Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Project Ά Λυκείου Β Τετράμηνο Τμήμα Α4

2 Το θέμα μας το μάθημα της ερευνητικής εργασίας για το Β τετράμηνο ήταν η προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης. Αφού μελετήσαμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας παράστασης, παρακολουθήσαμε θεατρικές παραστάσεις θέλοντας να βιώσουμε την προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης ανεβάσαμε αποσπάσματα από το βιβλίο ‘Άπαντα Σέξπιρ’ Τα ερευνητικά ερωτήματα με τα οποία ασχοληθήκαμε ήταν τα εξής:

3 Ερευνητικά ερωτήματα Τι είναι το σύγχρονο θέατρο (τεχνικά)
Το θέατρο είναι κυρίως λόγος ή εικόνα Τι παίζεται στις αθηναϊκές και στις ευρωπαϊκές σκηνές. Ποιος είναι ο ρόλος του σκηνοθέτη; Ποιος είναι ο ρόλος του ηθοποιού; Τι είναι σενάριο, σκηνικά, ενδυματολογία, σκηνογραφία.

4 ΘΕΑΤΡΟ Το θέατρο είναι πανάρχαια τέχνη,
που γεννήθηκε στην Ελλάδα γύρω στον 6ο αι. π.Χ. Προέρχεται από την αρχαία ελληνική ρίζα της λέξης ‘’θέομαι’’ και στα νέα ελληνικά εξηγείται ως παρακολουθώ κάτι με προσοχή. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να μιμηθεί σκηνές από την καθημερινή ζωή και να εκφράσει τον εσωτερικό κόσμο και τις ιδέες με τον λόγο την κίνηση και τον χορό.

5

6

7 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΡΑ Το θέατρο είναι το κτήριο ή ο χώρος που παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις. Η λέξη δηλώνει επίσης την δραματική τέχνη το λογοτεχνικό είδος, αλλά και την ίδια την παράσταση.

8

9 ΘΕΑΤΡΟ ΛΟΓΟΣ Ή ΕΙΚΟΝΑ; Το θέατρο πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά στο κοινό με την χρήση κυρίως του λόγου αλλά και της μουσικής και του χορού. Ο λόγος υπερτερεί στο θέατρο γιατί είναι ένα ζωντανό θέαμα και μπορεί να συγκινήσει πιο εύκολα τους θεατές μέσα από την αφήγηση των ηθοποιών.

10 Τι παίζεται στις Αθηναϊκές σκηνές
Αli / Νous sommes pareils... Φεστιβάλ Αθηνών Αλλαγές των εποχών (οι) Performance Άμλετ ο Β'  Κωμωδία Γραμμή (η) Κωμωδία Ένας άνθρωπος υπό χρεοκοπία Κοινωνικό Έργο Έρως παιδαγωγός Κωμωδία

11 Τι παίζεται στις ευρωπαϊκές σκηνές
Sweet Bird of Youth The Amen Corner Strange Interlude A Midsummer Night's Dream Relatively Speaking Passion Play

12

13 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

14 Συντελεστές μιας θεατρικής παράστασης
Συντελεστές μιας θεατρικής παράστασης. Η θεατρική παράσταση αποτελεί ένα σύνθετο καλλιτεχνικό γεγονός. Όλες σχεδόν οι τέχνες με τους εκπροσώπους τους συμπράττουν για την δημιουργία της. Για να δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι κυριότεροι συντελεστές μιας θεατρικής παράστασης

15 ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ Βασικός δημιουργός ο σκηνοθέτης, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη συνολική εικόνα της παράστασης. Αυτός διαμορφώνει την άποψη για την ερμηνεία του έργου ενός συγγραφέα. Είναι αυτός που διδάσκει στους ηθοποιούς την ομοφωνική εκφορά του λόγου, την κίνηση, την έκφραση. Συντονίζει και ελέγχει όλα τα καλλιτεχνικά στοιχεία μιας παράστασης.

16 ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Μια θεατρική παράσταση για να δημιουργηθεί αρχικά θα πρέπει να υπάρχει κάποιος η κάποια εταιρία για να διαθέσει τα απαραίτητα χρήματα την αγορά ή ενοικίαση του απαραίτητου εξοπλισμού, του θεάτρου και την πληρωμή των συντελεστών. Ουσιαστικά χωρίς τον παραγωγό και τους χορηγούς δεν υπάρχει θεατρική παράσταση. Οι χορηγοί κερδίζουν χρήματα μέσω των διαφημίσεων.

17 ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ Πίσω από την υπόθεση της παράστασης βρίσκεται ο σεναριογράφος ο οποίος είτε γράφει ο ίδιος ένα έργο είτε τροποποιεί ένα ήδη υπάρχον.

18 ΗΘΟΠΟΙΟΣ  Είναι ο καλλιτέχνης ο οποίος θα αφομοιώσει δημιουργικά τις επιμέρους δραστηριότητες του έργου των προηγούμενων καλλιτεχνών. Αυτός θα αναδείξει το κείμενο του συγγραφέα, μέσα από την άποψη του σκηνοθέτη. Αυτός, με τη φωνή, το πάθος, την κομψότητα του ύφους, τις πλαστικές κινήσεις, θα «αφηγηθεί» το δράμα που βιώνει στο έργο. 

19 ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ  Θα μελετήσει την αρχιτεκτονική της σκηνής, θα δημιουργήσει την αισθητική του χώρου, θα τονίσει τα σημεία που μαρτυρούν μια εποχή ή, αν το ζητήσει ο σκηνοθέτης, μπορεί να μεταθέσει τη δράση σ' ένα χώρο με διαχρονική αξία. 

20 ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Συνήθως είναι και σκηνογράφος θα επινοήσει με τη φαντασία του και σύμφωνα με τη σκηνοθετική άποψη το σχέδιο και τα χρώματα των κοστουμιών, συμβάλλοντας έτσι στην εξωτερίκευση του χαρακτήρα των προσώπων που ερμηνεύουν οι ηθοποιοί

21 ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ  Συντονίζει την κίνηση των ηθοποιών και όπου απαιτείται δημιουργεί χορευτικές συνθέσεις.

22 ΜΟΥΣΙΚΟΣ Θα προσθέσει την παράσταση το ακουστικό «χρώμα», τους ήχους, την αρμονία, θα τονίσει το πάθος μιας σκηνής ή την αφέλεια μιας άλλης.

23 ΤΕΧΝΙΚΟΙ Αν και, στο τέλος οι θεατές δεν βλέπουν την παρά πολύ σημαντική εργασία που συντελούν οι τεχνικοί. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να γίνει ή παράσταση.

24 ΜΑΘΗΤΕΣ Θανάσης Στύλος Τζαλακώστας Δημήτρης Κοσμάς Τζανής
Τσατσαρώνης Παρασκευάς

25


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google