Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γεωγραφία Β’ τάξη Φύλλο εργασίας 4

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γεωγραφία Β’ τάξη Φύλλο εργασίας 4"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γεωγραφία Β’ τάξη Φύλλο εργασίας 4
Ομάδα: Αλεξάνδρα Σταθοπούλου Στέλα Στεφάνου Μαρίζα Τζέλη Σύλια Φίλη

2 Ο μύθος του Φρίξου και της Έλλης

3 Κάποτε βασίλευαν στον Ορχομενό της Βοιωτίας ο Αθάμας και η Νεφέλη
Κάποτε βασίλευαν στον Ορχομενό της Βοιωτίας ο Αθάμας και η Νεφέλη. Είχαν δυο παιδιά, το Φρίξο και την Έλλη. Ξαφνικά όμως πέθανε η μητέρα τους. Σε λίγο καιρό ο Αθάμας παντρεύτηκε την Ινώ, μια όμορφη αλλά κακιά γυναίκα.

4 Η μητριά ήθελε να σκοτώσει το Φρίξο, για να γίνει κάποτε βασιλιάς το δικό της παιδί. Έβαλε κρυφά τις γυναίκες να ψήσουν τους σπόρους που θα έσπερναν οι άντρες στα χωράφια. Οι σπόροι όπως ήταν φυσικό δε φύτρωσαν κι έπεσε μεγάλη πείνα, δηλαδή λιμός.

5 Η κακιά Ινώ έπεισε το βασιλιά να θυσιάσει τα παιδιά του στους θεούς, για να τους ευχαριστήσει. Με βαριά καρδιά και δάκρυα ο Αθάμας διέταξε να γίνει η θυσία.

6 Λίγο πριν τη θυσία, η Νεφέλη έστειλε από τον ουρανό ένα Χρυσόμαλλο κριάρι. Τα δυο παιδιά ανέβηκαν στη ράχη του και πέταξαν μακριά.

7 Σε μια στιγμή, καθώς πετούσαν πάνω από τη θάλασσα στα στενά του Βοσπόρου, η Έλλη πήγε να κοιτάξει πίσω και ζαλίστηκε, έχασε την ισορροπία της, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε Η περιοχή από τότε, πήρε την ονομασία "Ελλήσποντος".

8 Ο Φρίξος έφτασε θλιμμένος στη μακρινή Κολχίδα
Ο Φρίξος έφτασε θλιμμένος στη μακρινή Κολχίδα. Εκεί τον δέχτηκε ο βασιλιάς Αιήτης. Ο Φρίξος έζησε και μεγάλωσε με τα παιδιά του Αιήτη και μια μέρα παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά.

9 Έπειτα, ο Φρίξος θυσίασε το χρυσόμαλλο κριό στον βωμό του Δία και δώρισε το δέρμα του (δέρας) στον Αιήτη. Εκείνος το αφιέρωσε στον Άρη και το κρέμασε από μια δρυ, στο ιερό δάσος του θεού. Προς φύλαξή του τέθηκε ένας μεγάλος δράκος, ο οποίος δεν κοιμόταν.

10 Μύθος του Προμηθέα

11 Βλέποντας την κατάντια του ανθρώπινου γένους και την αδυναμία του απέναντι στη φύση αποφασίζει να του χαρίσει τη φωτιά. Τους μαθαίνει να χειρίζονται τη φωτιά, να δημιουργούν εργαλεία και τους έμαθε τις Επιστήμες και τα Γράμματα.

12 Για να γλυτώσει την ανθρωπότητα από το μένος των θεών, την έμαθε να τους λατρεύει και να τους κάνει θυσία. Τους μαθαίνει, ακόμη, την Ιατρική και τα βότανα. Για να γλυτώσει την ανθρωπότητα από το μένος των θεών, την έμαθε να τους λατρεύει και να τους κάνει θυσία.

13 Αυτό εξόργισε τον Δία ο οποίος έδεσε τον Προμηθέα σε βράχια, στο όρος Καύκασο, και έβαλε έναν αετό να του τρώει το συκώτι κάθε πρωί. Επειδή ο Προμηθέας ήταν αθάνατος, κάθε βράδυ τα σπλάχνα του γιατρεύονταν.

14 Περνώντας από τον Καύκασο ο Ηρακλής, με κατεύθυνση τη Χώρα των Εσπερίδων, σκοτώνει τον αετό και σπάει τις αλυσίδες του Ήφαιστου.

15 Ηράκλειες Στήλες

16 Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι στην Ιβηρική χερσόνησο και συγκεκριμένα στο σημερινό πορθμό του Γιβραλτάρ βρίσκονταν οι Ηράκλειες στήλες. Δύο στύλοι που είχε στήσει ο Ηρακλής όταν πήγε στον Ευρυσθέα τα μήλα των Εσπερίδων. Εκεί πίστευαν ότι ήταν η άκρη του κόσμου.

17 Γεωμορφολογικά στοιχεία της Ευρώπης

18 Ουράλια Όρη Σκανδιναβική Χερσόνησος Κανταβρικά-Πυρηναία Όρη Ιβηρική Χερσόνησος Καύκασος Σκανδιναβικές Άλπεις Μεσόγειος Θάλασσα Μαύρη Θάλασσα Βοθνικός Κόλπος Βισκαϊκός Κόλπος Βόρεια Θάλασσα Βαλτική Θάλασσα Αδριατική Θάλασσα Ποταμός Δνείπερος Ποταμός Βόλγας Βαλκανική Χερσόνησος Ποταμός Δούναβης Βορειοευρωπαϊκή Πεδιάδα Λίμνη Λατόνγκα Ρωσική Πεδιάδα Άλπεις Καρπάθια Όρη Λίμνη Ονέγκα

19 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Γεωγραφία Β’ τάξη Φύλλο εργασίας 4"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google