Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τους μαθητές: Βασσάλου Σαββίνα Γκουβέλη Περσεφόνη Μπότσικα Κώστα Κολάι Τζόι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τους μαθητές: Βασσάλου Σαββίνα Γκουβέλη Περσεφόνη Μπότσικα Κώστα Κολάι Τζόι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από τους μαθητές: Βασσάλου Σαββίνα Γκουβέλη Περσεφόνη Μπότσικα Κώστα Κολάι Τζόι

2

3

4  Η Κνωσσός ήταν μία πόλη η οποία ήταν το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού. Η Κνωσσός δημιουργήθηκε το 6.000 π.Χ. και καταστράφηκε το 824 μ.Χ.  Η ιστορία της χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους:  Την Νεολιθική περίοδο που κράτησε από το 6.000 εώς 2.600 π.Χ.  Την Πρωτομινωική περίοδο που κράτησε από το 2.600 εώς το 2.000 π.Χ.  Την Μεσομινωική περίοδο που κράτησε από το 2.000 εώς το 1.580 π.Χ.  Την Υστερομινωική περίοδο που κράτησε από το 1.580 εώς το 1.150 π.Χ.

5  Το πρώτο ανάκτορο χτίστηκε το 1.950 π.Χ. το οποίο καταστράφηκε από σεισμό το 1.700 π.Χ.  Η Κνωσός γνώρισε μεγάλη ακμή το 1.450 π.Χ.  Το τέλος του Μινωικού πολιτισμού έγινε το 1.400 π.Χ. και το τέλος της πόλης έγινε κατά την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού από τον Μέτελλο το 69 π.Χ.  Ο οικισμός ξαναχτίζεται το 36 π.Χ.  Η Κνωσός ήταν έδρα Επισκοπής κατά την Παλαιοχριστιανική περίοδο.

6

7

8  Η Αγία Σοφία πρωτοχτίστηκε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου ως ξυλόστεγη βασιλική.  Καταστράφηκε τον 4 ο αιώνα.  Ξαναχτίστηκε το 415.Ο ναός κάηκε κατά την στάση του Νίκα.  Το χτίσιμο του ναού κράτησε 5 χρόνια(532- 537).  Το 557 έπεσε ο τρούλος και ξαναχτίστηκε από τον Ισίδωρο.  Ο τρούλος επισκευάστηκε δυο ακόμα φορές, το 989 και κατά τον 13 ο αιώνα.  Το 9 ο -13 ο αιώνα δημιουργούνται σπουδαία ψηφιδωτά με αρχαιότερο, την ένθρονη Παναγία με τον Χριστό η οποία κατασκευάστηκε στο Β μισό του 9 ου αιώνα.

9  Στα τέλη του 9 ου απεικονίστηκαν οι 16 προφήτες και οι 14 επίσκοποι στο Βόρειο και Νότιο Τύμπανο.  Την περίοδο της εικονομαχίας καταστράφηκε όλο το εικονογραφικό πρόγραμμα της Αγίας Σοφίας.  Το 1000 μ.Χ. δημιουργήθηκε το ψηφιδωτό της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου (Χρόνια Βασιλείου Β΄).  Τον 10 ο αιώνα δημιουργείται πορτρέτο του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου και το 1028-1050 το ψηφιδωτό της αυτοκράτειρας Ζωής.  Δίπλα στην Αγία Σοφία βρισκόταν ο ιστορικός ναός της Αγίας Ειρήνης.  Τέλος το 404 πλήθος χριστιανών έκαψαν την Αγία Σοφία.

10

11

12  Η Πεντέλη είναι όρος που βρίσκεται στην Αττική και έχει έκταση 29,498 τετραγωνικά χιλιόμετρα, υψόμετρο 330-360 μέτρα και αποτελεί κηπούπολη.  Περιβάλλεται από ορεινούς όγκους και τα καμένα πευκοδάση του πεντελικού όρους. Στο όρος αυτό κατοικούν κυρίως πτηνά.  Ανακαλύφθηκαν παλαιοντολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη πλούσιας πανίδας από φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα.

13  Αρχαία Ελλάδα  Ο δήμος ονομάζεται Πεντέλη από τον 3 ο αιώνα π.Χ.  Τον 4 ο αιώνα όταν οι Αθηναίοι νίκησαν στον Μαραθώνα αποφάσισαν κατασκευή στην Ακρόπολη του Παρθενώνα με ναό Δωρικού ρυθμού με Πεντελικό μάρμαρο.  Με Πεντελικό μάρμαρο είναι επίσης κατασκευασμένο το Τελεστήριο της Ελευσίνας, ο ναός Ασκληπιού, της Γόρτυνας, ο ναός του Ολυμπίου Διός κ.α.  Επιπλέον κατασκευάζεται για υδρευτικές ανάγκες το 2 ο υδραγωγείο της Αττικής από το Θησέα.

14  Στα νεότερα χρόνια από Πεντελικό μάρμαρο είναι κατασκευασμένα τα εξής:  Ακαδημία Αθηνών, Εθνική Βιβλιοθήκη, Πολυτεχνείο, είσοδος Ζαππείου και πολλά άλλα εξαιρετικά αγάλματα.  Χριστιανικά χρόνια  Το 10 ο αιώνα μ.Χ. οικοδομείται πλήθος χριστιανικών ναών στις πλαγιές του Πεντελικού όρους με τους πιο γνωστούς να είναι ο Ιερός ναός του Παντοκράτορος Σωτήρας Ιησού Χριστού, η Ιερά Μονή κοιμήσεως της Θεοτόκου της Πεντέλης κ.α.

15  Νεοελληνικά χρόνια  Η Δούκισσα της Πλακεντίας γεννιέται το 1785 στην Αμερική, το 1830 εγκαθίσταται στο Ναύπλιο και βοηθάει τους Έλληνες στον αγώνα της απελευθέρωσης.  Το 1854 πεθαίνει στο ανάκτορο της στην Πεντέλη.  Στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής το όρος της Πεντέλης αποτελούσε καταφύγιο για τους Αθηναίους αντάρτες.  Όσον αφορά τη σύγχρονη Ελλάδα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 1936 ιδρύεται στην κορυφή του λόφου Κουφού το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης.  Το 2010 καταστράφηκε από πυρκαγιά ένα μεγάλο μέρος του όρους της Πεντέλης.

16

17

18  Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε την 1 η Μαϊου το 1909 στη Μονεμβασιά. Τελείωσε το Γυμνάσιο Γυθείου και το 1925 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, εργαζόμενος ως δακτυλογράφος και αντιγραφέας συμβολαιογραφείου.  Το 1926 προσεβλήθη από φυματίωση.  Το 1931 παίρνει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και τον επόμενο χρόνο ως χορευτής.  Το 1948 εξορίστηκε στο Κοτοπούλι της Λήμνου.  Το 1949 μετάγεται στην Μικρόνησο και το 1950 στον Άγιο Ευστράτιο. Επέστρεψε από την εξορία τον Αύγουστο του 1952.

19  Το 1967 εξορίστηκε στη Γύαρο.  Από το 1968 μέχρι και 1976 του απονέμονταν τιμές και βραβεία.  Πολλά ποιήματα και θεατρικά του ανεβάστηκαν σε θέατρα  Γαλλίας, Ρουμανίας, Ελλάδας, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Βελγίου και Πολωνίας.

20

21

22  Ορέστεια: Η τριλογία του Ορέστη  Το 458 π.Χ. πραγματοποιήθηκε σύγκρουση των πολιτών με την κατοχή όπλων. Στο τέλος της Ορέστειας η διαμάχη που υπήρχε μετατράπηκε σε ειρήνη.  Οι Θεότητες Ερινύες υποδύονταν ρόλο δημιουργικό προς την Αθηνά ως Ευμενίδες.  Μετά την Ορέστεια ο Αισχύλος πήγε στη Σικελία τελευταία φορά. Ο Αισχύλος παρουσιάζεται να λέει ότι δεν έχει καλή σχέση με τους Αθηναίους το οποίο δεν ισχύει, ο ίδιος αντιμετώπισε μία δίκη παρόμοια με μία δίκη που είχε παρουσιάσει ότι αντιμετώπισε ο Ορέστης στην Ορέστεια.

23  Ο Αισχύλος πέθανε στη Γέλα της Σικελίας το 456/455 π.Χ. σε ηλικία 69 ετών. Στη Γέλα του αποδόθηκαν ηρωικές τιμές. Το μνήμα του έγινε αργότερα τόπος προσευχής για τους ποιητές.  Το θέμα της Ορέστειας ήταν οι συμφορές του οίκου των Ατρειδών.  Αγαμέμνων: Ο Αγαμέμνονας επιστρέφει νικητής στην πατρίδα του όπου η Κλυταιμήστρα η γυναίκα του ζει με τον Αίγισθο. Η γυναίκα του τον οδηγεί στο παλάτι όπου και δολοφονείται. Η Κλυταιμήστρα προσπαθεί να πάρει εκτός από τον Αγαμέμνονα και την Κασσάνδρα η οποία αποτρέπει το θάνατο της και θρηνεί. Η Κλυταιμήστρα αφού σκότωσε τον Αγαμέμνονα παραδέχτηκε αυτή της την πράξη με υπερηφάνεια.

24  Χοηφόροι: Ο Ορέστης επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του.  Πρώτα σκοτώνει τον Αίγισθο και μετά την Κλυταιμήστρα αλλά μετά από αυτό το μυαλό του σκοτίζεται και οι Ερινύες τον αναγκάζουν να φύγει μακριά από το Άργος.  Ευμενίδες: Δελφοί, ναός Απόλλωνος. Ο Ορέστης περιτριγυρισμένος από τις Ερινύες κάθεται μπροστά στο βωμό. Δικάστηκε στην Αθήνα με εντολή του Απόλλωνα. Ο Ορέστης αθωώνεται μετά την συγκρότηση του Αρείου Πάγου.  Οι Ερινύες μεταβάλλονται σε Ευμενίδες


Κατέβασμα ppt "Από τους μαθητές: Βασσάλου Σαββίνα Γκουβέλη Περσεφόνη Μπότσικα Κώστα Κολάι Τζόι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google