Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

2 ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο με σημαντικό ρόλο για την ισορροπία και την αναγέννηση των δασικών οικοσυστημάτων. Τα οικοσυστήματα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό προσαρμοσμένα στη φωτιά, με αποτέλεσμα να έχουν συνήθως τη δυνατότητα να αναγεννηθούν άμεσα και αποτελεσματικά μετά από αυτή. Κατά μέσο όρο σε ένα δάσος εμφανίζεται μία πυρκαγιά από φυσικά αίτια κάθε χρόνια. Όμως τα φυσικά αίτια ευθύνονται μόνο για το 5% των πυρκαγιών που ξεσπούν στην Ελλάδα. Το υπόλοιπο 95% οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και έχει σαν συνέπεια τη διατάραξη του φυσικού ρόλου των πυρκαγιών ή την εξάντληση της φυσικής ικανότητας των οικοσυστημάτων να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της μεταπυρικής αναγέννησης. Το αποτέλεσμα είναι πως οι πυρκαγιές αποτελούν πλέον την πιο σοβαρή απειλή των Ελληνικών Μεσογειακών δασών.

3 ΑΙΤΙΕΣ Οι κυριότερες αιτίες των δασικών πυρκαγιών είναι:
Οι διάφορες γεωργικές δραστηριότητες και κυρίως η καύση ξερών χόρτων. Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων ή το άναμμα φωτιάς στο δάσος. Η απόρριψη σκουπιδιών στο δάσος. Η καύση σκουπιδιών και η ύπαρξη ανεξέλεγκτων χωματερών. Κακόβουλες ενέργειες (εμπρησμοί). Διάφορες δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες. Ατυχήματα (τροχαία, βλάβες γεωργικών μηχανημάτων, κοκ)

4 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ

5 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ Δεν περνάμε ηλεκτροφόρα καλώδια, κάτω από χαλιά ή άλλα στρωσίδια, γιατί μπορεί να φθαρούν, χωρίς να το αντιληφθούμε. Υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος και πυρκαγιάς. Δεν καρφώνουμε οπουδήποτε στους τοίχους καρφιά. Μπορεί να περνούν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος και τότε το κακό θα συμβεί. Όταν αποσυνδέουμε μια συσκευή από το ρεύμα, δεν αγγίζουμε τα γυμνά άκρα του φις γιατί, αρκετή ώρα μετά, στα άκρα αυτά ενδέχεται να επιστρέψει, αποθηκευμένο στη συσκευή, ρεύμα ικανό να σκοτώσει.

6 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ Αποφεύγουμε να τοποθετούμε καθρέφτες πάνω από το τζάκι ή κοντά σε θερμάστρες. Προσελκύει τα άτομα και τα κάνει να πλησιάζουν, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, κοντά στη φωτιά. Υπάρχει, έτσι, φόβος να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους. Δε βάζουμε, στις ηλεκτρικές ασφάλειες, σύρμα ή αλουμινόχαρτο, για να τις επιδιορθώσουμε. Είναι πολύ επικίνδυνο. Όταν χρησιμοποιούμε υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα, συσκευές, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά τα υγρά είναι εύφλεκτα. Δεν ανάβουμε σπίρτα, αναπτήρα ή διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμα και οι ατμοί αυτών των υγρών είναι εύφλεκτοι. Δεν ξεχνάμε πως τα παιδιά αρέσκονται να παίζουν με τις φωτιές και πως ενθουσιάζονται και εντυπωσιάζονται με την θέα τους. Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην παίζουν, ποτέ, με σπίρτα ή αναπτήρες. Τονίζουμε ιδιαιτέρως, ότι είναι πολύ επικίνδυνο, για τα ίδια και για τους άλλους.

7 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ Δεν αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν με παιχνίδια, που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να τα επιβλέπουμε. Πριν φύγουμε από το σπίτι μας, ελέγχουμε τυχόν αναμμένες οικοσκευές και ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος. Τον προηγούμενο χρόνο, αναφέρθηκαν πυρκαγιές, από τέτοιες αιτίες. Τοποθετούμε τα σκουπίδια στα ειδικά κατασκευασμένα δοχεία στο πεζοδρόμιο και σκεπάζουμε τα δοχεία καλά. Είναι πολύ σημαντικό, να τοποθετούμε τους κάδους σκουπιδιών, μακριά από κρουνούς της Πυροσβεστικής. Κανένας κανονισμός, μέχρι σήμερα, δεν προβλέπει τον εφοδιασμό μας με πυροσβεστήρα για το σπίτι. Μπορεί όμως να μας προσφέρει πολλά, σε μια δύσκολη στιγμή. Αν τον προμηθευτούμε, διαβάζουμε προσεκτικά και τηρούμε τις οδηγίες, που αναγράφονται σ' αυτόν. Αν έχουμε αμφιβολία για τον τρόπο λειτουργίας τους, ζητούμε πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αν χρειαστούμε τη βοήθεια της Πυροσβεστικής, καλούμε τον αριθμό 199.


Κατέβασμα ppt "ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google