Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «…Θεατρολογίζουμε……..» Σχ. έτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πολιτιστικό Πρόγραμμα «…Θεατρολογίζουμε……..» Σχ. έτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πολιτιστικό Πρόγραμμα «…Θεατρολογίζουμε……..» Σχ. έτος 2012-13
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ρεσβάνη Βασιλική Συνεργαζόμενοι: Καλλίοπη Αγγελοπούλου(μουσικός) Ρεσβάνη Άννα (θεατρολόγος) Τάξη: Πρώτη

2 Προσέγγιση του θέματος
Το θέατρο ήταν το σημείο αναφοράς μας ολόκληρη τη σχολική χρονιά. Η πρώτη τάξη ήταν ένα θεατρικό εργαστήρι. Θεατρικές παραστάσεις ανέβηκαν από εμάς αλλά και παρακολουθήσαμε ως συνειδητοποιημένοι καλοί θεατές και με γνώσεις. Το θέατρο ήταν το «καράβι» μας για αυτή τη χρονιά, το εφαλτήριο, μελέτης, προβληματισμού, το χρώμα στη δουλειά μας.

3 Μεθοδολογία Ακολουθήθηκε η μέθοδος Project.
Το θέμα μας διερευνήθηκε διεπιστημονικά. Η υλοποίησή του έγινε διαθεματικά (Γλώσσα, Μελέτη, Μουσική, Εικαστικά). Δανειστήκαμε τεχνικές της θεατρικής αγωγής(θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμός, παντομίμα). Αναπτύχθηκε η ομαδοσυνεργατική προσέγγιση ενώ έγινε προσπάθεια ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία μέσω τριων διαφορετικού τύπου και φιλοσοφίας εκδηλώσεων.

4 Διαδικασία μάθησης Ακολουθήθηκε μία βιωματικού τύπου προσέγγιση του θέματος. Το θεατρικό παιχνίδι και οι δραματοποιήσεις μας μέσα από τον αυτοσχεδιασμό ήταν τα εργαλεία ανάδυσης ενός χώρου ελάχιστα γνωστού από τους μαθητές της Πρώτης Δημοτικού. Έγινε επίσκεψη στο θέατρο «Απόλλων» και στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών και όσα μαθαίναμε για το χώρο του θεάτρου (σκηνή, παρασκήνια, πλατεία) αλλά και το τι είναι μία θεατρική παράσταση τα είδαμε να ζωντανεύουν.

5 Παραγόμενο έργο Προτάθηκαν ιδέες και έγινε συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού δρώμενου. Έγινε διασκευή παραμυθιού με θέμα την προστασία της θάλασσας. Πραγματοποιήθηκαν τρεις θεατρικές παραστάσεις από τους μαθητές.

6 Ποιοι είμαστε… Η τάξη στην οποία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα είναι η Πρώτη τάξη (Α1) του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Είμαστε 23 μαθητές (11 κορίτσια και 12 αγόρια). Οι μαθητές δουλεύουν σε ομάδες διαφορετικές κάθε φορά σε κάθε έργο.

7 Πώς ξεκίνησαν όλα… Αφορμή 1)Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιλέχθηκε από τους μαθητές. Γεννήθηκε η ιδέα της πραγματοποίησης της γιορτής αφιερωμένης στον παππού και τη γιαγια το οποίο προτεινόταν στο μάθημα της μελέτης. 2) Προσωπικά, βλέποντας να παίρνουν τα παιδιά οι γονείς των γονιών το μεσημέρι, σκέφτηκα ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε ως σχολείο για να τιμήσουμε την προσφορά τους. Λόγος: Το θέατρο δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης πολλαπλών δεξιοτήτων(εκφραστικότητα, ομαδικό πνεύμα, γνώσεις).

8 Στόχοι (1) Γνωστικοί: α) Να γνωρίσουν οι μαθητές την αξία της υποκριτικής τέχνης, β) Να μάθουν να εκφέρουν το λόγο τονίζοντας όπου πρέπει, γ) Να γνωρίσουν βασικά στοιχεία του θεάτρου, δ)Να μάθουν να παίζουν ρόλους(δραματοποιήσεις). Συναισθηματικοί: α) Να λειτουργούν ομαλά στην ομάδα για την υλοποίηση του ομαδικού στόχου, β) Να διαμορφώνουν μία ολοκληρωμένη δουλειά μέσα από την συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό προς το συμμαθητή τους. Ο τρίτος Ψυχοκινητικός στόχος προέκυψε κατά την εξέλιξη του προγράμματος βλέποντας τη διαφοροποίηση της στάσης των μαθητών

9 Στόχοι (2) Ψυχοκινητικοί: α) Να αναλαμβάνουν δράσεις πρωτοβουλίες μέσα στην ομάδα για την επίτευξη του στόχου, β) Να βοηθούν ο ένας τον άλλο όπου δυσκολέυονται, γ) Να φέρονται σωστά ως θεατές.

10 Το ταξίδι μας… Η υλοποίηση του προγράμματος έγινε στην ευέλικτη ζώνη και στη Μελέτη περιβάλλοντος μιας και το θέμα του πρώτου θεατρικού που ανέβηκε έχει οργανωθεί και αναπτυχθεί ως ιδέα στο κεφάλαιο Οικογένεια. Στην ώρα των εικαστικών γίνονται ζωγραφιές, φιγούρες καραγκιόζη, κατασκευή σκηνικών. Στο γλωσσικό μάθημα έγινε ανάπτυξη της εκφραστικής ανάγνωσης και ερμηνευτική ανάλυση κάποιων έργων. Είχαμε διαρκή συνεργασία με τη θεατρολόγο Άννα Ρεσβάνη η οποία μας πρόσφερε απαντήσεις σε ερωτήματα που προέκυψαν τόσο δικτυακά (online συνέντευξη), όσο και σκηνοθετικές προσεγγίσεις στα θεατρικά έργα.

11 Το ταξίδι μας…(συνέχεια)
Τις Παρασκευές που υλοποιούσαμε το πρόγραμμα όλη η ημέρα αφορούσε το πρόγραμμα «Θεατρολογίζαμε»! Πιο συγκεκριμένα, στο μάθημα της Γλώσσας οι μαθητές είχαν να μελετήσουν (ανάγνωση) ένα πληροφοριακό κείμενο με θέμα τα είδη του θεάτρου (Κομέντια ντελ άρτε, Ιαπωνικό θέατρο) και ερωτήσεις κατανόησης του κειμένου. Στη συνέχεια στο δίωρο της Ευέλικτης Ζώνης συζητούσαμε, κάναμε κατασκευές, αυτοσχεδιασμούς, βλέπαμε Power Point σχετικά με το θέμα μας.

12 Τι αποκομίσαμε από το ταξίδι...
Συνοπτικά τα τελικά παραγόμενα είναι η εκδήλωση αφιερωμένη στην Τρίτη ηλικία με συγγραφή πρωτοτυπου θεατρικού έργου. Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση του σχολείου μας με δύο θεατρικές διασκευές. Η εκδήλωση στην Παγκόσμια ημέρα του παιδικού βιβλίου με μία διασκευή του παραμυθιού του Γιο Σομέι «Ο Τζέικ στη θάλασσα». Φύλλα εργασίας τα οποία ενέχουν όλα τα είδη του θεάτρου (Θέατρο Νο, Κινεζικό θέατρο, Κομέντια ντελ άρτε, Ελισαβετιανό θέατρο).

13 Πολιτιστικό πρόγραμμμα “Θεατρολογίζουμε”
Φύλλο εργασίας (1) Πολιτιστικό πρόγραμμμα “Θεατρολογίζουμε” Όνομα: ………………… Θέατρο Σκιών Πίσω από ένα φωτισμένο πανί, ένας χειριστής κινεί τις φιγούρες και μιμείται με τη φωνή του όολους τους ρόλους. Πρέπει εξίσου να κάνει σινιάλο στους μουσικούς που συνοδεύουν. Οι θεατές διακρίνουν τις φιγούρες από τις σκιές τους πάνω στο πανί. Κεντρική φιγούρα του ελληνικού θεάτρου σκιών είναι ο Καρακγιόζης, ο οποίος με τις λαικές του ιστορίες από την εποχή της τουρκοκρατίας καταφέρνει να παραμείνει ένας γνήσιος Ελληνας. Με την εξυμπνάδα και την πονηριά του αντιστέκεται στην αδικία και την καταπίεση και προβάλλει το γέλιο ως το καλύτερο φάρμακο για όλες τις κακοτυχίες. Οι φιγούρες κόβονται πάνω σε ξύλο ή δέρμα, ζωγραφίζονται και στερεώνονται πάνω σε ξυλαράκια στο ύψος των αγκώνων και των ώμων. Ερωτήσεις 1) Τι κάνει ο καραγκιοζοπαίκτης; …………………………………………………………………………. 2) Τι βλέπουν οι θεατές του θεάτρου σκιών; ………………………………………………………………………… 3) Ποια είναι η πιο χαρακτηριστική φιγούρα του θεάτρου σκιών; 4) Πώς κατασκευάζονται οι φιγούρες; ,…………………………………………………………………………………………………,.,.,.,

14 Πολιτιστικό Πρόγραμμα “Θεατρολογίζουμε”
Φύλλο εργασίας (2) Πολιτιστικό Πρόγραμμα “Θεατρολογίζουμε” Γ μέρος:Την προηγούμενη φορά είχαμε μιλήσει για το ιαπωνικό θέατρο. Σήμερα θα διαβάσουμε για την Κομέντια ντελ άρτε. Η ΚΟΜΕΝΤΙΑ ΝΤΕΛ ΑΡΤΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Η Κομέντια ντελ άρτε είναι ένα θεατρικό είδος που άκμασε στην Ιταλία τον 16ο αιώνα. Ηθοποιοί, ακροβάτες, γελοτοποιοί ψυχαγωγούσαν τον κόσμο με τις φάρσες, τις παντομίμες και τους αυτοσχεδιασμούς. Οι θεατές, όρθιοι, μαζεύονταν γύρω από τη σκηνή. Τους άρεσε να παρακολουθούν τους ηθοποιούς να κάνουν επικίνδυνα άλματα, ακόμη και να δίνουν χαστούκια ο ένας στον άλλο....Κάθε ηθοποιός φορούσε μάσκα που αντιπροσώπευε ένα πρόσωπο γνωστό στον κόσμο. Ο Αρλεκίνος, από τους βασικούς χαρακτήρες της κομέντια ντελ άρτε, ήταν υπηρέτης εύστροφος, και γκαφατζής. Φορούσε κοστούμι με πολύχρωμους ρόμβους. Ο Πουλτσινέλα ήταν χωριάτης με μεγάλη κοιλιά και καμπούρα και αγαπημένες του συνύθειες ήταν το φαγητό και το ποτό. Η Κολομπίνα ήταν υπηρέτρια και αγαπούσε τον Αρλεκίνο. Πού αναπτύχθηκε η Κομέντια ντελ άρτε; ___________________________________________________________________ Τι φορούσαν οι ηθοποιοί; __________________________________________________________________ Πώς ήταν ο Αρλεκίνος; ______________________________________________________________ Πώς ήταν ο Πουλτσινέλα και η Κολομπίνα; (προφορικά)

15 Θεατρικές παραστάσεις (1)
Ανεβάσαμε μία γιορτή για τον παππού και τη γιαγιά. (Διαδικασία προετοιμασίας: συγγραφή θεατρικού, προσκλήσεις, πρόγραμμα, σκηνικά, κοστούμια, αναμνηστικά, δώρα για τους καλεσμένους).

16 Η γιορτή για τον παππού και την γιαγιά

17 Θεατρικές παραστάσεις (2)
Χριστούγεννα: Θεατρικά σε διασκευή και σκηνοθετική επιμέλεια της Άννας Ρεσβάνη θεατρολόγου όπου συμμετείχαν όλα τα παιδιά και στα δύο θεατρικά έργα (ο στόχος ήταν να δουν τη δυσκολία του να μπαίνει κανείς σε άλλο ρόλο μετά από λίγη ώρα).

18 Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας

19 Θεατρικές παραστάσεις (3)
Θεατρικό έργο – διασκευή του παραμυθιού του Γιο Σομέι Ο Τζέικ στη θάλασσα από την εκπαιδευτικό. Εδώ συνδιάστηκε το θέατρο με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποιείται στην τάξη. Πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Παρακολούθηση τριών θεατρικών έργων. (Θέατρο Απόλλων « Η φάρμα των Ζώων», Χρ. Εστία « Η έξοδος του Μεσσολογγίου» (είμασταν στη γενική πρόβα των μαθητών του 19ου ΔΣ Πατρών). Παρακολουθήσαμε το Θεατρικό για τη διατροφή που ανέβασε η Τρίτη τάξη από τις φοιτήτριες του ΠΤΔΕ στο πλαίσιο των πρακτικών τους ασκήσεων.

20 «Ο Τζέικ στη θάλασσα»

21 «Ο Τζέικ στη θάλασσα»

22 Τι πετύχαμε; Απ΄ το πρόγραμμα οι μαθητές έμαθαν: α) πληροφορίες για το θέατρο, β) υπήρξε δέσιμο των ομάδω, γ) ανάπτυξη εκφραστικής ανάγνωσης, δ) Οργάνωσαν τη γιορτή για τον παππού και τη γιαγιά (ζωγράφισαν, έγραψαν επιστολή στον παππού και τη γιαγιά, επιστολή στην διευθύντρια να εγκρίνει την εκδήλωση, έμαθαν τους ρόλους τους, παρουσίασαν την εκδήλωση και μαζί με τη μαμά τους έφτιαξαν γλυκίσματα για τον μπουφέ), ε) Έμαθαν να συμπεριφέρονται σωστά και να διακρίνουν όσα είχαν μάθει όταν παρακολουθούσαν μία θεατρική παράσταση, στ) Μια επέκταση ίσως του προγράμματος την επόμενη χρονιά στην ίδια τάξη φανερώσει ακόμη περισσότερη γνώση – ενδιαφέρον από τους μαθητές, ζ) ΔΕΝ πρέπει να φοβόμαστε το πληροφοριακό κείμενο στην πρώτη τάξη αρκεί να είναι εστιασμένο και να θέλουν οι μαθητές να μάθουν περισσότερα για το ζήτημα. Σαφώς με μία γραφή πιο κατανοητή για την ηλικία τους.


Κατέβασμα ppt "Πολιτιστικό Πρόγραμμα «…Θεατρολογίζουμε……..» Σχ. έτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google