Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

38ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό Έτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "38ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό Έτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 38ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό Έτος 2009 - 2010
38ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό Έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα Μ. Ασία – Πρόσφυγες Προσφυγικοί Συνοικισμοί στην πόλη μας (Συνοπτική παρουσίαση) Υπεύθυνες :Γεωργακούλια Γιαννούλα, Κολοκυθά Ελένη Τεχνική Υποστήριξη: Κόττο Ασπασία, Παπαδέλα Δέσποινα, Σταύρου Βαγγέλης

2 Μ. Ασία – Πρόσφυγες Προσφυγικοί Συνοικισμοί στην πόλη μας
Μ. Ασία – Πρόσφυγες Προσφυγικοί Συνοικισμοί στην πόλη μας

3 Στόχοι Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα όχι μόνο της πόλης μας αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας Η σύνδεση της ιστορίας με τη γειτονιά και την πόλη μας Η ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στους μαθητές Η δραστηριοποίηση των μαθητών, η αξιοποίηση – αποκάλυψη των ταλέντων τους και η προσέγγιση της γνώσης με τρόπο δημιουργικό κι ευχάριστο

4 Συμμετέχοντες μαθητές
Γ1:Γκέκας Δημήτριος, Ζακυνθινός Αλέξης, Καλογήρου Ιωάννα, Κάντζα Μυρσίνη, Θωμά Σπυριδούλα, Αλιάι Ντρίτα, Βογιατζή Βαρβάρα, Γιάννινας Νίκος, Γκόντης Ελευθέριος, Ζεγκούνοφ Βλάντο Γ2: Ντούλας Παναγιώτης Γ3:Σταύρου Βαγγέλης, Χριστοδημητροπούλου Παρασκευή, Χριστοδημητροπούλου Σοφία, Παρασκευοπούλου Κωνσταντίνα, Στράτη Μαρίνα, Χριστάνα Γεωργία.

5 Δράσεις - Δραστηριότητες
Αναζήτηση πληροφοριακού υλικού για την εγκατάσταση των πρώτων Ελλήνων στη Μ. Ασία από τους αρχαίους χρόνους Πληροφορίες για την εξέλιξη και τη ζωή του ελληνικού στοιχείου σ’ αυτές τις περιοχές στο πέρασμα των αιώνων Παρακολούθηση των ιστορικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν και οδήγησαν στη Μικρασιατική καταστροφή και στην εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών Καταγραφή προσφυγικών συνοικισμών της Αθήνας Αναζήτηση ονομάτων δρόμων της συνοικίας μας που σχετίζονται με μικρασιατικά τοπωνύμια Επισκέψεις στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» και σε διάφορους προσφυγικούς συνοικισμούς στην Αθήνα

6 Η παρουσία των Ελλήνων στη Μ. Ασία
Η παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Μ. Ασία ανάγεται στον 11ο – 10ο αι. π. Χ. όταν τα ελληνικά φύλα Ίωνες, Αιολείς, Δωριείς αναγκάστηκαν να περάσουν στα απέναντι παράλια της Μ. Ασίας μέσω του Αιγαίου που από τότε γίνεται η υδάτινη γέφυρα σύνδεσης των δύο αντικρινών ακτών και ο δρόμος διακίνησης ανθρώπων πραγμάτων και ιδεών με απροσμέτρητα ευεργετικές συνέπειες για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

7 Η εξέλιξη των Ελλήνων στη Μ. Ασία
Στους τόπους αυτούς οι Έλληνες ρίζωσαν, ίδρυσαν πόλεις όπως η Σμύρνη, η Αλικαρνασσός, η Έφεσος, η Μίλητος, η Φώκαια και δημιούργησαν μεγάλο πολιτισμό.

8 Η Μ. Ασία πριν την καταστροφή
Στις αρχές του 20ου αι. το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου και της βιομηχανίας είχε περάσει στα χέρια των Ελλήνων. Εξίσου έντονη ήταν και η πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη.

9 Γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή
Με το τέλος του Α΄ παγκόσμιου πολέμου οι Σύμμαχοι ανέθεσαν την προσωρινή διοίκηση της περιοχής της Σμύρνης στην Ελλάδα και έτσι το Μάιο του1919 ελληνικά στρατιωτικά τμήματα αποβιβάζονται στο λιμάνι της Σμύρνης προκαλώντας ενθουσιασμό στους ελληνικούς πληθυσμούς που τα αντιμετώπισαν σαν απελευθερωτές. Τα λάθη όμως της ελληνικής πολιτικής (ήττα Βενιζέλου και επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίου) αλλά και η μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής των συμμάχων της Ελλάδας οδηγούν βαθμιαία στην κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου και στην καταστροφή.

10 Η καταστροφή Τα κεμαλικά στρατεύματα μπαίνουν στη Σμύρνη τον Αύγουστο του 1922, ακολουθεί πυρπόληση και σφαγή των πληθυσμών κάτω από τα απαθή βλέμματα των συμμάχων. Οι Έλληνες εγκαταλείπουν τη γενέθλια γη τους αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και χιλιάδες αιχμαλώτους.

11 Πρόσφυγες Η Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 γράφει τον επίλογο της Μικρασιατικής εκστρατείας αλλά και της παρουσίας των Ελλήνων στη Μ. Ασία. Με χωριστή ελληνοτουρκική σύμβαση διευθετήθηκε το ζήτημα της ανταλλαγής των πληθυσμών και περίπου έλληνες έγιναν πρόσφυγες και περίπου Τούρκοι ακολούθησαν τον αντίστοιχο δρόμο.

12 Εγκατάσταση των προσφύγων
Προσφυγικός συνοικισμός Περιστερίου Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στις παρυφές της πόλης της Αθήνας δημιουργώντας νέες συνοικίες με τα ονόματα των τόπων που χάθηκαν: Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ερυθραία, Νέα Σμύρνη κα.. Στην περιοχή μας πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας και πολλά ονόματα δρόμων της συνοικίας μας θυμίζουν την παρουσία των Ελλήνων στη Μ. Ασία: οδοί Πριγκηποννήσων, Πέραν, Γαλατά, Μαρμαρά, Δαρδανελλίων, Ταυρίδος, Φαναρίου, Βιθυνίας κ.λ.π.

13 Η ένταξη και η συνεισφορά των προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία
Συνοικισμός Νέας Φιλαδέλφειας Οι πρόσφυγες παρά τις αντιξοότητες και τη δυσκολία της ελληνικής κοινωνίας να τους ενσωματώσει, κατάφεραν να μετατρέψουν τον πόνο του ξεριζωμού σε δημιουργικότητα, να επηρεάσουν το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και να συμβάλουν στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου.

14 Μ. Ασία, Μικρασιατική Καταστροφή Παρελθόν για τους σύγχρονους Έλληνες, τραγικές σελίδες της ιστορίας τους. Βαθιά χαρακιά στη μνήμη των προσφύγων, πόνος και νοσταλγία, καταστροφή και ελπίδα που έγιναν παραμύθι από τη μακρινή χαμένη πατρίδα για τα εγγόνια τους. Ονόματα συνοικιών και δρόμων για εμάς, τους πολλούς. Όμως, ίδια η υποχρέωση για όλους, να μην παραδοθούν στη λήθη γιατί: «ο ανόητος ούτε συγχωρεί ούτε λησμονεί, ο αφελής συγχωρεί αλλά και λησμονεί, ο σοφός όμως συγχωρεί αλλά δε λησμονεί».


Κατέβασμα ppt "38ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό Έτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google