε η πιο μακροχρόνια και ευρείας κλίμακας εκμετάλλευση της αναγκαστικής εργασίας στην ανθρώπινη ιστορία. O Υπολογίζεται ότι από τον 15 ο μέχρι τον 18 ο αιώνα μεταφέρθηκαν στην βόρεια Αμερική, κεντρική Αμερική και νότια Αμερική πάνω από 20.000.000 Αφρικανοί.

11 Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861-1865) O Η δουλεία αποτέλεσε κύρια αιτία του εμφυλίου πολέμου, στενά συνδεδεμένη με τις ευρύτερες αντιθέσεις που παρατηρούνταν μεταξύ του Βορά και του Νότου της Αμερικής σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

12 Ο χριστιανισμός αμφισβήτησε το δουλοκτητικό σύστημα. Αξιοσημείωτο είναι ε π ίσης, ότι το Α ’ Σύνταγμα της Εθνοσυνέλευσης της Ε π ιδαύρου (1821) α π αγόρευσε την δουλεία.


Κατέβασμα ppt "Το δουλοκτητικό σύστημα (σελ. 47-48) – Αρχαιότητα Αρχές Κοινωνικών Επιστημών Β ’ τάξη - Ανθρωπιστικές Σπουδές Κριπαροπούλου Αντιγόνη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google