Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

2 Γαλακτοκομικά προϊόντα ονομάζουμε τα προϊόντα, τα οποία παράγονται από γάλα. Οι βιομηχανίες που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα ονομάζονται γαλακτοβιομηχανίες. Το γάλα, το οποίο θα επεξεργαστεί στις γαλακτοβιομηχανίες προέρχεται από αρκετά ζώα, όπως είναι η αγελάδα, το κατσίκι, το πρόβατο, καθώς και από άλλα όπως το άλογο, η καμήλα, τα βουβάλια κ.ά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα βρίσκουμε συνήθως σε κουζίνες, όπως η ευρωπαϊκή, η ινδική, αυτή της Μέσης Ανατολής, ενώ δεν είναι γνωστά στην κουζίνα της Ανατολικής Ασίας. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλο τον κόσμο από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Το γάλα, και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική, μιας και είναι συστατικά πολλών φαγητών και γλυκών, όπως είναι το κέικ, τα μπισκότα κ.ά.

3 ΓΑΛΑ

4 Το γάλα αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελεί μια από τις διατροφικά πληρέστερες τροφές και μια φυσική πηγή βιταμινών και μετάλλων απαραίτητων για καλή υγεία. Το γάλα αποτελεί καλή πηγή μιας μεγάλης γκάμας θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και δεν περιέχει συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες. Το γάλα συνεισφέρει σημαντικά στην διατροφή μας μέσω θρεπτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων. Το γάλα είναι απαραίτητο για: Υγεία των Οστών Δόντια Αρτηριακή Πίεση Παχυσαρκία Διαβήτης Τύπου Β

5 ΤΥΡΙ

6 Το τυρί είναι τροφή που παρασκευάζεται από το γάλα, με την επίδραση ουσιών, οι οποίες δρουν φυραματικά. Υπάρχουν διάφορα είδη τυριών (σκληρά, μαλακά κλπ.), με γνωστότερα ελληνικά τη φέτα , το μανούρι, το κασέρι και άλλα. Το ελληνικό  τυρί ήταν στην κορυφή της κατανάλωσης από τα χρόνια του Ομήρου. Το τυρί ήταν και είναι μια βασική τροφή για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα για τον Έλληνα.   Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση τυριού από όλο τον κόσμο με 21 κιλά κατά άτομο. Τα ελληνικά τυριά χωρίζονται σε 5 κατηγορίες : η πρώτη είναι τυριά σε άλμη όπως η κλασική φέτα που την γνωρίζουμε όλοι, ακόμα είναι ο τελεμές, το τουλουμίσιο, η σφέλα και ο μπάτσος.  Η δεύτερη περιλαμβάνει τα μαλακά τυριά όπως το γαλοτύρι και την κοπανιστή.  Η Τρίτη κατηγορία είναι τα ημίσκληρα τυριά που είναι το γνωστό μας κασέρι και το κρασοτύρι.  Η τέταρτη είναι τα σκληρότερα τυριά που είναι το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, η κεφαλογραβριέρα, το λαδοτύρι, η φορμαέλλα, το κορφού, το μετσοβόνε και το Σαν Μιχάλη.  Η Πέμπτη και τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει τα τυριά από τυρόγαλο τα οποία έχουν λίγα λιπαρά όπως το ανθότυρο, η μυζήθρα και η ξινομυζήθρα. Το μανούρι έχει περισσότερα λιπαρά.

7 ΓΙΑΟΥΡΤΙ

8 Γιαούρτι είναι το γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από τη ζύμωση του γάλακτος με τη δράση συγκεκριμένων μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοί αυτοί πρέπει να είναι άφθονοι και ζωντανοί στο τελικό προϊόν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, γιατί στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού. Το γιαούρτι είναι μια πολύ θρεπτική και εύπεπτη τροφή, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και φυσικά για όλες τις φάσεις της ανάπτυξης. Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών  Α, Β2 και Β12. Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών συμβάλλει στη γρήγορη ανάπτυξη του οργανισμού και στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες αποτελούν τα σημαντικότερα «δομικά» συστατικά για την αύξηση των οργάνων και του σκελετού και κυρίως για την ανάπτυξη των μυών. Η βιταμίνη Α προστατεύει την όραση και τα δόντια, ενώ είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του δέρματος, η Β2 χαρίζει ενέργεια στον παιδικό οργανισμό και η Β12, εκτός από τη βοήθεια που προσφέρει στην απορρόφηση των συστατικών, συμβάλλει στην παραγωγή των ερυθρών , αιμοσφαιρίων του αίματος.

9 .. Περιέχει επίσης ζωντανούς μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος) οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Το γιαούρτι έχει αντισηπτικές ιδιότητες λόγω μιας ουσίας του περιέχει, του γαλακτικού οξέος, που εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών. Παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες (όπως, λόγου χάρη, φυματίωση).

10 ΞΙΝΟΓΑΛΟ

11 Το ξινόγαλο είναι ότι απομένει από την αφαίρεση του βουτύρου ύστερα από ειδική διαδικασία. Δεν πρόκειται δηλαδή για το “ξινισμένο” γάλα. Πίνοντας το ξινόγαλο είναι σαν να πίνουμε αποβουτυρωμένο γάλα. Είναι γεμάτο βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και ό,τι άλλο χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να διατηρείται σε άψογη κατάσταση από πλευράς υγείας . Σκεφτείτε το γιαούρτι σε υγρή μορφή. Το ξινόγαλα είναι μια «βόμβα» προβιοτικών, η οποία θα προστατεύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα σας καλύψει στα 100ml ποσότητάς του την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού για ασβέστιο κατά 70% .  Θεωρείται μια σούπερ ενεργειακή τροφή και όπως το κρασί περιέχει τα διάσημα AHA τα κύρια όπλα για την ανανέωση του δέρματος. Είναι αφροδισιακό και πολύ εύπεπτο -για όσους δεν αντέχουν τη λακτόζη. Το ξυνόγαλο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όχι μόνο ως ρόφημα αλλά και για την παρασκευή τυριού, γιαούρτης, ψωμιού κ.ο.κ.

12 ΣΟΚΟΛΑΤΟΥΧΟ ΓΑΛΑ

13 Το γάλα με κακάο ή σοκολατούχο γάλα (chocolate milk, όπως αποκαλείται διεθνώς) είναι ένα γάλα στο οποίο έχει προστεθεί κακάο (1-2%), σακχαρόζη ή άλλο σάκχαρο (4-7%) και σταθεροποιητής (0,1-0,2%). Κυκλοφορεί ως παστεριωμένο ή μακράς διαρκείας (UHT). Από άποψη λιποπεριεκτικότητας μπορεί να περιέχει όλο το λίπος του γάλακτος (3,5%) ή να παράγεται από ημιαποβουτυρωμένο γάλα (1,5% λίπος) ή άπαχο γάλα (0,3-0,5% λίπος, κυρίως λίπος του κακάο). Από θρεπτική άποψη το γάλα με κακάο είναι ένα άριστο τρόφιμο για κάθε ηλικία αλλά κυρίως για τα παιδιά, διότι προμηθεύει τον οργανισμό τους με πολύτιμες υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, ασβέστιο, φωσφόρο και άλλα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Επίσης είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνης Α, όταν δεν παράγεται από αποβουτυρωμένο γάλα. Επειδή είναι εμπλουτισμένο με επιπλέον σάκχαρο, παρέχει στον οργανισμό περισσότερη ενέργεια απ΄ότι το λευκό γάλα. Η επιπλέον αυτή ενέργεια εξαρτάται από την ποσότητα του σακχάρου που προστέθηκε και από τη λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε. Συνήθως η επιπλέον ενέργεια που παρέχεται στον οργανισμό από το γάλα με κακάο κυμαίνεται από 28%-40% εκείνης του αντίστοιχου λευκού γάλακτος.

14

15 ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ Α2 ΓΑΛΑ - ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ Α2 ΓΑΛΑ - ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ


Κατέβασμα ppt "ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google